Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.9.13

Το πολιτικό προφίλ των Κυπρίων - δημοσκόπηση του Παν/μίου Λευκωσίας


Θλιβερά τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου Λευκωσίας σε σχέση με την άποψη των Κυπρίων για το κυπριακό πολιτικό σύστημα.

Το κύριο εύρημα της έρευνας είναι ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή της δημοκρατίας (92%), ως πολιτεύματος, αλλά παράλληλα πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς (κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή, αντιπολίτευση κ.ο.κ.).

Την πιο μεγάλη εμπιστοσύνη (85%) έχουν οι Κύπριοι στον θεσμό της οικογένειας -έναν μη πολιτικό θεσμό, που σχετίζεται με τη φύση και τη βιολογία, παρά με την πολιτική και την ανάγκη συνύπαρξης μη συγγενικών προσώπων, που αποτελεί επιδίωξη της πολιτικής. Ακολουθεί η εμπιστοσύνη στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς (49%), στην Εκκλησία και τους ιερείς (45%), τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (28%) και τα Δικαστήρια (28%).

Πιο χαμηλά στην κλίμακα εμπιστοσύνης βρίσκεται η κυβέρνηση (15%), που παίρνει όμως υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (8%) και την αντιπολίτευση ειδικότερα (4%). Τα πολιτικά κόμματα ως σύνολο τυγχάνουν της μεγαλύτερης απαξίωσης, αφού θετικά τα βλέπει μόνο το 2% των πολιτών.

Η ελαφρά θετική στήριξη στην κυβέρνηση προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ (38%) και του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ (16%), των πιο ηλικιωμένων πολιτών (33%), καθώς και των πολιτών με χαμηλή μόρφωση δημοτικού (24%), ενώ η εμπιστοσύνη από απόφοιτους δευτεροβάθμιων σχολών μειώνεται στο 18%, και από τριτοβάθμιες σχολές στο 11%.

Η αποδοχή ενός κύριου πολιτικού θεσμού, εκείνου των πολιτικών κομμάτων, είναι οριακή: Μόνο το 52% πιστεύει ότι «χωρίς πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία», ενώ 48% θεωρεί ότι τα κόμματα δεν είναι τόσο απαραίτητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει την άποψη πως τα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ψήφους, παρά για το καλό του τόπου (91%) ή τις απόψεις των ψηφοφόρων/πολιτών (88%).

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες απογοήτευσης από τα πολιτικά κόμματα είναι και οι συνεχείς διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τους, αφού ένα εκπληκτικά ψηλό ποσοστό (89%) ζητά πιο μεγάλη ομοφωνία ή ενότητα μεταξύ των κομμάτων. Παρόμοια υψηλό ποσοστό (79%), ζητά να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία εντός των κομμάτων.

Περισσότερο αρνητικές απόψεις υπήρξαν στο θέμα που αφορά τα κίνητρα των κομμάτων, αλλά και η προφανής κούραση από τις συνεχείς δημόσιες προστριβές εντός και μεταξύ των κομμάτων, ερμηνεύουν ίσως και τη συμφωνία της πλειοψηφίας (72%) με την άποψη ότι η Κύπρος χρειάζεται περισσότερο «ένα δυναμικό ηγέτη, παρά πιο πολλή δημοκρατία.


πηγή

το τραγούδι του πολιτικού προφίλ των Κυπρίων




4 σχόλια:

  1. "Την πιο μεγάλη εμπιστοσύνη (85%) έχουν οι Κύπριοι στον θεσμό της οικογένειας -έναν μη πολιτικό θεσμό, που σχετίζεται με τη φύση και τη βιολογία, παρά με την πολιτική και την ανάγκη συνύπαρξης μη συγγενικών προσώπων, που αποτελεί επιδίωξη της πολιτικής. "

    Με την φύση τζιαι τη βιολογίαν Ααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περίμενε, εν καλό να εχουν σχέση με τη φυση τζαι τη βιολογία. Αν είχαν τζαι με τη θρησκεία τί θα εκάμναμεν; :)

      ενταξει ουτε εγώ τες εμπιστευκουμαι, απλα εν καλα να τα θωρούμεν...βασικα το σκηνικό ειναι το εξης: στην Κύπρο διοικούν τα λόμπυ του διεθνούς κεφαλαίου, χωρίς καμια αντισταση και χωρίς ίχνος ενδοιασμού από τους κυβερνωντες δησυ-δηκο. Θα εξασφαλίσουν καποιες οικογενειες - γι αυτον τες εχουμε ψηλά σαν Κυπραίοι - τα ποσοστά τους, μπορεί τζαι να αγοραστούν σε πολλά ψηλές τιμές τζαι σε μιαν φαση να μεν υπαρχει καν εγχωριο κεφαλαιο...έχω τους αξιους...

      απο την άλλη - ο κόσμος τραβά προς ενα εθνικιστικο κεντρο στο οποιο αργα ή γρηγορα θα μεγαλουργήσει τζαι ο αρχιεπισκοπος...

      για μένα, το τοπίο εννε καλό...σημερα ανακοινωθηκε πως η πρωτη κατοικια θα παραχωρείται πκιον έναντι ενοικίου, έκαμεν επισημη δήλωση ο Αναστασιάδης - ...πού θα πάμε; καπου θα ξεσπασει ο κόσμος. Στο τελος θα παρακαλούμεν να οργανωθεί κάπου - έστω οπουδήποτε, να μεν έχουμε εκτροχιασμό της καταστασης τέλεια...

      Διαγραφή
  2. Δεν διώ σημασίαν ούτε για έναν νί στες δημοσκοπίσεις. Αντιπροσωπεύκουν κύρια την αντίληψην τζιείνου που εσύγκοψεν τες ερωτήσεις, τζιείνου δηλαδή που λαλεί ότι η οικογένεια έσιει να κάμει με την φύση τζιαι την βιολογίαν. Αλλά λέμεν τωρά:

    28% εμπιστεύκουνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσον τζιαι τα δικαστήρια.

    Τράβα μπρος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλα τζιαι έναν μπόνους για παρηορκά

    http://www.youtube.com/watch?v=0f53yTzp9Vg&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή