Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

14.9.12

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στο Bloomberg

Η δύναμη πυρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί από μόνη της να απαμβλύνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές, στο βαθμό που η παρέμβαση της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές να μην είναι αναγκαία.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξή τους στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

 Ο κ. Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού των τραπεζικών κινδύνων από τα δημόσια οικονομικά, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για χώρες με μεγάλα τραπεζικά συστήματα όπως η Κύπρος.

 "Κανείς δεν μπορεί να εικοτολογήσει κατά της απεριόριστης δύναμης πυρός μιας Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι εκείνο που σταθεροποιεί νομίσματα και οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει κατά της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας", είπε ο κ. Δημητριάδης.

 Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη δήλωση του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις 26 Ιουλίου, ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές" (Outright Monetary Transactions), το οποίο θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει χωρίς όριο, ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού λόγω υψηλών επιτοκίων.

 Ωστόσο όπως σημείωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ, "μια Κεντρική Τράπεζα έχει αυτή την υπέροχη ικανότητα, που δεν έχει κανένας άλλος στην αγορά, να πει `θα κάνω ό,τι χρειαστεί` και όλοι το πιστεύουν αυτό. Στο τέλος μπορεί να μην πράξει τίποτα".

 Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε υπερτιμημένη την αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ για αποστειρωμένες αγορές ομολόγων, λόγω της απουσίας πληθωριστικών πιέσεων, ενώ πρόσθεσε πως "στις παρούσες συνθήκες, ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν μπορούσε να αποστειρώσει, δεν πιστεύω ότι θα έκανε μια σημαντική διαφορά".

 Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στην προσφυγή μας στον Μηχανισμό, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η οικονομική αρωγή από τον ΕΜΣ συμφωνηθεί "το συντομότερο δυνατόν". Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος σε αριθμούς και υπέδειξε ότι θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου που θα διεξαχθεί από ανεξάρτητο οίκο.

 Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ξανασκεφτεί την προσέγγισή της για τη δημοσιονομική εξυγίανση. "Πρέπει να μετακινηθούμε προς την κατεύθυνση προγραμμάτων με έμφαση στην περισσότερη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πιο πετυχημένη όταν δεν παρακωλύει την ανάπτυξη", τόνισε.

 Αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, ο κ. Δημητρίαδης είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αποσύνδεση των τραπεζικών κινδύνων από τους κρατικούς. "Αυτό που χρειαζόμαστε στην ευρωζώνη είναι η αποσύνδεση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά από τους τραπεζικούς κινδύνους", είπε και πρόσθεσε: "Για χώρες όπως η Κύπρος που διαθέτει μεγάλο τραπεζικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μια Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει δυνάμεις. Αυτό είναι κρίσιμο για μια νομισματική ένωση. Δεν το βλέπω αυτό ως κίνδυνο".

πηγη

Στο μεταξύ ικανοποιημένο φαίνεται να είναι το Προεδρικό από την ψεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ..

Πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμη οι φήμες για έγκριση του Ρωσικού δανείου ύψους 5 δις.

Απορία εμού της ιδίας...αφού την Τρόικα τη φωνάξαμε εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής και για το δανεισμό των τραπεζών και αιτούμαστε τον διαχωρισμό της δανειοδότησης για την κάλυψη των δημοσίων ελλειμάτων, ποσό που όπως λέμε θα καλύψουμε με το Ρωσικό δάνειο, και εφόσον επιπλέον είμαστε υπέρ, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης του διαχωρισμού των τραπεζικών κινδύνων από τα δημόσια οικονομικά, πώς στο καλό γίνεται, τα μέτρα που διέρρευσαν και αυτά που συζητούνται να αφορούν κατά κύριο λόγο περικοπές από το δημόσιο;...


17 σχόλια:

  1. Εύλογη η απορία σου. Έχω και γω μία. Τι σεξ απήλ έχει αυτός ο Χριστόφιας και έκανε την γυναίκα που δήλωσε ότι δεν έχει καμία λύπηση για τους Έλληνες γιατί φοροδιαφεύγουν να "ακούσει τις θέσεις της κυβέρνησης με προσοχή και να δείξει κατανόηση";

    Όχι τίποτε άλλο, αλλά στην Ελλάδα βασίζονται στην ομορφιά του Αλέξη, αλλά μπορεί η Κριστίν να προτιμάει Δημήτρη και να την πατήσανε. Να έχει η Κύπρος όλη την κατανόηση και η Ελλάδα το δεκάποντο της γόβας στο κεφάλι. Είναι και αυτό ένα μοντέλο πολιτικής ανάλυσης (το "α, άλλο η Κύπρος" εννοώ).

    Όσο για το δάνειο εκ Ρωσίας, η Καθημερινή γράφει:

    Για «ανεύθυνες διαδόσεις» κάνει λόγο υψηλόβαθμη ρωσική διπλωματική πηγή.

    «Ουδέν νεώτερον για το θέμα του δανείου και ειλικρινώς απορούμε τί ακριβώς επιδιώκουν όσοι ευτελίζουν το ζήτημα με διαρκείς ανεύθυνες διαδόσεις», δήλωσε την Πέμπτη στο ΚΥΠΕ υψηλόβαθμη ρωσική διπλωματική πηγή, που επιθύμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι η Λαγκαρντ άκουσε με κατανόηση δεν το είπε η Λαγκάρντ είναι ενημέρωση που έγινε από το Προεδρικό.

      Το σημαντικό είναι ποιά θα είναι η αντιπρόταση της Κυβέρνησης - την οποία θα συζητήσει λεει και με τα κόμματα - ελπίζοντας σε μια συναινετική με την αντιπολίτευση πρόταση εκ μέρους της Κύπρου προς το ΔΝΤ...

      Διερρευσε πάντως πως οι κοκκινες γραμμες είναι η ΑΤΑ και ο 13ος - δεν ακουσα τίποτα για τα υπολοιπα προτεινομενα μέτρα.

      Νομίζω πως για τον 13ο θα προταθεί να αποκοπεί από όλους τους δημοσίους επιπλέον 1 - 3% αντί του 13ου...Για την ΑΤΑ άκουσα πως ο Χριστόφιας διαπληκτίστηκε με τον αντιπρόσωπο της Κομισιόν, λεγοντας του πως θα πάει στις Βρυξέλες να απαιτήσει την αποκοπή της ΑΤΑ από τους αξιωματούχους των Βρυξελών (που παίρνουν ΑΤΑ).

      Δεν ξέρω τί εστί η κατανόηση της Λαγκαρντ...

      Διαγραφή
    2. Α ναι κάτι άλλο που διέρρευσε πως είπε η Λαγκαρντ είναι πως δεν θα πιέσει για την άμεση υπογραφή του μνημονίου - κατά την γνωστή Κυπριακή ρήση, την οποία σου συστήνω να μάθεις στην περίπτωση που δεν ξέρεις ήδη - κούντα το παρατζιει...

      Διαγραφή
    3. "Το ότι η Λαγκαρντ άκουσε με κατανόηση δεν το είπε η Λαγκάρντ είναι ενημέρωση που έγινε από το Προεδρικό."

      Αυτό ακριβώς είπα. Ότι ο Χριστόφιας μας ενημέρωσε ότι η γυναίκα που είπε ότι δεν έχει καμία λύπηση για τους Έλληνες αυτόν τον άκουσε με κατανόηση. Κάτι θα του βρήκε, δεν μπορεί, ε;

      Διαγραφή
    4. Δεν εγινε καμια συνάντηση στη βάση προτάσεων, ωστε να υπάρξει και ζήτημα κατανόησης ή μη κατανόησης. Εικάζω πως εγινε μια συνομιλία φιλολογικού περιεχομένου για τις γενικότερες απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης τοσο για την οικονομία της κύπρου όσο και για την πορεία της Ευρώπης.

      Το ειπε κι αυτό ο Χριστόφιας, πως είναι γνωστές οι διαφωνίες μας στην Ευρώπη για το πρόγραμμα λιτότητας και πως ήταν καταστροφικό και οδήγησε στην πτώχευση τους λαούς. Δεν θα ακολουθήσουμε πρόγραμμα πτώχευσης. Αυτό είπε.

      Το σημαντικό είναι, πως η επίσκεψη Λαγκάρντ δεν έγινε επ΄αφορμής της κυπριακού μνημονίου αλλά επ΄αφορμής του ECOFIN και άρα τα ζητήματα τα οποια θα κριθούν αυτό το διήμερο ίσως επηρεάζουν άρδην όχι μονο την Κύπρο αλλα γενικότερα την Ευρώπη.

      Το ανησυχιτικό είναι μήπως η κυπριακη κυβέρνηση υιοθέτησε τις θέσεις εντέλει και του Αλέξης πέρα από την γοητεία του για την ΕΚΤ ως πυροσβεστήρα της κρίσης.

      Δηλαδή σάστα τζαι εγύρασιν...

      Διαγραφή
  2. "....ικανοποιημένο φαίνεται να είναι το Προεδρικό από την ψεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ......"


    "20 Jan 2010

    Την ικανοποίησή του, τόσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ecofin για το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου........."


    "09/03/2012 ....Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας παράλληλα ότι «τώρα είναι στο χέρι μας και να υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και να αλλάξουμε τη χώρα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε στέρεες βάσεις»........"

    “26/09/2011 Ικανοποιημένος ο Βενιζέλος από την συνάντηση του με Λαγκάρντ-Τρισέ”
    “11-9-2012 Ικανοποιημένος ο Σαμαράς από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ”

    Μετά από τόσες Ικανοποιήσεις….
    “5-9-2012 Δημοσκόπηση-σοκ: Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρακαλώ πάρα πολύ να αφήνετε ένα νικ.

      γραφουν πολλοί ανώνυμα εδώ και είναι κουραστικό να πρέπει να ελεγχω αν τα σχόλια είναι ανώνυμα επειδή είναι υβριστικά πριν τα δημοσιευσω.

      ως γνωστό οι ανώνυμοι αλωνίζουν με χυδαιότητες στο διαδίκτυο.

      θενκς.

      Διαγραφή
    2. Μήπως όταν λένε "ικανοποίηση" εννοούν "αυτοικανοποίηση", κοινώς...άντε ας μην πω κακές λέξεις;

      Διαγραφή
    3. Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει «σκληρή διαπραγμάτευση», με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους. Η άσκηση συντονισμένης πίεσης από τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας, με τη στήριξη της Γαλλίας, ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα...



      ...των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας. Ισπανία και Ιταλία ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου, υποχρεώνοντας τις χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν μεγάλο τμήμα των αιτημάτων τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσουν σε έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης, που είχε συμφωνηθεί λίγο νωρίτερα…

      Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι».

      Ρένα Δούρου εκ του ΣΥΡΙΖΑ εκπορευόμενη

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι νεοφανής αυτή η στάση ούτε "κυπριακή πατέντα", εαν ακολουθηθεί αυτή η οδός πρόκειται για "νεα πολιτική" της ευρωαριστεράς εντός της ε.ε...

    εν ολίγοις πρόκειται για εκείνο το απέραντο εργαστήριο που έλεγαν και οι συριζαίοι....η ανακεφαλαιοποίηση της Λαικής η οποια άνοιξε τους ασκούς τους αιόλου, μάλλον θα έγινε με πολιτική στόχευση την μετέπειτα "σκληρή διαπραγματευση" και την συνακόλουθη πολιτική Ραχόι, Μόντι, Αλέξης στην ε.ε

    Ράβε Ξηλωνε
    Ραβε Ξήλωνε
    Δουλειά να μη μας λείπει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το πούμε πιο απλά αυτές οι "Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές" που λέει ο Ντράγκι είναι "η ταξική οικονομική πολιτική" που μας έπρηξε τα συκώτια και ο Μηλιός και εσχάτως ο "δικός" μας και "δικός" σας Ηλίας Ιωακείμογλου...

    Α δεν σε ενημέρωσα, ο Ηλίας σε κορόιδευε χθες στο ΦΒ, πως επικειται σπουδαίο άρθρο του Lenin Reloaded λέει, που θα μας εξηγεί πως όσοι δεν μπαίνουν στην ΚΝΕ θα πέσουν στα ναρκωτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε πάντως εγώ το σκέφτομαι να πέσω...ο δικός μας ο Δημητριάδης τί διαφορετικό δηλαδή μας λέει εδώ; Δεν κατάλαβα...

      Διαγραφή
    2. "Α δεν σε ενημέρωσα, ο Ηλίας σε κορόιδευε χθες στο ΦΒ, πως επικειται σπουδαίο άρθρο του Lenin Reloaded λέει, που θα μας εξηγεί πως όσοι δεν μπαίνουν στην ΚΝΕ θα πέσουν στα ναρκωτικά..."

      Υψηλό επίπεδο πολιτικού επιχειρηματολογείν, φοβούμαι ότι δεν μπορώ να το φτάσω. Πάντως όχι πρωτότυπο, αυτά τα γράφουν κατά κόρο νεαροί α/α στο τουίτερ για μένα.

      Διαγραφή
    3. Επί παραδείγματι: "Μάλλον Ακίνδυνος ‏@galaxyarchis
      Ο LeninReloaded σ'επόμενο άρθρο θα εξηγήσει αναλυτικά (~9000λέξεις) γιατί τ παιδιά που δε γράφονται στην ΚΝΕ γίνονται χασικλήδες κ γιεγιέδες."

      Εκτός και αν ο Γαλαξιάρχης του "Παραλληλογράφου" είναι ο Ιωακείμογλου και αδίκως θεωρώ ότι απλά είναι ταυτόσημη η παρατήρηση με τους α/α του Σύριζα.

      Διαγραφή
    4. αυτό ήταν επί λέξει...αχ μάναμου θα πάμε άκλαφτοι σε αυτό τον τόπο...τί τα θέλεις;....είναι να μην μαζευτούν πολλοί παθιασμένοι επαναστάτες μαζί...φήμες λένε πάντως πως ο Ηλίας υπήρξε και μαρξιστής κάποτε...

      ας τα να πάνε..εμείς τί θα κάνουμε θα μου πει κάποιος;!

      Διαγραφή
  5. ΑΚΕΛ: Η άκριτη αποδοχή του Μνημονίου ταιριάζει στο ΔΗΣΥ
    14-09-2012
    Η άκριτη και αβασάνιστη αποδοχή του μνημονίου ταιριάζει μόνο σε αυτούς που τους βολεύει το περιεχόμενό του, γιατί αυτό εναρμονίζεται με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία τους. Ταιριάζει με το ΔΗΣΥ και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους του... Αυτή είναι η επισήμανση του ΑΚΕΛ σε σχέση με το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα και φιλοσοφία των μέτρων που η Τρόικα εισηγείται. Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι όλοι γνώριζαν, ακόμα πριν από την έλευση της Τρόικας το χαρακτήρα των μέτρων, στη βάση της προηγούμενης πρακτικής της.
    «Είναι γι’ αυτό που εμείς ως ΑΚΕΛ στηρίξαμε την κυβέρνηση στην προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης όταν ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι τους ξιφουλκούσαν κατά του ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ, επιδιώκοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης από πέρσι το καλοκαίρι. Επειδή ακριβώς όλοι γνωρίζαμε, είναι γι’ αυτό που ως ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους τους, δεν απαιτούσαμε την υπογραφή του μνημονίου χθες, θυσιάζοντας το περιεχόμενό του στο όνομα της ταχείας υιοθέτησής του» επισήμανε ο Γ. Λουκαΐδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι «ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν επί της ουσίας των μέτρων που η Τρόικα εισηγείται. Προφανώς οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, τους αναγκάζουν να καμουφλάρουν τις θέσεις και την πολιτική τους και στην οικονομία». Παρατήρησε ότι ακόμη και μέχρι σήμερα αποφεύγουν ν’ απαντήσουν τι επιτέλους είπαν στους Τροϊκανούς ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και «αρκούνται να ασκούν έντονη πολεμική στην κυβέρνηση, στο όνομα δήθεν της ενότητας και της συναίνεσης, επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συγκαλέσει ακόμη σύσκεψη... Η υποκρισία, οι σκοπιμότητες και οι ταχτικισμοί, χαρακτηρίζουν τις ενέργειές τους...», σημείωσε ο Γ. Λουκαΐδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος-βουλευτής ΔΗΣΥ
    «Ισορροπημένα τα μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Είναι θετικό το γεγονός πως δεν προσεγγίζονται με τρόπο που να είναι απότομη η προσαρμογή.

    Κάποια είναι κοινωνικά δίκαια, όπως η φορολόγηση των επιδομάτων ενώ ως αρνητικό θεωρώ τον ορίζοντα των τριών χρόνων για προσαρμογή αφού ίσως ένα-δυο χρόνια περισσότερα θα ήταν καλύτερη επιλογή.

    Για τον 13ο θεωρώ πως εάν δεν προτεινόταν η αποκοπή του τότε οι δημόσιοι θα έπρεπε να δεχθούν μεγαλύτερη μείωση στο μισθό τους. Είναι επίσης θετικό το ότι η τρόικα δεν ζητά απολύσεις»

    ΑπάντησηΔιαγραφή