Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

16.9.12

Ανακεφαλαιοποίηση: Σώζοντας τους τραπεζίτες, όχι τις τράπεζες



επειδή ο Ντράγκι δεν είναι τόσο υποχωρητικός όσο θέλει να ονειρεύεται η αριστερά, ας δούμε πού ακριβώς αποσκοπεί η ενδεχόμενη συγκεντρωτική τραπεζιτική εξουσία άλλως ΕΚΤ στα πρότυπα των ΗΠΑ...στα "ριζοσπαστικά" πρότυπα δηλαδή...

Της Νάντιας Βαλαβάνη*

Το τραπεζικό σύστημα έχει αναδειχθεί σε απύθμενο πηγάδι. Σε αυτό φτυαρίζονται κυριολεκτικά τα χρήματα που κόβονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αναπηρίας και ανεργίας, από την υγεία, την παιδεία και τις πολιτιστικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Σε συνθήκες βαθιάς συστημικής κρίσης και υπό την ομπρέλα Μνημονίων και Μεσοπρόθεσμου, δεν επιτελεί τον «καταστατικό» του ρόλο. Δηλαδή τη χρηματοδότηση της επιβίωσης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των πάγιων προσωπικών, αλλά κατ’ ουσίαν κοινωνικών, αναγκών των εργαζόμενων (στέγη).

Αυτό αποδεικνύουν, πρώτον, οι τρέχουσες εξελίξεις: 18 δισ. έδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΠΣ), από χρήματα που δανείζεται ο ελληνικός λαός, σε Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Επιπρόσθετα άλλα 6,7 δισ. στην Πειραιώς για την πολύ ακριβότερη ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» Αγροτικής - απ’ ό,τι θα κόστιζε η ανακεφαλαιοποίηση συνολικά της Αγροτικής. Κι όμως, το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί πρακτικά να μη χορηγεί δάνεια: Ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες ούτε στεγαστικά. Μετά τη χαριστική παραχώρηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς, καταργείται ουσιαστικά και η αγροτική πίστη σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Δεύτερον, αυτό απέδειξε ολοκάθαρα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής τις τελευταίες βδομάδες. Ως γνωστόν, οι απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έφτασαν τα 25 δισ. Τα συνολικά κεφάλαια, ωστόσο, που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους είναι τα διπλάσια. Απαντώντας στη Βουλή, η Διοίκηση της ΤτΕ επιβεβαίωσε τις υποψίες: Τα πρόσθετα 25 δισ. προορίζονται αποκλειστικά για κάλυψη επισφαλών δανείωνΟύτε ένα ευρώ δεν θα καταλήξει στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα, ούτε η ΤτΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να παίξει τον εποπτικό της ρόλο ούτε η κυβέρνηση τον δικό της, ώστε να εξαναγκαστούν οι τράπεζες που εισπράττουν σήμερα αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά να σταματήσουν να διεκδικούν τα «ξεγραμμένα» δάνεια, επιτρέποντας σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ν΄ ανασάνουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη, δηλαδή, ούτε για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ούτε για διαγραφές και διευθετήσεις χρεών.

Τρίτον, αποδεικνύεται και από την αλλαγή των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας: Ο νέος (πλέον) νόμος επεκτείνει τον όρο ανάκτησης της βιωσιμότητας από τα 3 στα 5 χρόνια και εξαλείφει πλήρως τον συνοδό όρο της κερδοφορίας. Πώς όμως μπορεί μια ιδιωτική τράπεζα να είναι βιώσιμη, όταν επί 5 χρόνια δεν είναι κερδοφόρα; Ο αν. υπουργός Οικονομικών «εξήγησε» ότι ο όρος της κερδοφορίας απαλείφθηκε «ως μη ρεαλιστικός». Αυτό επιβεβαιώνει ότι, πέρα απ’ τις νότες ελεγχόμενης αισιοδοξίας, τρόικα και τρικομματική κυβέρνηση υπολογίζουν ότι θα βαθύνει παραπέρα η αποανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η κατ’ ουσίαν εκτός ελέγχου συρρίκνωση όλων των μεγεθών της - άρα και η φτωχοποίηση και απόγνωση των εργαζόμενων.

Το ΤΧΠΣ και η ΤτΕ ανήκουν στο Ευρωσύστημα, που φορά παραμορφωτικούς φακούς επαφής όταν εκτιμά τα κριτήρια βιωσιμότητας μιας τράπεζας. Αν μια τράπεζα είναι ιδιωτική, είναι πάντα βιώσιμη. Αν είναι κρατική, όπως η Αγροτική και το Τ.Τ., είναι -για λόγους νεοφιλελεύθερων αρχών;- μη βιώσιμη! Κι ας βρισκόταν η Αγροτική σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης εγκεκριμένο από το ίδιο το Ευρωσύστημα. Κι ας ήταν τέτοια η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της, ώστε να είναι καθαρό ότι η Αγροτική διέσωσε την Πειραιώς, και όχι το αντίθετο. Κι ας είχε αναδειχτεί το Τ.Τ. δυο χρόνια πριν ως η 3η καλύτερη ευρωπαϊκή εμπορική τράπεζα και η 1η καλύτερη ελληνική στο crash-test 69 ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων. Κι ας ήταν η μοναδικήελληνική τράπεζα με προβλήματα αποκλειστικά απ’ το «κούρεμα» κι όχι απ’ τις επισφάλειες.

Συμπερασματικά, συμπυκνώνεται μια πολιτική με την οποία σώζονται μόνο οι τραπεζίτες -οι ιδιώτες τραπεζίτες-, και όχι οι τράπεζες. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, το 90% των κεφαλαίων θα το έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αλλά τα Δ.Σ. των τραπεζών θα ελέγχονται από τις ελληνικές τραπεζικές οικογένειες, παλαιότερες και νεότερες, με μόνο το 10% των μετοχών, το οποίο διατηρούν, χάρη σε ρυθμίσεις του νέου νόμου, χωρίς να βάλουν καν το χέρι στην τσέπη. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της ΤτΕ, η Διοίκηση της οποίας, οχυρωμένη πίσω από τη νομοθεσία περί απορρήτου του 2007 και του 2011, αρνείται να μας πληροφορήσει για οποιoδήποτε στοιχείο -από την έκθεση της Black Rock μέχρι το Βιβλίο Χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ- πάνω στο οποίο βάσισε τις κρίσεις της περί βιωσιμότητας των τραπεζών.

Η αλήθεια είναι μία: Οι δήθεν «κρατικές τράπεζες με ιδιωτικό management» (έτσι αποκαλούν πλέον στη Βουλή ΤτΕ και υπουργείο Οικονομικών όλες τις τράπεζες!) ελέγχονται από το Ευρωσύστημα και από τις τραπεζικές οικογένειες: Χωρίς οποιαδήποτε λογοδοσία σε εκείνους που καλούνται να πληρώσουν τον θηριώδη νέο λογαριασμό των 50 δις, δηλαδή τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχει πλέον καμιά δημόσια τράπεζα. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ωστόσο, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν ελληνικές τράπεζες: Να έχουν περάσει όλες στην ιδιοκτησία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Τέτοιες εξελίξεις θα εκμηδένιζαν οποιεσδήποτε δυνατότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος του λαού της.
Με άλλα λόγια: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι θέμα «ειδικών», αλλά ενδιαφέρει ζωτικά την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

* Η Νάντια Βαλαβάνη είναι βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

πηγή: Η Αυγή 

29 σχόλια:

  1. Επειδή δεν κατάλαβα, η Βαλαβάνη λέει ότι η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών είναι το νέο μας ταξικό καθήκον ας πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, μάλλον το εντελώς αντιθετο λέει...αυτό κατάλαβα τουλαχιστον εγώ.

      Πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με ταυτοχρονη κρατικοποίηση τους όχι μόνο δεν διασώζουν την εθνική οικονομία αλλά οδηγούν στην άμεση υπαγωγή στο διεθνές κεφάλαιο μεσω της Ευρωζώνης.

      Διαγραφή
    2. Και οταν μιλάμε για διεθνές κεφάλαιο δεν μιλάμε για κάτι ομοιογενές και απρόσωπο αλλά μιλάμε για μια δράκα ιδιωτών τραπεζιτών. Αυτό κατάλαβα εγώ πως λέει με την φράση «κρατικές τράπεζες με ιδιωτικό management» που ελέγχονται από το Ευρωσύστημα.

      Διαγραφή
  2. Θα μπορούσες τότε να μου εξηγήσεις γιατί το άρθρο κλείνει ως εξής;

    "Στο τέλος αυτής της περιόδου, ωστόσο, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν ελληνικές τράπεζες: Να έχουν περάσει όλες στην ιδιοκτησία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Τέτοιες εξελίξεις θα εκμηδένιζαν οποιεσδήποτε δυνατότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος του λαού της.
    Με άλλα λόγια: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι θέμα «ειδικών», αλλά ενδιαφέρει ζωτικά την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας"

    Γιατί να "ενδιαφέρει ζωτικά την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας" η "ανακεφαλοποίηση των τραπεζών" και το ότι αλλιώς δεν θα υπάρχουν καν "ελληνικές τράπεζες" και "δημόσιες τράπεζες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ξέρεις καλύτερα από μένα,ουδέποτε θα βρεις ένα κείμενο στελέχους ή βουλευτή του σύριζα που να τα λεει εξω απο τα δόντια κατά το κυπριακό "κουτσια καθαρισμένα".

      Δεκτες οι ερωτήσεις και οι αμφιβολίες περί της στόχευσης του άρθρου.

      Εσύ λες πως η Βαλαβανή εδώ μιλά υπερ των εθνικοποιήσεων και όχι των κρατικοποιήσεων των τραπεζών.

      Παραμένει το δικό μου όμως ερώτημα, πως ακριβώς θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες εφόσον βασικός στόχος της ευρωαριστεράς είναι η υπαγωγή του τραπεζιτικού συστηματος στην ΕΚΤ...

      Εξήγαγα λοιπόν το συμπέρασμα πως η Βαλαβανή εμμέσως τάσσεται ενάντια σε αυτή την υπαγωγή, πράγμα που την καθιστά σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τη βασική γραμμή Δραγασάκη/Μηλιού.

      Δεν ξέρω αν κατάλαβα λάθος. Μπορεί.

      Διαγραφή
  3. Διότι ο κύριος Τσίπρας, μέλος του κόμματος του οποίου είναι η κυρία Βαλαβάνη δήλωσε μόλις χθες:

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο."

    Και νομίζω είναι σαφές ότι η κυρία Βαλαβάνη υποστηρίζει ακριβώς αυτό, όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κύριος Παπαδημούλης (http://www.newsbomb.gr/politikh/story/110533/erotisi-papadimoyli-gia-tin-anakefalaiopoiisi-ton-trapezon)

    Βέβαια, όταν η ΑΤΕ εξαγοράστηκε από την Πειραιώς και οι υπάλληλοί της απειλήθηκαν να απολυθούν αν δεν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, η στάση του συνδικαλιστικού οργάνου κόμματος της κυρίας Βαλαβάνη ήταν η εξής:

    "Με πρωτεργάτη την παράταξη «Συσπείρωση», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, το ΔΣ του σωματείου «κατέβασε» πρόταση στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που τους καλούσε να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που επιδιώκει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς, με τις οποίες καρατομούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να γίνει απεργία σήμερα και νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι τις διεκδικήσεις τους από δω και στο εξής. Μάλιστα η «Συσπείρωση» δικαιολόγησε αυτήν την πρόταση μειώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της ΑΤΕ και λέγοντας πως οι εργαζόμενοι φοβούνται και δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε κίνδυνο." http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6987106

    Παρεμπιπτόντως, το κείμενο της Συσπείρωσης για την απεργία έχει εξαφανιστεί από το λινκ όπου βρισκόταν (σύμπτωση!): http://www.sysp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=541:2012-08-12-22-04-04&catid=124:2012-02-26-14-13-04&Itemid=257

    κι έτσι σώζεται μόνο η απάντηση της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ: http://www.esak-ate.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1217:2012-08-13-19-21-30&catid=47:2009-05-21-21-56-25&Itemid=69

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις επίσης γιατί με ενδιαφέρει άμεσα το ζητημα "Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών" και το μέλλον της αριστεράς στην Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Εξήγαγα λοιπόν το συμπέρασμα πως η Βαλαβανή εμμέσως τάσσεται ενάντια σε αυτή την υπαγωγή, πράγμα που την καθιστά σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τη βασική γραμμή Δραγασάκη/Μηλιού."

    Δεκάδες στελέχη του ΣΥΝ εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τα οποία και δίνουν τον τόνο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Γ. Δραγασάκης, Νάντια Βαλαβάνη και Δ. Παπαδημούλης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη νέα Βουλή
    http://anti8ethfwnh.blogspot.com/2012/06/blog-post_7551.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λίγα λόγια...για να το πούμε απλά...αυτό στο οποίο εστιάζει το άρθρο της Νάντια είναι το ζήτημα "Δ.Σ των Τραπεζών";...αυτό εννοει στην τελική;
      εγώ γιατί κατάλαβα άλλα;

      Ξαναλέω πως με ενδιαφερει άμεσα αυτο το ζήτημα -- χωρίς να φταίω κιόλας -- εκεί που έβοσκα αμέριμνη τα πρόβατά μου,πρέπει να μάθω τί ακριβώς σημαίνει και τί επιπτώσεις θα έχει αυτή η λεγόμενη Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

      Διαγραφή
    2. Δεν κατανόησα κάτι διαφορετικό από ότι έκανε το ΑΚΕΛ με την Λαϊκή. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε το παραμικρό από ό,τι πιθανόν να κατανοούν οι αδαείς με την φράση 'δημόσιο έλεγχο' θα σαμπόταρε τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ξεπούλημα της δημόσιας ΑΤΕ στην Πειραιώς;

      Δεν νομίζω.

      Διαγραφή
    3. Να το πω ακόμα πιο απλά ρε παιδί μου...η Βαλαβάνη εδώ μας λέει πως θέλει το ελληνικό κράτος να κάνει οτι ακριβώς εκανε το κυπριακό με την Ανακεφαλαιωση της Λαικης;

      Διαγραφή
    4. Εκ των κειμενικών και πολιτικών συμφραζομένων (ομάδα Δραγασάκη-Παπαδημούλη), καθώς και των προσφάτων δηλώσεων Τσίπρα και στάσης ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΤΕ (ας πουληθεί τώρα, θα την κρατικοποιήσουμε μετά), συνάγω ότι το άρθρο είναι υψηλή συριζαϊκή για αυτό ακριβώς.

      Διαγραφή
    5. γραφαμε ταυτοχρονα...οκ...αρα η Βαλαβάνη και ο Παπαευρούλης μας λενε ότι η ανακεφαλαιοποίηση με την αγορά των μετοχών βασικά απο το κράτος και τον διορισμό Δ.Σ πάλι από το κράτος...ειναι η λυση για να μην υπαχθουν οι εθνικες οικονομίες στο διεθνές κεφάλαιο;...

      α καλα...εγώ νόμισα πως ήθελε να μας πει πως ειναι ο δρόμος, δηλαδη ο ακριβής δρόμος υπαγωγής σε αυτό.

      μπράβο...πρέπει να φρεσκάρω "τα αριστερά μου"...θα πάψω να λεω τα "ελληνικά μου" γιατί πρόκειται για μια νέα γλώσσα που πρεπει να μάθω...τα ιντριγκαδόρικα αριστερά!

      Γιατί πως είναι δυνατόν να μιλάς υπερ των ανακεφαλαιοποιήσεων και ταυτόχρονα να μιλάς ενάντια στο διεθνες κεφάλαιο;!;!

      Τίποτε....ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκινες...

      Διαγραφή
    6. ...στο κεφάλαιο "Παραξενα Γλωσσικά Φαινόμενα"

      Διαγραφή
    7. Η φράση "θα πουλήσουμε στους καπιταλιστές το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε" χρήζει αναδιατύπωσης. Τώρα πουλάνε στους εργαζόμενους το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν.

      Διαγραφή
    8. Εντάξει κοίτα, επειδή όπως γνωρίζεις το ζητημα με τις Ανακεφαλαιοποιήσεις είναι πολύ φλέγον και πρέπει είτε μου αρέσει είτε δεν μου αρέσει - που δεν μου αρέσει - να κατανοήσω με σαφήνεια τί ακριβως παίζεται και τι διακυβευεται από αυτό - να αρχίσω κάπως να ασχολούμαι.

      Επειδή, βρισκόμαστε πριν την υποβολή του Μνημονίου, βρισκόμαστε μεν στη φάση που η κυβέρνηση λέει πως εθεσε Κοκκινες Γραμμες κ.λ.π κ.λ.π, ταυτόχρονα όμως και ενόσω προχωρούν οι διαβουλευσεις το ποσό 1,8 δις για την Λαϊκή έχει εγκριθεί από την Ευρώπη...

      Κανένας βεβαια δεν μιλά γι αυτο το θέμα...τα ΜΜΕ, καθώς και τα αριστερα ιστολόγια/εφημεριδες κ.λ.π...μιλάνε για τα μετρα και για τις διαφορετικές φιλοσοφίες αριστερας και δεξιας για το ζήτημα...

      Παλι αισθανομαι πως ξαναζώ τον μύθο του Δουρειου Ιππου του Κεφαλαιου, καταλαβες;

      Πρέπει να ασχοληθώ δυστυχώς. Και η βοηθεια είναι περαν απο ευπρόσδεκτη.

      Διαγραφή
    9. Να βοηθήσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ κριτικάρει τις ανακεφαλαιώσεις τραπεζών όχι επί της αρχής αλλά για έλλειψη διαφάνειας για το δημόσιο συμφέρον. Στην συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, πχ, ο Τσίπρας δήλωσε:

      "Επικρατεί έλλειψη οικονομικής διαφάνειας ακόμη και κατά τη διάρκεια ανακεφαλαίωσης των Ελληνικών τραπεζών με δάνεια από την τρόϊκα (Ε.Ε., ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Θα διασφαλίσουμε ότι η ανακεφαλαίωση των βιώσιμων τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και κατά τρόπον που να είναι πλήρως συμβατός με το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι το οικονομικό σύστημα θα επανέλθει σε πλήρη σταθερότητα στο σύνολό του."
      http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-afieroma/tsipras-stoys-ft-o-syriza-tha-kratisei-tin-ellada-entos-eyrozonis

      Σημειώνω ότι το "οικονομικό σύστημα" που θα επανέλθει "σε πλήρη σταθερότητα" σύμφωνα με τον Αλέξις εάν εφαρμοστεί το δικό του πλάνο ανακεφαλαίωσης ονομάζεται "καπιταλισμός".

      Η κυρία Βαλαβάνη, όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, επιθυμεί να σώσει τις τράπεζες και όχι απλώς τους τραπεζίτες, ώστε, όπως έχουν πολλάκις πει στελέχη του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να μείνουν ασφαλείς οι καταθέσεις (του προλεταριάτου, φαντάζομαι).

      Έχεις κάποια άλλη απορία, να βοηθήσω αν μπορώ.

      Διαγραφή
    10. Ναι έχω μια πάρα πολυ σοβαρή απορία.

      Ποιά ακριβώς ειναι η διαφορά για ενα εργαζόμενο αν η τοπική τραπεζα πχ, η Λαϊκή έχει κρατική ή ιδιωτική διαχείριση/μετοχές/Δ,Σ εφόσον στην τελική όλες οι τράπεζες θα γίνουν μία δηλαδη - ΕΚΤ, ρόλος της οποίας θα είναι και πάλι η διάσωση των τραπεζών, οταν διάσωση των τραπεζών σημαινει απλά περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων; Ποιά η διαφορά; Θέλουν ντε και καλά το Κράτος να λειτουργεί ως "υπαλληλος" και φοροεισπράκτορας του Κεφαλαίου στην προκειμένη της ΕΚΤ;

      Δεν κατανοώ την διαφορά εφόσον όλοι υπαγόμαστε στους νομους του διεθνους κεφαλαιου ΑΜΕΣΑ πλεον και όχι απλά λόγω μοντέλου της λεγόμενης μικτής οικονομίας.

      Δηλαδή οι ΗΠΑ που έχουν ως προτυπο τραπεζιτικού συστήματος είναι ο εργασιακός παράδεισος; Να παμε τότε..

      Διαγραφή
    11. Αδυνατώ να απαντήσω στην ερώτηση, δεν είμαι συριζαίος, δεν γνωρίζω συριζαϊκά.

      Ο Ριζοσπάστης --η εφημερίδα των αμόρφωτων και οπισθοδρομικών απολιθωμάτων-- έχει κάποιες αναλύσεις για τις προτάσεις περί ανακεφαλαίωσης, αν και δυστυχώς το σάιτ δεν φαίνεται να δουλεύει αυτή τη στιγμή:

      http://www2.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=14/6/2012&columnId=7186
      http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/columnPage.do?publDate=27/6/2012&columnId=161

      Διαγραφή
    12. Τί ακριβώς ζηλεύει η ευρωαριστερα από το τραπεζιτικό συστημα των ΗΠΑ και θέλει να το αντιγράψει δηλαδή; Το ότι οι ΗΠΑ με αυτό το τραπεζιτικό σύστημα οπλίζουν τις τράπεζες από τον κίνδυνο χρεωκοπίας και κατ επέκταση τις ίδιες τις ΗΠΑ; Ή μήπως ζηλεύουν και τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ;...γιατι παράδεισος των εργαζομένων ουδέποτε ήταν οι ΗΠΑ εξ όσων γνωρίζω..

      Διαγραφή
  6. το βάζω εδώ για να το έχω:


    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι μια ανακεφαλαιοποίηση με αντιστάθμισμα μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, αποτελεί πλήρη υποταγή - σε αντίθεση με τις ισχύουσες προβλέψεις - στις απαιτήσεις των σημερινών μεγαλοιδιωτών μαγαλομετόχων των τραπεζών.

    Ο Δ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι μια τέτοια συμφωνία θα παρέχει στις τράπεζες για μια ακόμη φορά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό και οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, θα συνεχίσουν να τις διοικούν χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

    Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει αν θα εξετάσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το ενδεχόμενο, κάποιοι επωφελούμενοι σχετικής εσωτερικής πληροφόρησης, να αποκόμισαν τεράστια κέρδη από το πρόσφατο «ράλλυ» ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

    Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:

    «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο 10σέλιδο κείμενο που έχει επιδώσει προ ημερών η Τρόικα στην κυβέρνηση και σκιαγραφεί το νέο Μνημόνιο, απαιτεί από την κυβέρνηση, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Η αποδοχή από την κυβέρνηση ενός τέτοιου αιτήματος αποτελεί κραυγαλέα υπαναχώρηση από σαφή κυβερνητική δέσμευση ότι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές με πλήρη δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει: «Εφόσον οι ιδιώτες παλιοί μέτοχοι δεν καλύπτουν την αύξηση κεφαλαίου, το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές που είναι υποχρεωμένο να διαθέσει μέσα σε 2 χρόνια με εύλογο τίμημα - κάτι που συνεπάγεται όφελος του Δημοσίου».

    Η ανακεφαλαιοποίηση με αντιστάθμισμα μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, αποτελεί πλήρη υποταγή - σε αντίθεση με τις ισχύουσες προβλέψεις - στις απαιτήσεις των σημερινών μεγαλοιδιωτών μαγαλομετόχων των τραπεζών.

    Με αυτό τον τρόπο, δίνεται στις τράπεζες ένα ακόμα προκλητικό μπόνους μετά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (σε ρευστό και εγγυήσεις) που το κράτος έχει ήδη δώσει μέχρι σήμερα για την στήριξή τους.

    Με την μέθοδο της επανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα δοθούν στις τράπεζες για μια ακόμη φορά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό και οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, θα συνεχίσουν να τις διοικούν χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

    Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ίσως αυτή να είναι η εξήγηση για το πρόσφατο μετά από μια μακρά περίοδο κατακρήμνισης χρηματιστηριακό «ράλλυ» ανόδου των τραπεζικών μετοχών σε ποσοστά μέχρι και 100%! Πιο συγκεκριμένα, τα αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών, τα ισχυρά τραπεζικά λόμπι καθώς και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που στηρίζουν τις τράπεζες ως μέτοχοι εκμεταλλεύτηκαν πιθανή εσωτερική πληροφόρηση και έσπευσαν συντονισμένα να προεξοφλήσουν την ανωτέρω ρύθμιση και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    • Έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από την σαφή της δέσμευση και να δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ως μπόνους στους τραπεζίτες και μάλιστα χωρίς ισχυρό αντιστάθμισμα;

    • Θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι σωστό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων αλλά ο έλεγχός τους να παραμένει αποκλειστικά και μόνο στους ιδιώτες μεγαλομετόχους;

    • Θα εξετάσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το ενδεχόμενο, κάποιοι επωφελούμενοι σχετικής εσωτερικής πληροφόρησης, να αποκόμισαν τεράστια κέρδη από το πρόσφατο «ράλλυ» ανόδου των τραπεζικών μετοχών;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλέκα Παπαρήγα, διακαναλική για εκλογές 17ης Ιούνη:

    "Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Ελεγε συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ περί τραπεζοκρατίας. Και δίνουν τα λεφτά στο τραπεζικό σύστημα και δεν τα δίνουν στους επενδυτές. Τα χρήματα μέσω τραπεζών θα τα πάρουν οι επενδυτές. Ετσι γίνεται. Χθες τι είπε; Πέντε φορές. Να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κάποια στιγμή είπε, μα θα μπει υπό δημόσιο έλεγχο. Μα η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και γενικότερα η διάσωση των τραπεζών συνδέεται όχι μόνο με έλεγχο από το κράτος, εδώ θα γίνει και επιτροπή στην ΕΕ που θα ελέγχει απευθείας τις τράπεζες. Δεν αφήνουν τις τράπεζες να κάνουν ό,τι θέλουν. Φυσικά, θα ελεγχθούν. Και απ' το κράτος και απ' την Κομισιόν κλπ.

    Βλέπετε δηλαδή μέσα σ' ένα μήνα απ' τις εκλογές έκανε μία τέτοια υποχώρηση. Μόλις πάρει κυβέρνηση, θα τα κάνει αντίθετα; Εμείς δεν βάζουμε ερωτηματικό σ' αυτό. Αν μας διαψεύσει, με γεια του και χαρά του, αλλά λίγο δύσκολο."
    http://www2.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=14/6/2012&columnId=7186

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν καταλαβες...εμενα δεν με νοιαζει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εδω, με νοιαζει το ζητημα Ανακεφαλαιοποιηση Τραπεζων, στην προκειμενη θελω να ξερω ποσο "καλο" θα ειναι ταχα το μνημονιο που θα υπογραψουμε εφοσον η ουτω καλουμενη Ανακεφαλαιοποιηση θα απορροφά το αιμα μας για δεν ξερω κι εγω ποσα χρονια...

    ο δουρειος ιππος με νοιαζει...και το ότι τα μμε δεν συζητουν καν αυτο το ζητημα δηλαδη κανενας δεν το συζητά, απλα μιλάνε για καλα και κακα μετρα για το λαο...και για το οτι η αριστερα δεν θα δεχθει να πληγουν οι εργαζομενοι...μα πως δεν θα δεχθει αν ήδη εχει δεχθει ένα χρεος πολλαπλασιο του ΑΕΠ για Ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών;...

    για τη δεξια δεν το συζητώ...προκρινει την καθαρή δουλεία, θα μας βάλουν και αλυσίδες να προχωράμε στη γραμμη για να χτυπουμε καρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "με νοιαζει το ζητημα Ανακεφαλαιοποιηση Τραπεζων, στην προκειμενη θελω να ξερω ποσο "καλο" θα ειναι ταχα το μνημονιο που θα υπογραψουμε εφοσον η ουτω καλουμενη Ανακεφαλαιοποιηση θα απορροφά το αιμα μας για δεν ξερω κι εγω ποσα χρονια..."

    Για αυτό ακριβώς το θέμα απάντησα. Εφόσον το κείμενο εκπροσωπεί την "αριστερή εκδοχή" του πράγματος, έδωσα πληροφορίες για το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εκδοχή για τον εργαζόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι το ξέρω, ευχαριστώ.

      όπως είπα και κάπου αλλού, η κριση και τα μνημόνια στην ελλαδα μπορεί να στέρησαν τόσα πολλα απο το λαό και να εξαθλίωσαν τους εργαζομενους αλλα σίγουρα προσφεραν μια σοβαρή παρακαταθήκη γεγονοτων/πολιτικής πειρας και πολιτικής μανουβρας ακόμα...για να καταλαβαινουμε τί ακριβως θα γίνει και εδω και αλλού αύριο μεθαύριο...

      όπως και να το κάνουμε ίσως χωρίς να το θελετε έχετε κανει μια μεγάλη προσφορά στην εργατική ταξη γενικότερα, εννοώ το κκε πάντα.

      Διαγραφή
    2. χωρίς να το θελετε δηλαδή χωρίς να το επιδιώξετε άμεσα.

      ας πουμε ο ριζοσπάστης είναι η εφημερίδα και των κυπριων κομμουνιστών ελλειψει άλλου εντύπου για επιμόρφωση και ενημερωση.

      Διαγραφή
  10. δημόσιος έλεγχος ---> (θα ταΐζουν τους μικρομεσαίους με επισφαλή δάνεια· οι εργαζόμενοι θα σιτίζονται, θα καταναλώνουν «ελληνικά» προϊόντα τού τριτογενούς και θα εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με πιστωτικές 24500000000000%ARP [ψάξε να δεις τι είναι το Wonga: σου δίνουν 1000 λίρες, στο τέλος του μήνα τους επιστρέφεις 1400]: Έτσι θα τονωθεί η αγορά και θα ζήσουμε καλά κι αυτοί καλύτερα.

    «2. Η χρηματοδότηση και η ρύθμιση χρεών:

    § Με προσαρμοσμένη πιστοδοτική πολιτική στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων (microfinance). Η χρηματοδότηση θα επικεντρώνεται σε κλάδους που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές και προάγουν τον οικολογικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.»

    Αλέξης ο Τραπεζοκόμος, άγιος της Ευρο-ορθοδοξίας, η μνήμη του γιορτάζεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του Τραπεζισμού στις 3 Σεπ.

    http://www.panariti.eu/photos/
    NYC - Microfinance Club of NY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Δήμο.

      αυτο με τα επισφαλή δάνεια δεν ξερω αν θα δουλεψει σε μας.

      ήδη το ιδιωτικό χρέος είναι στο υψη - 288% του ΑΕΠ λενε
      και το δημοσιο στο 72%

      δηλαδή η Κύπρος είναι ολόκληρη μια δανειακή φούσκα και πολυ φοβαμαι πως τα αποτελεσματα θα ειναι τρισχειρότερα από την Ελλάδα σε χρόνο ντετε...δεν προκειται να αντεξει ο κόσμος, τα μεγέθη ειναι εντελως ανισομερή και δεν υπαρχει περιθώριο να κρυφτεί κανεις απο τα δανεια που ειναι υπερογκα...με λιγα λόγια εντος ολίγου η "Ελβετία" θα γίνει Αλβανία και βάλε...

      ο μεγαλύτερος καταθετης δε στην Κύπρο ειναι η Ρωσία με 40δις που είτε θα γινουν φτερα είτε θα βρουν τροπο οι Ρωσοι να τα παρουν και να φυγουν...νομίζω εδω στοχευει και το ρωσικο δανειο..

      νομίζω χειροτερα κι απ΄τον Τσιπρα τα καναμε εμεις..

      Διαγραφή
  11. Για όλα αυτά κουμάντο κάνει ο Βαρουφάκη, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται εάν οι τράπεζες παραμείνουν σε Ελληνικά ή ξένα χέρια!
    Συνεπώς όσα λέει η κα. Βαλαβάνη, μπορούν να αξιολογηθούν ως προσωπικοί "ευσεβείς πόθοι"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή