Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.5.13

Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, κι ας πλένω για 15 ευρώ την ημέρα πιάτα.

Και η ΠΕΟ δια του κυρίου Αντρέα Φακοντή στην πρώτη γραμμή της γλωσσικής καθαρότητας ως κριτηρίου εργοδότησης και "πάταξης" της "παράνομης" εργοδότησης.
Παράνομο είναι το καθεστώς σας κύριοι, όχι οι εργαζόμενοι. Παράνομα είναι τα ημερομήσθια σας, οι νόμοι σας και η "κοινωνική" σας συμμαχία εντός της βουλής. Σας αξίζει και η Αιμιλιανίδου στο Υπουργείο Εργασίας, όχι πως η προηγούμενη κυβέρνηση και η Σωτηρούλα είχαν κάποιο πρόβλημα με την "πάταξη", εξάλλου είναι η ΠΕΟ που απαιτεί την τήρηση της "νομοθεσίας".
Κατά τα λοιπά, έχουμε "ταξική" πολιτική, λαμπρόν να μας κάψει...


Τον καθορισμό επαγγελματικών προσόντων και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας για την εργοδότηση στην επισιτιστική βιομηχανία ζητούν οι βουλευτές που καλούν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η εργοδότηση κοινοτικών σε βάρος των Κυπρίων και η παράνομη και η αδήλωτη εργασία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συζήτησε τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αφού ανέφερε ότι η ανεργία τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη, και ότι με βάση τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% και πιθανόν να προσεγγίσει το 25% με την ανεργία στους νέους να προβλέπεται πέραν του 50%.

Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση ριζικά μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της ανεργίας, είπε πως ενώ η Κύπρος τείνει να εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια της ΕΕ στην ανεργία, ο αριθμός των κοινοτικών που βρίσκονται και εργάζονται στην Κύπρο έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Οι κοινοτικοί και εργαζόμενοι από τρίτες χώρες έχουν ξεπεράσει τις 180.000, συνέχισε προσθέτοντας ότι έφθασε η ώρα η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική απασχόλησης των κοινοτικών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι ζήτησε την υιοθέτηση των επαγγελματικών προσόντων στη βάση των προτύπων που ετοίμασε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (72 επαγγέλματα), όπως ζήτησε και από τον ΚΟΤ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε σε κάποια επαγγέλματα να εισαχθεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι η  εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιτρέπεται από την ΕΕ.

Αναφορικά με την παράνομη και αδήλωτη εργασία, ο κ. Φακοντής αφού ανέφερε ότι  ένας στους τέσσερις που εργάζεται στην Κύπρο  είτε είναι αδήλωτος είτε είναι παράνομος, είπε ότι αναμένουν να ενισχυθούν τα αρμόδια κλιμάκια και να εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή τη γάγγραινα της οικονομίας, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε πως η Βουλή ζήτησε και ενημερώθηκε για την εφαρμογή  απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης που υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου να προσλαμβάνουν άνεργους από τα κατά τόπους γραφεία εργασίας και ότι έχει εισαχθεί στις προκηρύξεις των προσφορών πρόνοια.

Πρόσθεσε ότι τα αρμόδια τμήματα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την εφαρμογή καθώς δεν υπάρχει κλιμάκιο παρακολούθησης αυτής της απόφασης.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Εκκλησία αποδέχθηκε την έκκληση της Βουλής να συμπεριλάβει αυτή την πρόνοια στην προκήρυξη των έργων που εξήγγειλε.

Είπε ακόμα ότι σε 15 ημέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή και θα ετοιμασθεί πλαίσιο επί του οποίου θα εργαστεί η Βουλή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι από τις 45.000 δηλωμένων ανέργων τον Απρίλη, οι 33.000 είναι Κύπριοι, την ώρα που στην Κύπρο εργάζονται 53.000 εργάτες από τρίτες χώρες και 55.000 κοινοτικών εργαζόμενων.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το 2006 όταν η Ρουμανία και Βουλγαρία μπήκαν στην ΕΕ δεν ζητήθηκε από την τότε Κυβέρνηση παρέκκλιση με αποτέλεσμα η Κύπρος να κατακλυστεί με ανθρώπινο δυναμικό από αυτές τις χώρες.

Διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ζητήθηκε και δόθηκε παρέκκλιση δύο ετών για τους Κροάτες εργαζόμενους και υποστήριξε ότι πρέπει να εισαχθεί πρόνοια για γνώση της ελληνικής γλώσσας στην εργοδότηση κοινοτικών.  

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι 54.000 κοινοτικοί είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις και  35.000 οικιακοί βοηθοί. Παρατήρησε ότι οι Κύπριοι άνεργοι είναι γύρω στις 30.000 και ότι οι  κοινοτικοί και οι προερχόμενοι από τρίτες είναι υπερτριπλάσιοι των Κυπρίων ανέργων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διαφορά στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΤΚΑ   να μην είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες  ή και κοινοτικοί παράνομοι.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι αναμένει πως η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η  Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστική στο θέμα της απασχόλησης κοινοτικών εργαζομένων. Κατήγγειλε δε ότι στο πρόγραμμα των 20 εκ. για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή η προϋπόθεση των 5 ετών μόνιμης παραμονής στην Κύπρο.

Διατύπωσε τη θέση ότι ουσιαστικά η ΕΕ χρηματοδοτεί με 20 εκ.  για να εργοδοτήσουν οι ξενοδόχοι κοινοτικό προσωπικό και ότι μας δίνουν 20 εκ,  για να εισπράξουν πολύ περισσότερα από τους μισθούς των κοινοτικών εργαζομένων. Επανέλαβε επίσης την εισήγηση για τη διενέργεια εξετάσεων σε αυτούς που προσλαμβάνονται στην ξενοδοχειακή που να αφορούν γνώσεις για τον τόπο και να καταγγελθεί η συνθήκη της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί σε τομείς στους οποίους υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ  Μάριος Χαννίδης συμφώνησε ότι πρέπει να είναι απαραίτητη η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους εργαζόμενους στην επισιτιστική βιομηχανία, διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων να λαμβάνεται υπόψη και η ιδιαιτερότητα των πελατών τους. 


8 σχόλια:

  1. Λέγεται και "κοινοβουλευτικός χρυσαυγιτισμός" σύντροφοι...ναι εσάς λέμε.....άντε να ανεβάσετε κανένα σφυροδρέπανο, κανένα ποίημα, καμιάν "ανάλυση" για μόστρα, καμιά έκκληση για "αντίσταση" τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τον Μαρξισμό-Λενινισμό, για να καθαρίζεις πατάτες οκτώ ώρες μέσα στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Κύπρου, πρέπει να ξέρεις ελληνικά. Αν δεν ξέρεις, επηρεάζονται οι πελάτες του ξενοδόχου δυσμενώς. Ποιός Μαρξ και ποιός Λένιν θα ήθελε να επηρεάζονται δυσμενώς οι πελάτες;

    Για να κουβαλάς δε τα σκουπίδια του πεντάστερου, μπορεί να χρειαστούν και προεισαγωγικές εξετάσεις, σύμφωνα πάντα με τους κλασικούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κυπριακά κόμματα και η κυπριακή βουλή, είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν πως μετά το πέρας της σκούπας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, θα είναι σε θέση να ξανακτίσουν το πελατειακό καθεστώς εκπροσώπησης προσφέροντας θέσεις εργασίας σε κύπριους - κατόχους εκλογικών βιβλιαρίων.

    Καθότι ο κατάλογος των ανέργων κύπριων είναι πολύ μεγάλος παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν εγκαίρως το κόμμα της αρεσκείας τους από το οποίο επιθυμούν να εξυπηρετηθούν.

    Η δημοκρατία σας ( μέσα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. stelios papalangi

    υπερβολές.... ενεν πάντα που ελέαμεν ότι πρέπει να εξισωθεί ο μισθός κυπραίων και ξένων ; ότι η μόνη λύση είναι ότι κυπραίοι και μετανάστες να έχουν τα ίδια δικαιώματα ;

    Εν επετευχθην ;
    Κυπραίοι και μετανάστες πλέον έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα (τουτέστιν κανένα), ενώ και οι μισθοί είναι πλέον οι ίδιοι.

    Καθώς υπόσχεται ο καπιταλισμός έχεις την επιλογή να πάεις οικιακή βοηθός με 400 ευρώ, το φαί σου το ρεύμα σου το νερό σου ούλλα πληρωμένα - τζαι ένα off τη κυριακή ή θα μπορούσες να γραφτείς στα προγράμματα της κυβέρνησης για "απόκτηση εργασιακή πείρας" για 500 ευρώ...

    Εν εκατάλαβα τι άλλο θέλεις ; ....



    Θα γεμώσουμε πλέον πανώ στις επιχειρήσεις που θα λεν "Εδώ εργοδοτούνται ΜΟΝΟ ΚΥΠΡΙΟΙ"....

    Όσο για τη ΠΕΟ, μεν περιμένεις τζαι πολλά πολλά.... Αν δεις πως εσυμπεριφέρθηκε στους απεργούς στο βασιλικό θέλεις να κλαίεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις πόσες φορές μου έτυχε να κρατώ τσίλιες μπροστα από μια κουζίνα ώσπου να φύει το ιμιγρέισιον; Πάρα πολλες...

      Ξέρεις πόσες φορές είδα ανθρώπους να χώννουνται σαν τα καττουθκια που κτυπά η καρδιά τους να σπάσει που τον φόβο; Επίσης πάρα πολλες...

      Σκέφτου τωρά να μπαίνουν μέσα οι μπάτσοι τζαι να ξέρω πως τους εστειλεν ο Φακοντής...

      Αν τουτον εννεν χρυσαυγιτισμός επίσημος τότε ποιός ειναι ο χρυσαυγιτισμός.

      Υπερβολές....μακάρι να τα έβρουν όσα κάμνουν! Να τους βουρουν πουπισω τα περιπολικά τζαι να ζητούν βοήθεια τζαι να μεν τους την διά κανένας!!!

      Διαγραφή
  5. Αχ, φοβούμαι ότι ούτε και με αυτό το σχέδιο θα καταφέρουν να εργοδοτηθούν Κύπριοι

    αφού η πλειοψηφία ούτε τα βασικά Ελληνικά δεν ξέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το ψέματα! Έτσι κι αλλιώς όμως το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις σε αυτές τις δουλειές είναι το γιες ....αν ξέρεις το γιες είσαι ικανός υπάλληλος.

      Διαγραφή
    2. Και πρόεδρος ! ! !

      Διαγραφή