Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.9.12

Το πρώτο Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων..Με ρωτούσε χθες το βράδυ κάποιος σύντροφος αν έχω δει τα μέτρα που έχουν "διαρρεύσει" στο τύπο και ποιός έχει "διαρρεύσει" αυτά τα μέτρα. 
Αν δηλαδή, για να τα λέμε όλα, τα έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις.

Απάντησα πως δεν έχω δει τα μέτρα ούτε καίγομαι να τα δω, πόσες φορές να δω το ίδιο έργο σε επανάληψη; Έχω και μια απέχθεια στα θρίλερ..

Τώρα για το δεύτερο ερώτημα, για το ποιός έχει διερρεύσει αυτά τα μέτρα, ο νοών νοείτω, Δαίμονες οι ΔΥ πάνω Δαίμονες οι ΔΥ κάτω...θέλει το χρόνο του ο νεοφιλελεύθερος να παίζει το ρόλο "των υποτίτλων" στο έργο, εδώ θα είμαστε και θα βλέπουμε μαζί ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, αυτά που ακούσαμε στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, παντού τέλος πάντων όπου η πολιτική έπαιξε το ρόλο αυτού του "υποτιτλισμού" των μέτρων της Τρόικας μέχρι να τελειώσει η ταινία "1ο Κυπριακό Μνημόνιο" έπεται και συνέχεια...

Ιδού λοιπόν η πρώτη δόση του πρώτου Μνημονίου για την Κύπρο...

πηγή: InBusinessNewsΣειρά λεπτομερών μέτρων τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, συγκεκριμένες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις σε επίμαχες αγορές της οικονομίας και κατάργηση προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το 20σελιδο προσχέδιο μνημονίου που η τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) παρέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δεδομένων στο νησί, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.
Το προσχέδιο Μνημονίου, το οποίο κατέχει το IΝ Business περιλαμβάνει σειρά λεπτομερών προτάσεων για μείωση των κρατικών δαπανών. Αίσθηση προκαλούν οι προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μίσθου.
Όροι για την πρώτη δόσηΜε την παράδοση του Μνημονίου η τρόικα έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υιοθέτηση των μέτρων με αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2012. Έθετε δε ως όρο για την παραχώρηση της πρώτης δόσης της συνολικής βοήθειας προς το κράτος τη νομοθετική θεσμοθέτηση των μέτρων όχι μόνο για το 2012 αλλά και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015.
Η τρόικα κατηγοριοποιεί τα μέτρα προσαρμογής της Κύπρου σε μέτρα που σχετίζονται με την περικοπή δαπανών, με την αύξηση των εσόδων αλλά και μέτρα διαρθρωτικής φύσης με μόνιμο χαρακτήρα και μακροχρόνιο ορίζοντα τα οποία δεν συνεπάγονται απαραιτήτως εισροή εσόδων ή μείωση δαπανών στο άμεσο μέλλον.
Μέτρα μείωσης δαπανών 2012Για το 2012 το προσχέδιο Μνημονίου περιλαμβάνει τα εξής μέτρα μείωσης δαπανών:
• Πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Επέκταση του παγώματος των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015.
• Κατάργηση του 13ου μισθού για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών αξιωματούχων.
• Μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν μηνιαία σύνταξη μεταξύ 1000 και 1500 ευρώ και κατά 75% για συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη πέραν των 1500 ευρώ.
• Παγοποίηση μισθών και καταβολή προσωρινής εισφοράς εκ μέρους όλων των κρατικών αξιωματούχων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών ή τμημάτων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών.
• Φορολόγηση των συντάξιμων και των αφορολόγητων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων.
• Καταβολή εισφοράς ύψους 6.8% επί των συντάξιμων εισοδημάτων των κυβερνητικών αξιωματούχων.
• Φορολόγηση του επιδόματος φιλοξενίας το οποίο παραχωρείται στους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
• Επέκταση της απόφασης για μη πλήρωση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο ακόμη χρόνια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015 και εισαγωγή μέτρων για αύξηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων εντός και μεταξύ υπουργείων.
• Εισαγωγή μόνιμης εισφοράς για σκοπούς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ανάλογο με την εισφορά που έχει εισαχθεί για τη γενική κυβέρνηση.
Μέτρα αύξησης εσόδων 2012• Επιβάρυνση του πλούτου μέσω αύξησης του φορολογικού συντελεστή επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 20% σε 21% και του φορολογικού συντελεστή στους τόκους καταθέσεων από 0,095% σε 0,11%.
• Αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Εισαγωγή φόρου κατανάλωσης ύψους 47.10 ευρώ ανά εκατόλιτρο κοινού κρασιού, 50.80 ευρώ ανά εκατόλιτρο αφρώδους κρασιού και 36.06 ανά εκατόλιτρο άλλων ποτών πέραν της μπύρας και του κρασιού.
• Αύξηση φόρων κατανάλωσης επί της αιθυλικής αλκοόλης από 598,01 ευρώ σε 898,02 ευρώ το εκατόλιτρο.
• Αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις μπύρες κατά 10%.
• Αύξηση φόρων κατανάλωσης στον καπνό από 60 ευρώ το κιλό σε 150 ευρώ.
• Αύξηση φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 0.40 ευρώ το πακέτο.
• Αύξηση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 0,08 ευρώ.
Μέτρα μείωσης δαπανών 2013• Περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά τρόπο ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια για το 2012 και 2013 να ανέρχεται στο 15%. Η Τρόικα θέλει κατάργηση διαφόρων επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων.
• Μείωση κατά 10% των δαπανών για κοινωνικές παροχές. Κατάργηση των μέτρων τα οποία εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση το 2007, τα οποία δεν είναι στοχευμένα ή καλύπτονται από υφιστάμενα σχέδια.
• Μείωση των συνολικών επιδομάτων όπως το πασχαλινό και το χριστουγεννιάτικο επίδομα κατά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.
• Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς όλοι οι λήπτες δημοσίων βοηθημάτων επωφελούνται από ειδικό σχέδιο επιδότησης του κόστους του ηλεκτρισμού.
• Ενοποίηση των στεγαστικών σχεδίων με τρόπο ώστε οι συνολικές δαπάνες να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008 στον προϋπολογισμό του 2013 και στα επίπεδα του 2007 στον προϋπολογισμό του 2014.
• Μείωση των εισφορών σε ημικρατικούς οργανισμούς. Εφαρμογή της ίδιας πολιτικής μισθών όπως στο δημόσιο τομέα.
• Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013-2015 κατά επιπρόσθετα 250 άτομα το χρόνο, δηλαδή σύνολο 1250 άτομα.
• Μεταρρύθμιση του συστήματος βάρδιας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μείωση των επιδομάτων υπερωρίας κατά 20% το 2013 και κατά επιπρόσθετα 10% το 2014.
Μέτρα αύξησης εσόδων 2013• Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 18%.
• Αύξηση των τελών δημοσίων υπηρεσιών ώστε τα έσοδα από τέλη να αυξηθούν κατά 30 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση εισοδημάτων από τη φορολογία της περιουσίας κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.


3 σχόλια:

 1. μεταξύ άλλων φημολογείται πως τα μετρα που αφορούν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους...όλως τυχαία δεν διέρρευσαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το εν λόγω μέσο δεν φημίζεται για την αντικειμενικότητα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γνωρίζω πως το εν λογω μέσο ειναι νεοφιλελευθερης κοπής...αλλά υποθετω πως τα μέτρα δεν είναι μακρυά απο τη λιστα που διερρευσε..

   Διαγραφή