Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

7.5.13

Τελευταίο αντίο στον Σάββα Χουβαρτά


Έναν ταλαντούχο μουσικό και εξαιρετικό άνθρωπο αποχαιρετά στις 12 το μεσημέρι η μουσική κοινότητα της Κύπρου: ο Σάββας Χουβαρτάς απεβίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Σαββάτου, 04 Μαΐου, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας και αγαπητός δάσκαλος στο Μουσικό Λύκειο Λεμεσού, ο Σάββας Χουβαρτάς «έφυγε» στην ηλικία των 44 χρόνων, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες πριν από 10 μήνες.


Ο Σάββας, ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς που διέθετε η χώρα μας, αφήνει παρακαταθήκη την μουσική του από τους δίσκους A minor jam και Acoustic αλλά και τις πολύτιμες συνεργασίες του με συναδέλφους του μουσικούς σε Κύπρο και Ελλάδα.

Υπήρξε μέλος του σχήματος Kαφενέυ αλλά και της αρχικής σύστασης των J. Kriste, Master of Disguise. Συνεργάστηκε με τον Ευαγόρα Καραγιώργη, την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τη Βάκια Σταύρου και πολλούς άλλους.

Η μουσική του, μερική ορχηστρική και μερική με ελληνικό στίχο, είναι μία ένωση έντεχνης ελληνικής και τζαζ μουσικής, με επίκεντρο τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Σάββας Χουβαρτάς γεννήθηκε στην Πεντάγυια Κύπρου το 1968. Σπούδασε Αρμονία και Κλασική K ιθάρα στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα (1990 -1995) και Ηλεκτρική Κιθάρα στο τμήμα της Jazz στο Κονσερβατόριο του Μπίρμινγχαμ στην Αγγλία (BMus in Jazz 2000-2003).

Από το 1993 δημιούργησε μουσικά σύνολα και παρουσίαζε αυθεντικές συνθέσεις και διασκευές της ελληνικής κα ξένης μουσικής.

Τακτικές συνεργασίες είχε με τους μουσικούς Άλκη Αγαθοκλέους, Γιώργο Κούλα, Ρόδο Παναγιώτου, Ανδρέα Ροδοσθένους ενώ τραγούδια του ερμήνευσε η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.

Συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Κύπρο (Κύπρια, Φεστιβάλ Jazz Πωμού, Φεστιβάλ στην οδό Αξιοθέας) και στο εξωτερικό (Lernfest 99′ Folklore Music Festival, Βερολίνο) ενώ έχει επιμεληθεί μουσική για θέατρο.

Συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Ευαγόρα Καραγιώργη «Τόποι σε Χρώμα Λουλακί», όπως επίσης και σε διάφορες άλλες ηχογραφήσεις δίσκων στην Κύπρο.

Δίδασκε αυτοσχεδιασμό και κιθάρα στο Μουσικό Λύκειο Λεμεσού και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Σάββας Χουβαρτάς κηδεύεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού [πλησίον κοιμητηρίου Σφαλαγγιώτισσας] στη Λεμεσό.


πηγή: Παράθυρο

4 σχόλια:

  1. Τι έχουμε στην Κύπρο και περνά απαρατήρητο από τους περισσότερους. Την τελευταία φορά που τον απολαύσα ήταν στη Λευκωσία σε μια δωρεάν συναυλία όπου οι θεατές μετριόντουσαν στα δάχτυλα. Νιώθω πολύ τυχερός που του έσφιξα το χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Εράνισμας ήταν και ο ίδιος πολύ χαμηλών τόνων και ήθελε να περνά απαρατήρητος. Αυτο δε ήταν ίσως το καλύτερο στοιχείο του Σάββα. Δεν είναι τυχαίο πως δεν ακουγες μισή κακή κουβεντα για αυτο το παιδι. Ήταν ένας σιωπηλός άνθρωπος αφοσιωμενος στη μουσικη. Εγω αυτο το θεωρουσα και ως αυστηροτητα για να πω την αληθεια. Ήταν κατι για το οποιο τον εκτιμούσα.

      Άφησε και ενα προσωπικο παραδειγμα ο Σαββας για τους συνεργατες του και τους μαθητες του.

      Διαγραφή
  2. Ένας από τους πιο χαρισματικούς, ταλαντούχους και όμορφους ανθρώπους που είχα την τύχη να γνωρίζω. Η απώλεια του δεν χωνεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή