Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.9.12

Ο στρατός της Πορτογαλίας ετοιμάζει πραξικόπημα;





Τι συμβαίνει άραγε στην Πορτογαλία;

Η ένωση οπλιτών,(Association of Privates) τις 17/9 κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτηθεί,κατηγορώντας την κυβέρνηση για την καταστροφή της χώρας και την χρησιμοποίηση του Πορτογαλικού λαού ώς πειραματόζωα για τα κοινωνικά πειράματα τους με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

"Κύριε Πρωθυπουργέ για το καλό της χώρας και του λαού της κάντε μας τη χάρη και παραιτηθείτε"

"...δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα έθνος σαν το δικό μας με πάνω απο 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή κάποιοι κύριοι έδωσαν την Πορτογαλία στα συμφέροντα υψηλά ιστάμενων οικονομικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και του κόσμου"

"έχουμε ορκιστεί να υπερασπιστούμε την πατρίδα και το σύνταγμα της καθώς και τους νόμους της δημοκρατίας"


The Association of Privates (AP) today called for the resignation of Prime Minister, accusing the Government PSD / CDS-PP to "destroy the country" and "the Portuguese people to use as a guinea pig for social experiments" with the new austerity measures.

"Mr. Prime Minister, for the sake of Portugal and the Portuguese, do them a favor, and resign yourself now emigre now," urges the AP.

"We can not allow that, the flavor of any 'troika', are removed legally enshrined in the Portuguese Constitution they swore to defend and we can not nor should we allow a nation like ours with over 900 years wither because few gentlemen decided a colony of Portugal to the interests of high finance world and European, "advocates the AP.
The Privates of the Armed Forces remember that all military personnel are required to "swear an oath to defend our homeland and keep and do save the Constitution and laws of the Republic" and repudiate "vehemently policies that are being followed because they contradict" everything vowed to "defend".


πηγη: Όλα είναι δρόμος



Πορτογαλία: Παρέμβαση του στρατού


Οι ένοπλες δυνάμεις καλούν σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό 

Η ισχυρή ένωση στρατιωτικού προσωπικού της Πορτογαλίας κάλεσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων ότι "καταστρέφει τη χώρα" και ότι "χρησιμοποιεί τον πορτογαλικό λαό σαν πειραματόζωο για κοινωνικά πειράματα" με τα νέα μέτρα λιτότητας. 

"Είναι σαφές ότι τα μέτρα που επέβαλε αυτή η κυβέρνηση απέτυχαν. Επικεντρώνονταν στην απαξίωση της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων επιβάλλοντας όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας, περισσότερη ανεργία, και περισσότερη αβεβαιότητα", δήλωσε η Associação de Praças (AP) [Ένωση Οπλιτών] σε μια διακήρυξη που σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή ενάντια στην τωρινή κυβέρνηση από ένα τμήμα της πορτογαλικής κοινωνίας που δεν είναι εξ ορισμού αντίθετο με την διενέργεια επιτυχημένων επαναστάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα λιτότητας, η ένωση δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να κάθεται παθητικά να κοιτά καθώς "διενεργείται αυτή η ποταπή επίθεση", και τόνισε ότι "δεν είναι μέρος του τρόπου σκέψης του στρατού να αποφεύγει την εμπλοκή σε καταστάσεις." 

"Κύριε πρωθυπουργέ, για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων, κάντε τους τη χάρη, παραιτηθείτε τώρα και μεταναστεύστε", παροτρύνει η δήλωση που έρχεται λίγο μετά την δήλωση, το περασμένο Σάββατο, του στρατού ότι είναι αποδεκτό για τα μέλη του να συμμετέχουν στις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Πορτογαλία, μιας και είναι "και αυτοί πολίτες." 

Η ένωση κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεταμόρφωσε "τους φτωχούς σε εξαθλιωμένους και την αστική τάξη σε νεόπτωχους", οδηγώντας σε μια "κατεστραμμένη χώρα, που βαδίζει χωρίς στόχο, προς την άβυσσο." 

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ' αυτή την Τρόϊκα ή οποιαδήποτε άλλη να συνεχίσει. Έχουμε την έννομη ισχύ να υπερασπιζόμαστε το πορτογαλικό Σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και θα έπρεπε, να επιτρέψουμε σε ένα έθνος όπως το δικό μας, με 900 χρόνια ιστορίας, να σβήσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των συμφερόντων του μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου." 

Η Ένωση των Ένοπλων Δυνάμεων Association υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho πως σύσσωμο το στρατιωτικό προσωπικό έχε "ορκιστεί με όρκο να προστατέψει την πατρίδα, να διαφυλάξει και να προστατεύσει το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας, και αποσείουμε αποφασιστικά τα μέτρα που ακολουθείτε διότι έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα τα μέλη μας ορκίστηκαν να υπεραπιστούν." 

Πηγή: algarvedailynews
Μετάφραση: Lenin Reloaded
Για τους πορτογαλόφωνους, η πρωτότυπη διακήρυξη εδώ.

13 σχόλια:

  1. Επροσπάθησα να έβρω δηλώσεις του Left Block (κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ) για το θέμα όπως επίσης τζιαι που το ΚΚΠ αλλά εν ήβρα. Νάμπου να υποθέσουμε για την ιδεολογική ταύτιση του στρατού;Τότε -το 74 -εκάμα πραξικόπημa κατά της δικτατορίας. Τωρά; Νάμπου έχουν υπόψιν τους Πόσον πραγματικές εν οι απειλές τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω, ισως να ειναι οπως τα λεει ο πιο κάτω ανωνυμος. Την ειδηση την είδα αργα το βράδυ. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να υποθέσω, μου φανηκε παραξενο να προειδοποιει ο στρατος ανοιχτα και δημόσια - μπορει επειδη εμεις τα πραξικοπηματα ξερουμεν τα καπως αλλοσπως....- οπωσδηποτε μάλλον η κατασταση είναι εκρηκτική για να εκδιδεται ετσι ανακοινωση.

      Θα ψαξω κι εγώ σημερα μηπως βρω κατι περισσοτερο.

      Διαγραφή
  2. Οι άνθρωποι έχουν αξιωματικούς που αγαπούν τον λαό τους, εδώ έχουν δημιουργήσει οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, αξιωματικούς καριερίστες που περιμένουν την ημέρα της μισθοδοσίας τους, όσο αφορά τον Ελληνικό λαό "Δεν πάει να κουρεύεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαλείς;
    Πάντως ένα είναι το σίγουρο. Η Πορτογαλία στην πράξη αποδείχτηκε ο πιο καλός μαθητής της τρόικας. Αφού ασέλγησαν και κονιορτοποίησαν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα (ο κατώτατος μισθός είναι ήδη γύρω στα 400 ευρώ – για όσους έχουν δουλειά) στον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση προβλέπονται νέα ακόμα πιο αιματηρά μέτρα. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται κατά 7% οι εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμία και μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές των εργοδοτών. Ξέρεις, για να γίνει ¨ανάπτυξη¨ …
    Την αναβίωση του φασιμού θωρούμεν την ήδη με διάφορες μορφές.
    Οπόταν, που τούντην οπτική, εν φανερό ότι δεν τα είδαμε όλα ακόμα…
    Ψευδαισθήσεις τέλος…
    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς βεβιασμένο το προηγούμενο σχόλιο. Συνειρμικά οι λέξεις στρατός - πραξικόπημα δεν γεννούν θετικές σκέψεις :)
    Από την διαθέσιμη πληροφόρηση, πρόκειται για τον σύνδεσμο – συνδικαλιστικό φορέα των κατώτερων αξιωματικών του στρατού. Όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πλήγηκαν και θα πληγούν ακόμα πιο πολύ, αν περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.
    Μάλλον μπορεί να ιδωθεί και σαν υποστήριξη στον πόλεμο που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα.
    Τώρα, αν θα μιλούμε για ¨επανάσταση των Γαριφάλλων¨ εν κάπως πρόωρο :)))
    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα, αν θα μιλούμε για ¨επανάσταση των Γαριφάλλων¨ εν κάπως πρόωρο...

      μα στο επόμενο στάδιο μόνο για την επανασταση των πτωμάτων θα μπορουμε να μιλούμε...

      όπως και να έχει, είναι πολύ γενναία η παρέμβαση και η ανακοίνωση ειδικά αν μιλούμε για σωματα του στρατού, οπου τελειώνουν την ανακοίνωση τους με τη λέξη "σύντροφοι"...ούτε ταινία επιστημονικής φαντασίας για τα μέρη τα δικά μας...

      Διαγραφή
    2. "Σύντροφοι" κατά το γερμανικό "Kamaraten".

      Εσείς τώρα έχετε τους "συντρόφους" σας που όμως έφεραν το ΔΝΤ, αυτοί οι Πορτογάλοι ενδέχεται να μιλούν für kamaraten.


      Διαγραφή
    3. εσύ από ποιά χώρα μας τηλεφωνείς είπαμε;

      Διαγραφή
    4. Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης στο Ράιχ του Γκρίχενλαντ, ο καλαμαράς αναλαμβάνει να πουλήσει αφ υψηλού ειρωνεία και στους υπόλοιπους...

      Διαγραφή
  5. OTAN O ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΣ.



    Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν στελέχη, υπάλληλοι και συναλλασσόμενοι που βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα , στην Ακτή Δυμαίων, όταν έκπληκτοι είδαν ένα άντρα σε έξαλλη κατάσταση να επιχειρεί να πηδήσει στο κενό παίρνοντας μαζί του και τον Διευθυντή πωλήσεων της επιχείρησης!

    Σύμφωνα με το patrastimes.gr, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00 χθες το πρωί όταν οφειλέτης της ΔΕΗ πήγε στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του Διευθυντή πωλήσεων, προκειμένου να ζητήσει να του γίνει διακανονισμός και να μην του κοπεί το ρεύμα.

    Πρόκειται για συνδρομητή, ο οποίος είχε κάνει διακανονισμό για οφειλές από το 2009 αλλά η οικονομική κρίση τον οδήγησε πριν από λίγο καιρό να σταματήσει την καταβολή των δόσεων με αποτέλεσμα το ποσό που οφείλει να αγγίξει εκ νέου τα 1500 ευρώ με αποτέλεσμα για να γίνει νέα ρύθμιση να απαιτείται μια γενναία καταβολή δόσης την οποία δεν ήταν σε θέσει να καλύψει.

    Λίγο νωρίτερα, ο συνδρομητής ευρισκόμενος σε απόγνωση είχε επιτεθεί και κτυπήσει μια υπάλληλο που εκτελεί καθήκοντα γραμματέως, ενώ στη συνέχεια όταν τελικά μπήκε στο γραφείο του Διευθυντή πωλήσεων της ΔΕΗ, όταν διαπίστωσε πως δεν μπορεί να επιτύχει νια ρύθμιση, έχασε τον έλεγχο, πήρε αγκαλιά τον διευθυντή και επεχείρησε να κινηθεί προς την μπαλκονόπορτα προκειμένου να πέσουν μαζί στο κενό.

    Επικράτησε πανικός και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην επέμβαση άλλων εργαζομένων στη ΔΕΗ και μετά από λίγο με τη συνδρομή αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία είχε ειδοποιηθεί για την επίθεση που είχε προηγηθεί προς την υπάλληλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν κάποια σημαντικά διευκρινιστικά σχόλια αναγνώστη για την κίνηση στο δικό μου ιστολόγιο. Τα αντιγράφω για ενημέρωσή σας:

    Για «αξιοπρεπείς συνθήκες στον στρατό» καθώς και για «Αμνηστία στους τιμωρημένους στρατιωτικούς για το έγκλημα της έκφρασης γνώμης» έχουν από το 2011 διαδηλώσει οι στρατιωτικοί στην Πορτογαλία.
    Οι ενώσεις τους από την avante.pt εκτός από την AP (Associação de Praças) που έχει σχέση με ναυτικό και πεζοναύτες(; ) παίρνουν μέρος και οι ενώσεις Αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων (Associação de Oficiais das Forças Armadas) και Υπαξιωματικών (Associação Nacional de Sargentos).
    Η πρώτη ένωση είναι που έκανε την ανακοίνωση αλλά και οι άλλες ενώσεις δεν πάνε πίσω σε γλώσσα εφόσον έλεγαν τον Δεκέμβρη του 2011:
    «αν συνεχίσουν να μην ακούν τις προτάσεις μας, θα προχωρήσουμε με τις δράσεις που θεωρήσουν οι σύντροφοι μας ότι είναι οι καλύτερες για την εξυπηρέτηση του σκοπού μας.»

    Τώρα όταν υπάρχει μνημείο «ανυπάκουος ναύτης» και τα γαρύφαλλα έχουν και μία άλλη σημασία σε αυτήν την χώρα δεν μιλάμε όπως για «έλληνες απόστρατους» - έτσι απλά.
    Η κάλυψη των δράσεων τους και των κινητοποιήσεών τους από την Avante είναι πλήρης και μπορεί κάποιος να βρει κείμενα.

    Ενδιαφέρον γιατί εσωτερικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο σε αλλαγή σχέσεων χώρας με Ε.Ε.;;;

    Εσπτφ Πάνο

    http://www.avante.pt/pt/1984/trabalhadores/117673/
    Παλιό για τις κινητοποιήσεις τους τον Δεκ του 2011.

    http://www.avante.pt/pt/2024/?tpl=612
    Φρέσκο όπου η τελευταία παράγραφος αναφέρει για μνημείο Ανυπάκουου Ναύτη και ομιλίες που γίνονται εκεί αντίθετα από τα δικά μας "μακεδονία ξακουστή" σε πλατεία Συντάγματος κτλ.

    Η διαφορά με τα δικά μας είναι περισσότερο από εμφανής.

    Εσπτφ Πάνο

    Συγνώμη που επεμβαίνω και εδώ.
    Το κείμενο είναι "Ανακοίνωση της Διεύθυνσης" στις 17/9/2012.
    Δεν αποτελεί "ψήφισμα" ή "αίτημα" μίας διαδήλωσης, μίας κινητοποίησης.
    Θεωρητικά είναι συνέχεια της κλιμάκωσης του αγώνα τους που θα ακολουθήσει με αυτά τα αιτήματά σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.
    Πρακτικά φαίνεται πως δεν παίρνουν μόνοι τους μέρος (οι AP) αλλά τουλάχιστον τρεις ενώσεις στρατιωτικών το έχουν ξεκινήσει αυτό. http://www.avante.pt/pt/1981/emfoco/117377/

    Μπράβο στον σφο LR που το ανέδειξε γιατί θα το ακούσουμε στο μέλλον από όσο φαίνεται...

    Εσπτφ Πάνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάνω από 1.000.000 Πορτογάλοι στους δρόμους, έκπληξη στην Ευρώπη μετά από μακρά περίοδο "καλής μαθητείας" στην Τρόικα: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/09/blog-post_1729.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή