Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

14.10.12

Ευρωμνημόνια παντού για να θωρακιστεί το κεφάλαιο

( Ι )

Η Σύνοδος Κορυφής, στις 18 - 19 Οκτώβρη, θα συζητήσει πρόταση για τη σύναψη «νομικά δεσμευτικών προγραμματικών συμφωνιών» μεταξύ της Κομισιόν και των 17 κρατών της Ευρωζώνης

Την υπογραφή μόνιμων μνημονίων λιτότητας και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων μεταξύ της Κομισιόν και των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, με τα οποία οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την επιβολή συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός«κεντρικού προϋπολογισμού» της Ευρωζώνης προβλέπει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες.
Βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων, που δόθηκε την περασμένη βδομάδα στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα συνάψουν συμφωνίες ανάλογες με τα μνημόνια που ήδη έχουν υπογράψει Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι συμφωνίες - μνημόνια θα προβλέπουν την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για επίτευξη συγκεκριμένων «δημοσιονομικών στόχων» και την προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
«Η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ απαιτεί μεγαλύτερο συντονισμό, σύγκλιση και επιβολή του νόμου στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδέα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να συνάπτουν ατομικές συμβατικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύονται να αναλαμβάνουν και την εφαρμογή τους θα πρέπει να διερευνηθεί, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης ΟΝΕ με μια πιο δεσμευτική οικονομική πολιτική», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Οι σχεδιασμοί εντάσσονται στο «Ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας», που έχουν ήδη εγκρίνει οι 17 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και προσβλέπουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση μιας «νέας Συνθήκης» για πιο στενή «δημοσιονομική ένωση» και την παραπέρα ενίσχυση της ΟΝΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το «αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία μίας πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης».
Χαλκεύουν νέα δεσμά στους λαούς
Στόχος των προτάσεων, οι οποίες θα δρομολογήσουν και νέα αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, είναι:
  • Πρώτον, να επιβάλουν μια μόνιμη λιτότητα μέσω της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, που θα οδηγήσει τους λαούς των 17 χωρών στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.
  • Δεύτερον, να προωθήσουν νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας τη ραγδαία «εσωτερική υποτίμηση» σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ταυτόχρονη ενίσχυση, με κάθε μέσο, των μονοπωλίων, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να διασφαλιστεί ταχύτερα η ανάκτηση της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους.
Το προσχέδιο της συγκεκριμένης πρότασης αναμένεται να αποτελέσει πεδίο νέων αντιπαραθέσεων μεταξύ των «17». Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στην Ευρωζώνη, η υπογραφή «νομικά δεσμευτικών προγραμματικών συμφωνιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, κατά το πρότυπο των μνημονίων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αποδεικνύει ότι ο πόλεμος του κεφαλαίου απέναντι στον εργαζόμενο λαό είναι ενιαίος και εκδηλώνεται ανεξάρτητα από τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη.
Οι σχεδιασμοί για την επιβολή «ευρωμνημονίων» παντού γίνονται σε μια περίοδο που ήδη οι κυβερνήσεις των «17» ορμάνε με λύσσα στους λαούς είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, είτε όχι. Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα 40 δισ. ευρώ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Μόντι, έχει ανακοινώσει περικοπές άνω των 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και η κυβέρνηση Ολάντ κατέθεσε πακέτο μέτρων άνω των 36 δισ. ευρώ μόνο για το 2013!
Στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει έτοιμο το εξοντωτικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μέσα στη βδομάδα, επέβαλε πρόσθετους φόρους που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα. Τα πακέτα των μέτρων είναι «εμπλουτισμένα» με κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, που έρχονται να συντρίψουν την τιμή της εργατικής δύναμης.
Αυτήν ακριβώς την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική επιδιώκουν να θωρακίσουν με την υπογραφή των 17 μνημονίων. Οι εξελίξεις ξεγυμνώνουν τους πολιτικούς θιασώτες του «ευρωμονόδρομου» που υπόσχονταν «επαναδιαπραγματεύσεις». Αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνες για το λαό είναι οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη «κοινής ευρωπαϊκής λύσης» και τα κάλπικα διλήμματα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της στρατηγικής της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία «κεντρικού προϋπολογισμού» της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη «στήριξη κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», με τη Γερμανία να τον παρουσιάζει ως αντίβαρο στην πρόταση για ευρωομόλογα.
Προωθούν «ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς»
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η Κομισιόν προωθεί την παραπέρα ενίσχυση της «κινητικότητας» εργαζομένων και κεφαλαίων, ταυτόχρονα με την ισοπέδωση και των τελευταίων «εθνικών περιορισμών», ώστε να εξασφαλιστούν φτηνότερα εργατικά χέρια και νέα πεδία δράσης στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των μεταφορών για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
Με αφορμή την 20ή επέτειο υπογραφής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εγκαθίδρυσε την «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε απόφαση για την«ενιαία αγορά II», η οποία «συνοψίζει τους βασικούς τομείς ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς τα επόμενα χρόνια».
Στην απόφαση διατυπώνονται «δώδεκα βασικές δράσεις», που θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων προωθείται «η ενίσχυση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» καθώς«εξακολουθούν να υπάρχουν πρακτικά και νομικά εμπόδια στην κινητικότητα των πολιτών, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της χρηματοδότησης των επενδύσεων, που πρέπει να εξαλειφθούν».
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων η Κομισιόν προτείνει ακόμα την πλήρη απελευθέρωση των «δικτύων μεταφορών και ενέργειας», σημειώνοντας ότι«αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ενιαίας αγοράς». Πιο συγκεκριμένα, προτείνει:
-- Δράσεις για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των εσωτερικών σιδηροδρομικών μεταφορών εντός της ΕΕ.
-- Τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς για τις θαλάσσιες μεταφορές.
-- Τη λήψη μέτρων για την επίσπευση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», που αφορά στην απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών.
-- Την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την «αποτελεσματική εφαρμογή» της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας.
Στην ΕΕ των μονοπωλίων δεν υπάρχει καμιά παραλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης που να ανακουφίζει το λαό. Η ελπίδα βρίσκεται στο να αξιοποιήσει ο λαός τη δύναμή του. Με οργάνωση παντού να παλέψει ενάντια στα μέτρα, οπλίζοντας τον αγώνα του με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος / Ριζοσπάστης

 ( ΙΙ )

Ευρωπαϊκή ιστορία έγραψε σήμερα η Λεμεσός, με την υπογραφή της Διακήρυξης για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Διακήρυξη της Λεμεσού, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Επιτρόπου για τη θαλάσσια πολιτική Μαρίας Δαμανάκη και των αρμόδιων για τις θαλάσσιες υποθέσεις Υπουργών της ΕΕ. 
 
Η Διακήρυξη οποία ανακοινώθηκε σήμερα σε μια ιστορική τελετή στη Λεμεσό, πέντε χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Λισαβόνα, καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020,  μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, υπό την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων.

Το ολοκληρωμένο κείμενο της Διακήρυξης της Λεμεσού:
 
Εμείς, οι Υπουργοί οι αρμόδιοι για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κροατίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, υπό την προεδρία του Ευθύμιου Φλουρέντζου, Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, και παρουσία του Δημήτρη Χριστόφια, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του José Manuel Barroso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της Μαρίας Δαμανάκη, Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, κατά την άτυπη Υπουργική Σύνοδο στη Λευκωσία της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου 2012, συμφωνήσαμε τα εξής:
 
1.         Εκτιμώντας ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει έναν γρήγορο και αποτελεσματικό δρόμο προς την ανάκαμψη, βασισμένο στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη• Αναγνωρίζοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προσεγγίσουν τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» από καινοτόμες προοπτικές που μπορούν να αποδεσμεύσουν νέες πηγές ανάπτυξης και απασχόλησης·
2.         Αναγνωρίζοντας ότι οι θαλάσσιοι και ναυτιλιακοί τομείς  αποτελούν σημαντικότατοι μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης της οικονομίας της ΕΕ, δεδομένου ότι η ετήσια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία τους ανέρχεται σε 495 δισ. ευρώ, ότι 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απασχολούνται στους τομείς αυτούς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ότι 88 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται σε παράκτιες περιοχές, στις οποίες ζουν  πέραν των 205 εκατομμυρίων κάτοικοι·
3.         Υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται αρκετές θαλάσσιες λεκάνες με τρίτες χώρες και ότι οι θαλάσσιες λεκάνες, οι εξόχως απόκεντρες περιοχές και οι συνδεδεμένες υπερπόντιες χώρες και εδάφη αποτελούν στρατηγικές πύλες από και προς την εσωτερική αγορά και είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής·
4.         Αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των θαλάσσιων υποθέσεων από το 2007, συμβατής με άλλες τομεακές πολιτικές, ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να μεγιστοποιήσει τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των ακτών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των ανθρώπων και την υγεία των ωκεανών και των θαλασσών·
5.         Αναγνωρίζοντας την αξία των αγαθών και υπηρεσιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως σημαντικού στοιχείου της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας·
6.         Τονίζοντας τη σημασία της προώθησης του διαλόγου, της ενισχυμένης συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις θαλάσσιες υποθέσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο· Υπενθυμίζοντας ότι όλες οι δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες, περιλαμβανομένων και όσων αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΟΘΠ, πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλες συναφείς ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις.
 
7.         Βεβαιώνουμε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Ευρώπης προσφέρουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης·
8.         Τονίζουμε ότι η στρατηγική «Ευρώπη 2020» πρέπει να συνοδεύεται από μια δυναμική ατζέντα για τις θάλασσες και τους ωκεανούς που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση με στόχο μια βιώσιμη «γαλάζια οικονομία»·
9.         Καλούμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020,  μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, υπό την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων ·
10.       Υποστηρίζουμε την κατάλληλη θέσπιση και εφαρμογή ολοκληρωμένων μακροπεριφερειακών στρατηγικών και στρατηγικών για τις θαλάσσιες λεκάνες, ως σημαντικών  πλατφόρμων για  να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, επιβεβαιώνουμε τους κοινούς μας στόχους για μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια και Ναυτιλιακή Ατζέντα και εργαζόμαστε γι’ αυτούς, ιδίως με σκοπό:
11.       Να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του τομέα της ναυτιλίας της ΕΕ, να διατηρήσουμε τον ηγετικό της ρόλο σε όλο τον κόσμο, και να αυξήσουμε το μερίδιο της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων στο ενδοενωσιακό εμπόριο, αναπτύσσοντας συγχρόνως τις ευρωπαϊκές λιμενικές υποδομές και υπηρεσίες·
12.       Να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες για καινοτομία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ναυπήγησης και ναυτιλιακού εξοπλισμού προκειμένου να βελτιωθεί η περιβαλλοντική απόδοση των πλοίων, να επιτευχθεί διαφοροποίηση σε αναδυόμενους τομείς και να αξιοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για σκάφη αναψυχής·
13.       Να συμβάλουμε στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αυξάνοντας την παραγωγή και αναζήτηση θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτως ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια ηγετική θέση της ΕΕ·
14.       Να εξασφαλίσουμε την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα ενέργειας και συναφών με αυτή υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ασφάλεια και η υγεία των ωκεανών και των θαλασσών·
15.       Να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα της υδατοκαλλιέργειας και να ενθαρρύνουμε βιώσιμες αλιευτικές δραστηριότητες, αυξάνοντας ιδίως την επιλεκτικότητα και δημιουργώντας προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία·
16.       Να ενθαρρύνουμε την καλλιέργεια υδρόβιων προϊόντων προκειμένου να τονώσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό της υδατοκαλλιέργειας φυκιών και άλλων βιολογικών προϊόντων. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη του τομέα της γαλάζιας βιοτεχνολογίας, και να προωθήσουμε την πρόσβαση και τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των  οφελών που προκύπτουν από τη χρήση γενετικών πόρων·
17.       Να στηρίξουμε την ανάπτυξη ενός  άκρως διαφοροποιημένου και βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της  θαλάσσιας και παράκτιας κληρονομιάς, των ναυτικών δραστηριοτήτων,  και των δραστηριοτήτων αναψυχής και κρουαζιέρες, επιλύοντας ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εποχικότητας, διαφοροποίησης των προϊόντων,  συνδεσιμότητας, βελτίωσης των υποδομών και των δεξιοτήτων·
18.       Να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ασφαλή και βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων ορυκτών κοιτασμάτων, αναπτύσσοντας περαιτέρω δυνατότητες για τη βιώσιμη αναζήτηση και εκμετάλλευση πρώτων υλών για τη βιομηχανία και τις πράσινες τεχνολογίες.
 
Επαναβεβαιώνουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί με συνεκτική και αποτελεσματική δημόσια πολιτική, η οποία ορίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, μειώνει τα διοικητικά και νομοθετικά εμπόδια και εξαλείφει τις τροχοπέδες  στην καινοτομία και τις επενδύσεις. Καλούμε συνεπώς τα εμπλεκόμενα μέρη:
19.       Να ενισχύσουν την καινοτομία και την θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα, ώστε να διασφαλιστούν στοχευμένες και εγκάρσιες ερευνητικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στην απελευθέρωση του υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού της γαλάζιας οικονομίας, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας «Ορίζοντας 2020»•
20.       Να εργαστούν για την αποτελεσματική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα των γνώσεων σχετικά με τη θάλασσα, ιδίως βελτιώνοντας την παρακολούθηση των ωκεανών, την επιστημονική θαλάσσια έρευνα και τη χαρτογράφηση του βυθού των θαλάσσιων υδάτων των κρατών μελών μέχρι το 2020•
21.       Να στηρίξουν την ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση προς  ένα  ενεργό και λειτουργικό  κοινό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών για τον τομέα της θάλασσας στην ΕΕ μέχρι το 2020, ως αποτελεσματικού και οικονομικά αποδοτικού τρόπου διασφάλισης των συμφερόντων της ΕΕ•
22.       Να τονίσουν τη σημασία της βελτίωσης της θαλάσσιας διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας, στο κατάλληλο επίπεδο, μεταξύ των αρμόδιων αρχών που  εκτελούν καθήκοντα για τη διασφάλιση της καθαριότητας, της προστασίας και της ασφάλειας των θαλασσών και των ωκεανών•
23.       Να βελτιώσουν τη διαφάνεια του προγραμματισμού για επενδύσεις και να ακολουθήσουν μία  ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των διαφόρων τομέων και φορέων, με την ανάπτυξη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών στα κράτη μέλη και στις διασυνοριακές περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί συνοχή με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους•
24.       Να  επιτύχουν ή να διατηρήσουν έως το 2020 καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων, συνεχίζοντας την αποτελεσματική υλοποίηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, η οποία συνιστά τον περιβαλλοντικό πυλώνα της ΟΘΠ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός συνεκτικού δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, και να εφαρμόσουν τη Στρατηγική της ΕΕ για τη «Βιοποικιλότητα 2020»•
25.       Να εφαρμόσουν κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης, πρόληψης και προσαρμογής, προκειμένου να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής•
26.       Να  ενισχύσουν τα θαλάσσια και ναυτιλιακά επαγγέλματα και να βελτιώσουν την ελκυστικότητά τους, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης, επιστήμης και βιομηχανίας, διασφαλίζοντας κατάλληλη κατάρτιση και προάγοντας νοοτροπία ασφάλειας και κατάλληλη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού•
27        Να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές κοινότητες, το εργατικό δυναμικό στις περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης και η κοινωνία των πολιτών συμμετέχουν και επωφελούνται από την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων ιδίως μέσω ευρωπαϊκών   ναυτιλιακών συνεργατικών σχηματισμών  («clusters»)  και συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους•
28.       Να ενισχύσουν την τομεακή και διατομεακή συνεργασία, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να προωθήσουν τον διάλογο σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο μεταξύ κρατών μελών, όσο και με τρίτες χώρες που μοιράζονται θαλάσσια λεκάνη με την ΕΕ, καθώς και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς•
29.       Καλούμε το Συμβούλιο να εγκρίνει αυτήν την πολιτική ατζέντα ως ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την δε Επιτροπή και τις επερχόμενες Προεδρίες, σε στενή συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να αναλάβουν  κατάλληλες πρωτοβουλίες και, να θέσουν ορόσημα, λαμβάνοντας ως βάση την παρούσα διακήρυξη, για περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου