Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.6.12

Ο «αέρας» Ολάντ βρωμάει μπαρούτι


Πολύ λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα από τις δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» για το «νέο αέρα που πνέει πλέον στην ΕΕ» με την εκλογή Ολάντ στην Προεδρία της Γαλλίας. Το τι «αέρας» είναι αυτή η δήθεν αλλαγή που πλασάρουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά., επιβεβαιώνει καθημερινά ο ίδιος ο Ολάντ. Οι πρώτες εξαγγελίες του περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του «δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας», που πρέπει να συμπληρωθεί από «ανάπτυξη» (δηλαδή, καπιταλιστική ανάπτυξη), δεν ήταν τίποτε άλλο παρά έκφραση των αντιθέσεων που φουντώνουν στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, που από κοινού τσακίζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα σε όλες τις χώρες και ταυτόχρονα ανταγωνίζονται για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Την ίδια ακριβώς στρατηγική εξυπηρετεί και η παρέμβαση που έκανε ο Ολάντ την Τετάρτη για την κατάσταση στη Συρία. Με το πρόσχημα του ...ανθρωπισμού και της «αποφυγής της σφαγής του συριακού λαού» είπε: «Η στρατιωτική παρέμβαση δεν αποκλείεται, αρκεί να τελεί υπό την αιγίδα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ειδικά στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ». Και συνέχισε: «Εναπόκειται, λοιπόν, σε εμένα και άλλους να πείσουμε τη Ρωσία και την Κίνα, επίσης να βρούμε λύση, η οποία δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτική».

Ο Γάλλος Πρόεδρος δε νοιάζεται για το συριακό λαό, όπως δε νοιάζεται για το γαλλικό λαό, για τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό που τον «καίει» είναι η καλύτερη θέση για τα γαλλικά μονοπώλια στη διανομή της λείας στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής, που έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία, είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και αποτελεί κόμβο για τους «δρόμους της ενέργειας». Οσο για το «φερετζέ» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτός χρησιμοποιείται και από τον Ολάντ και από άλλους, όπως και σε προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, γιατί ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Η πολιτική Ολάντ, που είχε έγκαιρα προβλέψει το ΚΚΕ, αφήνει έκθετους όλους τους θαυμαστές του και στη χώρα μας, που προσπαθούν να αποκοιμίσουν τα λαϊκά στρώματα με αυταπάτες. ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο ιμπεριαλισμός ο ίδιος έχει στο DNA, στην ίδια του τη φύση, τον πόλεμο. Αυτοί οι οργανισμοί δεν αλλάζουν, δεν εξανθρωπίζονται, είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών γιατί είναι όργανα των κεφαλαιοκρατών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με ανακοίνωσή του αμέσως καταδίκασε τις δηλώσεις Ολάντ και τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας. Ολοι οι άλλοι, «αριστεροί» και «δεξιοί», δεν έβγαλαν άχνα, γιατί με ποικίλους τρόπους προσκυνάνε τον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να είναι σε επαγρύπνηση, με ψηλά το κεφάλι, για να αντιμετωπίσει την επίθεση που έρχεται, να απαιτήσει και να επιβάλει την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η υπερψήφισή του και στην κάλπη στις 17 Ιούνη είναι ένα στήριγμα για τους νέους αγώνες που θα απαιτηθούν στη σύγκρουση με το κεφάλαιο.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

  1. Πιέσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις

    ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

    Σταθερά υψηλοί παραμένουν οι τόνοι των επίσημων και υπόγειων ενδο-ιμπεριαλιστικών αντεγκλήσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, όπου το αίμα ρέει άφθονο. Και χτες, κυρίως ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός συνέχισε τις πιέσεις σε Ρωσία και Κίνα, που προς το παρόν τουλάχιστον διαφωνούν με την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής στάσης κατά της Συρίας. Αξιωματούχοι των Ρωσίας και Κίνας επαναλάμβαναν ότι τα σκληρότερα μέτρα δεν πρόκειται να βοηθήσουν και επέμεναν ότι πρέπει να υποστηριχθεί και να δοθεί χρόνος στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Κόφι Ανάν, κατηγορώντας και τη συριακή αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί βία υποσκάπτοντας έτσι τις προσπάθειες ειρήνευσης.
    Τις απόψεις αυτές αναμένεται σήμερα να μεταφέρει στους συνομιλητές του στην Ευρώπη ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιέται το μεσημέρι με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, Ολάντ και Μέρκελ, συνομίλησαν για το ζήτημα της Συρίας, διά μέσου βιντεοδιάσκεψης, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης δεν έγινε γνωστό και απλώς ανακοινώθηκε ότι στηρίζουν το σχέδιο Ανάν. Μετά την τηλεδιάσκεψη, η Μέρκελ εκτίμησε, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τη στάση της Μόσχας στο ζήτημα, ότι «η Ρωσία συνεργάζεται εποικοδομητικά».
    Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εντείνοντας τις πιέσεις της προς τη Ρωσία. Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αν και λέει ότι τηρεί τη συγκεκριμένη στάση για να αποφευχθεί μια εμφύλια σύρραξη στη Συρία, τελικά με τον τρόπο αυτό συνεισφέρει στην πρόκληση εμφυλίου πολέμου». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι όσο συνεχίζονται οι σφαγές «από το συριακό στρατό, τους κυβερνητικούς παραστρατιωτικούς, αλλά και την αντιπολίτευση, η χώρα οδηγείται πιο κοντά στον εμφύλιο που μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο». Η Κλίντον, πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και δήλωσε ότι «δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε μονομερείς κινήσεις» προβάλλοντας ότι «θα δράσουν μόνο υπό απόφαση του ΟΗΕ», κάτι που είχε προχθές πει και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, που επίσης σπεύδει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην επερχόμενη νομή της λείας στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον κίνδυνο «ενός καταστροφικού εμφυλίου» αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, ο οποίος έφτασε, χτες, στη Βηρυτό για να συζητήσει τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία. Στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αντέδρασε έντονα η συριακή ηγεσία χαρακτηρίζοντας τον Μπαν Γκι Μουν «αγγελιοφόρο του εμφυλίου», κάτι που υποσκάπτει το σχέδιο Ανάν. Η συριακή ηγεσία υποστήριξε ότι στηρίζει το σχέδιο Ανάν και ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα για τη σφαγή στη Χούλα δείχνει ότι δράστες είναι «ένοπλοι τρομοκράτες που είχαν ως στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα για εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία».
    Διαφωνίες εντός του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»
    Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν και στο ένοπλο σκέλος της αντιπολίτευσης μετά από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», όπου κυρίαρχη θέση έχουν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Ετσι, χτες, ο συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν, μιλώντας από την περιοχή της Χομς, κάλεσε τη συριακή ηγεσία να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατευμάτων από τις πόλεις, ολική κατάπαυση πυρός, απρόσκοπτη διέλευση όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, έναρξη πολιτικού διαλόγου κλπ) μέχρι σήμερα Παρασκευή μεσημέρι, απειλώντας ότι αν δεν γίνει, οι ένοπλοι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» θα επαναλάβουν τη δράση τους.
    Λίγο αργότερα το τελεσίγραφο αυτό διαψεύστηκε από τον επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγό Ριάντ Ασαάντ, ο οποίος, από την Τουρκία, υπογράμμισε ότι οι ένοπλοι της αντιπολίτευσης θα τηρήσουν το σχέδιο Ανάν, καλώντας τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου να παραδεχτεί μόνος του ότι απέτυχαν οι προσπάθειες. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση από τη Χομς και τον συνταγματάρχη Σααντεντίν, που με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «αποφάσεις για τον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" λαμβάνουν όσοι βρίσκονται εντός Συρίας και όχι όσοι εκτός Συρίας εκφράζουν απλώς απόψεις».

    Ριζοσπαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή