Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

7.9.13

Μάλλον κάτι άλλο σημαίνει...

Κάποιες σκέψεις...

Αφορμή δύο άρθρα - το ένα από τη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας "Η Ρωσία Τώρα" ( προ-προηγούμενο ποστ ) και το δεύτερο, ένα άρθρο στο Cyprusnews με τίτλο "Συρία, ώρα μηδέν!" του Χρήστου Χατζηνικολή. Απολαύστε ελεύθερα.

Ο κύριος Χατζηνικολή, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επέμβασης των Αμερικανών στη Συρία. Προσπαθεί...στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει. Δεν χρειάζονται έλλογα επιχειρήματα υπέρ αυτής της επέμβασης, ιδιαίτερα αν είσαι Κύπριος Δεξιός. Οι Κύπριοι Δεξιοί δεν ζητούν πλέον επιχειρήματα, τους αρκούν τα πολιτικά φιρμάνια.

Η δεξιά της Κύπρου πάσχει από κάποια δόγματα διαχρονικά, από τα οποία δεν μπορεί επουδενί να απαλλαγεί! Κάποτε, αυτά τα δόγματα ίσως να μπορούσαν  όντως να χαρακτηριστούν ως "πολιτικές οπτικές", σήμερα όμως πρόκειται για εντελώς τυφλά δόγματα.

Εν συντομία. Η δεξιά της Κύπρου είχε ανέκαθεν κάποιες απαράβατες αρχές:

1. Η Ελλάδα δεν ανήκει στα Βαλκάνια, ως έθνος "ανήκομεν εις την Δύση".
2. Η Κύπρος όφειλε να επιτύχει την Ένωση της με την Ελλάδα ανεξαρτήτως κόστους. Σφάξτε ελεύθερα.
3. Η πολιτική υπέρ της Ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν η ταφόπλακα της Κύπρου με αποκορύφωμα την Τουρκική Εισβολή.
4. Διαχρονικός υποστηρικτής της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα - ήταν το ΝΑΤΟ και η Αμερική, αλλά εμείς δεν ακούγαμε...
5. Το Κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Αριστεράς και της στροφής του "κόκκινου αρχιεπισκόπου" προς τους Σοβιετικούς και τους Αδεσμεύτους.
6. Αν δεν ήταν ο Μακάριος και η Αριστερά, η Κύπρος θα ήταν στρατιωτικό φρούριο του ΝΑΤΟ, το Κυπριακό θα ήταν ήδη διευθετημένο και η Κύπρος δεν θα ήταν υπό κατοχή.

Η δεξιά, ανέκαθεν, είχε ως κυρίαρχο δόγμα, πως η κυπριακή αριστερά προς χάρην των Σοβιετικών θυσίασε τον τόπο με τραγικά για τον τόπο αποτελέσματα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, η δεξιά "κρίνει" σήμερα την έκβαση του πολέμου στη Συρία. Πως ο τόπος δεν πρέπει να θυσιαστεί υπέρ "της ανατολής"...

Δεν έχει καμιά σημασία για την δεξιά αν σήμερα δεν υφίσταται κανένα Σοβιετικό Κράτος, σημασία έχει πως δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα διαχρονικά της δόγματα που πλέον είναι τυφλά. Γιατί αν είσαι Κύπριος και θέλεις σήμερα π.χ επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία πάει να πει πως είσαι τυφλός. Αν μη τί άλλο μη λες, πως επιθυμείς και "βιώσιμη λύση" του προβλήματός σου...εννοώ, μεν μας το παίζεται τζαι "επαναπροσεγγιστές φίλοι των τουρκοκυπρίων"...πείτε μας, είμαστεν χάχες εθνικιστές...

Πώς είναι το παιδικό μουλάρωμα, όταν ένα μωρό χτυπιέται στις 2 τα ξημερώματα ότι θέλει να πάει στο Λούνα Παρκ, και όσο κι αν του εξηγείς πως το Λούνα Παρκ "έχει κλείσει" αυτό θα χτυπιέται; Ε έτσι και ο Χατζηνικολή...

Η Αριστερά, για να είμαστε δίκαιοι, τον "φιλο-σοβιετισμό" της και την πολιτική της υπέρ της Ανεξαρτησίας την εκράτησε με όλες τις απαιτούμενες θυσίες. Μέχρι ενός σημείου δηλαδή την εκράτησε.

Γιατί έχω την άποψη, πως σε αντίθεση με τη δεξιά, που δεν ξεχνά τα διαχρονικά της δόγματα και τις διαχρονικές της θέσεις, η Αριστερά κάπου την πάτησε. Μπορεί να την πάτησε κιόλας, την πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή την στιγμή ακριβώς που θα μπορούσε να πάρει αναδρομικά πίσω τα "κέρδη" από όλες τις θυσίες που έκανε για την Ανεξαρτησία του τόπου.

Διότι το να είσαι "σταθεροποιητικός παράγοντας" στην περιοχή, και άρα να κρατάς μια πολυπολική πορεία, έστω αναγκαστικά λόγω γεωγραφίας, δεν σημαίνει πως όποτε χρειαστείς δανεικά θα πηαίνεις στους Ρώσους - σοβιετία, ξεσοβιετία...μάλλον κάτι άλλο σημαίνει...

Τί σημαίνει; Σημαίνει πως όταν για παράδειγμα, στην ρώσικη ατζέντα, υπ΄αριθμόν πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομική σταθερότητα των BRICS και η ένταξη της δεύτερης μεγαλύτερης πρώην σοσιαλιστικής δημοκρατίας, της Ουκρανίας σε αυτή την οικονομική 'Ενωση, εσύ δεν μπορείς να παίρνεις σαν αριστερά πρωτοβουλίες για να επιτύχεις το αντίθετο και να συνδράμεις ώστε η Ουκρανία να καταλήξει στην Ευρώπη. Όπως βέβαια δεν μπορούσες να στέλλεις την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην Αλβανία για τους ίδιους λόγους...

Διότι οι Ρώσοι - δεν είναι στην τελική η συτζιά του μαύρου. Στείλε του Τσάβες, στείλε του Άσαντ, στείλε της Κύπρου και γενικά στείλε...

Γιατί κυρία κυπριακή Αριστερά ενεπλάκηκες στον οικονομικό πόλεμο Ε.Ε-Ρωσίας ενεργητικά; Ποιό ήταν το δικό σου όφελος; Και η απάντηση δυστυχώς δεν είναι "κανένα". Υπήρχε όφελος, ή τουλάχιστον υπήρχε αναμενόμενο όφελος.

Να δεχτώ πως δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης. Είμαστε μια μικρή χώρα. Ναι, αλλά περιθώρια ενεργητικής δράσης κατά των ρώσικων συμφερόντων υπήρχαν...

Γιατί υπήρχαν; Διότι η αλαζονεία είναι αναπόφευκτο σύμπτωμα του σοσιαλδημοκράτη όταν θα συνευρεθεί με το κεφάλαιο. Γι αυτό.

Το τραγικό είναι πως η συγκεκριμένη αλαζονεία, διαρκεί ελάχιστο. Γιατί όχι μόνο αποδεκτήκαμε όλα τα "Ευρωπαϊκά δόγματα και συμφέροντα", αλλά την είδαμε και σημαντική δύναμη προς όφελος αυτών των συμφερόντων. Βέβαια κλινικές για αποτοξίνωση από την αλαζονεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο ιστορικοί πάτσοι....

Φινάλε:


Λες "εμείς σου είπαμε την αλήθεια" και, όταν δεν βρίσκουν τίποτε άλλο να σου απαντήσουν, σου απαντούν "και τι να το κάνω; Το θέμα είναι η διαλεκτική: ο στόχος δεν είναι να δικαιώνεσαι από την πραγματικότητα, αλλά να την αλλάζεις."

Σωστό είναι αυτό. Μόνο που αυτός που το λέει δεν είναι απλώς κάποιος που επίσης δεν άλλαξε την πραγματικότητα, αλλά και που διαψεύστηκε οικτρά απ' αυτή. 

Αλλά αυτός ο συλλογισμός δεν είναι πλήρης αν δεν προστεθεί πως αυτός που διαψεύδεται από τα πράγματα ως έχουν είναι αυτός που έχει ήδη επενδύσει τις ελπίδες του στα πράγματα ως έχουν: η πραγματικότητα διαψεύδει μόνο αυτούς που της προσφέρουν θυσίες στα κρυφά.


Lenin Reloaded






4 σχόλια:

  1. Αγαπητή Δυσδαιμόνα,
    Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν απέφευγες να με κατηγοριοποιήσεις με οποιοδήποτε τρόπο, Αν με γνώριζες θα αντιλαμβανόσουν εύκολα την δυσκολία του εγχειρήματος. Ούτε δεξιός είμαι ούτε και αριστερός και κανένα από τα δύο δεν προκύπτει από το άρθρο μου. Περισσότερο θα έλεγα ότι η κατηγοριοποίηση που επιχειρείς περισσότερο προκύπτει από τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν το κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Εκείνα που θέλουν όποιον υποστηρίζει τους Αμερικανούς να είναι δεξιός και όποιον τους Ρώσους αριστερός, με την ίδια λογική που οι ομάδες στο ποδόσφαιρο καταδεικνύουν την κομματική καταγωγή ενός οπαδού. Η ανάλυση της θέσης μου και ο τρόπος που την εκφράζεις μέσα από το μπλοκ σου είναι κάτι περισσότερο από απλά αφαιρετική.

    Θα σου συνιστούσα να ξαναδιάβασεις τι έχω γράψει έχοντας υπόψη σου αυτή τη φορά ότι διατηρώ μια υπερκομματική θέση σε σχέση με τα περισσότερα θέματα με τα οποία καταπιάνομαι. Ίσως έτσι να αντιληφθείς και την βαθιά ανησυχία που μου προκαλεί το Συριακό πρόβλημα, καθώς και τον πραγματικό λόγο που με ώθησε στο να γράψω το άρθρο που έγραψα και να υποστηρίξω την συγκεκριμένη θέση. Μια ανησυχία που προκύπτει από τίποτα παραπάνω από το γεγονός ότι στην γείτονα χώρα μετράμε ήδη περί τους 160 000 νεκρούς και στον ΟΗΕ παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Δεν είμαι υπέρ της επέμβασης κανενός! Είμαι υπέρ του τερματισμού του εμφυλίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ίσως και πάλι να εξυπηρετηθούν αμερικάνικα συμφέροντα. Αυτό είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρήστο, δεν εχω προβλημα να διαβαζω μια και δυο και τρεις φορες ενα αρθρο, ελπίζω να μην υπονοείς πως ειμαι αργόστροφη, επειδη πάσχω από το κυπριακό σύνδρομο να τα οπαδοποιώ όλα.

      Εγω δεν υποτιμησα την αντιληψη σου, διαφωνησα με τον τροπο των συλλογισμών σου.

      Για το τί σημαινει, "συμφερον των ΗΠΑ" και "συμφερον της Κυπρου" θα είναι για σένα αφιερωμενο το επόμενο μου ποστ.

      Ειναι επισης ζήτημα "οπαδισμού" ξερεις, να ζουμε με την ψευδαισθηση πως το συμφερον μια χωρας, - της δικής μας - χρίζει ειδικής μεταχείρισης από μια στρατιωτική υπερδύναμη που λιμπίζεται την περιοχή.

      Το αν η δεξιά διαχρονικα στηριζει τον επεκτατισμο των ΗΠΑ με την αιτιολογια πως πρεπει να εχουμε για φίλους μας τους δυνάστες του αιώνα και τους δυναστες της γειτονιας μας για να ειμαστε δυνατοί - αυτο ειναι ενα αντικειμενικο γεγονος και αφορα τα μυαλα των δεξιών και όχι καποια δική μου προκαταληψη.

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Μα ο συλλογισμός μου δεν προκύπτει απο το ότι είμαι δεξιός. Επίσης με τι διαφωνεις ακριβως; με το οτι παιζονται πολιτικά παιχνίδια στον ΟΗΕ. Ή με το ότι η αναγκη για επέμβαση είναι επιτακτική. Θα μπορούσες να διαφωνεις με την στρατιωτική επέμβαση σε επίπεδο αρχής. Επιχείρημα κατανοητό αλλά το οποίο δεν αναιρεί το οτι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά. Η "εξυπνη" παρέμβαση των Ρωσσων με το θέμα των χημικών δεν έλυσε κανένα πρόβλημα απλα απέτρεψε τους Αμερικανούς απ το να επέμβουν. Έκτοτε το θέμα έχει φύγει απο την επικαιρότητα-λες κι έχει λυθεί... Όσον αφορα το συμφέρον της Αμερικής αυτο είναι προφανές κι έχει να κανει κυρίως με την αναγκη διατήρησης της γεωπολιτικής της επιρροής στη περιοχή. Ένας εξαίρετος πολιτικός αναλυτής σε σχέση με το θέμα είναι ο Β. Μαρκεζίνης. Αν εγραφα οτιδήποτε έχει να κανει με γεωπολιτικά συμφέροντα στη μέση ανατολή καθώς και στη μεσόγειο θα τον συμβουλευομουν σίγουρα.

    Δεν υποτιμω τη νοημοσύνη σου. Εκτιμώ τη γνώμη σου ευχαριστώ κ για το τελευταιο σ ποστ στο τελευταιο σου άρθρο. Πιστεύω όμως οτι βιαστηκες να με κρινεις. Όλο το πιο πανω ποστ σου καταπιάνεται περισσότερο με την δεξιά και την στάση της σε διάφορα θέματα παρά με την επιτακτική αναγκη τερματισμού του εμφυλίου και με τα πολιτικά παιχνίδια που καθιστούν την επέμβαση του ΟΗΕ αδύνατη. Περισσότερο βλέπω να διαφωνεις με το οτι-κ;θως πιστεύεις-ειμαι δεξιός παρα με το συλλογισμό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *τελευταίο σου άρθορ = τελευταίο μου άρθρο

    *Περισσότερο βλέπω να διαφωνεις με το οτι-κ;θως πιστεύεις-ειμαι δεξιός παρα με το συλλογισμό μου.
    =
    Περισσότερο βλέπω να διαφωνείς μαζί μου καθώς πιστεύεις πως είμαι δεξιός παρά με το συλλογισμό μου.

    έγραφα από κινητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή