Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

22.5.13

Σιακόλας Πάτερ Φαμίλιας

Πού βρισκόμαστε;

Βρισκόμαστε στο σημείο κατά το οποίο, στην Ελλάδα το κράτος απελαύνει 2 από τους εργάτες στη Μανωλάδα και ο κόσμος ( κάποιος κόσμος ) αγωνίζεται υπέρ της παραμονής τους, και στο σημείο όπου στην Κύπρο τα κοινοβουλευτικά κόμματα με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας διεκδικούν την απόλυση 5.000 εργατών από την ξενοδοχειακή βιομηχανία και την αναγκαστική απέλαση τους, χωρίς να ακούγεται κιχ από πουθενά.

Βρισκόμαστε επίσης στο σημείο, όπου θα φωνάζουμε τους εργοδότες μας "μπαμπά" γιατί αντί για μισθό μας δίνουν χαρτζηλίκι - όπως είπε κάποιος φίλος.

Είναι γεγονός πως ο Σιακόλας δυσκολεύεται ρε παιδί μου να καλύψει τα έξοδα. Δηλαδή τους μισθούς, που για τους εργοδότες καταχωρούνται ως "έξοδα" τα οποία είναι πλέον πολλά και γι αυτό θα περικοπούν.

Ο εργάτης από παραγωγός υπεραξίας γίνεται "έξοδο" και τσουπ νάσου και η μαγική συνταγή της λύσης μέσω των περικοπών.

Κάπου εκεί εμφανίζονται και οι συντεχνίες. Τις οποίες στην προκειμένη, κάλεσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας και όχι οι εργαζόμενοι.

Ο "Μπαμπάς" Σιακόλας προτείνει να δουλεύουν όλοι με λιγότερα για να έχουν όλοι δουλειά. Επειδή σαν ταπεινός πατέρας νοιάζεται για όλα τα παιδιά του και δεν θέλει να αδικήσει κανένα του παιδί...

Από την άλλη οι συντεχνίες προφανώς θα προτιμήσουν το πνεύμα "οικογενειακής σταθερότητας" για πατεράδες και παιδιά.

Είδωμεν..

Η είδηση από το Παρατηρητήριο


Λευκωσία: Ο μεγαλύτερος οργανισμός της κυπριακής λιανικής αγοράς, η Ermes Group, μέλος του Ομίλου εταιρειών Νίκος Σιακόλα, υπό το βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς εργασίας του προσωπικού της. Συγκεκριμένα, προχθές η διεύθυνση της Ermes Group απέστειλε επιστολή σε όλο το προσωπικό της με την οποία κοινοποιεί απόφασή της για διαφοροποίηση του καθεστώτος απασχόλησής του και μετατροπή των υπαλλήλων από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια η εταιρεία να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να μην προχωρήσει σε άλλες επώδυνες κινήσεις, υποστηρίζει.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον «Φ» τα εξής: «στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε για αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο, για οικονομική περισυλλογή και αποφυγή αχρείαστων δαπανών, έχουμε επεξεργαστεί διάφορες σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες συζητούμε με το προσωπικό».

Στόχος του οργανισμού, προσθέτει, «είναι για τους εργαζόμενους να διατηρήσουν όσο είναι δυνατό τις θέσεις εργασίας τους και για τις δραστηριότητες που τους εργοδοτούν να επιβιώσουν».

Στην επιστολή η διεύθυνση της Ermes αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε «λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας», συμπληρώνοντας ότι «οι ωριαίες απολαβές του προσωπικού παραμένουν ως έχουν», χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσες ώρες θα εργάζεται και πώς θα διαμορφωθούν οι υπόλοιποι όροι εργοδότησής του. Η διεύθυνση της Ermes κάλεσε το προσωπικό αν συμφωνεί να υπογράψει την επιστολή, επιδιώκοντας δρομολόγηση της απόφασης από την 1η Ιουνίου 2013. Ο εκπρόσωπος της Ermes υπολόγισε το επηρεαζόμενο προσωπικό γύρω στα 900 άτομα.

Οι πρώτες αντιδράσεις του προσωπικού ήταν αρνητικές και όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία δεν πίεσε τα πράγματα. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η διεύθυνση της εταιρείας έχει καλέσει τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ σε διαβούλευση, δηλώνοντας ότι «με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, στοχεύουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για όλους».
Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη



5 σχόλια:

  1. Ζάβαλλι μου τζι έσιει πρόβλημαν επιβίωσης ο Σιακόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) έσιει! διότι πως θα κάμει εξοικονομίσεις για να ανοίξει νέες επιχειρήσεις ή να εξαγοράσει επιχειρήσεις τωρά που θα φτηνίζουν;

      ο άνθρωπος είναι ήρωας μιλούμε!! φροντίζει για την ανάπτυξη, αλλά που να το καταλάβουν τούτον οι εργαζόμενοι!! άκου να θέλουν τζαι μισθούς! να τους διά σιόρ ένα κουπόνι 200 ευρώ τον μήνα για ψώνια απο τα καταστήματα του! χαρά στο πράμα! έτσι ωραία πράματα που φερνει ο άνθρωπος!

      Διαγραφή
  2. Στο Σίγμα, και ενώ η ΠΕΟ με την Αιμιλιανίδου στο Υπουργείο Εργασίας κατάφεραν να εξοικονομίσουν υπέρ του κυρίου Χατζηκωστή 680 χιλιάδες τον χρόνο, ο κύριος Χατζηκωστής δεν σεβάστηκε την συμφωνία και εξανάγκασε τους ανθρώπους να απεργήσουν.

    Μα εν πράματα τούτα; Οι επιχειρηματίες κλονίζουν το καθεστώς εργασιακής ειρήνης...πόσα θέλεις κυριε Χατζηκωστή μου τον χρόνο; 1 εκατομμύριο εν καλά; Να το συζητήσουμε...

    Σε απεργία κατέρχονται οι υπάλληλοι στο «Σίγμα», καταγγέλλοντας τη Διεύθυνση για επιβολή μονομερών αποφάσεων.
    Η απεργία ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί και θα λήξει στις 22:00.
    Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς, η Διεύθυνση του Σίγμα κατέθεσε πρόταση για απόλυση 24 ατόμων και μείωση του μισθού του προσωπικού κατά 25%.
    Οι συντεχνίες ζήτησαν μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας με στόχο τόσο την επιβίωση του σταθμού αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο κατέθεσε πρόταση για 11 πλεονασμούς και κλιμακωτές μειώσεις μισθών ξεκινώντας από 3% για τους χαμηλόμισθους και φτάνοντας το 28% για τους υψηλόμισθους. Αυτό το μέτρο, είπε ο κ. Χατζηθωμάς, θα έφερνε μια εξοικονόμηση της τάξης των 680,000 ευρώ το χρόνο.
    Πρόσθεσε ότι η Γενική Συνέλευση του προσωπικού αποφάσισε να ακολουθήσει την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας αλλά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθωμά, η Διεύθυνση εφάρμοσε χθες βράδυ μονομερώς άλλη πρόταση με απολύσεις και αποκοπές μισθών.
    Ο κ. Χατζηθωμάς είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την απεργία αφού παρά τις προσπάθειες που έγιναν η Διεύθυνση δεν τους δέχθηκε για να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι καπιταλιστές που λόγω της κατάστασής τους δεν είναι απλά τμήμα μιας διεθνούς εκμεταλλευτικής μαφίας, αλλά έχουν ειλικρινές συμφέρον να παράγουν για τους λαούς κτλ. Επομένως, είναι κρίσιμο ζήτημα αυτή η αναδιανεμητική πολιτική που (ο ΣΥΡΙΖΑ) οριοθετεί να μην έχει μόνο το στοιχείο της "επίθεσης στους πλούσιους", αλλά να συνίσταται σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική που… πώς να το θέσουμε αθώα… υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν στον καπιταλισμό, αν εφαρμόζονται σωστά: ανταγωνισμός, ιδιαίτερα η μικρής κλίμακας παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κτλ.…

    Για μένα το όνειρο αυτού που πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας αναδιανομής, θα πρέπει να κάνει τη ζωή εύκολη ακόμα και για τους πραγματικά παραγωγικούς καπιταλιστές.

    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πιο συγκεκριμένο: η διασύνδεση της κρατικής πελατειακής σχέσης με τις διεθνείς τράπεζες κτλ. που, όπως κάθε έξυπνος οικονομολόγος μπορεί να μας πει, είναι πολύ άσχημο και για την πραγματικά παραγωγική ντόπια καπιταλιστική τάξη.

    Αυτή είναι… η πραγματική δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ: να μην κάνει τα πράγματα ευκολότερα μόνο για τους εργάτες, αλλά αν είσαι ένας πραγματικά τίμιος καπιταλιστής τότε πρέπει να μας ψηφίσεις. Και είμαι έτοιμος να έρθω σε σένα (στον Τσίπρα) και να λειτουργήσω ως η φωνή των «καπιταλιστών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι το όνειρό μου."

    Slavoj Zizek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί ακριβώς παράγουν οι καπιταλιστές για τους λαούς; Φράουλες, πεπόνια και καρπούζια; Με ειλικρινές συμφέρον...

      Δηλαδή όχι σαν τον Χατζηκωστή που δεν έχει ειλικρινές συμφερον έχει ανειλικρινές...τώρα τί θα γίνει με ένα φασιστοκάναλο μείον;

      Έτρεξε η ΠΕΟ για το φασιστοκάναλο με την Αιμιλιανίδου αλλά τζίφος...ανειλικρινής ο τύπος...γιατί αυτό θα έπρεπε να κάνει η εργατομάνα ΠΕΟ...να τρέξει για το φασιστοκάναλο ή για εργαζόμενους που ήθελαν να του χαρίσουν 680 χιλιάδες!

      Μιλάμε για πρωτοπορία όχι αστεία!

      Διαγραφή