Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

12.7.12

"Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού 'διαπραγματεύεσθαι'"






Αίμα στη Μαδρίτη των ανθρακωρύχων


Με αίμα απαντάει η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στις αντιστάσεις των ανθρακωρύχων. Βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν στην Μαδρίτη, μεταξύ αστυνομικών και ανθρακωρύχων, οι οποίοι διαδήλωναν για τα νέα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία. Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες στην προσπάθεια της να διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συμπαραστέκονταν στους ανθρακωρύχους που έφτασαν χθες αργά στην πρωτεύουσα κλιμακώνοντας τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους κατά των περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι ανθρακωρύχοι περπάτησαν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.

Συνδικαλιστές αλλά και απλοί πολίτες, βρέθηκαν στο πλευρό των ανθρακωρύχων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές ύψους 60% στις επιχορηγήσεις των ανθρακωρυχείων, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό της επιδότησης θα μειωθεί από τα 301 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 111 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Τα συνδικάτα λένε ότι οι εν λόγω περικοπές απειλούν 30.000 θέσεις εργασίας και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ταφόπλακα για τον συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας.



The Rajoy Fiasco

"Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει «σκληρή διαπραγμάτευση», με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους. Η άσκηση συντονισμένης πίεσης από τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας, με τη στήριξη της Γαλλίας, ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας. [...] Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»."
Ρένα Δούρου, ΣΥΡΙΖΑ, 29/6/2012
"Η πρώτη μέρα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής είχε ως αποτέλεσμα η Ιταλία και η Ισπανία να κατορθώσουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να δανείζει απ' ευθείας τις τράπεζές τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Είναι απορίας άξιο το γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα. Μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα."
Γιάννης Μηλιός, ΣΥΡΙΖΑ, 29/6/2012
Η απόφαση της συνόδου κορυφής "σηματοδοτεί ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της μεγάλης δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη στις πλάτες των εργαζομένων".
Νίκος Χουντής, ΣΥΡΙΖΑ, 29/6/2012
Την θέση του ότι η κυβέρνηση ήταν απούσα από την τελευταία και ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, επανελαβε ο Αλέξης Τσίπρας.
[...]
Υποστήριξε ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, σημειώνοντας πως χάσαμε την ευκαιρία να πάμε μαζί με Ισπανία και Ιταλία σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Newsit, 11/7/2012

Νέα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία

Νέα μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%, ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Η μεταρρύθμιση της ισπανικής δημόσιας διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο Ραχόι, περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, καθώς και περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα».
Ναυτεμπορική11/7/2012

πηγή: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου