Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.10.12

Στους ώμους των Κυπρίων, «περίεργα δάνεια» σε Μοναστήρια και δάνεια για μετοχές

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη



Ρόλο στην απόφαση είχαν Βγένόπουλλος, Ορφανίδης και Προβόπουλος. Άγνωστος παραμένει ο πιθανός ρόλος του Προεδρικού.


Τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ «φορτώθηκαν» στην Κυπριακή Δημοκρατία «εν μία νυχτί», τα οποία η Λευκωσία θα μπορούσε να γλυτώσει εάν δεν μετατρεπόταν η «Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία» από θυγατρική εταιρεία, σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd».

Μια ενέργεια που μετατόπισε το βάρος των όποιων επισφαλών δανείων της «Εγνατία» από τους ώμους του Ελληνικού κράτους στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εκτιμώνται πλέον στα περίπου 4δις ευρώ.
Πολλά ερωτήματα εγείρονται περί τούτου αφού η μετατροπή της εν λόγω τράπεζας από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής, έγινε στις 31 Μαρτίου 2011, όταν η κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας ήταν πλέον γεγονός.

Περισσότερα δε ερωτήματα δημιουργούνται από το ύψος των επισφαλών δανείων που φέρονται να εντοπίστηκαν στην εν λόγω τράπεζα («Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία»), περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων πολλά αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δάνεια για αγορά μετοχών χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση, όπως και για αγορές μετοχών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση «περίεργα δάνεια» μεγάλων ποσών, εκατοντάδων εκατομμυρίων, έγιναν προς «Μονές και Μοναστήρια»(!), με καθόλου ή μη ικανοποιητικές εγγυήσεις (!) τα οποία και πάλι θεωρούνται επισφαλή.

Πολλές απορίες εγείρονται ως προς τον τρόπο που έδρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος έδωσε (μαζί με τον Διοικητή της Κ.Τ. της Ελλάδος) και το «ΟΚ» για να προχωρήσει η μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd» σε περίοδο μάλιστα που οι πάντες γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας 

(Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβηκε σε δημοσίευση της εξής Ανακοίνωσης Τύπου στις 31/3/11:

 «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - 

Διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ''Marfin Popular Bank Public Co Ltd'' και της Ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ''Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία''». (Η ανακοίνωση παραπέμπει σε σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Κ.Τ., κάτι όμως που δεν εντοπίσαμε, ενώ το αρχείο ανακοινώσεων της Κ.Τ. για ολόκληρο το Μάρτιο του 2011 εμφανίζεται άδειο).
Άγνωστος πάντως παραμένει και ο ρόλος του Προεδρικού μιάς και είναι γνωστό, με δηλώσεις του κ. Βγενόπουλλου, πως είχε άμεση επαφή και επικοινωνία με τη κυπριακή ηγεσία, ενώ απο την όλη εικόνα δεν πρέπει να εξαιρείται το τότε πολιτικοοικονομικό κλίμα περι παραμονής της βάσης της Λαικής στη Κύπρο.

Τα δύο αμείλικτα ερωτήματα είναι:

Πρώτον, πώς και γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε στην  «Marfin Εγνατία», ενόσω ήταν θυγατρική εταιρεία και άνηκε στη δική της δικαιοδοσία και εποπτεία, να παραχωρήσει, αν παραχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες (που μετέδωσε και το reuters), δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις;

Δεύτερον, γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ο τότε Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης αποδέχθηκε και ενέκρινε την μετατροπή της «Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκή», σε μια τέτοια περίοδο, και όταν μάλιστα η εταιρεία παρουσίαζε τέτοια κακή κατάσταση με δάνεια που παραχώρησε χωρίς εξασφαλίσεις;

Πάντως, είναι ξεκάθαρο, ότι εάν η «Marfin Εγνατία» παρέμενε με το καθεστώς της θυγατρικής, θα υπαγόταν στην εποπτεία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα συνεπαγόταν αυτόματα ότι οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αποτελούσαν υποχρέωση του Ελληνικού Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων και από την άλλη, η θυγατρική θα είχε το δικαίωμα κεφαλαιοποίησης της από το «Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας καθώς και πρόσβαση στο Ελληνικό «Emergency Liquidity Assistance» για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας

3 σχόλια:

  1. Ο Βγενόπουλος δεν ήταν που μέχρι πριν λίγους μήνες μπαινόβγαινε μετά βαΐων και κλάδων στο Προεδρικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνειδητοποιείς ότι το πιο πάνω άρθρο καίει και τη κυβέρνηση; Πυροβολούμε τον εαυτόν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο πάνω αρθρο θέτει το σοβαρό ζήτημα της εποπτείας και του Προεδρικού και της κυβέρνησης στις "δραστηριότητες" του Βγενοπουλου, όπως ακριβως τέθηκε και το θέμα των "δραστηριοτήτων" του Ορφανίδη και όπως θα μπεί και το κάθε ζητημα που αφορά κινησεις/αποφασεις που επηρεαζουν την οικονομία.

    Ποιό ήταν το πλαισιο, η ενημέρωση, οι ευθυνες και οι υποχρεωσεις τόσο της πολιτειας όσο και των τραπεζών σε σχέση με το περήφημο ελληνικό χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή