Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

28.9.12

Πως έσωσε τις ξένες τράπεζες ο Παπανδρέου...και πως θα σώσει το κυπριακό μνημόνιο τις ξένες τράπεζες (;)

...έχουμε πολλές απορίες παιδιά αφού αυτά τα ομόλογα, τώρα τα κρατάμε εμείς...ποιός θα μας πει επιτέλους γιατί είναι απαραίτητη η υπογραφή αυτού του μνημονίου και ποιός θα σωθεί από αυτό;;;...αυτό θα είναι το replay εντέλει; η ενοικιαγορά της χώρας για να σωθούν κάποιες ξένες τράπεζες;...κάποιος να μας εξηγήσει παρακαλώ με σαφήνεια τί ακριβώς συμβαίνει...



Απαρατήρητα σχεδόν πέρασαν, κατά παράδοξο τρόπο, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, τα όντως συγκλονιστικά επί της ουσίας στοιχεία που κατατέθηκαν από το υπ. Οικονομιών στη Βουλή και αφορούν στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους οι ξένες τράπεζες.

Στοιχεία που αποδεικνύουν με αδιαφιλονίκητο τρόπο ότι το ολέθριο Μνημόνιο, στο καθεστώς του οποίου υπήγαγε την Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου, έσωσε όχι την πατρίδα μας αλλά τις... ξένες τράπεζες! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 οι ξένες τράπεζες (σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές) κατείχαν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 141,5 δισ. ευρώ. Σε συνθήκες κρίσης, θα συνιστούσε εφιάλτη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχόμενη στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα υφίστατο σοβαρότατο πλήγμα από ελληνική αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και γι' αυτό οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών ήταν υποχρεωμένες να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της προκειμένου να προφυλάξουν τις δικές τους τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ο Παπανδρέου εκλέγεται θριαμβευτικά πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου 2009. Αμέσως αρχίζουν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περί «ελληνικής οικονομίας στην εντατική», περί «ελληνικής οικονομίας... Τιτανικού» και πάει λέγοντας. Εκ των υστέρων είμαστε πλέον πεισμένοι ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν εσκεμμένες και εντάσσονταν στο πλαίσιο υπόσκαψης κάθε ίχνους διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου. Οντως, τις πρώτες μέρες του Μαΐου του 2010, ο Γ. Παπανδρέου υπογράφει την παράδοση της χώρας στις επικυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αρχίζει ο υπέρμετρος δανεισμός της Ελλάδας μέσω Μνημονίου.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2010, η κατάσταση αναφορικά με τις ξένες τράπεζες και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει αλλάξει εκπληκτικά. Τα στοιχεία αφήνουν εμβρόντητο όποιον τα κοιτάζει:

Από 141,5 δισ. ευρώ που είχαν προ ενός μόλις έτους, τώρα οι ξένες τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις... 45,9 δισ.! Μέσω του Μνημονίου οι ξένες τράπεζες ξεφορτώθηκαν μέσα σε λιγότερους από οκτώ μήνες ελληνικά ομόλογα του τρομερού ύψους των... 100 δισ.!!! Ουσιαστικά όλα τα λεφτά των δανείων του Μνημονίου πήγαν στα θησαυροφυλάκια των ξένων τραπεζών και έτσι αντί η Ελλάδα να χρωστάει σε ιδιωτικές ξένες τράπεζες βρέθηκε μέσω Μνημονίου να χρωστάει περισσότερα λεφτά σε ξένα κράτη! Πρόκειται για κόλπο τρομακτικών διαστάσεων που έσωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω της υποθήκευσης της χώρας μας! Από το σημείο αυτό και έπειτα οποιαδήποτε ελληνική στάση πληρωμών ήταν απολύτως διαχειρίσιμη από τους Ευρωπαίους - πόσω μάλλον που τα 46 δισ. ευρώ του τέλους του 2010 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο σε 35 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Παπανδρέου (όπως και η διάδοχός της κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου) φόρτωνε μέσω των εγκάθετων διοικήσεων ελληνικά ομόλογα που η ίδια τα είχε καταντήσει «σκουπίδια» στις ελληνικές τράπεζες και στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Από 56,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που κατείχε ο εγχώριος τομέας στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας είχε εκτιναχθεί στα 86,16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011. Με το «κούρεμα» που έκαναν φέτος Βενιζέλος και Σαμαράς, ρήμαξαν το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας! Τα χρεοκόπησαν εν ψυχρώ και υπολογισμένα.

Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ για το «Έθνος» - 18/09/2012

4 σχόλια:

  1. Το κράτος φορτώνεται τα ομόλογα με την ανακεφαλαιοποίηση και περιμένει ταυτόχρονα να πουλησει την Λαική σε ιδιώτη κάτι που δεν καταφέρνει- πρώτη πατάτα - σωστα;

    Οδηγείται στην χρεωκοπία και καλεί το ΔΝΤ να το δανείσει για να καλυψει την τρύπα των τραπεζών. Το ΔΝΤ πολλαπλασιάζει το χρέος - δλδ φουσκώνει το χρέος - ώστε να υπερκαλύψει το υψος της φούσκας των ομολόγων - σωστά;

    Το ξέπλυμα των επιζήμιων ομολόγων γινεται με "εσωτερικό" παζαρι - όχι από κρατος σε κράτος γιατί δεν ξεφορτωνομαστε τα ομολογα - αλλά με το φόρτωμα του ποσού στον κυπριακό λαό, ώστε οι τράπεζες να την βγάλουν καθαρή και φίνα.

    Ποιές τραπεζες θα την βγαλουν καθαρή και φίνα;
    Όχι πάντως οι κυπριακές...

    Κάτι μου διαφεύγει ή τα λέω σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιό άλλο όφελος θα έχουν οι ξένες τράπεζες; Την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και την ιδιωτικοποίηση του Φυσικού Αερίου που πέρασε χθες πάλι με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα το ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-Οικολογοι - μη χέσω.

    Δεν φανταζομαι πως ολες αυτες οι εταιριες που θα μας αγορασουν θα φυλανε τα κερδη τους σε θησαυροφυλακια στα γραφεια τους.

    Μετα και την εψεσινη αποφαση του ΔΗΚΟ με απολυτη σχεδον πλειοψηφία 80% υπερ της υποψηφιοτητας Αναστασιαδη...εξακολουθει να υπαρχει ανθρωπος που θεωρει πως μπορει να υπαρξει "καλο μνημονιο που δεν θα χτυπα τα λαικα στρωματα",οταν μια βδομαδα μετα τις εκλογες Φεβρουαρίου θα ειναι εδω η Τρόικα για τα σχετικα;;

    Υπαρχει άνθρωπος που εξακολουθει να θεωρει Νικη τη μη αποκοπη του 13ου στους δημοσίους;...

    Απο το υπερπεραν...ρωτώ και συλλογίζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ερώτημα πως μπορει να υπαρχει ακόμη άνθρωπος που να δηλώνει με περηφανεια πως θα ψηφισει Αναστασιαδη για να σωθεί η Κύπρος...δεν το θέτω γιατι δεν γνωρίζω πως τιθενται τα ερωτήματα στα εμβρυα 2 βδομαδων πριν καν να σχηματιστει δηλαδη ο εγκεφαλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο μεταξύ θυμάται κανείς πως ηταν το μικρό όνομα του Σημίτη; Το Τσιπρανδρέας δε λέει μετά τις τελευταίες εμφανισεις του Αλέξη.

    Μικρες Αγγελίες:

    Απόγονη του Σεβάχ του Θαλασσινού ψάχνει Αριστερούς τυπωμένους σε χαρτοπετσετες για τη συλλογή της. Ανταλλαζει με γραμματοσήμα των 2σεντ που αναπαριστουν το προσφυγόπουλο του 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή