Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

22.9.12

Κι όμως κινείται.

Ας πούμε δυό λόγια  καταρχήν για τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του γ.γ του ΑΚΕΛ για το ευρώ. Γιατί αν  υποθέσω πως υπάρχει επόμενη ζωή, τότε υπάρχει και προηγούμενη, και σ αυτή την προηγούμενη ο κ.Τσίπρας και το επιτελείο του, μάλλον θα ήταν οι προφεσσόροι που εκπαίδευσαν τον Γκέμπελς. Θα μου πείτε γιατί ενοχλείσαι; Σάμπως ο Τσάβες καλύτερη εκμετάλλευση/μεταχείριση είχε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Που είναι και Τσάβες... Όχι δεν είχε. Δεν ξέρω βέβαια αν ο Τσάβες την πάτησε και κόρδωνε που λέγανε τον Αλέξης Τσάβες. Τέτοιο κόρδωμα πάντως δεν είδα σε κανένα ηγέτη της εδώ αριστεράς.

Δεν βλέπουμε σε τί σκατά έχουμε μπλέξει...περιμένουμε με το στόμα ανοιχτό να κάνει δήλωση ο Τσίπρας για να μάθουμε αν πάμε στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση...μ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι Αλέξη...

Η δήλωση του Άντρου Κυπριανού ήταν μια σημαντική δήλωση. Για τους εξής δύο απλούς λόγους:
1. δεν νοείται αντι-καπιταλιστικός αγώνας εάν αυτός δεν συνδέεται άμεσα με το ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτό ήταν εξ απανέκαθεν το σημείο τριβής - της δικής μου τουλάχιστον - με τους "όπου γης" συριζαίους ή συριζοφερόμενους.
2. δεν νοείται αντι-μνημονιακός αγώνας που αγνοεί ή παραλείπει ή υπερπηδά το σημείο 1.

Η δήλωση ήταν καθαρή. Τα κόμματα θα λάβουν τις προτάσεις προς την Τρόικα από την κυβέρνηση, θα τοποθετηθούν σε αυτό το αρχικό έγγραφο και ακολούθως θα τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά για την τελική "αντιπρόταση" της Τρόικα. Η δήλωση έλεγε: εάν το τελικό πακέτο μέτρων δεν μας ικανοποιεί πολύ πιθανόν να θέσουμε ζήτημα για έξοδο από την ευρωζώνη.

Είναι αυτό μπλόφα; Αν είναι μπλόφα τότε μόνο ένα πράγμα μπορεί να συμβαίνει: Η Τρόικα συμφώνησε ήδη να αποδεκτεί το πακέτο μέτρων έτσι όπως θα το προτείνει η Κυβέρνηση. Το ακελ δεν θα χρειαστεί να θέσει θέμα εξόδου γιατί θα είναι καλυμένο από αυτό το πακέτο. Εν ολίγοις θα έχει εξαγοράσει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί πως φόρτωσε στον κυπριακό λαό ένα σκληρό και καταστροφικό μνημόνιο, αφήνοντας την επόμενη κυβέρνηση για να το πράξει. Δηλαδή θα κοροιδέψει καθαρά τον κυπριακό λαό. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να συγκρατήσει τους ακελικούς με την εξής πολιτική καραμέλα: υπογράφουμε τώρα και κατόπιν θέτουμε θέμα εξόδου ώστε να αποφύγουμε το 2ο, 3ο κ.λ.π μνημόνιο.

Σαφέστατα πρόκειται περί κοροϊδίας.

Εάν δεν είναι μπλόφα τότε η δήλωση καταδεινύει τα εξής: Είναι εις γνώσιν του ακελ πως η Τρόικα θα απορρίψει το πακέτο μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση. Γνωρίζει επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα μνημόνιο. Εξακολουθεί όμως να εκκρεμεί το εξής: είναι η παρούσα κυβέρνηση που ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της λαίκής τράπεζας και είναι η παρούσα κυβέρνηση που κάλεσε εδώ το ΔΝΤ. Αυτό πως το χειρίζεσαι μεθαύριο που θα είναι ο χ ή ο ψ στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Πως το χειρίζεσαι;

Το ακελ δεν είναι σε θέση να ασκήσει αντι-μνημονιακή πολιτική τύπου σύριζα. Με λίγα λόγια δεν είναι σε θέση να παράξει πολιτικό κέρδος από μια τέτοια πολιτική ρητορική καθότι σήμερα κυβερνά ήδη και μετέχει ήδη στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα την οποία το ίδιο κάλεσε... Δεν είναι σε θέση να ζητήσει από το λαό να το επανεκλέξει για την επαναδιαπραγμάτευση κανενός μνημονίου, ούτε για την καλύτερη διαχείριση της κυπριακής κρίσης. Όσο είδαμε είδαμε...

Η μόνη άμυνα του ακελ, τόσο απέναντι στη δεξιά, όσο και απέναντι στην Τρόικα είναι να προτάξει το ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Ζήτημα το οποίο διαφοροποιεί άρδην το ακελ από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς στην ευρώπη. Είτε αυτό αρέσει στον Αλέξη είτε δεν αρέσει..

Θεωρώ τη δήλωση του Άντρου Κυπριανού ως εκείνο το απαραίτητο έναυσμα για τη δημιουργία και τη συγκρότηση μιας αντι-καπιταλιστικής αριστεράς στα πολύ δύσκολα που θα βρούμε μπροστά μας από εδώ και πέρα...

υ.γ: μια συντροφική συμβουλή για όσους ενδιαφέρονται για την περίπτωση της κυπριακής κρίσης. διαβάζετε ριζοσπάστη αν θέλετε να έχετε μια ασφαλή άποψη. όπως το βλέπω εγώ, η Ίσκρα, η Αυγή, ακόμα και ο Δελαστίκ του Πριν...μάλλον δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα μυστικά δωμάτια του "αδελφού" κυπριακού κόμματος...

2 σχόλια:

  1. Δείγμα κοροϊδίας:

    «Ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση» το τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ

    http://konserbokoyti.blogspot.com/2012/09/blog-post_22.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Fe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τους βασικούς άξονες της πιο πάνω ανάλυσης για το ποιος είναι ο δρόμος που μπορεί να πάρει το ΑΚΕΛ, τι θα συνιστούσε μπλόφα και γιατί η θέση του ΑΚΕΛ διαφέρει από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων.

    Για την αξιολόγηση της δήλωσης ως "απαραίτητο έναυσμα για την δημιουργία μιας αντικαπιταλιστικής αριστεράς" όμως επιφυλάσσομαι. Θα δούμε σύντομα το κατά πόσο ισχύει τούτο ή όχι. Φυσικά ευχόμαστε ολόψυχα να ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή