Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.4.12

Δελτίο τύπου Occupy Buffer Zone (OBZ)


Το βράδυ της Παρασκευής 6/4/2012 όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο που τελούσε υπό κατάληψη από το κίνημα Occupy Buffer Zone στην Νεκρά Ζώνη. Το κίνημα είναι κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος καταλήψεων δημόσιων χώρων που ξεκίνησε πέρσι από την Νέα Υόρκη και που διαμαρτύρεται για τη φτώχεια και τις κοινωνικές αδικίες που δημιουργεί σε κάθε γωνιά της γης το καπιταλιστικό νεοφιλελέυθερο μοντέλο. Στην Κύπρο το κίνημα πήρε ένα δικοινοτικό χαρακτήρα και θεώρησε από την αρχή ότι το λεγόμενο «Κυπριακό πρόβλημα» είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών που δημιουργούνται στον καπιταλισμό και εκφράζει τα συμφέροντα των τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή. Έτσι θεωρήσαμε σημαντικό, από κοινού Τ/Κ και Ε/Κ, η διαμαρτυρία να μεταφερθεί στο χώρο της νεκρής ζώνης, ένα σημείο του νησιού το οποίο σημειολογικά περιγράφει όλα τα πιο πάνω.
Το άδειο κτήριο ιδιοκτησίας της μονής Κύκκου μεταμορφώθηκε από το κίνημα σε ένα κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικής και κοινωνικοπολιτικής φύσης το οποίο ήταν ανοιχτό για όλους. Την Παρασκευή το βράδυ η εκτελεστική εξουσία σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες εξουσίες συμπεριλαμβανομένου και των Ηνωμένων Εθνών (εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε.) απέδειξαν ότι οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική δράση που διαφέρει από τα «κανονικά» στερεότυπα θα διώκεται με δικτατορικό μένος και αυταρχικό χαρακτήρα που δεν αναγνωρίζει και ούτε σέβεται ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα. Στο μόνο χώρο του νησιού που η επανένωση και η κοινωνική ισότητα ξεφεύγει από τα όρια των κρατικών διαπραγματεύσεων και πραγματώνεται μέσα από συλλογικές και αυτοοργανωμένες διαδικασίες, η απάντηση του νόμιμου κυπριακού κράτους κυμάνθηκε στα πλαίσια εκφοβισμού, απειλής και παρατυπίας.
Η παράνομη είσοδος με την οποία κατηγορήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες δεν αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα καθώς δεν υπήρξε πρόθεση για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Άρα η κράτηση των συλληφθέντων θεωρείται παράνομη. Ως κίνημα αλλά και ως πολίτες απαιτούμε να μάθουμε γιατί οι αστυνομικοί αρνήθηκαν πεισματικά να επιδείξουν οποιοδήποτε ένταλμα καθώς και τα στοιχεία τους (όπως προνοείται από το νόμο) όταν επανειλημμένα τους ζητήθηκε. Επίσης δεν μας απαντήθηκε κατά πόσον η τρομοκρατική επιδρομή των δυνάμεων καταστολής έλαβε χώρα με τη συναίνεση του νόμιμου ιδιοκτήτη. Αν η μητρόπολη Κύκκου ήθελε να διεκδικήσει και να επαναφέρει σε απραξία την περιουσία της θα ήταν ηθικά σωστότερο να το ζητήσει, ή να κινηθεί με τις νόμιμες διαδικασίες αντί να παροτρύνει την αστυνομία να επέμβει προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς.
Η αβάσιμη αφορμή για διακίνηση ναρκωτικών απορρίπτεται φυσικά και εκ του αποτελέσματος της επιχείρησης κατά την οποία η αστυνομία κατάφερε να βρει συνολικά λιγότερο από ένα γραμμάριο κάνναβης στο πάτωμα ενός δωματίου! Την ποσότητα αυτή φρόντισαν να φορτώσουν μαζί με αρκετό ξύλο στους δύο νεαρούς οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται ο ένας εντός και ο άλλος εκτός του δωματίου. Αρκετές ώρες αργότερα και αφού οι νεαροί ζήτησαν να εξεταστούν από γιατρό, τους φόρτωσαν και τις κατηγορίες τις αντίστασης και επίθεσης, προφανώς για να δικαιολογήσουν τον αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό. Σωματική έρευνα διεξύχθηκε σε κορίτσια από ενοπολους άντρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι σημάδευαν 16χρονα παιδία με τα όπλα τους. ‘Οσο για τη φίλη μας που κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό αρκεί να δει κανείς τα σημάδια στο σώμα της για να καταλάβει αν υπήρξε θύμα ή θύτης.
Η συμμετοχή του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος και η πολιτεία αντιμετωπίζουν τους νέους αυτού του τόπου, Ε/Κ και Τ/Κ, που διεκδικούν ένα μέλλον το οποίο θα είναι δημιούργημα του ίδιου του Κυπριακού λαού και όχι δημιούργημα του υπάρχοντος εγχώριου και παγκόσμιου πολιτικοoικονομικού και κοινωνικού κατεστημένου.
Απολογούμαστε που αδυνατούμε να μεταφέρουμε με λέξεις και λόγια τις φρικιαστικές σκηνές κρατικής βίας που ζήσαμε, και επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δε θα σταματήσουμε να υπάρχουμε αγωνιστικά και δημιουργικά.
«Δεν μπορείς να κάνεις έξωση σε μια ιδέα»
«Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με μια αντίληψη μικρότερη από αυτή που το δημιούργησε»

4 σχόλια:

  1. Να σημειώσουμε επίσης πως ο κ.Νουρής - αντιδήμαρχος Λευκωσίας - σε εμφάνιση του στο ΡΙΚ στο πρόγραμμα "από μέρα σε μέρα" δήλωσε:

    1. εαν κάποιος μπει παρανομα στην ιδιοκτησία σου έχεις δικαίωμα να "αμυνθείς" όπως επραξε η αστυνομία ενάντια στους καταληψίες.

    συμφωνα με το δελτίο τύπου του OBZ η κατάληψη εντάσσεται στο αστικό δίκαιο και όχι στο ποινικό δίκαιο και δεν αιτιολογείται βάση του Νόμου η επιχείρηση της αστυνομίας δηλαδή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

    2. ο κ.Νουρής δήλωσε στο ΡΙΚ πως ο Δήμος Λευκωσίας απευθυνθηκε στην Μονή Κύκκου για να συνυπογράψει επιστολή του Δήμου προς την αστυνομία για εκδίωξη των καταληψιών. Η Μονή Κύκκου ΑΡΝΗΘΗΚΕ να συνυπογράψει την επιστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή εν ο Δήμος Λευκωσίας που εκούρτησε?

    Ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νουρής - πρόεδρος των Φαρμακοποιών / υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ, πότε εννα αναλάβει τες ευθήνες ττου για τες τιμές φαρμάτζι των φαρμάκων?

    ματιλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ματίλτα, ενι ξέρω αν εν ο δήμος που εκουρτισεν πρώτος πάντως ο δήμος ήταν μια χαρα κουρτισμένος.

    αυτο που εγραψα ήταν δηλωση του Νουρή δημόσια...ξερεις επειδή εκαθουνταν στην τι βι τζαι ετηλεφώναν ο κόσμος τζαι ελαλεν "Μπραβο στην αστυνομία μας!!!" ο Νουρής ήθελε να πιασει τζαι τζείνος επαθλο τζαι εφουρνησεν πως εστειλαν επιστολή.

    πιαστον εναν φακκα τον πας τον αλλον σε τουντον τόπο...

    1000 χρόνια πίσω, όι 100 ή 200..

    ΑπάντησηΔιαγραφή