Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

21.9.12

Μίλησε το παιδί, και τί είπε; Έξοδος...


Ακόμη και το ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από την ζώνη του Ευρώ, άφησε ανοιχτό ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξη του στον ιστότοπο 24h.com.cy. Στην συνέντευξή του, ο κ. Κυπριανού είπε πως εάν η Τρόικα ζητά οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στην ζώνη του ευρώ, «εμείς τότε τι πρέπει να κάνουμε, να πεισμώσουμε και θα πούμε θα μείνουμε στο ευρώ όσο οδυνηρά και να είναι τα μέτρα;»
«Σίγουρα αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε, αναφέροντας πως δεν είναι προκαθορισμένο το τι θα κάνουν και πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά «αν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού», όπως ανέφερε. Είπε επίσης πως το ΑΚΕΛ είχε πολλές επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε
Βόμβα Α.Κυπριανόυ: Μελέτη για παραμονή στο Ευρώ - η συνέντευξη

5 σχόλια:

  1. Απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη...με βάση ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.Αν μη τι άλλο δεν προβάλλει την Αργεντινή ως πρότυπο..
    Ανακοίνωση

    Επειδή διάφοροι έσπευσαν να διαστρεβλώσουν ή να παρερμηνεύσουν το τι λέχθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ για το θέμα της παραμονής ή όχι της Κύπρου στο ευρώ, παραθέτουμε αυτούσιο το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα των δηλώσεων του:

    Ερώτηση : Πάμε στον κόσμο (στις ερωτήσεις του κόσμου) για να βάλουμε μέσα την οικονομία η οποία απασχολεί τον κόσμο. Η Ελένη έχει το ζουμί ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οικονομική ανάπτυξη ακούμε και δεν βλέπουμε, τελικά μήπως δεν έπρεπε να μπούμε στην ΕΕ και να προσθέσω μαζί με αυτό κ. Κυπριανού έχουμε Προεδρικές εκλογές σε λιγότερο από 6 μήνες, περιμένουμε από τους υποψήφιους και μέσα σε αυτούς είναι και ο υποψήφιος που στηρίζει το κόμμα σας, τον κ. Μαλά να ακούσουμε πολιτικές ανάπτυξης, πώς εύκολα μπορούν να υπάρξουν με μνημόνια πάνω από το κεφάλι μας;

    Απάντηση: Πρώτα να απαντήσω στην ερώτηση της Ελένης γιατί πρέπει να παραδεκτώ ότι είναι ένα ερώτημα που μου υποβάλλεται συνέχεια από πάρα πολλά στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ, ξέρετε ότι εμείς είχαμε πάρα πολλές επιφυλάξεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είχαμε συμφωνήσει στο 18ο συνέδριο του Κόμματος το 1995 να προχωρήσει αυτή η πορεία θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις ότι αυτό θα βοηθούσε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, που δυστυχώς δεν μας έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής και ότι θα διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα των εργαζομένων και σε αυτό βλέπουμε να υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Το αν ήταν λάθος το ότι έχουμε μπει στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη ανάλυση και όχι επιφανειακή. Επειδή πολλοί με ρωτούν για αυτό το πράγμα τους λέω ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι, θα ήταν ανεύθυνο από την δική μου πλευρά να πω κάτι τέτοιο η όποια τοποθέτηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής έρευνας. Τι θα συνέβαινε στην Κύπρο εάν δεν ήμασταν στην ΕΕ, αυτό δεν μπορώ να το πω έτσι απροβλημάτιστα και ωσάν να βρίσκομαι σε ένα καφενέ κουβεντιάζω και διατυπώνω μιαν άποψη ελεύθερα. Πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη από ειδικούς πως θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε διαφορετικό καθεστώς να υπάρξει το περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί..

    Ερώτηση: Στο ευρώ πρέπει να παραμείνουμε

    Απάντηση: Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το ερώτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι το εξής: Εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από την ζώνη του ευρώ γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα; Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα; Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Είπα στην αρχή ότι εμείς μελετούμε όλα τα μέτρα τα οποία θα προταθούν και την ίδια στιγμή τι σημαίνει το κάθε τι δηλαδή ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε και πως απαντούμε σε αυτά τα σενάρια τα οποία μου θέτετε τώρα και επαναλαμβάνω πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού από ειδικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συνέχεια..
    ρώτηση: Στην Ευρώπη, γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για κάποιες χώρες με δημοσκοπήσεις για πολλά πράγματα, γιατί σε κάθε μια χώρα ειδικά που είναι το μνημόνιο αν θα πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ ή θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ

    Απάντηση: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είχε ξεκινήσει μία συζήτηση κατά πόσο η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει ή να διαλυθεί, αυτή δεν διήρκησε πολυ βέβαια, σταμάτησε αυτή η συζήτηση σύντομα, όμως σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιμένω ότι για να απαντήσει κάποιος πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση έτσι με βάση το ένστικτό μας. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα γίνει από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά ζητήματα, νομικά ζητήματα κοκ και στη βάση εκείνης της μελέτης να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις

    Ερώτηση: Πάντως οι χώρες του βορρά της Ευρώπης… Ο κ. Κυπριανού αφήνει ανοικτό το θέμα, αφήνετε ανοικτό το θέμα.

    Απάντηση: Σίγουρα το αφήνω

    Ερώτηση: Να εξεταστεί η υπόθεση αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι

    Απάντηση: Σίγουρα το αφήνω ανοικτό αυτό το θέμα αγαπητέ Σωτήρη, δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, εάν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

    Ερώτηση: Πάντως οι χώρες της ευρωζώνης του Βορρά έχουν δείξει ότι είναι αντίθετες με τις απόψεις γενικά της ευρωζώνης και θέλουν ήδη έχουν μπει στη διαδικασία να βγουν από την ευρωζώνη μεν και μάλιστα η Νορβηγία... Μέσα έξω είναι ουσιαστικά...Η Νορβηγία δεν έχει δεχτεί καν να ενταχτεί στην Ευρωζώνη και έχει χωριστεί κάπως η ευρωζώνη και η Ευρώπη γενικότερα και γίνονται προσπάθειες να έρθει πιο κοντά τουλάχιστον η Ευρώπη γενικότερα

    Απάντηση: Όταν εμείς διατυπώναμε κάποιες επιφυλάξεις στο παρελθόν για την Ευρώπη των 2 ταχυτήτων, ποια προβλήματα θα προκαλούσε αυτό το γεγονός ότι θα έφερνε μια ανισομέρεια στην ίδια την ΕΕ, λειτουργώντας ως μία βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, μας κατηγορούσαν κάποιοι ότι είμαστε ευρωσκεπτικιστές. . Εμείς ξεκαθαρίζαμε ότι θέλαμε να υπάρξει μια διαφορετική Ευρώπη, με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, μια Ευρώπη η οποία θα φρόντιζε να υπάρχει η όσον το δυνατό μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των κρατών μελών ανεξάρτητα από το μέγεθος το οποίο διαθέτει η κάθε χώρα. Μας έλεγαν λοιπόν ευρωσκεπτικιστές τώρα αυτές οι απόψεις ακούγονται από πολλούς σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι όχι απλά και μόνο δεν είναι ευρωσκεπτικιστές αλλά αντιθέτως είναι άνθρωποι υποστηρίζουν την ιδέα της ΕΕ. Θα έλεγα λοιπόν ότι ναι μεν να μην είμαστε ευρωσκεπτικιστές με την έννοια του να διαφωνούμε με την ιδέα της Ευρώπης, ο κάθε ένας με το όραμα και τις αξίες που θα θέλει να της προσδώσει, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να είμαστε και ευρωλάγνοι, δηλαδή πάση θυσία να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ όσο και αν θα σημαίνει αυτό ότι ο λαός θα περάσει από τεράστιες δυσκολίες. Αυτά τα ζητήματα επαναλαμβάνω πρέπει να μελετηθούν σοβαρά και αντικειμενικά όχι με ευσεβοποθισμους από τον οποιοδήποτε και να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

    21/09/2012
    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ.

    Οπωσδήποτε πρόκειται για μια πολιτική δήλωση, δηλαδή για μια δήλωση η οποία θέτει ένα τρόπο αντιμετώπισης των δεδομένων χωρίς να εξαγγέλλει καποιες κινήσεις ή αποφάσεις. Αναφέρεται σε μελέτη για τα αποτελέσματα παραμονής της Κυπρου στην ευρωζώνη, μιλά καθαρά για το ευρώ, χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω ανάλυση της Ε.Ε ως μηχανισμού άσκησης εξουσίας στα κράτη μέλη.

    Αυτό για την ώρα είναι σωστό, εφόσον πρόκειται όπως είπαμε για μια πολιτική δήλωση η οποία προϊδεάζει για τα πλαίσια στα οποία επιθυμεί να κινηθεί το ακελ.

    Να θυμήσω το ελληνικό παράδειγμα - όπου καταστροφικές εμμονικές επιλογές της αριστερας για παραμονή στο ευρώ - σημερα ανατρέπονται απο τα ίδια τα γεγονότα, με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να παραδέχονται πως το ερώτημα για παραμονή ή όχι της ελλάδας στην ευρωζώνη θα επρεπε να τεθεί πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

    Το είπε και η Αλέκα με διαφορετικό τρόπο, πως κάθε χρόνο που περνά γίνεται δυσκολότερη η εξεύρεση μιας λύσης, με άλλα λόγια πως κάποια στιγμή, αναποφευκτα η έξοδος σημαίνει αυτόματα και λαική εξουσία και όχι μόνο ζήτημα "ευρώ ή δραχμή", στη δική μας περίπτωση "ευρώ ή λίρα"...

    Ας το έχουμε κι εμείς υπόψιν μας αυτό, πως στη ροή των εξελίξεων, τα ερωτήματα ή οι επιλογές δεν μένουν στάσιμες...

    Εχουμε πάρει μαθήματα ιστορικής αναβλητικότητας και ξέρουμε πως τα δεδομένα στην ιστορική τους αναδίπλωση δεν μας παρέχουν ποτέ την πολυτελεια του άπλετου χρονου κινήσεων και αποφάσεων.

    Πάντως είναι πολύ ευπρόσδεκτη η δήλωση του Κυπριανού ως προς το τάιμμινγκ που έγινε, δηλαδή πριν να είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σύντροφοι.

    Προς ενημέρωση:

    "Ημερομηνία: 21/09/2012

    Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει με οποιοδήποτε κόστος για τους πολίτες της να μείνει στην Ευρωζώνη, σύσσωμο το καθεστωτικό πολιτικό, μιντιακό και επιχειρηματικό σαράκι της χώρας είχε πέσει να τον φάει. Τώρα που το ίδιο αυτονόητο δηλώνει και ο Άντρος Κυπριανούς, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο, τι σκοπεύουν να κάνουν; Ή θα πρέπει να επιπλήξουν τους "τυχοδιώκτες" Κύπριους ή να παραδεχθούν ότι η μόνη "συμμορία" που υπάρχει είναι πανευρωπαϊκής εμβέλειας και είναι η "συμμορία" προστασίας της κοινής λογικής και των αναγκών των ευρωπαικών λαών. Ούτε της δραχμής, ούτε της κυπριακής λίρας...

    Για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δεν τίθεται θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε αποψινή γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Την ώρα που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση δανείου, υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για «να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου μας και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τής πατρίδας μας».

    Το θέμα προέκυψε από συνέντευξη τού Γ.Γ. τού ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην ιστοσελίδα 24h.com.cy και πυροδότησε αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα.

    Το ΑΚΕΛ -σε αποψινή ανακοίνωσή του- μιλά για διαστρέβλωση και παρερμηνεία τής δήλωσης τού Γενικού Γραμματέα τού κόμματος, και έδωσε στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κ. Κυπριανού.
    http://www.left.gr/article.php?id=8073

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρνούμαι να κάνω ανάλυση της πολιτικής του ακελ μέσα από δημοσίευμα του left.gr...:)

    Να μας πει ο κυριος Τσίπρας, ποιές δηλώσεις έκανε πριν την υπογραφή του μνημονίου 1, του μνημονίου 2 , των μεσοπρόθεσμων κ.λ.π για το ευρώ. Αν δεν θυμάται να τον θυμήσουμε εμείς.

    Αν τώρα οι κωλοτούμπες του συριζα ονομάζονται: δεν ειναι φετιχ το ευρώ, δεν είναι προβλημα της κυπριακής αριστεράς.

    Ετσι κι αλλιώς ποτε ανέλαβε καποια ευθύνη ο σύριζα για το οτιδήποτε για να αναλάβει ευθύνη για τον τρομο που έσπειρε στην περίπτωση εξόδου της ελλάδας από το ευρώ - μέσω των οικονομολόγνων του - για να αναλάβει και τώρα ευθύνη για την ως τώρα αποτυχημένη πολιτική του για το θέμα ευρώ/κριση/μνημόνια.

    Σ αυτό τον τρόμο οφείλει τα ποσοστά του. Και τώρα τί; η Αργεντινή - Αργεντινή και η Μαριλίζα - Μαριλίζα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή