Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.6.12

Η Κύπρος "μετακινείται"; Δημήτρη μου, Δημήτρη μου...και ειρήνη πάσης..

Λέγαμε για τον απεγkλωβισμό της Κύπρου από την οικονομική πολιτική της Ε.Ε και για ένα δάνειο 5 δις από τον Βλαντιμήρ, που να πάει το μυαλό μας όμως σε τέτοια γεωπολιτική μετατόπιση της νήσου σε άλλη...ήπειρο...

Δεν ξέρω αν ευσταθούν αυτά που λέει το άρθρο, πάρτε για προθέρμανση ένα φιλμάκι για το τί εστί Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και μετά δείτε τι λέει το Stratfor





"Η Ρωσία δίνει 5 δις στη Κύπρο,με αντάλλαγμα ναυτική βάση"!


Η Κύπρος θα καταφέρει όπως όλα δείχνουν να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης που όλοι πια γνωρίζουμε ότι ούτε στηρίζει ,ούτε σώζει.

Σύμφωνα με το STRATFOR, πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσαν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει δάνειο στη Κύπρο. Επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσό στα 5 δισ. ευρώ .Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα;Όπως υποστηρίζει το Stratfor,μία ναυτική βάση για τη Ρωσία στη Κύπρο,τώρα που το Ταρτούς της Συρίας,φαίνεται να χάνεται.
“Σε αντίθεση με άλλες χώρες”, αναφέρει το Stratfor “η Κύπρος μπορεί να κοιτάξει πέρα ​​από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η θέση της χώρας ως ένας από τους πρωταρχικούς υπεράκτιους τραπεζικούς παραδείσους της Ρωσίας, στο παρελθόν, έφερε την βοήθεια στη Λευκωσία - έστω και υπό όρους - από τη Μόσχα.

“Η στρατηγική σημασία της Κύπρου”,γράφουν έχει αυξηθεί από τις ταραχές στη Συρία που απειλούν το στρατιωτικό έρεισμα της Ρωσίας στο συριακό λιμάνι Ταρτούς , μόνη βάση του Στόλου της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητάς του ως μοχλό για την ανάπτυξη μιας βάσης υποκατάστατο του Ταρτούς στην Κύπρο. 

Η Λευκωσία πιθανότατα θα επιλέξει τη προσφορά της Ρωσίας αντί της διάσωσης της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει πιθανόν αυστηρά μέτρα λιτότητας, και αυτό θα δείξει ότι επανεξετάζει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση”,επισημαίνει το Stratfor,το οποίο έχει εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες και για την Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα αυτά από το Stratfor δεν είναι τυχαία και απευθύνονται στους άπληστους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους οι οποίοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη κρίση λογιστικά,αφήνοντας την όποια γεωπολιτική σημασία της στην άκρη.

Στην ανάλυσή του το Stratfor επισημαίνει ότι η Κύπρος δεν έχει τη πολυτέλεια να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες έχοντας να αντιμετωπίσει τη τουρκική απειλή.Ειδικά τώρα που η ένταση λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μεγάλη.Και η ισραηλινή βοήθεια δεν αρκεί.

Το Stratfor τονίζει  τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τη Κύπρο και γράφει ότι το 2009,έδωσε χρήματα στη Λευκωσία με αντάλλαγμα λίστα Ρώσων που είχαν περιουσιακά στοιχεία στο νησί και σε τράπεζές του. Γίνεται επίσης αναφορά στην πώληση των S 300.

To Stratfor επιμένει ότι το Κρεμλίνο αναζητά εναλλακτικό λιμάνι του Ταρτούς και η Κύπρος προσφέρεται ως υποψήφια χώρα να προσφέρει βάση στη Ρωσία.Επισημαίνει εξάλλου ότι η Κύπρος δεν ελπίζει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ ,λόγω των τουρκικών αντιδράσεων.

“Η στρατηγική θέση του νησιού στα ανοικτά των ακτών των Λεβαντίνων,η παραδοσιακή αντίθεσή της με τη Τουρκία και το δυναμικό των πηγών υδρογονανθράκων της δίνουν σημαντικές δυνατότητες επιρροής σε συντονισμό με το Ισραήλ και τη Ρωσία”,αναφέρει η ανάλυση του Stratfor.Και καταλήγει:

“Η οικονομική βοήθεια της Μόσχας θα επιτρέψει στη Κύπρο να διατηρήσει την ανεξαρτησία του προϋπολογισμού της και θα της δώσει στρατηγική ευελιξία να λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο γεωπολιτικής. Έτσι, η Λευκωσία πιθανόν θα δώσει προτεραιότητα στη ρωσική προσφορά διάσωσης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο ρόλο στη Μεσόγειο”.  

17 σχόλια:

  1. Απολογούμαι στους Ακελικούς φίλους και αναγνώστες, αλλά νομίζω πως έχει έρθει η ώρα για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Πριν θάψουμε τα παιδιά μας κάτω από χαλάσματα βομβών. Γιατί η εναλλακτική του να πεθάνει ο λαός απ' την πείνα κάτω απ' την μπότα του ΔΝΤ ή να πεθάνει και να σκοτώσει σε πολέμους με τους λαούς του Ιράν και της Συρίας δεν είναι βιώσιμη εναλλακτική.

    Φυσικά θα καγχαστώ ως προς το πρακτικό σκέλος του ποιο είναι το ΚΚΕ του 4.5% για να υπαγορεύει οτιδήποτε στο ΑΚΕΛ. Αλλά όπως μιλάμε σε όλον τον κόσμο είτε μας ακούει είτε όχι (ως επί το πλείστον όχι), μιλάμε και με τους συντρόφους μας στην Κύπρο, έχουμε υποχρέωση να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά σ' αυτό που προαλείφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δύσκολο. η εξωακελικη αριστερα επελεξε συριζα. και κανεις αλλος δεν φαινεται να ενδιαφερετε για το τι θα συμβει εντελει σ΄αυτο τον τοπο, ή αν προκυπτουν ευθυνες.

      οι ακελικοι δεν προκειται να ασκησουν κριτική στο ακελ για το θέμα, και δεν βλέπω να υπαρχει τελικά καμια δυναμη στη κύπρο που να μην καταλήγει δεξιοτερα του ακελ.

      όσοι δε ειναι αριστεροτερα τους πηρε το ποταμι της αριστερης κριτικής στηριξης στον αλεξη...

      ελαχιστες φωνες και οπως βλεπεις και χωρίς καμμια ανταποκριση.

      εισαι απο τους λιγους που εξακολουθει να σχολιαζει εδω..

      Διαγραφή
    2. επισης, η αριστερη κριτική γίνεται ανεκτη εφοσον θυμίζει γκρουπες α/α ή γενικά κινηματικου τυπου προσπαθειες.

      καμμια διαθεση για κατι που να εχει σχεση με κομμα. κανεις δεν θελει ενα κομμουνιστικο κομμα στην κυπρο, οπου κι αν κινειται ιδεολογικα.

      Διαγραφή
  2. Εμείς οφείλουμε αυτό που σκεφτόμαστε να το λέμε, αυτό που βλέπουμε να το λέμε, να εξηγούμε γιατί το λέμε, να το στοιχειοθετούμε. Ξέρω ότι δεν εισακουγόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία. Έχω πικρότατη εμπειρία. Ξέρω ότι στο τέλος φαίνεσαι σαν τρελός του χωριού που μονολογεί. Ξέρω όμως ότι οι ίδιες αυτές κοινωνίες που τα χαρακτηρίζουν γραφικότητες ή υπερβολές έχουν ήδη αποδεχτεί έναν βαθμό αποκτήνωσης και βίας, και ότι ξέρουν πως έχουν αλλάξει και διαβρωθεί.

    Και συνεπώς μιλάω ξέροντας ότι αυτός που δεν ακούει είναι ενσυνείδητα συνένοχος της αποκτήνωσης και του εκφασισμού της κοινωνίας του.

    Και η ντροπή είναι δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θελω να προσβαλω κανεναν...πριν απο λιγο μιλουσα με τον Αγρινο και μου ελεγε για το νεο οραμα του συριζα για αριστερη κυβερνηση και αυτο-οργανωση, μετα μπηκα στο Βαβυλωνία και διαβασα ενα αρθρο του Κιουπκιολή και ξεράθηκα,...λες και ζουμε σε παραλληλα συμπαντα...λες και ο κοσμος ζει τραυματική απώθηση του πραγματικού κόσμου...οπως τα παιδια των 5 ετών που συγχέουν τα ψεμματα με την αληθεια γιατι επιλεγουν να διαγραψουν απο τη μνημη τους ότι δεν μπορουν ακομα να εκλογικευσουν...

      τι πρεπει να κανει καποιος ακριβως; να βαζει καθημερινα φιλμακια των 10 ισχυροτερων στρατών του κόσμου; αφου δεν ακουνε. θα σου απαντησουν για το νόημα της αριστερης κριτικής και της κινηματικής αυτοθέσμισης του υποκειμενου...

      οταν τους λες για ταξικο αγωνα σου λεν για σταλινισμο, οταν τους λες για κοινωνικοποίηση σου λεν για συνετη αντιπολιτευση και συσσιτια...

      χθες έκαναν βολτα πανω απο τη λευκωσια για τρεις ωρες οι Ισραηλινοί με γνωση της κυβερνησης...

      ετοιμαζομαστε για πολεμο...ποιο κομμουνιστικο κομμα;...εδω μας βριζουν που εχασε η αριστερα την "ιστορική της ευκαιρία"...παραλληλοι κοσμοι...

      Διαγραφή
    2. Ναι, το είδα για τα αεροπλάνα. Θα αναδημοσιεύσω και τα δύο. Είμαστε ηθικά αναγκασμένοι να μιλάμε για όσα βλέπουμε και ας μην μας ακούνε.

      Διαγραφή
  3. Η αστική καπιταλίζουσα παραμορφωτική παιδεία εξισώνει και αποδυναμώνει έννοιες, νοήματα και θεωρίες κάτω από τον λογιστικό της εργαλειακό ανεγκέφαλο εκμεταλλευτικό μηχανισμό διατήρησης μιας αιώνιας αποσύνθεσης. Δεν αποσυντίθεται, δεν εξαφανίζεται και αυτό είναι το ουσιαστικότερο των αμυντικών της δομών. Η αποσύνθεση, η φθορά, η σήψη της είναι το εγγενές της χαρακτηριστικό που την διατηρεί στη δυναμική του να μολύνει με ότι έρχεται σε επαφή. Αυτός ο παράλληλος κόσμος που αναφέρεσαι έχω την εντύπωση ότι είναι αυτό το παράγωγο της φθοράς να διατηρεί τη φθοροποιητική της σύσταση σε ένα αίωνιο εν τέλει. Ο σχηματισμός μιας αιώνιας φθίνουσας ολότητας είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού ως αυτός να μην είναι τίποτα παρισσότερο από αυτό που προκαλεί. Ο κομμουνισμός δεν είναι η απάντηση αλλά η ανάγκη του ανθρώπου να ζήσει εντός του εκτός δημιουργημένου πια κόσμου. Το ότι πρέπει να εξηγήσεις του τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής είναι η απόδειξη του ότι ζούμε σε παράλληλους κόσμους. Ο ταξικός αγώνας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου δεν είναι απλά το πιστεύω ή όχι.
    Συνεχίστε τον αγώνα γιατί μετρημένοι πια μείναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω για το σχόλιο, κι εγω ετσι ακριβως βλεπω τα πραγματα, αλλα εσχατως φτασαμε στο σημειο να διεκδικουμε το δικαιωμα εστω σε μια ισοτιμη υπαρξη αναμεσα στις αλλες πολιτικες δυναμεις και αποψεις κυρίως απο την αριστερα...δεν θυμαμαι να επρεπε ποτε να αντιμετωπισω τετοιο αντικομμουνιστικο μενος απο την αριστερα οπως αυτο που ζησαμε προσφατα με το συριζα...

      το να λεει καποιος σε ενα αριστερο ακροατηριο πως οι κομμουνιστες ζουν γιατι ξεχασαν να πεθανουν και το ακροατηριο αυτο να χειροκροτει και να χασκογελα...ηταν κατι που δεν περιμενα πως θα το ζούσα...τοσο μισος...

      χωρις αλληλεγγυη δεν γινεται τιποτα, ο κοσμος παει κατα διαόλου και παει με το κεφάλι "ψηλα" κιολας νομιζοντας πως παει ως νικητης...

      Διαγραφή
  4. Αδυνατώ να πιστέψω ότι ανάμεσα στα μέλη του Ακελ δεν υπάρχουν μυαλά με ριζοσπαστική συνείδηση, έστω και αν αυτα αποτελούν μειοψηφία. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει μέσα απο το Ακελ, που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα πρέπει διασπαστεί στο ριζοσπαστικό και στο συντηρητικό του μέρος. Ένα κομμουνιστικό κόμμα είναι η μόνη ελπίδα απέναντι σε αυτό που έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ουτε εγω βλεπω καποια λυση εκτος ακελ, μονο μεμονωμενες περιπτωσεις, λυπαμαι που το λεω, το εχω ξαναπει, μονο μεσα στο ακελ συναντας πιο σοβαρα ατομα, με πιο συγκροτημενη σκεψη, και με περισοτερη αισθηση ευθυνης...

      απο αυτο το σταδιο στο σταδιο μια διασπασης προς ριζοσπαστικοποιηση ενος κομματιου...για μενα ειναι αδυνατο...ειμαι εξω κιολας, δεν ξερω..

      Διαγραφή
  5. Συντρόφισσα DIS
    & Σύντροφε Αντωνη
    ,

    Προσωπικά περίμενα, πριν ασπαστείτε αυτή την πληροφορία [αμφιβόλου καταβολής και πηγής] και πριν ξεκινήσουμε συζητήσεις για μια «διασπαση προς ριζοσπαστικοποιηση ενος κομματιου» [του ΑΚΕΛ], να ενδιατρίψετε κι ολίγο τι στο κατά πόσο αυτή η νεοφανής ιστορία για «ρωσική ναυτική βάση» στην Κύπρο είναι κάτι το εφικτό με τη χώρα μας να βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αγγλικές βάσεις στο νησί και διάφορα άλλα. Εκτός κι αν κάνουμε στροφή από 180 μοιρών και βγούμε κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενταχτούμε σ’ ένα νέο καπιταλιστικό μπλοκ με ηγέτιδας δύναμη τη Ρωσία! Δεν ειδή να ΣΑΣ προβληματίζει η αντιφατικότητα της “είδησης” [και το ανεφάρμοστο της υλοποίησης της συγκεκριμένης “πρότασης”], αλλά και ούτε σκέψεις και εισηγήσεις πώς να ξεφύγουμε [αν μπορούμε τελικά] από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων [και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής και της Ρωσσίας και τού Ισραήλ και της Τουρκίας], ένεκα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανευ, εγραψα απο την αρχη οτι δεν γνωριζω αν ευσταθουν αυτα που λεει το κειμενο...μηπως σας συνηθισα σε "συνωμοσιολογίες" τοσο καιρό;...φυσικα θα περιμενουμε να δουμε, αλλα δεν αποτελει εγκλημα να διερωταται κανεις για το που παμε και το τι μελλει γενεσθαι σε αυτο το τοπο...

      μεν συντρομασσεσαι συντροφε για τα περι διασπασης...δαμε μιλουμε για πολεμους διαστασεων γενοκτονιών λαων...υπαρχουν σοβαροτερα κριτηρια να καμουμε μια αυτοκριτική και αποτιμηση της πορειας μας σαν κυπριακη αριστερα και σαν κυπριοι γενικοτερα.

      ετσι κι αλλιως εξεφρασα πολλες φορες την αποψη πως η μη υπαρξη ενος κομμουνιστικου κομματος εκχυδαίζει καθε τοπο, όχι μονο τον δικο μας τοπο, δεν ειναι υγιες για μια κοινωνια να κινειται μονο με την υφισταμενη λογική των μονοπωλίων είτε της συνεργασιας μαζί τους εστω και απο επιπεδο ενδιαφεροντος για τους λαους...

      ειναι λογικο πως με το βαθεμα της κρισης θα ανακυψουν αναποφευκτα αυτα τα ζητηματα...ιδιαιτερα οταν προσωπικα βλεπω την ριζοσπαστικη αριστερα να μεταλλασεται σε δεξιοτερη ακομα και απο το κομμα.

      Διαγραφή
    2. Και μια και μου εδωσες την ευκαιρία να πω, πως θεωρω την υπαρξη ενος κομμουνιστικου κομματος σε μια χωρα σαν τη δικη μας - ακομα κι αν το ακελ θα εχει 30% και ενα κ.κ 3% - ως δικλειδα ασφαλειας γενικα για την αριστερα...ακομα κι αν απλα ενα κ.κ δεν θα δυναται να παρεμβει με κανενα τροπο στις πολιτικές αποφασεις, θεωρω πως η αριστερα οφειλει να εχει κατι αριστεροτερα της που να μην ειναι των πεντε ανέμων...

      στην αντιθετη περιπτωση το βαθεμα της κρισης θα οδηγησει σε ραγδαίο εκφασισμο και της κυπρου με σοβαρες συνεπειες και για το ακελ.

      αυτη ηταν παντα η αποψη μου, και ουδεποτε οπως γνωριζεις ειχα ανταγωνιστικου τυπου σχεση με το κομμα.

      αφορα μια πολιτική εκτιμηση της καταστασης αυτη η θεση, οχι καμια εφηβικη αναγκη καθαρης πολιτικοποιησης.

      Διαγραφή
    3. επισης, επειδη παντα ειμαι ειλικρινης, διερωτηθηκα αν υπαρχουν συντροφοι στο ακελ που θα ενοιωθαν μια χαρα με το κομμα, σε περιπτωση που ευσταθει η ειδηση...επειδη αν δεν με απατα η μνημη μου καποιοι "ενοιωθαν ασφαλεια" οπως ειπαν και την εποχη των S300...τουτη η μαυρογερημη η μνημη να μεν με αφηνει...

      Διαγραφή
    4. Σύντροφε Άνευ,

      Λόγω επαγγελματικής διαστροφής, συνηθίζω να κάνω μια μίνιμουμ διασταύρωση πριν ανοίξω το στόμα μου για κάτι. Το θεωρώ καλή συνήθεια για όλους όσους εκφράζονται δημόσια.

      "“If we found a country that could lend us that money with a good interest rate, we would of course say yes. But if not, our priority is the EUR1.8 billion to EUR2 billion needed for the recapitalization of the bank,” the official added.
      Why all this interest? Two main reasons. One is it’s strategic position right between Europe, Turkey and the Middle East. Many a state would like to position a chunk of its navy in Cypriot waters. In fact, Britain has long had a naval base there. Russia, it is assumed, wouldn’t mind establishing its own. The West would prefer it didn’t."
      http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/06/14/1042401/

      "For years, wealthy Russians have used Cyprus as an offshore banking haven, with expats pumping billions into the euro zone's third smallest economy.

      With the recent discovery of gas deposits around Cyprus, Russia also has both the expertise and the motivation to offer Cyprus a hand in exploring for lucrative hydrocarbons in the EU's backyard.

      And lastly, Cyprus' strategic location is ideal for a deep water port where Russia could dock its naval fleet -- something Moscow has been hankering after ever since the collapse of the Soviet Union."
      http://www.ibtimes.com/articles/351792/20120613/russia-cyprus-bailout-debt-funds-greece.htm?page=all

      Μπορείς να μας δώσεις τις πηγές που έλεγξες εσύ;

      Διαγραφή
  6. Αγαπητή DIS,

    Προσωπικά αποφεύγω να κάμνω συζητήσεις πάνω σε υποθετικά σενάρια. Εξ άλλου η δεδηλωμένη θέση του ΑΚΕΛ είναι η αποστρατικοποίηση! Φυσικά δεν εξέλειπαν οι εθνικιστικές φωνές μέσα στο ΑΚΕΛ, αν και κάποιοι της εποχής των S300, αποτελούν πλέον παρελθόν…
    [Δες το email σου]…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντωνη,

    Μα αυτά που παραθέτεις απλώς αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Ρωσσία πιθανόν να ενδιαφερόταν να έχει μια ναυτική βάση στην Κύπρο. Εγώ ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα που έθεσα, αλλά κατά πόσο αυτό είναι εφικτό από πολιτικής άποψης και λαμβανομένων υπ’ όψη και των συμβατικών δεσμεύσεων της Κύπρου. Ή και πόσο έτοιμη ή διατεθειμένη είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή