Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

28.9.12

Τούτος ο Λαός Αφέντη μου

Πού βρίσκεται ο κυπριακός λαός;

Πίσω από τις οθόνες του. Στα περίπτερα. Στις παρέες. Να αναλύει και να αμπελοφιλοσοφεί.

Πού βρίσκεται αυτός ο λαός;

Κάθεται και περιμένει τη νεκροψία. Μετέχει; Όχι δεν μετέχει. Βρίσκεται στο νοσοκομείο της Αστικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ακούει τους πολιτικούς γιατρούς να του ανακοινώνουν πως πρέπει να του πάρουν τα μέτρα.

Δεν ασθενεί ο κυπριακός λαός. Ασθενεί το "υγειονομικό σύστημα" που προνοεί πως τώρα ο λαός πάσχει από οικονομικό καρκίνο και θα αποδεχθεί θεραπεία χωρίς "επέμβαση". Χημειοθεραπευτική αγωγή χωρίς νυστέρι.

Πού είναι το κέρατό μου το τραγιό αυτός ο λαός; Πουθενά. Ζούμε σε μια δημοκρατία χωρίς λαό. Μόνο με νοσηλευτικό προσωπικό που του παίρνει τα μέτρα. Μην κουνιέσαι λαέ. 

7 σχόλια:

  1. να δηλώσω με αφορμή το ερώτημα "πού βρισκεται ο κυπριακός λαός", πως οι προσπαθειες ομαδων και πρωτοβουλιών ενάντια στο μνημονιο και την Τρόικα είναι περαν απο ευπρόσδεκτες, παρόλα αυτά, δεν είμαι σύμφωνη ώστε αυτές να λειτουργήσουν σαν εκτονωτικές δράσεις ωστε, να πάψω ή να πάψουμε να θέτουμε το συγκεκριμενο ερώτημα προς τις σωστες κατευθυνσεις.

    Είναι υποχρέωση τόσο του ακελ όσο και της πεο, να απαντήσουν στο πιο πάνω ερώτημα. Εγώ θα καθίσω εδώ και θα ρωτώ χωρίς να την βρίσκω σε εκτονωτικές απολαύσεις.

    Ο λαός δικαιούται να έχει ερωτήσεις. Ο λαός πληρώνει τη λειτουργία αυτού του συστηματος από την μερα ίδρυσης της κυπριακής δημοκρατιας και οι αντιπροσωποι αυτού του λαού έχουν υποχρεώσεις να ασκούν τα καθηκοντα τους.

    Ενα από αυτά τα καθήκοντα ειναι η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα. Και για την ώρα, εκ μέρους μου θεωρείται αρνηση ασκησης καθηκόντων η αποχή του λαού από τις διεργασίες σφαγής του.

    Ο λαός δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον μονοδρομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεισδαιμόνα μου,

    εν παντού που εν απών ο λαός. Ετζοιμηθήκαμε, τζιαι εξηχάσαμε (ή εν εμάθαμε ποττέ) τι σημαίνει να είσαι πολιτης.

    Γυρεύκω κάπου να αντλήσω αισιοδοξία αλλά ενίκησεν με η πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γυρεύκω κάπου να αντλήσω αισιοδοξία αλλά ενίκησεν με η πραγματικότητα...

      καμια πραγματικότητα - ούτε τζεινη που νομιζουμεν πως θα ηταν ιδανική - εν μας δινει ποτε επαρκεις λογους για να αισιοδοξουμε...παρολο ότι εν απολυτα ανθρωπινο τζαι φυσικο, οταν αγωνιζεσαι να είσαι αυτοματα τζαι ενας αισιοδοξος ανθρωπος υποτιθεται.

      δυστυχως ομως τα πραματα δεν πασιν ετσι με καμιαν πραγματικοτητα.

      αυτο που μπορει να μας κρατησει ειναι η σταθεροτητα σε καποιες αρχες και η επιμονη να μεν τα παρατησουμε.

      τιποτε αλλο.

      ευχαριστω για το σχολιο...

      Διαγραφή
  3. Α ωραια και επειδη μπορει να λειτουργησουν δηθεν ως εκτονωτικες οι οποιες πρωτοβουλιες και δρασεις, πρεπει να λιωσει ο κωλος μας στον καναπε μας περιμενοντας αν θα σηκωσει κεφαλι η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ. Κατσε γαρε ψοφα δηλαδη. Ε σοορυ αλλα εκτονωτικο ειναι το να μεινουμε να μουρμουρουμε πισω απο τις οθονες μας αντι να ξεσηκωθουμε. Οσο αναγκαια και απαραιτητη ειναι η δραση των συνδικατων , (εν χρειαζεται να πουμε και για το ΑΚΕΛ αφου εχει χειραγωγησει ηδη τη ηγεσια της ΠΕΟ) οι κινητοποιησεις και οι απεργιες (πανεργατικες μαλιστα που δεν καναμε ποτε απο την ανεξαρτησια)για να υπαρχει ουσιαστικη κοινωνικη και ταξικη αντισταση, εξισου αναγκαιο ειναι και εμεις οι ιδιοι, ολοι μας, οπου κι αν βρισκεται ο καθενας, να πιεσουμε και να κινηθουμε προς αυτη τη κατευθυνση μεσα απο τη δραση μας, ο καθενας απο τον κοινωνικο του χωρο οπως μπορει. Γιατι αλλιως θα εχουμε ενα ταξικο μαρι, θα ηγεμονευσουν στη οποια αντιδραση οι ακροδεξιοι και η Αριστερα θα ηττηθει και θα συυρικνωθει συνολικα κοινωνικα και πολιτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχουν ερωτηματικά τα οποία εγώ θέλω να απαντηθούν. Εαν τα ερωτηματικά δεν απαντώνται τότε έχουμε προβλημα λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμων. Δεν είπα τίποτε άλλο.

      Επιπλέον εν συνηθίζω να λειτουργώ αφοριστικά. Ουτε είπα πως εν πρεπει να οργανωθεί ο κόσμος ούτε ειπα πως πρεπει να κατσει κανενας γαρος να ψοφήσει.

      Η πολιτική - εφόσον έχουμε πρωτοι απο ολους την απαιτηση να είναι μια σοβαρή υποθεση - τότε πρέπει να ειναι μια σοβαρή υποθεση. Σε αυτό τον τόπο έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο καθένας έχει το δικαιωμα να ασκει ελεγχο στην ασκηση αυτής της δημοκρατιας.

      Το σημαντικότερο για μένα είναι πως πολιτική δεν είναι ενα πεδίο αντιδράσεων. Πολιτική είναι μια διαδικασία πολλά πιο σύνθετη. Να χαράσεις πολιτική εν ενα απο τα μερη τουτης της διαδικασίας. Το να καμνεις δρασεις εν το ευκολο κομματι. Το να έσιεις τη διορατικότητα τζαι τη δυναμη να αλλάσεις τον συσχετισμό εν το δύσκολο.

      Πολιτική ομάδα εν μια ομάδα που χαρασει πολιτική. Όι μια ομαδα που κρινει την πολιτική των άλλων. Οριστε τζαι μια βασική μου διαφορα που τον λεγόμενο "χωρο". Τζαι για να μεν κρυφκούμαστεν ο λεγόμενος "χωρος" και στην κύπρο τζαι στην ελλάδα, ως τωρά εππεσεν τραγικά έξω στες πολιτικές του εκτιμήσεις. Τι να το κάμω;

      Για να είμαστεν τζαι συγκεκριμένοι, μονο καποια κομματα χαρασσουν πολιτική πλεον. Το κκε πρωτο και κύριο. Μετα έπονται καποιες αλλες προσπαθειες τζαι σχηματισμοί. Όπως η Ανταρσυα.
      Περαν τουτων των θκυο - το σκοταδι...

      Πολιτική σημαίναι να θκιαβαζεις σωστα το σύστημα στην προοπτική του. Τζαι αφου το θκιαβασεις να τοποθετησεις τες πραξεις σου προς μιαν κατευθυνση.

      Αυτά.

      Διαγραφή
    2. Επιπλέον, εν ειμαστε φορείς απόψεων. Ουτε στον καναπε μας, ουτε στο δρόμο. Είμαστε μέρη τάξεων τζαι ταξικής πάλης.

      Τζαι κάθε κομμα ή κινημα ή πρωτοβουλία, για μένα εν μέρος της ταξικής πάλης πρώτα και κύρια.

      Αν το ακελ εσιει ενσωματώσει δεξιά αστικά στοιχεία θέλω να έχω μια σαφή απάντηση. Τζαι αν ομάδες έχουν επίσης ασυνειδητα ενσωματώσει δεξιά αστικά στοιχεία επίσης θέλω να έχω μιαν απάντηση.

      Οποιος φωνάζει εναντίον της Τρόικα εννεν μέρος της δικής μου τάξης αυτόματα.

      Διαγραφή
    3. Επιπλέον, το σχολιο δεν μου θυμίζει Λενινιστές, ούτε τους ΑΝΤΑΡΤΕΣ που εγώ ξερω. Μου θυμίζει - με όλο το σεβασμό - νευρικά αναρχοπουλα που καίγονται να αυτοπροσδιοριστούν ως πρωτοπόροι μιας τάξης για την οποία ως συνήθως κάμνουν μεσάνυχτα. Γιατί αν δεν έκαμναν μεσάνυχτα εν θα ενομίζαν πως η εργατική τάξη περιμένει την υψηλή τους καθοδήγηση και διαφώτιση. Ο νοών νοείτο.

      Διαγραφή