Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

2.7.12

Προεδρία # 2

Οι τράπεζες χρειάζονται ποσό που αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ της χώρας 

Στο μικροσκόπιο του το κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μπαίνει και επίσημα από σήμερα Δευτέρα, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

 Η συνάντηση του κλιμακίου της Τρόικα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, αναμένεται να θέσει το πρόβλημα των τραπεζών επί τάπητος.

 Κοινή είναι η αίσθηση ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών θα είναι περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινώσει οι δυο μεγάλες τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

 Ο διαγνωστικός έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο, όπως είναι η Black Rock, και οι όροι εντολής που θα συνοδεύουν τη μελέτη, δείχνει να είναι μονόδρομος. Το πραγματικό ύψος των προβλέψεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προβλέψεων στα ενυπόθηκα δάνεια, αναμένεται να ανεβάσει το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις τράπεζες.

 Οι έλεγχοι στις τράπεζες από την Τρόικα αναμένεται ότι θα γίνουν ενδελεχέστεροι, προκειμένου να μετρηθούν με τον πιο προσεγμένο τρόπο όλες οι νέες επιπτώσεις ακόμη και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικών τραπεζών στην Ελλάδα.

 Ο οίκος Fitch στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι οι τράπεζες χρειάζονται ποσό που αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ της χώρας, περίπου στα €6 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους και την αντιμετώπιση των αναμενόμενων μελλοντικών ζημιών στα χαρτοφυλάκιά τους (περιλαμβάνεται το €1,8 δισ. της Λαϊκής Τράπεζας).

 Φιλελεύθερος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου