Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

30.6.12

Αγεφύρωτες οι αντιθέσεις παρά το συμβιβασμό


Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ,επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως που δόθηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνοδεύεται από «μνημόνια συνεργασίας», άρα και από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εσπευσε να διευκρινίσει πάντως πως η αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης θα γίνεται υπό όρους. Οπως ανέφερε, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: «Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάντα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

Συγκλίνουν αντιλαϊκά

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα υποβάλει σύντομα προς επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το «δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας», που μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι θα το επαναδιαπραγματευτεί σκληρά.
«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το πακέτο ανάπτυξης είναι απλά το πρόσχημα που ζητούσε για να συμπλεύσει πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σύνοδο εγκατέλειψε ακόμα και τη δημαγωγία για τα ευρωομόλογα, δηλώνοντας πως παραμένει στόχος για το μέλλον.
Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Οπως είπε, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».
Περιγράφοντας το συμβιβασμό που επετεύχθη, σημείωσε ότι «με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», που όμως δυσκολεύονται παρ' όλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων.
«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Μόντι, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία«αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».
Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «καλό αποτέλεσμα» την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Ντράγκι επισήμανε ότι τα εργαλεία της Ευρωζώνης για να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ισπανία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και τις τραπεζικές κρίσεις, πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα πράγματα, για να είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ηγέτες της Ευρωζώνης, «η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης για τις τράπεζες της περιοχής του ευρώ», πρόσθεσε.
Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης να συμμετέχουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημαντική μεταβολή των κανόνων του παιγνιδιού για την Ιρλανδία και θα της ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ιμον Γκίλμπορ, επισημαίνοντας ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειών μέχρι τον επόμενο μήνα, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.



ΣΥΡΙΖΑ
Συστήνει στην κυβέρνηση να μιμηθεί Ραχόι και Μόντι
Εκθειάζει τη «διαπραγματευτική» τους δεινότητα, την ώρα που ο ισπανικός και ο ιταλικός λαός στενάζουν από βάρβαρα μέτρα

Ενθερμο υποστηρικτή στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό των αστικών τάξεων των χωρών τους. Η βουλευτής του κόμματος Ρ. Δούρου έκανε την εξής δήλωση άκρατου θαυμασμού για τους Ραχόι και Μόντι, που στο μεταξύ τσακίζουν τους λαούς τους με αιματηρά μέτρα λιτότητας και σφαγιασμού των δικαιωμάτων τους: «Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει "σκληρή διαπραγμάτευση", με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους»!
Επικροτεί τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας επειδή, όπως αναφέρει, «ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας» και «ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου, υποχρεώνοντας τις χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν μεγάλο τμήμα των αιτημάτων τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα προχωρήσουν σε έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης, που είχε συμφωνηθεί λίγο νωρίτερα...».
Αποκρύπτοντας ότι τα αιτήματα που κομίζει στη Σύνοδο Κορυφής κάθε κυβέρνηση ως πολιτικός εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών της χώρας της είναι αιτήματα στήριξής τους και συνεπώς τσακίσματος των εργαζομένων, η Ρ. Δούρου συνεχίζει να θριαμβολογεί: «Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού "διαπραγματεύεσθαι"».
Προβάλλοντας τις διαπραγματευτικές ικανότητες Ραχόι και Μόντι, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση που κατά την άποψή της δεν επιδεικνύει ίδιο ζήλο στην προάσπιση των συμφερόντων των αστών της χώρας. Δηλώνει ότι η επιστολή Σαμαρά βρίσκεται στον «αντίποδα» της στάσης των δύο άλλων ομολόγων του και καταλήγει σκορπίζοντας αυταπάτες με τον ισχυρισμό ότι «όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα» και «όταν η προσέλευση στη διαπραγμάτευση γίνεται με όρους αποδοχής των αιτημάτων της απέναντι πλευράς, το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γ. Μηλιού που επιπλέον απορεί «γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα». Ο ίδιος όμως αναγκάζεται να ομολογήσει ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας».
Με τη σειρά του, ο Ν. Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί και αυτός την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, προκειμένου «να μειωθούν τα δανειακά βάρη, τα οποία "υποτελείς" κυβερνήσεις και τρόικα έχουν επιβάλει». Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση «να δηλώσει με τρόπο επίσημο και δημόσιο, ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής».

ΔΗΜΑΡ
Εγνοια για τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν, δυστυχώς, μόνο σε ορισμένα μικρά δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», εκτιμά η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Εμμέσως εκλιπαρεί η απόφαση να ισχύσει και για τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους, όταν αναφέρει «το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες» και πως «η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική». Τέλος, σαν να μη συμπράττει στη συγκυβέρνηση και να είναι ουδέτερος παρατηρητής, συμπληρώνει πως «η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου