Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.9.12

Δεκάλογος εισηγήσεων για την Κυπριακή Οικονομία από την Πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι χιουμοριστικό. σοβαρολογούν...



Δεκάλογο εισηγήσεων προς εθνική συζήτηση και συλλογική ανάληψη πρακτικών μέτρων για επαναφορά της Κυπριακής Οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, κατέθεσε σήμερα ενώπιον των πολιτών η Πρωτοβουλία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- για Πρόοδο και Περηφάνια».

Η κρίση είναι η αρχή μιας νέας εποχής.
  
 Η μελέτη  πρόταση  «Κυπριακή Οικονομία, πραγματικότητα  και επιλογές-Τροφή προς Σκέψη και Δράση», που ετοίμασε 16μελής Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από έγκριτους οικονομολόγους,  έμπειρους  επιχειρηματίες, αναγνωρισμένους  οικονομικούς  αναλυτές αλλά  και  νέους επαγγελματίες  από  Κύπρο  και  εξωτερικό,  παρουσιασθηκε  σήμερα σε δημοσιογραφική  διάσκεψη.  Η  κ.  Ηλιάνα  Νικολάου,  νομικός  και μέλος  του  τριμελούς προεδρείου της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, επεσήμανε οτι το έγγραφο παρουσιάζει πρακτικές επιλογές δράσης  που  στηρίζονται  σε επιστημονική  τεκμηρίωση  και  «φιλοδοξεί  να  δώσει  νέα διάσταση, βάθος και μεθοδολογικά εργαλεία στην αντιμετώπιση των φλεγόντων θεμάτων που ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία».
Όπως  αναφέρθηκε  από  την  Ομάδα  Εργασίας,  οι  εισηγήσεις  είναι απλές,  εφικτές  και στηρίζονται  σε  σύγχρονες  επιστημονικές  γνώσεις. Ορισμένες  είναι  άμεσης  εφαρμογής, άλλες εφαρμόζονται βραχυπρόθεσμακαι άλλες προετοιμάζουν το  έδαφος για μελλοντική δράση. «Η πρόταση μας δίνει νόημα και κατεύθυνση στις θυσίες που καλούνται οι πολίτες να  υποστούν  για  να ευημερήσει  ξανά  ο  τόπος  και  οι  άνθρωποι  του» παρατήρησε  ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και μέλος του προεδρείου Σταύρος ΑΖένιος και τόνισε οτι «Πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερα, να δουλέψουμε καλύτερα και πολύ πιο έξυπνα. Για  να  επιτύχουμε αναγέννηση της χώρας μας μέσα από την μεγάλη οικονομική κρίση χρειάζεται να σκεφτούμε πρωτότυπα και δημιουργικά. Να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως: Ποια είναι η Αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας; Ποια τα αίτια της κρίσης; Τι μπορούμε να κάνουμε;».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η πραγματικότητα της Κυπριακής οικονομίας, συνοψίζεται σε τρεις αλήθειες

1. Χαμηλή Ανταγωνιστικότητα και Ψηλό Χρέος με την Κύπρο να βρίσκεται στην 58η θέση παγκοσμίως, 15η μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης και να έχουμε κατέβει 24 θέσεις από το 2009.
2. Η  αλληλεξάρτηση  μεταξύ  τραπεζικού  συστήματος  και  δημόσιων οικονομικών  έχει ενεργοποιήσει ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης της κρίσης.
3. Μια   οικονομία   με   χαμηλή   ανταγωνιστικότητα,   ψηλό   χρέος,  αρνητικό   ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δημοσιονομικά ελλείμματακαι προβληματικό τραπεζικό τομέα δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Οι εισηγητές παρατήρησαν οτι «Για πολλά χρόνια ξοδεύουμε πέραν των δυνατοτήτων μας και ευθύνη φέρει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.Βεβαίως η κρίση ξεκίνησε από τις διεθνείς αγορές, ωστόσο έχουμε και εμείς σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Οφείλουμε να τις αναγνωρίσουμε και να ανταποκριθούμε αναλόγως.Ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση βιώνουμε και μια βαθιά πολιτική κρίση. Ωστόσο η διαχείρισή της είναι στα χέρια μας και   δεν   πρέπει   να   αντιμετωπίζουμε   την  Τρόικα  ως  εχθρική δύναμη.  Πρέπει  να διαπραγματευτούμε έξυπνα,  με  ειλικρίνεια και αξιοπιστίαΉρθε η ώρα όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες δρώντας ήρεµα,διαλεκτικά και αποφασιστικά».

Στο  σύνολο  τους  οι  εισηγήσεις  στοχεύουν  στην  αποτελεσματική διαχείριση  της  κρίσης (εισήγηση 1), στη διόρθωση χρόνιων προβλημάτων(εισηγήσεις 2-7) και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης (εισηγήσεις 8-10).

1. Για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης η Πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εισηγείται τη σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, η οποία να έχει πολιτική νομιμοποίηση κυβέρνηση και βουλή--, τεχνοκρατική εμπειρογνωμοσύνη και διαφάνεια. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η σύσταση Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που να συνεπικουρεί την πολιτική διαδικασία με σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις για τα κρίσιμα προβλήματα.
Προς επίλυση προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ εισηγείται:
2. Καταπολέμηση της διαφθοράς με υιοθέτηση και αποφασιστική εφαρμογή συστάσεων της  Διεθνούς  Διαφάνειας  και  του  Συμβουλίου  της Ευρώπης.  Το  Γραφείο  του  Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ναυποβάλει νομοθετικές προτάσεις πλαισιωμένο από νομικούς και πολίτες διεθνούς κύρους και προσόντων.
3. Επανασχεδιασμό της κρατικής μηχανής με την κατάργηση Υπηρεσιών που έκλεισαν τον ωφέλιμο τους κύκλο και την προσαρμογή άλλων στις σύγχρονες συνθήκες. Η ανεξάρτητη Αρχή Διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας θα μεριμνά για τον στρατηγικό σχεδιασμό της δημόσιας γραφειοκρατίας. Οι ημικρατικοί οργανισμοί να υπάγονται σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου,  να  υιοθετήσουν  τα  πρότυπα  ποιοτικής  διοίκησης διεθνών  οργανισμών  και  να αλλάξει ο τρόπος διορισμού των συμβούλων από Συμβούλιο Χρηστής Διακυβρνησης.
4. Εκσυγχρονισμό   του  Συστήματος  Διοίκησης  του  Δημοσίου υιοθετώντας  σύγχρονα συστήματα διορισμού και προαγωγής που να απαιτούν ψυχομετρικά τεστ και δομημένη συνέντευξη από πιστοποιημένα ιδρύματα και εμπειρογνώμονες. Η πρόταση περιέχει και πέντε εισηγήσεις άμεσης εφαρμογής.
5. Έρευνα από Ανεξάρτητη Επιτροπή για αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τραπεζικού Συστήματος   με   αρμοδιότητες   που   θα   δοθούν   από   τη  Βουλή   των   Αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα  εισηγείται πλαίσιο δημιουργίας  Επενδυτικών  Εταιρειών  Ακινήτων  και τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία επισφαλών δάνειων. 
6. Την αντιμετώπιση του Συνταξιοδοτικού με την υιοθέτηση σύγχρονου συστήματος τριών πυλώνων.
7.  Την  υιοθέτηση  Τιμαριθμικής  Αναπροσαρμογής  Μισθών  στηριζόμενης σε  σύγχρονες αντιλήψεις για ανταγωνιστικότητα και δικαιοσύνη.
Η κ. Μαρίνα Θεοδότου, επιχειρηματίας, τόνισε την σημασία της αναπτυξιακής προοπτικής και εξήγησε οτι οι μελετητές της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θεωρούν οτι η αναπτυξιακή στρατηγική θα προέλθει από:
8. Ένα Οικοσύστημα Επιχειρηματικότητας τις βασικές παραμέτρους του οποίου εισηγείται.
9. Συνεταιρισμούς Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.
10. Την αξιόπιστη διαχείριση φυσικού αερίου από Δημόσια Εταιρεία Ορυκτού Πλούτου, η οποία  να  λειτουργεί  στην  βάση  του  ιδιωτικού δικαίου την  προετοιμασία  κατάλληλου δημοσιονομικού  σχεδιασμού περιλαμβανομένης  προσεκτικής  μελέτης   επιδράσεων  σε άλλους   τομείς  της   οικονομίας   και   στην   οικονομική   ανάπτυξη   και   την  δημιουργία ανεξάρτητου Ταμείο Φυσικού Πλούτου.

Το   πολυσέλιδο,   διαβαθμισμένο    έγγραφο    βρίσκεται    αναρτημένο    στην    ιστοσελίδα http://www.politicalportal.org/eleftheria-oikonomia για σχολιασμό και δημόσια διαβούλευση.

Οι τεκμηριωμένες προτάσεις της Πρωτοβουλίας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-  για Πρόοδοκαι Περηφάνια» θα  τεθούν  προς  ανοικτή  συζήτηση  σε  φόρουμ  που  θα πραγματοποιηθεί  
την  Τρίτη Οκτωβρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ., 
στηνΑίθουσα Πασχάλη Πασχαλίδη,
 κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας.

Τη 16μελή Ομάδα Εργασίας αποτελούν οι:  
Γιώργος Άππιος, λογιστής, τραπεζικός, 
Δημήτρης Γεωργιάδης, λογιστής-οικονομικός αναλυτής, 
Αλέξανδρος Διογένους, επιχειρηματίας, 
Μάριος Ζαχαριάδης,καθηγητής  οικονομικών, Πανεπιστήμιο  Κύπρου, 
Σταύρος Α. Ζένιος, καθηγητής χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου και The Wharton School, ΗΠΑ, 
Μαρίνα Θεοδότου, επιχειρηματίας, 
Συμεών Κασσιανίδης, επιχειρηματίας, 
Μάριος Κληρίδης, οικονομολόγος
Σωφρόνης Κληρίδης, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 
Γιώργος Κωνσταντινίδης, καθηγητής χρηματοοικονομικών,Πανεπιστήμιο Σικάγο, ΗΠΑ,  Ηλιάνα Νικολάου, νομικός, 
Στέλιος Νίκολσον, επιχειρηματίας, 
Νίκος Τιμοθέου, διεύθυνση επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνίες, 
Ορέστης Τριγγίδης, πληροφορική και ηλεκτρονική μάθηση, 
Γιώργος Χαραλάμπους, οικονομολόγος και 
Λούης Χριστοφίδης, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

2 σχόλια:

  1. Κάτι μου εθύμησαν τούτοι...α(!) ναι, την πλειονότητα των πολιτικών, των ΜΜΕ τζιαι του κόσμου! Τζιαι ποια είναι η εικόνα που μου έρκται στο νου;
    http://www.youtube.com/watch?v=UKQdzDQqJ_U
    Α, ρε γαμότο...τζειν τα Ό.Π.Λ.Α που'χουμεν έσσω...φυρίν, φυρίν το πάσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :)) τζείνοι φυριν φυρίν τζαι μεις σφυρίν σφυρίν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή