Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.7.12

Οι Ιππότες της ελεεινής Τραπέζης...










Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα μέσω της 82ης έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που παρουσιάστηκε στη Βασιλεία (24/6) και στην οποία επιβεβαιώνεται ότι ο εφιάλτης των παραγώγων έχει επιστρέψει.


Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ,τα συμβόλαια (παράγωγα προϊόντα) στην περιοχή της Ευρωζώνης από τις τράπεζες, ξεπερνούν τα 184 τρις. δολάρια!
Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα απειλείται με άμεση κατάρρευση ,σε περίπτωση που οι τράπεζες-πωλητές των συμβολαίων αυτών πτωχεύσουν και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους ή και το αντίστροφο , καθώς το τεράστιο πλασματικό κεφάλαιο με τη μορφή συμβολαίων παραγώγων έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ενδεικτικό του κινδύνου που έχουν τα συμβόλαια αυτά, τα οποία λειτουργούν εκτός των θεσμικά εποπτευόμενων αγορών (OTC) είναι ότι ξεπερνούν στο εκατονταπλάσιο τον όγκο των καταθέσεων και πολύ περισσότερο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, αφού οι αντίστοιχες καταθέσεις των τραπεζών είναι μόλις 3,2 τρις. δολάρια (στοιχεία ΕΚΤ και Eurostat)!
Το άλλο σημαντικό είναι πως αυτό το αστρονομικό ποσό είναι πάνω από τρεις φορές το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ!
Σε παγκόσμια κλίμακα, το συνολικό «κεφάλαιο» αυτής της γιγάντιας φούσκας στην παγκόσμια
αγορά παραγωγών ξεπερνά τα 504 τρις. δολάρια! Από αυτά, τα  161 τρις. δολάρια είναι στις ΗΠΑ…
Το ζήτημα είναι πως, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη κατακρεουργείται από την λιτότητα με σκοπό την διάσωση των τραπεζών, αυτές βασίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας τους στα κέρδη από τα παράγωγα, αυξάνοντας, αντί να μειώνουν τις ανοικτές θέσεις τους σε αυτά.

Μετά απ' όλα αυτά, δηλαδή την τεράστια τραπεζική κρίση που βιώνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια και ενώ η κατάσταση -για τις τράπεζες έχει χειροτερέψει , σύσσωμη η Ευρωπαϊκή πολιτική Ελίτ , με αρχηγό την Καγκελάριο Μέρκελ , σε ένα ρόλο προστάτη των Τραπεζών – σύγχρονων Ιπποτών στην υπηρεσία των Τραπεζιτών, συνεχίζουν να προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση πάνω στους ευρωπαίους εργαζόμενους!

Ενώ ήδη έχουν εξαθλιώσει τεράστιες κοινωνικές ομάδες πανευρωπαϊκά και καταπατήσει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια πολύ περισσότερων με την άθλια πολιτική τους (της οποίας, οι πιο φανατικοί υποστηρικτές  επικαλούνται ένα ζευγάρι μικρών χωρών της Βαλτικής, που ανέκαμψαν μερικώς από την τραγική ύφεσή τους, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ φτωχότερες συγκριτικά με την κατάστασή τους πριν από την κρίση), πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι δεν πρόκειται να δούμε ούτε μια μικρή αλλαγή της πολιτικής από μέρους τους.

Όπως πρόσφατα ανέφερε και ο γνωστός Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν :
''Είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε αλλαγή στην Ευρωπαϊκή πολιτική .
Μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί πολιτικοί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναλωθεί να λένε στους ψηφοφόρους τους κάτι που δεν ισχύει, ότι δηλαδή για την κρίση ευθύνονται οι ανεύθυνες κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στην πραγματικότητα η Ισπανία, που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της κρίσης, είχε χαμηλό δημόσιο χρέος και πλεονάσματα παραμονές της οικονομικής κρίσης. Αν η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα αυτά τα προβλήματα είναι λόγω της τεράστιας φούσκας στην αγορά ακινήτων.
Μία φούσκα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, βοήθησαν να μεγαλώσει. Τώρα αυτή η ψευδής ανάλυση του προβλήματος από τους Γερμανούς πολιτικούς εμποδίζει κάθε λειτουργική λύση''.

Έτσι λοιπόν η ΕΕ ,συνεχίζει ακάθεκτη την τεράστια επίθεση σε όλο και περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης , ξαμολώντας τα σκυλιά της προς κάθε κατεύθυνση!
Ήδη η Τρόικα έπιασε δουλειά στην Ελλάδα και στην Κύπρο από την Τρίτη .
Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας προκειμένου να εξακριβώσει το ύψος του αναγκαίου για τη χώρα δανείου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή εκτιμήσεις , η ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, που έχουν έκθεση στο ελληνικό χρέος θα απαιτήσει 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η χώρα θα χρειαστεί 8-10 δισ., ποσό που υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ της!

Αύριο , αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup το τελικό σχέδιο για την χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη συνυπογραφή Μνημονίου, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών ,Λουίς ντε Γκίντος  είναι πιθανό να αναφέρει ρητά ότι η βοήθεια θα διοχετευθεί απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα. Ενώ το ποσό που προσφέρει η Ευρωζώνη στην Μαδρίτη αγγίζει μέχρι και τα 100 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τo Reuters, πακέτο μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων, συνολικού ύψους 30 δις ευρώ, θα παρουσιάσει η Ισπανία τις επόμενες μέρες, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα , πηγές δηλώνουν πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης, μία νέα εισφορά ενέργειας, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, μειώσεις μισθών του δημοσίου, επιβολή νέων διοδίων στους αυτοκινητόδρομους και μία μείωση των δαπανών σε υπουργεία και τοπικές υπηρεσίες.
Είναι δηλαδή προφανές, ότι η χρηματοδότηση προς της Τράπεζες θα έρθει τελικά από το Ισπανικό δημόσιο, μέσω της μνημονιακής καταλήστευσης των Ισπανών εργαζομένων και εδώ μπαίνει ένα τέλος ,σε όλη αυτή την ακατάσχετη«μπουρδολογία» περί δημιουργίας μηχανισμού ο οποίος θα δανείζει τράπεζες , χωρίς μνημόνια για τους λαούς!

Όσον αφορά την χώρα μας , τον κύριο πελάτη των τραπεζοαρπακτικών και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν να μας δώσει η ΕΕ τον Μάιο, ως δόση του δανείου , τελικά δεν εκταμιεύτηκε γιατί μας παρακράτησαν 450 εκατομμύρια, ως συνεισφορά της Ελλάδας στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης!
Δηλαδή μας παρακράτησαν χρήματα τα οποία δανειστήκαμε και για τα οποία υπομένουμε ''υποτίθεται'' τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές!

Τέλος, η λίστα των Ευρωπαϊκών γουρουνιών (P.I.G.S.)  φαίνεται ότι θα μεγαλώσει κι άλλο , μιας και υπάρχει έντονη φημολογία, περί υπαγωγής στο μηχανισμό«στήριξης» στο εγγύς μέλλον από την Σλοβενία, κάτι που δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιάνεζ Σούστερσιτς απαντώντας στις σχετικές φήμες , προσθέτοντας πως : ''δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια κίνηση στο μέλλον, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον''.

Η κατάσταση με λίγα λόγια, είναι κάτι περισσότερο από τραγική και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα γι' αυτό!


γράφει: ο μη έχων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου