Η ακόλουθη είναι είδηση και τίτλος σχόλιο από το «Παρατηρητήριο ταξικών σχέσεων». Εκφραζει μια ενδιαφέρουσα τάση εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και προσπάθειας δικαιολόγησης της επίθεσης ενάντια στους χαμηλόμισθους – και οι "ερευνητές"-απολογητές του κεφαλαίου, πληρώνονται, ως εργαζόμενοι, από το Δημόσιο.
«Υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι ως "ειδικοί" εισηγούνται νέες μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους στις μεσαίες και χαμηλές μισθολογικές κλίμακες»
«Μισθούς Πέραν Του Προϊόντος Της Εργασίας Τους Απολάμβαναν Για Χρόνια Πολλοί, Σύμφωνα Με Το Π. Κύπρου
Onlycy.com
Λέει λοιπόν το κείμενο για τα γενικά συμπεράσματα της «μελέτης» μερικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου:
«Για πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και σε ορισμένους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, απολάμβαναν μισθούς και άλλα ωφελήματα πέραν του προϊόντος της εργασίας τους και αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα της επιρροής των εργατικών συνδικάτων και άλλων οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να παίρνουν αποφάσεις στη βάση πολιτικής παρά οικονομικής λογικής», αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το ΚΟΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «ριζικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες ώστε, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες στη μέτρηση του προϊόντος που αναφέρονται πιο πάνω, οι αμοιβές να αντιστοιχούν στην αξία του προϊόντος για όλους τους εργαζόμενους από την πρώτη μέχρι την τελευταία μισθολογική κλίμακα».
Προσθέτει ότι «με αυτό τον τρόπο, καθώς και με οργανωτικές βελτιώσεις του δημόσιου τομέα ώστε να αυξηθεί η ‘ολική’ παραγωγικότητά του, θα διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, που είναι προαπαιτούμενο για έξοδο από την κρίση».
Αναγνωρίζεται βέβαια ότι η «μέτρηση» του «προϊόντος» είναι δύσκολη (άρα ενδεχομένως και αυθαίρετη και βολική για όσους θα ήθελαν σενάρια μείωσης απολαβών - θα μπορούσε δηλαδή να πλήρωνε και το ΚΕΒΕ για την εν λόγω έρευνα).
Αλλα δεν αρκεί η δικαιολόγηση της επίθεσης ενάντια στους μισθούς. Το θράσος είναι ακόμα πιο έντονο – φταίνε οι χαμηλόμισθοι γιατί αμείβονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Και βέβαια αφού το «προϊόν της εργασίας» δεν μπορεί να μετρηθεί, άμα συγκριθεί με άλλες χώρες (όπως στην ανατολική Ευρώπη που οι μισθοί είναι υποβαθμισμένοι) τότε οι φτωχοί αμείβονται με ψηλούς μισθούς !!
Επίσης, «η σπατάλη από την πληρωμή αμοιβών υψηλότερων από την αξία του προϊόντος που παράγεται , ακόμη και κατά μέσο όρο, ίσως είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους χαμηλό μισθούς παρά τους υψηλόμισθους υπαλλήλους».
Άς δούμε πού είναι οι τομείς που κάνουν τη διαφορά:
Όσον αφορά επιμέρους τομείς της οικονομίας «τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ δείχνουν ότι στις ‘Κατασκευές’, ‘Μεταφορές’, ‘Χρηματοοικονομικά & Ασφάλιση’ και ‘Υγεία’ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε λιγότερο από ότι στους αντίστοιχους τομείς άλλων χωρών της Ευρωζώνης».
Στη βάση αυτού του αποτελέσματος μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, τουλάχιστον όσο αφορά το κόστος της εργασίας, ότι οι εν λόγω τομείς βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους στην Ευρωζώνη, προστίθεται.
Αυτοί οι τομείς, πάντως, δεν είναι του δημόσιου τομέα – και δεν είναι κατ’ ανάγκη και υψηλόμισθοι – με εξαίρεση τους τραπεζιτικούς μέχρι πρόσφατα. Αλλά είναι και τομείς με εισαγωγή ξένης εργασίας: «Το αντίθετο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φαίνεται να ισχύει για τους τομείς ‘Μεταποίηση’, ‘ Ξενοδοχεία & Εστιατόρια’, ‘Ηλεκτρισμός, Yγραέριο & Νερό’ και ‘Εκπαίδευση’, των οποίων το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε περισσότερο από ότι στους αντίστοιχους τομείς άλλων χωρών της Ευρωζώνης.» Από ότι φαίνεται, όμως, η ξένη εργασία δεν εξασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι μισθοί, άρα η έρευνα δείχνει ότι στα ξενοδοχειακά, ας πούμε, οι μισθοί δεν μειώθηκαν, όπως σε Ελλάδα και Ισπανία, ας πούμε. Διότι υπάρχουν και συγκριτικά μέτρα.
Τώρα, από την άλλη, το πώς μετρά κάποιος το «προϊόν» στην εκπαίδευση είναι ενδιαφέρον. Αλλά, αν υπάρχει ένας τομέας που θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί η ανοησία της νεοφιλελεύθερης προσφοράς υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι σε όσους ζητάνε να επιβληθεί λιτότητα στους άλλους. Αφού, λοιπόν, τα καλά παιδια του Πανεπιστήμιου βρήκαν ότι στην εκπαίδευση είναι ψηλοί οι μισθοί, το πιο λογικό είναι ξεκινήσει η συζήτηση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα που παράγει τέτοια φρουτα.
Όποιος θέλει να επιβάλει, για να καλοκρατεί το ΚΕΒΕ, ας πιεί πρώτος το ποτό που ετοιμάζει για τους άλλους. Κατά τα άλλα, αναγνωρίζουν ότι το όλο εγχείρημα είναι και κάπως "δύσκολο" στη μέτρηση του προϊόντος – αλλά είναι και ενδιαφέρον σε ποιόν κλάδο εστιάζουν: στις τράπεζες. Ενδιαφέρουσα σύμπτωση: «Ωστόσο, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα κάποιος δεν πρέπει να παραγνωρίσει τις δυσκολίες στη μέτρηση του προϊόντος, ιδιαίτερα σε τομείς παραγωγής υπηρεσιών (π.χ. τράπεζες), σημειώνει η ανακοίνωση.»
Γενικότερα, όμως, η θέση είναι σαφής – όχι μόνο δεν ρωτάνε τί κέρδος παράγει το κεφάλαιο, αλλά θέλουν να μας πουν ότι οι φτωχοί πληρώνονται περισσότερο από όσο πρεπει. Η έννοια του ταξικού ρατσισμού, είναι απλώς συνώνυμη της δουλοπρέπειας για τους εργοδότες: «Αναφέρει ότι «ακόμη πιο συχνά δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό τί χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ως παράδειγμα, το ΚΟΕ, σημειώνει το γεγονός ότι «οι συζητήσεις αυτές κατά κανόνα επικεντρώνονται σε μερικούς υψηλόμισθους υπαλλήλους (κυρίως στο δημόσιο τομέα) αγνοώντας το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός απασχολουμένων σε μεσαίες και χαμηλές κλίμακες αμείβεται περισσότερο από την προστιθέμενη αξία της εργασίας του». Προσθέτει ότι «επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν το μεγάλο όγκο απασχόλησης, δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και, γενικότερα, της οικονομίας».
πηγή: Δέφτερη Ανάγνωση
Νομίζω ότι είναι αυτογκόλ να βάλλουμεν τίτλους μιλώντας για έρευνες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρέπει να ονομάζεται ο καθηγητής τζιαι η σχολή που έκαμεν την έρευνα θα εν πιο δίκαιο για όσους μες το πανεπιστήμιον δεν επουληθήκαν για να συμμετάσχουν στην νέαν ταξικήν επίθεσην του κεφαλαίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η σχολή Οικονομικών, η μόνη σχολή η οποία λόγω αντικειμένου προβαίνει σε έρευνες τέτοιους είδους ή παίρνει δημόσια θέση για οικονομικά θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη θέση την παίρνει εκ μέρους της διοίκησης του Παν/μίου Κύπρου, η οποία εγκρίνει και χρηματοδοτεί τις ερευνες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιά είναι η πάγια φιλοσοφία της σχολής, τοσο για τα θέματα της οικονομίας όσο και για τα θέματα της εκπαίδευσης.
Το τμήμα των Οικονομικών δεν αππώθηκεν μόνον του για να την δει Βατικανό εντός του Κράτους. Έχουν την στήριξη του Παν/μιου για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Όσο γι αυτούς που δεν επουληθήκαν ούτε θα πουληθούν, καμνουν τους αγώνες τους. Μέρος αυτου του αγώνα είναι να σταματήσει η κατηφόρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την συμβολή και άλλων πολιτικών φορέων αλλά και με την συμβολή των πολιτών.