Απλά ήταν αδύνατον να μην παρευρεθώ στο σημερινό συνέδριο. Και να ήθελα, και να μην μπορούσα, έκλεισα τα κινητά, τις δουλειές στο γραφείο, τις υποχρεώσεις ,γιατί απλώς το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε μόνο του στο κτήριο Α. Λεβέντη. Στο κτήριο "γραμμένο" εις το όνομα (του πατρός και του εγγονού) και προς τιμήν του προγόνου των πριγκιπικών απογόνων, έλαβε χώρα σήμερα , το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κύπρου με τίτλο
" Η Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της Βρετανικής Αποικιοκρατίας :
Εμφάνιση, Συγκρότηση, Εξέλιξη."
Σημειώσεις/ Εντυπώσεις/ Παρατηρήσεις:
- Πρόκειται όντως για Συνέδριο. Δεν πρόκειται για "κομματική φιέστα". Δεν εντοπίζω πουθενά την φίλτατη Ξένια Κωνσταντίνου, και δεν λυπάμαι που την αναφέρω στην πρώτη - πρώτη σημείωση, με το φόβο, μήπως χαλάσω την εικόνα που θα ήθελα να μεταφέρω εδώ. Το Συνέδριο είναι πολύ καλά οργανωμένο και οι ομιλητές - 16 στο σύνολο - είναι στην πλειονότητα τους, σοβαροί μελετητές της Κυπριακής Ιστορίας. Οι εισηγήσεις είναι καθαρά ακαδημαϊκού ύφους και περιεχομένου και ως εκ τούτου απαιτούν γνώσεις ιστορικές και μεθοδολογική ικανότητα τόσο από τους ίδιους όσο και από τους παρευρισκομένους ακροατές. Διακρίνω και ένα έντιμο "άγχος" που συνήθως διακατέχει τους ακαδημαϊκούς, αν θα είναι επαρκώς ικανοποιητικοί για το ακροατήριο τους. Εύγε στον Προμηθέα για το σημερινό Συνέδριο!
- Από το σύνολο των εισηγήσεων ξεχωρίζω ως τις πλέον ενδιαφέρουσες για μένα και σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια τις εξής και με την εξής σειρά:
- "Ο αστικός τύπος και τα λαϊκά μέτωπα στην Ευρώπη" - Κυριάκος Ιακωβίδης
- "Η σχέση του ΚΚΚ με τις συντεχνίες και το συνδικαλιστικό κίνημα" - Γιάννος Κατσουρίδης
- "Η ηγεσία της Αριστεράς" - Χρύσανθος Χρυσάνθου
- "Η ίδρυση του ΚΚΚ το 1926" - Αλέξης Αλέκου
- "Η Εκκλησία, η ίδρυση του ΚΚΚ και η εμφάνιση ενός νέου αντιαποικιακού λόγου" - Μιχάλης Μιχαήλ
"Έσπειρα δράκους και θέρισα ψύλλους"
Καρλ Μαρξ
επί το κυπριακότερο
"Υπάρχει μια περίπτωση να μεν έχουμε υπόθεση..."
- Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, δίνονται τόσα ντοκουμέντα, ονόματα, βιογραφίες, γεγονότα, φωτογραφίες και υλικό, που μαρτυρούν, πέραν πάσης και οποιασδήποτε καλοπροαίρετης ή κακοπροαίρετης αμφιβολίας, πως το ΚΚΚ δεν ιδρύθηκε απλά και σε γενικές γραμμές ως ένα Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα, αλλά πως ήταν ένα κόμμα το οποίο κυριολεκτικά ιδρύθηκε "μέσα στα πόδια" του ίδιου του Λένιν και των πρώτων ρώσων μπολσεβίκων αλλά και των ελλήνων κομμουνιστών. Ακολουθώντας πιστά και αμετάκλητα, μέσα από πολλές αντιδράσεις, αντιρρήσεις και αντίρροπες αριστερές τάσεις, το λενινιστικό κομματικό "μοντέλο" με καθαρό επαναστατικό πρόγραμμα ανατροπής του καπιταλισμού στην κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
- Ακούω με προσοχή την εισήγηση για τη ζωή και τη δράση της Κλειούς Χριστοδουλίδου από την Μαρία Μαύρου, υποκλίνομαι κυριολεκτικά άφωνη, και αυτό το "επί το κυπριακότερο" που είπα πριν, ξέρω πια με βεβαιότητα πως με και μας αφορά όλους, χωρίς ουδεμία δυστυχώς εξαίρεση...
- Η απόσταση που χωρίζει αυτούς του μαρξιστές - λενινιστές από εμάς τους μαρξιστές - λενινιστές είναι για μένα χαώδης. Απόδειξη πως, η ζωή δεν είναι ωραία, χωρίς τις προύποθέσεις της ωραιότητάς της. Κανείς από μας - σκέφτομαι - ίσως να μην ζήσει ποτέ, αυτή τη σύμπτωση, της οργανωτικής και διανοητικής, ηθικής αλλά και επαναστατικά "αλήτικης" ευφυίας. Και εφόσον δεν θα τη ζήσει, ποτέ δεν θα μάθει τα όρια των διανοητικών, οργανωτικών, ηθικών και επαναστατικών του προδιαγραφών και δυνατοτήτων. Θα είναι πάντα και στους αιώνες των αιώνων, μια ανεκπλήρωτη αλληλο-αποσύνδεση των στοιχείων αυτών. Το κατά δύναμην, για μας..."η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα"...για αυτούς.
- Μπορεί το ακελ να αποσυνδεθεί από την ιστορία του ΚΚΚ; Όχι δεν μπορεί! Δεν μπορεί γιατί είναι απολύτως τρομακτικό να αντιμετωπίσεις καν αυτή την ιστορία! Δεν μπορεί γιατί για να αποποιηθείς αυτή την ιστορία, πρέπει να πάψει να σου προκαλεί δέος! Και για να πάψει να σου προκαλεί δέος πρέπει ήδη να την έχεις ενσωματώσει και να έχεις κάνει ένα βήμα ψηλότερο. Και δεν λέω βήμα "πάρα πέρα"...γιατί άλλο ψηλότερα και άλλο πάρα πέρα.
#
Ως εκ τούτου, η διαπίστωση παρευρισκόμενου, μέλους του Προμηθέα, πως το "πρώιμο" κομμουνιστικό κόμμα κύπρου - κατά το "αριστερισμός η παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού" του Λένιν, όπως μας εξήγησε - ήταν η "παιδική ηλικία" στην ιστορία της κυπριακής κομμουνιστικής αριστεράς, με στοιχεία αριστερισμού αλλά και υγιείς στιγμές διαμόρφωσης, απορρίπτεται παντελώς! Όχι μόνο γιατί δεν είμαστε υπέρμαχοι της ντετερμινιστικής γραμμικής ανάγνωσης της ιστορίας, όπου το πρώτο ταυτίζεται και ως αυτόματα "παιδικό και πρώιμο", ακόμη κι αν έχει ανοιχτά ζητήματα με τον αριστερισμό, όπως έχουν όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιόδου εκείνης - (γιατί τότε αναγκαστικά θα ρωτούσαμε και για την "εφηβεία με τα σπυράκια" - ποιά ήταν, και για την νεότητα - ποιά ήταν, και για τα γεράματα - ποιά ήταν )- κάτι που δεν ευνοεί τους ντετερμινιστές έτσι κι αλλιώς, εκτός αν θεωρούν πως βρισκόμαστε αιωνίως σε μια εφηβεία και βλέπουμε...(η αβάσταχτη ελαφρότητα της εφηβείας στην αριστερά)...αλλά γιατί δεν υπάρχει πρώιμο και ώριμο στάδιο στην εξέλιξη της ιστορίας της κομμουνιστικής αριστεράς στην κύπρο. Υπάρχει - όπως φάνηκε πέραν πάσης αμφιβολίας σήμερα - Λενινιστικό και μετα-λενινιστικο στάδιο στην ιστορία της κυπριακής αριστεράς. Πέραν από άλλες σημαντικές περιοδολογήσεις που μπορούν να γίνουν και που αφορούν περισσότερο την Ιστορία της Κύπρου.
- Σημαντικό θέμα προέκυψε αναπόφευκτα και με τα ζητήματα "εθνικό" και "κοινωνικο-οικονομικό" ή σαφέστερα "ταξικό'. Έγινε και μια συζήτηση, σχετικά με το ερώτημα "πόσες είναι τελικά οι ιστορίες;" με αφορμή το παράλληλο ερώτημα για το "πως καταγράφει η ιστοριογραφία την ιστορία της κυπριακής αριστεράς". Εκφράστηκαν πολλές απόψεις, νομίζω επικρατέστερη ήταν πως η ιστορία είναι μία με πολλές ερμηνείες....όμως η ιστορία δεν είναι μία...είναι δύο οι ιστορίες και αλοίμονο μας, αν οι ιστορίες γίνουν μιάμιση ή μόνο μία...γιατί μια, είναι η ιστορία των γεγονότων όπως αυτά συμβαίνουν, καταγράφονται ή και ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως από αριστερούς και δεξιούς, και η άλλη, είναι η ιστορία που κύριο στόχο έχει να διακόψει την τροχιά της πρώτης, να εκτροχιάσει το τραίνο της ιστορίας αυτής και να το πάρει κάπου εντελώς άλλου! Σε μια άλλη ιστορία που η ίδια θεωρεί ως αληθινή ανθρώπινη ιστορία. Αυτή είναι η ιστορία κάθε κομμουνιστικής αριστεράς με τα μάτια ενός μαρξιστή ιστοριογράφου αλλά και με τα μάτια αυτής καθαυτής της ιστορίας. Ουαί και αλοίμονο αν το "εθνικό - πατριωτικό" ως "η μια, ενιαία ιστορία του τόπου" υποσκελίσει το "ταξικό", την ιστορία μέσα και ενάντια στην ιστορία και ψηλότερά της.
- Προκύπτει λοιπόν ένα ανεξάρτητο ζήτημα ιστοριογραφίας. Πως καταγράφεται - στη βάση της πραγματικής ιστορίας και των ντοκουμέντων - η ιστορία του ΚΚΚ, ή πόσα τεκμήρια για τις δύο ιστορίες μας παρέχει μέχρι και την ενσωμάτωση του στο ΑΚΕΛ, και πόσα - και πάλι στη βάση της ιστορίας και των ντοκουμέντων - η μετέπειτα ιστορία του ΑΚΕΛ από το ΄41 και πέρα. Το ζήτημα είναι δόκιμο καθότι, το σημερινό συνέδριο απέδειξε, πως είναι εντελώς αδύνατον να ιστοριογραφήσεις τη γέννηση και δημιουργία του ΚΚΚ καθαρά ως μέρους της μιας ενιαίας εθνικής μας ιστορίας. Στην πραγματικότητα μπορείς να το πράξεις αυτό μόνο υπό τις προϋποθέσεις που το ίδιο το ΚΚΚ έθεσε για την ιστορία και τον εαυτό του. Δηλαδή της "κάθετης διακοπής" της ιστορικής ροής. Γιατί τα ίδια τα γεγονότα είναι κάθετα κόντρα στην εθνική ιστορία. Και άρα, η ιστορία δεν είναι θέμα πολλαπλών ερμηνειών μιας και μόνης, ενιαίας ιστορικής εξέλιξης. Οι ιστορίες είναι δύο όταν και εφόσον δεν έχει προηγηθεί υπαγωγή του "ταξικού" στο "εθνικό".
- Κάποιος άλλος παρευρισκόμενος - και να με συγχωρέσει αν το διαβάσει κατά τύχη αυτό - δεν ξέρω αν αντιλαμβανόταν καν τι άκουγε, γιατί είπε, από το πουθενά στο πουθενά, την εξής αμίμητη ατάκα: " Αριστερά δεν είναι ο κομμουνισμός, μάλλον το αντίθετο θάλεγα". Και πάλι "η μία ενιαία ιστορία". Μονο που αυτή τη φορά δεν είναι προφανώς το "εθνικό" που υποσκελίζει το "ταξικό" αλλά είναι το "αντεθνικισιτκό" που καμώνεται πως παίρνει τη θέση του ταξικού και έτσι "ως το νέο ταξικό" καθιστά την ιστορία μία. Όχι την μια εθνική ιστορία. Αλλά τη μία αριστερή ιστορία. Τραβηγμένη από τα μαλλιά η μία αριστερή ιστορία κάποτε θα φτάσει αισίως υποθέτω και στην ατάκα "αριστερά δεν είναι ο κομμουνισμός, μάλλον το αντίθετο θάλεγα"...
- Παράλειψη από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου, θεωρώ πως ήταν, μια εισήγηση με θέμα, τον τρόπο οργάνωσης του ΚΚΚ καθώς και των γύρω του συνδικαλιστικών, γυναικείων και νεολαιίστικων κινημάτων τότε. Θεωρώ παράλειψη την μη αναφορά ειδικά σε αυτό το θέμα, καθότι, όπως προείπα έγινε σαφές από όλες σχεδόν τις εισηγήσεις πως το ΚΚΚ δομήθηκε ως ένα καθαρά Λενινιστικό Κόμμα όπως αυτό άρχισε να "σχεδιάζεται" από την προεπαναστατική περίοδο στη Ρωσία. Θα ήταν πολύ διαφωτιστικό και χρήσιμο να ψάχναμε τους όρους του λεγόμενου "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Ειδικά, ξαναλέω, αν λάβουμε υπόψιν τις προεπαναστατικές θεωρητικές "πρώτες ύλες", την εμπειρία των πρώτων σοβιέτ καθώς και του πρώτου συντάγματος των σοβιέτ, και με ποιό τρόπο αυτό έγινε κατανοητό και μπήκε στην πράξη στο Κομμουνιστικο Κόμμα Κύπρου. Από κάποιες ελάχιστες αναφορές αντιλήφθηκα πως το θέμα έγινε κάπως "μήλον της έριδος" στην κυπριακή αριστερά αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου κάποιοι διαφωνούσαν με την ύπαρξη αντιπροσώπων των εργαζομένων στη θέση των εργαζομένων. Δεδομένου του γεγονότος πως στη μετα-λενινιστική περίοδο ακόμα και στην εσσδ ο λεγόμενος "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" δεν εξαρτιόταν πια από τα ιστορικα΄πλαίσια μέσα στα οποια κρίθηκε ως αναγκαίος - στην προεπαναστατική ρωσία κα στα πρώτα χρόνια δομησης του σοσιαλισμού - με λίγα λόγια η μεταγραφή αυτού του όρου αρχών σε μεταγενέστερες ιστορικές στιγμές άλλων ιστορικών αναγκαιότητων, ως κάθετου νόμου, είναι ένα δύσκολο και ανοιχτό ζήτημα για την αριστερά μέχρι σήμερα. Από αυτό το ζήτημα προκύπτουν και διαφορετικές ερμηνείες εξάλλου του "αριστερισμού" και του "οππορτουνισμού". Για οππορτουνισμό κατηγορείται πιά και ο Στάλιν..
- Ως τελευταίο σημείο λοιπόν για το σημερινό μου σημείωμα αφήνω αυτό: Πως η ερμηνεία και η εφαρμογή της Λενινιστικής αρχής, της προεπαναστατικής και πρώτης μετεπαναστατικής περιόδου, για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ως αυτόματα μεταγραφόμενη στη μετα-λενινιστική περίοδο της ιστορίας της κυπριακής αριστεράς, καθόρισε την αντίληψη του κόμματος (ακελ) για την ιστορία του ΚΚΚ αλλά πάνω από όλα πως καθόρισε και καθορίζει την αντίληψη του κόμματος (ακελ) για τον ρόλο του και για τον εαυτό του από τη δική του γέννηση μέχρι σήμερα. #
- Ξανά εύγε στον Προμηθέα!
αφιερωμένο στον Κώστα Χριστοδουλίδη Σκελέα,
πρώτο και τιμημένο γ.γ του Κ.Κ.Κ
εκτελεσθέντα από τον Στάλιν
Ναι ξέχασα να το πω: ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό κείμενο, ευχαριστούμε για την πολύ ενδελεχή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο συνέδριο. Ελπίζω να ανέβουν οι εισηγήσεις στον ιστοτοπο του Προμηθέα ή να εκδωθούν. Υπάρχει άπειρο και πολυτιμο υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερα απ΄το μέγιστο συναισθηματικό κέρδος που είχα σήμερα. Τόσο κέρδος που περπατούσα για μιαμιση ώρα έξω από το παν/μιο χωρίς να το καταλάβω, απορροφημένη από όσα είχα ακούσει! :)
"περπατούσα για μιαμιση ώρα έξω από το παν/μιο χωρίς να το καταλάβω, απορροφημένη από όσα είχα ακούσει! "
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν καλό για διαφήμιση τούτο. Συνήθως η εικόνα είναι κάποιου που κοιμάται μες στο πανεπιστήμιο, μη απορροφημένος από όσα έχει ακούσει.
Να μιλάτε πιο συχνά στο παν/μιο για τον κομμουνισμο να μην κοιμάται ο κόσμος!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή''Ως εκ τούτου, η διαπίστωση παρευρισκόμενου, μέλους του Προμηθέα, πως το "πρώιμο" κομμουνιστικό κόμμα κύπρου - κατά το "αριστερισμός η παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού" του Λένιν, όπως μας εξήγησε - ήταν η "παιδική ηλικία" στην ιστορία της κυπριακής κομμουνιστικής αριστεράς, με στοιχεία αριστερισμού αλλά και υγιείς στιγμές διαμόρφωσης,''
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως δεν ξερω τους λόγους που το είπε, αλλα να υποθέσω ότι εννοεί πως το πρωιμο Κ.Κ.Κ, είναι 'παιδικό', του αριστερισμού και ότι το σημερινό, το Ακελ, είναι το ενηλικιωμένο κομμουνιστικό κόμμα κύπρου; ή τέλος πάντων αυτό που οδέυει προς την ενηλικίωση; Δηλαδή η ωρίμανση ενός κομμουνιστικού κόμματος είναι να γίνει σοσιαλδημοκρατικό; (ή άλλωσπως: ''όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ΠΑΣΟΚ''). Από ότι καταλαβαίνω η θέση του (αν όντως αυτή η θέση υπάρχει πίσω απ τη δήλωση του), είναι η θέση αρκετών Ακελικών σήμερα, και από αυτή την οπτική βλέπουν και ερμηνέυουν το παρελθόν του κόμματος.
Νομίζω αναφερόταν στις σχέσεις κομματος - συνδικαλιστικών οργανωσεων και στο γεγονός πως για μια περίοδο στο Κ.Κ.Κ υπήρξε μια "συνύπαρξη" ή "ισονομία" των δύο.Αυτό νομίζω χαρακτηρισε Αριστερισμό του ΚΚΚ. Αναφερόταν στην πρωτοκαθεδρία του κόμματος - μεγαααλη παααρα πολύ μεγαλη ιστορία, σχεδον η μαύρη τρύπα στην ιστορία των κ.κ - για την Λενινιστική αρχή σύμφωνα με την οποία το κ.κ αποτελεί πρωτοπορεία γιατί δεν βασίζεται στον "επαγγελματικό" καταμερισμό/ιεραρχία των στελεχών μελών του, όπως από τη φύση του δεν μπορεί παρα να βασιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα από αυτό το σημειο, μεχρι τη μεταφραση της "πρωτοπορείας" ως σοσιαλδημοκρατίας με "δημοκρατικο συγκεντρωτισμό" όντως είμαστε σε άλλου παπά ευαγγέλιο.
Υπάρχει επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον προς ερμηνείες στοιχείο. Πως το ΚΚΚ είναι από τα ελάχιστα Κ.Κ της ιδρυσης του οποίου δεν προηγήθηκε ο συνδικαλισμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαια, μέχρι το ΄35 το ΚΚΚ ήταν ήδη υπό διάλυση. Αυτο που όχι μόνο επέτρεψε την διατήρηση του αλλά εκτίναξε κυριολεκτικά την επιρροή και την μαζικότητα του ΚΚΚ, ήταν το γεγονός πως μετά την κάθοδο του Σέρβα στην κυπρο το ΄35, το κόμμα βρήκε "διέξοδο" επιβίωσης και διατήρησης του ακριβώς τον συνδικαλισμό. Εχουμε δηλαδή μια "επανίδρυση" του ΚΚΚ ακριβώς με αρχή τον συνδικαλισμο. Κατι που μας οδηγεί και στην έξαρση των απεργιακών αγώνων μετά το ΄41.
άρα τα περί αριστερισμού, θέλουν πολύ σοβαρή σκέψη...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κάποιος άλλος παρευρισκόμενος - και να με συγχωρέσει αν το διαβάσει κατά τύχη αυτό - δεν ξέρω αν αντιλαμβανόταν καν τι άκουγε, γιατί είπε, από το πουθενά στο πουθενά,....."
ΑπάντησηΔιαγραφήΧο χο! Φοούμαι τζιαι γω έτσι εννά πάθθαιννα αν έρκουμουν. Αλλά θα προσπαθήσω σε επόμενην ευκαιρίαν none the less...
@ Disdaimona
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακολούθησα το συνέδριο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή και συμφωνώ ότι ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Γίναμε όλοι κοινωνοί μιας ιστορίας άγνωστης για τους πολλούς.
Όπως είπε και ο πρόεδρος του Προμηθέα, κλείνοντας το συνέδριο, το σημαντικό ήταν ότι τόσο οι εισηγήσεις όσο και η συζήτηση δεν κινήθηκαν σε πλαίσια ιδεολογικής αντιπαράθεσης, δηλαδή να με χαρακτηρισμούς και επιθέσεις ενάντια σε στελέχη του ΚΚΚ και σε συμπεριφορές τους.
Όσον αφορά την… ελπίδα σου, τόσο τα πρακτικά όσο και η συζήτηση θα εκδοθούν σύντομα.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η αναφορά σε Αριστερισμό σε Αριστερισμό έγινε από τον Γιαν. Κολοκασίδη:
«Κατά την εκτίμηση μου, σ’ αυτό το ΚΚΚ που περνά την παιδική του ηλικία (αναφερόταν στα πρώτα χρόνια ύπαρξης του) υπάρχουν και κάποια σημεία αριστερισμού. Το ένα σημάδι είναι η πλήρης ταύτιση της συντεχνίας με το κόμμα που θεωρητικά αναγνωρίζει, όμως πρακτικά δεν το εφαρμόζει. (…) Ένα άλλο σημάδι είναι το σύνθημα της ανεξαρτησίας. Μπορεί να μας φαίνεται πολύ προοδευτικό από το ύψος της δικής μας εποχής, ότι ήταν διορατικοί. Βάζω όμως ένα ερώτημα. Πιο ήταν το κίνητρο τους για το σύνθημα αυτό; Έχω την εντύπωση ότι ήταν η λογική ότι εφόσον την ένωση την θέλει η εκκλησία, οι τσιφλικάδες και οι τοκογλύφοι, είναι αδιανόητο να τη θέλουμε κι εμείς. Αργότερα έγινε μια διαφοροποίηση ότι μπορούμε κι εμείς να θέλουμε την ένωση έχοντας όμως μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για το τι θα ήταν αυτή η ένωση. Αριστερίστικες προσεγγίσεις κατά την εκτίμηση μου, αλλά από την άλλη πλευρά ένα κόμμα στην παιδική του ηλικία βλέπει για άλλα θέματα πολύ σωστά τα πράγματα. Όπως ενιαίο μέτωπο, συμμετοχή των Τ/κυπρίων καθώς και η συμμετοχή σε εκλογές, τη στιγμή που άλλα ΚΚ είναι της φιλοσοφίας ότι ο κομμουνιστής πρέπει να κάνει μάχες στα οδοφράγματα…»
Και σαφώς η αναφορά αυτή δεν αφορούσε καθόλου το ότι το ΚΚΚ ήταν το παιδικό και το ΑΚΕΛ το ενήλικο, όπως γράφει ο Zakwer.
Μιχάλη γιεά σου. Ναι σε είδα, αλλα επειδή δεν γνωριζόμαστε - καταρρίπτονται και οι φήμες για τις "ακελικές" συνομωσίες στο ιντερνετ :) - εσύ δεν με είδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήθελα να αναφέρω σε ποιόν ανήκε η φράση περί αρεστερισμού καταρχήν, ουτε ήθελα να ολοκληρώσω τη σκέψη του κ.Κολοκασίδη, οταν ολοκληρωσε την αιχμή περί αριστερισμού, ονομάζοντας την πολιτική για ανεξαρτησία ως αρισερίστικη...:)
διότι, περα από την καθαυτό ερμηνεία του αριστερισμού, οπως την περιεγραψα πιο πάνω, το να περάσεις σε αυτή την πολιτική ερμηνεία, δυστυχώς είναι χειρότερο.
Δυστυχώς δεν εχω χρόνο τώρα - και σήμερα - για να το μιλήσουμε ευρύτερα.
Χαίρομαι που θα εκδοθουν οι εισηγήσεις. Το υποπτευθηκα όταν σε είδα με το μαγνητόφωνο!..:)
για το ότι υπάρχει καλή ένωση και κακή ένωση, εννοώ θα πρέπει να το μιλήσουμε ευρυτερα, και ως προς τη θεωρητική του νομιμοποιηση και ως προς την αναλυση της πρακτικής πολιτικής εκεινης της περιόδου.
Διαγραφήσαφώς το να ονομάζεις το αίτημα της ανεξαρτησίας των εθνών - βασική και πρωταρχική θέση και του Λενιν και του πρωτου συνταγματος των σοβιέτ - ως αριστερίστικη...ε, μπαζει πολλα νερά!! :)
ΔιαγραφήΌσο αφορά το γεγονός πως "δεν κατηγορήθηκαν" τα στελέχη του ΚΚΚ - απορίας άξιο, γιατί έπρεπε να κατηγορηθουν,αλλα από ωριμότητα δεν κατηγορήθηκαν!!!! - αφού μου δινεις την ευκαιρία, να πω, πως στα "αρνητικά" του συνεδρίου θεωρώ, την συμμετοχή του κ.Γιώργου Γιωργή και κάποιων φοιτητριών του τμηματος του ή και δικών του - στη μια παό τις οποίες ανατέθηκε (γιατί δεν κατάλαβα)το βαρύ κεφάλαιο για το κόμμα "Πλουτής Σέρβας".
ΔιαγραφήΩς καλοί άνθρωποι, λεμε πως απλά η κοπέλλα είναι φοιτήτρια και δεν έχει επάρκεια στην ερευνητικής της δεινότητα ακόμα.
Ως επίσης καλοί άνθρωποι, δεν θα πούμε πως αυτό εγινε σκόπιμα.
Αλλα ως καλοί άνθρωποι, θα πούμε επίσης πως για ενα επιστημονικό συνεδριο, αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη. :)
Η τοποθέτηση του Γ. Κολοκασίδη όντως αξίζει προσοχής. Γιατί πέφτει σαφώς στην παγίδα της εθνικής (ή πατριωτικής - καμία διαφορά) αντίληψης του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Οι μπολσεβίκοι όπως αργότερα και η Κομιντέρν έθεταν ως αξίωμα την άνευ όρων υπεράσπιση του δικαιώματος των καταπιεσμένων λαών στην αυτοδιάθεση από τους εργάτες και τις οργανώσεις στις κ α τα α π ι έ σ τα ρ ι ε ς χώρες. Έθεταν δηλ. το ζήτημα καθαρά από την άποψη της ενίσχυσης της ταξικής και όχι της εθνικής ενότητας. Ποτέ δεν αποτέλεσε για τον Λένιν και τους συντρόφους του υποχρέωση των εργατικών οργανώσεων των καταπιεσμένων λαών να α σ κ ή σ ο υ ν αυτό το δικαίωμα, ιδιαίτερα όταν η άσκηση του θα συνεπάγονταν τη διάσπαση της τοπικής εργατικής τάξης πάνω σε εθνικές γραμμές. Η θέση της Ανεξαρτησίας ωστόσο έπαιρνε τουλάχιστο σοβαρά υπόψη την δικαιολογημένη ανησυχία των Τ/κ που εκείνα τα χρόνια έβλεπαν τους Τούρκους της Κρήτης να «εκκαθαρίζονται εθνικά» αμέσως μετά την Ένωσή του νησιού με την Ελλάδα, όπως και τις ανταλλαγές πληθυσμών (δυο εκατομμυρίων ανθρώπων) με το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας. Τα πρώτα 6-7 χρόνια της δεκαετίας του 1920 όμως δεν προέκυπτε καν το δίλημμα Ένωση ή Ανεξαρτησίας. Η διεκδίκηση που ανταποκρίνονταν στα δεδομένα της περιόδου όπου η διεθνής επανάσταση δεν ήταν μια αφηρημένη φιλοδοξία άλλα πραγματική δυνατότητα συνοψίζονταν στο σύνθημα για μια «Σοσιαλιστική Κύπρο ενταγμένη σε μια Σοσιαλιστική Βαλκανική Ομοσπονδία». Τόσο μπροστά δεν βρεθήκαμε ποτέ ξανά. Για να το πω διαφορετικά, τέτοιες «παιδικές αρρώστιες» ούτε στα όνειρά μας.
ΔιαγραφήΧάρηκα πάντως και ’γω για αυτό το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης γύρο από την ιστορία του ΚΚΚ και μπράβο στο ΙΝΕΠ για την προτωβουλία. Βέβαια – να το πούμε και αυτό – τα όσα σημαντικά ακούστηκαν στο συνέδριο δεν παύουν από του να αποτελούν μόνο ψήγματα της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος των αρχών του 20ου αιώνα – και διεθνώς και στην Κύπρο. Σκέφτομαι πως οι κλειδούχοι του ιστορικού αρχείου του κόμματος θα ιδρώνουν στη σκέψη πως ακυρώνοντας έστω και στιγμιαία την ιστοριογραφική αδράνεια δεκαετιών, σπέρνοντας έστω «ψύλλους» πληροφοριών, ενδέχεται να θερίσουν περήφανους και ολοκόκκινους «δράκους».
συντροφικά,
Δ.
Πολυ ωραίο σχόλιο, σε ευχαριστώ πολύ!!
Διαγραφήόσο για την τελευταία σου πρόταση, να μου επιτρέψεις να πω, πως και χωρίς αρχεία σπέρνονται οι δράκοι. γιατί η αρχειακή ιστοριογραφία, ως μέρος μιας αστικής ως επί το πλείστων επιστήμης, δεν μπορεί να αναιρέσει έτσι κι αλλιώς τον θεωρητικό μαρξισμό...
αρα το "ζουμί" εκεί βρίσκεται, οσα αρχεία και να μείνουν κλειδωμένα.
η πραγματικότητα έχει μια δύναμη η άτιμη να σου φέρνει τους κύκλους του παρελθόντος/παρόντος, έτσι κι αλλιώς μπροστά στα μάτια σου.
μηπως είναι τυχαίο οτι ο Μαρξ ερχεται και επανέρχεται και ξαναεπανέρχεται μεσα από τοσους αρχεικούς "θανάτους" παγκόσμια;
δεν νομίζω...
ειναι μια άλλη προέκταση αυτή που αφορά την επαναστατική θεωρία και την υπέρβαση της από τους όρους μέσα στους οποίους η αστική επιστήμη έτσι κι αλλιώς φιλοδοξεί να εγκλωβίσει την πραγματικότητα.
αρα δεν θα θεωρούσα απίθανο τα αρχεία απλά να επιβαιωσουν εκ των υστέρων αλήθειες που η ίδια η πορεία της ιστορίας, θα μας φέρει ως γεγονότα και αναγκαιότητες καθαρά του σήμερα.
Γουφι, πιστεψε με, αν ερκεσουν εν θα ελεες ευκολα αυτο που ειπε ο φίλος. Μεν χρεωνεις τον εαυτό σου με αυτή την αφέλεια, με το ζόρι!!!..:)
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την "θεση" περι αριστερισμου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ'αρχην εν καλα που ξεπερνιουνται τζηνες οι προσεγγισεις που εκαλυφκαν/ελογοκριναν την θεση του κκκ για ανεξαρτησια.
Εν αποκαταστση ιστορικων δεδομενων.
Αναγνωριζεται πκιον με σαφηνεια οτι η βασικη θεση του επαναστατικου κινηματος,την οποια εκφραζε το κκκ τοτε, ηταν η ανεξαρτησια..
Τωρα για την κριτικη [που εν μερος μιας λογικης συζητησης πκιον] οτι ηταν "πρωιμη" [υποθετω τζιαμαι παραπεμπει η εννοια του αριστερισμου] θεση, διαφωνω για 2 λογους:
1. το κκκ εν μπορει οντως να κριθει με το σχημα "παιδικη" τζαι "ενηλικη" φαση. εν πιο σωστο ιστορικα [τζαι μαρξιστικα] να γινει κατανοητο σαν "μια στιγμη" [μπορουμε χρονικα να προσδιμε σαν τετοια την δεκαετια του 1920] κοινωνικης εκρηξης που επαρηγαγε μια πρωτοπορια [πολιτικα τζαι πολιτισμικα]..σε τουτο το σχημα, το να διαχυθει η αριστερα στο μετεπειτα λαικο κινημα, εσημαινε οντως συμβιβασμους αλλα τζαι αλλαγη της κοινωνιας [οπως εγινε την δεκαετια του 40]..αλλα ο πυρηνας, που ηταν ριζικα κυπριακος επενδυμενος με την θεωρια της εποχης, ηταν ενας ριζοσπαστισμος που ενυπαρχει ιστορικα στην αριστερα που τα τοτε μεχρι σημερα..
για τουτο τζαι εν επηεν προς την εκδοχη του βρετανικου εργατικου κομματος λ.χ....αρα ενεν μονο το ιστορικο υποσυνειδητο [αν βαλω τζαι λλιον φρουντ στον λενιν για να παιξουμε με το σχημα της χρονικης εξελιξης] - εν ενας πυρηνας εμπειριας τζαι ιδεων που υπαρχει σαν σταθερος αξονας τζαι συναντα την πραγματικοτητα αναλογως συγκυριων τζαι συνθηκων ..ετσι η αριστερα θα καταλαβει εστω τζαι διασθητικα την αυτοκυβερνηση σαν πρωτο βημα το 47, τζαι που το 60 θα στηριξει την ανεξαρτησια, εστω τζαι αν εν ντε φακτο αποκλεισμενη που το κρατος των καπετνατων τζαι του ρουσφεθκιου..
2.Η αναφορα του γ. κολοκασιδη για το πως αναδυθηκεν η θεση της ανεξαρτησιας που τα κατω εν σωστη - αλλα εν δειχνει μια τυχαια σταση. αντιθετα: αν δουμε τι αποκαλυφκει η αναγκη της επαναστατικης πρακτικης να διαφοροποιηθει [απο τν καθημερινοτητα μεχρι το ζητημα της θεσης απεναντι στην αποικιοκρατια κλπ] σε ετσι εποχη [τελος αυτοκρατοριων μετα το 1914-18 τζαι ιδιαιτερα το 1917],
τοτε αναγκαστικα θα πρεπει να δουμε ποιον ηταν το ιστορικα εφικτο τζαι τι θα "επρεπε" [εστω τζαι παλε μαρξιστικα] να ειναι το περιεχομενο της ιστορικης συνειδησης της εργατικης ταξης της κυπρου σε τζηνην την φαση...το οτι η ανεξαρτησια ηταν το ιστορικο ζητουμενο [σαν η αναγκαιοτητα αλλα τζαι η μονη εφικτη καταληξη], εφανηκε με σαφηνεια στην συνεχεια..τζαι οτι σημερα θεωρειται σχεδον σαν αυτονοητο [οτι εν καλη/θετικη η ανεξαρτησια] εν μια μονιμη επιβεβαωση της σοφιας/γνωσης που παραγει η επαναστατικη πρακτικη..που τελικα ενεν θεμα μιας θεωριας που ερκεται τζαι βρισκει τες μαζες που τα πανω προς τα κατω,
αλλα μπορει να ξεκινησει τζαι που τα κατω
σαν αναζητηση της θεσης της προλεταριακης αυτονομιας - νομιζω εν τουτην την αναζητηση που προσδιοριζει διστακτικα, σχεδον ντροπαλα, ο κ. κολοκασιδης.
Μπορει να εσιει τζαι η εμπειρια [αμα κινειται στο σημειο διαστυαρωσης της πραξης με την θεωρια] την γνωση - αλλα να της λειπουν ακομα οι λεξεις.
Τζαι αφου ντε φακτο η ανεξαρτησια ηταν η σωστη ιστορικη διεκδικηση,
εν εντυπωσιακο πως το "εσκεφτηκαν" οι προλεταριοι,
ενω οι αλλοι που ειχαν ριαλια τζαι εσπουδαζαν
αναπαραγαν χαζες ρητορικες για αυτοκρατοριες της μιας καποιας μηλιας..:)
υ.γ. εν ημουν στο συνεδριο,οποτε εν μπορω να σχολιασω τα οσα λαλεις στο τελευταιο σχολιο για μερικες παρουσιασεις..
να μεινω στο κλιμα που φαινεται να θελεις να μεταδωσεις..:)
Ναι θέλω να μεταδώσω ένα κλίμα....αν κάποιος μου χαρίσει έναν περίπατο αναμιση ώρας, είτε το επεδίωξε είτε δεν το επεδίωξε, οφειλω να του πω εύγε!...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά όπως ξέρεις, έχω τζαι κάποια στιγματα "επαναστατικής" αλητείας, οπότε ο περίπατος μου θα εν τζαι λλιον αλήτικος!!
Για μενα, η ίδια η ιστορία του ΚΚΚ - που αξίζει να εξεταστει περαν της αφέλειας που εξαντλειται στο "λογω της οκτωβριανής επαναστασης και του κύμματος που δημιουργησε", διοτι τουτην εννεν επιστημονική αναλυση, εν αναλυση γυμνασίου...πολλα απλά το ΚΚΚ εμπορουσεν να εν άλλου τυπου, να εσιει αλλη δράση, άλλους στοχους, να χαθεί ως το ΄35 κ.λ.π...
απεδειχθη λοιπόν, πως κανένας, ουτε ίδρυμα προμηθέας, ουτε παν/μιο και τμήματα, ουτε ανεξαρτητος ερευνητής, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ασχοληθεί με την ιστορία του ΚΚΚ έξω από τα πλαίσια που αυτή η ιστορία ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!
ατε μίλα έξω που την μαρξιστική οπτική για τζειντην περίοδο...μα τα ντοκουμεντα ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΟΥ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ την ανάλυση.
έχω να πω λοιπόν Εύγε στον Προμηθέα, που έστω επιστημονικά - και άρα εν μερει ανώδυνα - αναμετρήθηκε με αυτά τα ντοκουμεντα.
κάποτε ήταν ένα ψηλό δεντρο. αυτό το ψηλό δεντρο εδημιουργησε μια σκιά. γι αυτό εννε δικαιο η σκιά, να συμπεριφέρεται στο δεντρο σαν την σκιά της...
θέλω να διατηρήσω το κλίμα με πάσα ειλικρίνια...
διότι εγώ είμαι με το δέντρο...τζαι αμα είσαι με το δέντρο εν εσιεις τες φοβίες της σκιάς.
ξέρεις πως εν να γράψω τζ αλλα πολλά για τουντο συνέδριο..
Αγαπητή Disdaimona,
ΔιαγραφήΔιάβασα με πολλή προσοχή τα σχόλια σου για το συνέδριο. Είμαστε οι «φοιτητές/τριες -οργανωτές του συνεδρίου και θα σου απαντήσουμε εφόσον κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους. Καταρχήν το συνέδριο ήταν επιστημονικό επειδή συμμετείχε ο Γιώργος Γεωργής,ο οποίος ήταν και ο ιθύνων νους του συνεδρίου και ένας από τους καλύτερους ιστορικούς που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Κατά δεύτερο εμείς που μιλήσαμε δεν είμαστε απλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά ιστορικοί, τουλάχιστον έτσι γράφει το πτυχίο μας, ενώ στο πανεπιστήμιο εργοδοτούμαστε ως ειδικοί επιστήμονες που εδώ και 2 χρόνια απασχολούμαστε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που γράφει βιβλία προς όφελος της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ. Τρίτο όσο αφορά την Τόνια, φοιτητριούλα δεν είναι. Ο Πλουτής Σέρβας είναι το θέμα της διπλωματικής της μεταπτυχιακής εργασίας την οποία αξιολόγησαν μετά πολλών επαίνων οι ιστορικοί του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τέλος και επειδή αρνούμαι να ασχοληθώ περαιτέρω με τέτοιου είδους ιστοσελίδες και Blog θα σας παρακαλούσα για κάποια ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικά μεθοδολογικά εργαλεία των ιστορικών και μόνο να μην καταπιάνεστε γιατί έτσι οδηγείστε σε βεβιασμένα και άκρως λανθασμένα συμπεράσματα. Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δρν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί. Αν ερμηνεύει εξαιτίας κομματικών ιδεολογικών πεποιθήσεων τότε δεν είναι ιστορικός, είναι δημοσιογράφος που πασχίζει να πείσει ότι είναι ιστορικός, Οπότε ο καθένας στο πόστο του.
Μαρία Μαύρου
Μεταπτυχιακή συνεργάτης
Ειδικός επιστήμονας
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αγαπητή Μαρία,
ΑπάντησηΔιαγραφή1. πρωτον δεν θεωρώ πως φέρει οποιαδήποτε ευθυνη μια φοιτήτρια ή μεταπτυχιακή φοιτητρια ιστορικός για τη συμμετοχή της σε ενα συνέδριο. Δεν αναφέρθηκα αρνητικά στην Τόνια! Ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, πήρε προσκληση να συμμετέχει σε ενα συνεδριο και πολυ καλά έπραξε που συμμετείχε. Δεν εχω καμιά περαιτέρω απαίτηση από την κοπέλλα ούτε από εσένα ή αλλο μεταπτυχιακό φοιτητη βέβαια!
2. η συμμετοχή ενός μεταπτυχιακού φοιτητή, ή ενός καθηγητή ή οποιουδήποτε μέλους της ακαδημαικής κοινότητας σε ενα συνέδριο, δεν φανταζομαι πως αναιρεί τους όρους ή το δικαίωμα των υπολοιπων που παρακολουθούν το συνέδριο και που μπορει επίσης να είναι επιστήμονες αλλά να κάθονται στο ακροατηριο να έχουν αποψη για τις εισηγήσεις που κατατίθενται! Εκτός αν η εξέδρα είναι "θεωρητικό δόγμα" και η πλατεία "πελατειακή αίθουσα".
Φυσικά οι εισηγήσεις θα κριθούν!! Αυτο νομίζω σημαίνει επιστημονικό συνέδριο. Λυπαμαι αν η δική μου εκτιμηση είναι πως και η εισήγηση της Τόνιας αλλά και η δική σου ήταν στο επίπεδο άρθρου της Βικιπαίδεια. Για το τι σημαίνει ερευνα δεν είμαι εγώ υπευθυνη να σε ενημερώσω. Αρα τα περί διαφοράς ιστορίας και δημοσιογραφίας, είναι ακριβώς τα ζητήματα που εγω εγείρω για αυτά που ακουσα. Γιατί και οι δύο εισηγήσεις κατα τη δική μου γνωμη ήταν δημοσιογραφικού και όχι ερευνητικού-ιστορικού τύπου.
3. Δεν σε προσκάλεσα εγώ σε "τετοιου είδους ιστοσελίδες". Είσαι ελευθερη να μην ερχεσαι!
4. Ευχαριστώ.
...ενώ στο πανεπιστήμιο εργοδοτούμαστε ως ειδικοί επιστήμονες που εδώ και 2 χρόνια απασχολούμαστε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που γράφει βιβλία προς όφελος της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ.
Διαγραφήαυτό μου το είπες για να καθησυχαστώ;! το πως αντιλαμβανεται η ΕΕ τα κομμουνιστικά κινήματα των αρχών του αιώνα, δεν ειναι ενα ζήτημα που καθησυχάζει...
αλλος ένας λόγος λοιπόν αγαπητή Μαρία, που τόσο εσεις όσο και το Τμημα σας ειναι υποχρεωμενο να λογοδοτεί για το τι παραγει και το τι καταθέτει...
καθότι, αγαπητή Μαρία, στην Ε.Ε παραγεται πολιτική...μέσω "ειδικών επιστημονικών και επι πληρωμή καταγραφών, υπεράνω "τετοιων κομμουνιστικών ιστολογίων"..
Μάλιστα δεν καταλάβατε ίντζα απ’ ότι είπα. Για το τι σημαίνει έρευνα ανέλαβα εγώ να σε ενημερώσω όχι ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια αλλά ως ιστορικός, αλλά δυστυχώς υπάρχει χάσμα επιπέδου και βαριέμαι τώρα να ασχοληθω άλλο, άλλωστε εγώ είχα το θάρρος να πω το όνομα μου και να μην κρυφτώ πίσω από ένα ψευδώνυμο Δυσδαιμόνα, Οθέλλος και ξέρω εγώ τι άλλο. Ποια είσαι, τι πρεσβεύεις και πώς έχεις άποψη για θέματα για τα οποία ΔΕΝ κατέχεις. Οι εισηγήσεις αγαπητή ΚΡΙΘΗΚΑΝ ήδη, από έγκριτους ιστορικούς. Η συζήτηση κλείνει εδώ, αρκετό χρόνο χάσαμε και αρκετό επίπεδο υποβαθμίσαμε, στην ιστοσελίδα μπήκα γιατί ενημερώθηκα για κάποιες ανακρίβειες για το συνέδριο. Ως μία εκ των οργανωτών του συνεδρίου έπρεπε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα αλλά άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Μαύρου
Είμαι αυτή που έχει μεταξύ άλλων τα κληρονομικά δικαιώματα στο αρχείο του Πλουτή Σέρβα, αν σας βοηθά καθόλου να αντιληφθείτε πως όχι μόνο θα ελεγχθεί μέχρι κόμματος το τι θα γραφτεί και τι ΔΕΝ θα γραφτεί, αλλά πως η ακαδημαική σας ιδιότητα είτε εσας είτε του οποιουδήποτε,θα αντιπαρατεθεί με την αποψη τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ που δεν είμαι ακαδημαικός αλλά είμαι κομμουνιστρια μέχρι το κόκκαλο, και ως εκ τούτου δεν με απασχολεί καθόλου η προσωπική σας θέση/καριέρα/βραβεια και λοιπά αδιαφορα για την ιστορία του ΚΚΚ θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Ακούω με προσοχή την εισήγηση για τη ζωή και τη δράση της Κλειούς Χριστοδουλίδου από την Μαρία Μαύρου, υποκλίνομαι κυριολεκτικά άφωνη, και αυτό το "επί το κυπριακότερο" που είπα πριν, ξέρω πια με βεβαιότητα πως με και μας αφορά όλους, χωρίς ουδεμία δυστυχώς εξαίρεση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμισα ότι η εισήγησή μου ήταν τύπου Βικιπαίδεια, τα στοιχεία αγαπητή για τη ζωή της Κλειώς που σε έκαναν να υποκλιθείς, προέκυψαν μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα...
Μαρία Μαύρου
Επίσης το Δεισδαιμόνα γραφεται με ει. Ως ιστορικός θα έπρεπε να το ξέρετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ελεγχθεί μέχρι κόμματος το τι θα γραφτεί και τι ΔΕΝ θα γραφτεί,είμαι κομμουνιστρια μέχρι το κόκκαλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλιστα, κουβέντες του καφενείου, μπράβο αγαπητή μου εύγε, θα πάτε πολύ μπροστά με τέτοια μυαλά.
Μαρία
Μαριά, λυπάμαι, δεν ήθελα να προσβάλω κανενα, νομίζω ήμουν στην αρχική μου τοποθέτηση παρα πολυ δικαιη,δεν εξεφρασα καμιά απαιτηση, μαλιστα ανεφερα και τη δικη σου εισήγηση, ναι εμεινα αφωνη με τη ζωή της Κλειούς, λυπαμαι όμως, αλλα εισαι εντελώς ασχετη και ανιστορητη όσο αφορα το θέμα "Κ.Κ.Κ", για να μην πω πως είσαι εντελώς ασχετη για το οτιδήποτε συμπεριλαμβανει ο όρος Κομμουνιστικά Κομματα, ιστορία του Κομμουνισμού, Μαρξισμός ή ότιδήποτε θα έπρεπε έστω να γνωρίζεις στο ελάχιστο, για να μπαινεις με τετοιο τσαμπουκα σ΄αυτή την ιστορία.
ΔιαγραφήΌσο για το κουβεντες του καφενείου, λυπαμαι ακόμα περισσότερο.
Θα έπρεπε να γνωρίζεις ως ιστορικος πως έχω κάθε δικαίωμα να έχω αποψη για μια τετοια ερευνα. Λυπαμαι.
Επισης λυπαμαι που δεν θαμπώνομαι από τις ακαδημαικές επιτροπές. Εχω άλλο dna...
Καλή συνεχεια και καλή καριέρα.
επίσης σου συνιστώ να διαβάσεις με προσοχή την εισήγηση του συναδέλφου σου Μιχάλη Μιχαήλ για την εκκλησία και τον αριστερό αντιηγεμονικο και αντιαποικιακό λόγο...
Διαγραφήθα σε βοηθήσει ελπίζω να κατανοήσεις με ποιό τρόπο μίλησες και τι αντιπροσωπεύει για την ιστορία το δικό σου ύφος καθώς και το σε αρκετές περιπτώσεις το ακαδημαικό κατεστημένο...για να μην επεκταθώ στο περιεχόμενο των σχολιων σου.
και βεβαια οφειλω να απολογηθώ που σας ανεφερα ως φοιτήτριες και όχι ως συνεργατιδες. μαλλον μου ήταν αδιαφορο γι αυτό μου διεφυγε.
Διαγραφήβεβαια αφου ασχολείσαι με ενα τοσο βαρυ θέμα όπως είναι το ΚΚΚ, ε μαθε και κάτι για το θέμα "Μαρξισμός - Διανόηση"
"Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δρν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μήπως μπορείτε να με παραπέμψετε στην ιστοριογραφική θεωρία όπου τίθεται αυτό το αξίωμα;
Έχω μείνει σε ιστορικούς διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων όπως οι Christopher Hill, Michel Foucault, ή Eric Hobsbawm, που έχουν την πεπαλαιωμένη ιδέα που ανέπτυξε ενδελεχώς στο μεθοδολογικό επίπεδο, και ο Hayden White, ότι δηλαδή "τα γεγονότα δεν μιλούν μόνα τους", αλλά ερμηνεύονται, ότι η ίδια η διαδικασία της επιλογής και συναρμογής "γεγονότων" σε μια ιστορική αφήγηση είναι ερμηνευτική και αξιολογητική διαδικασία, και ότι η ιδέα ότι η ιστορία είναι απλή παράθεση γεγονότων ανήκει στην αφελή προϊστορία της ιστοριογραφίας ως επιστήμης.
Αντώνη δεν ξέρω αν αξίζει να δωθεί συνέχεια σ΄αυτή την κουβέντα.
ΔιαγραφήΕίναι λυπηρό άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για το κομμουνιστικό κίνημα αλλα πολύ περισσότερο φαίνεται πεντακάθαρα πως είναι εχθρικοί προς αυτό, να μας βγαζουν και δημοσίως τη γλώσσα.
Καταλαβες; Αυτα παθαινει το κίνημα με την ιστορία του, τα κλειδωμένα αρχεία και τους δικαιούχους κατα το δοκούν.
Όχι, εγώ έχω απλώς μια επιστημολογική απορία, μιας και έχω την τιμή να ελπίζω σε απάντηση από μεταπτυχιακή συνεργάτρια σ' ένα τόσο ταπεινό και καταφρονεμένο περιβάλλον όσο η δημόσια σφαίρα.
Διαγραφή...άστο...θα μας απαντήσει η ευρωπαική ένωση για το επαναστατικό κομμουνιστικο κίνημα κυπρου και την ιστορία του...
ΑπάντησηΔιαγραφήεμένα οι δικές μου δουλειές είναι άλλες...και δεν χωρούν στα πλαίσια του ερωτήματος για τις "εγκριτες" ευρωπαικές εργασίες.
η αγαπητή Μαρία θα αντιληφθεί το "ταπεινό και καταφρονεμένο περιβάλλον" όταν παρει χαμπάρι, πως αυτός που την πληρώνει να κάνει ερευνες είναι αυτός που θα την αφήσει στην ψάθα χωρίς εργασία και χωρίς ανέλιξη στον αιώνα τον άπαντα...
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος το παρόν μάλλον νομίζει πως κρατά το σύστημα από τα αρχιδια...ουπς...μάλλον λαϊκισα...
Αγαπητή μου Μαρία, εαν ακόμη διαβάζεις. Καταρχήν μπράβο και σε εσένα όπως και σε όλα τα άτομα που έδωσαν τόσο τον χρόνο όσο και την βοήθεια τους, ως προς το να γίνει εφικτό το συνέδριο. Δεύτερο δεν είμαι ούτε του Λένιν ούτε του Μάρξ (για αποφυγή νοερών συνειρμών, διευκρινίζω) και τρίτον είμαι σε λεκτικά σημεία ανορθόγραφη καθώς δίγλωσση στη γραπτή ψυχογλωσσολογία. Μπορώ να δώ ότι η dis δεν είχε σκοπό εσκεμμένα, να προσβάλει, την συνεργάτιδα σας. Επίσης είμαι σίγουρη, ότι έχει το δικαίωμα να εκφέρει μια άποψη για ένα συμβάν στο οποίο υπήρξε μάρτυρας, σε αυτή την περίπτωση, ενα συνέδριο, ή, μία παρουσίαση. Ώς εδώ όλα καλά. Γράφω αυτό το σχόλιο, γιατί θεωρώ ότι στέκει εσφαλμένα η τοποθέτηση/προσέγγιση σου ώς προς το ότι «Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δεν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί». Το φυσιοκρατικό / θετικιστικό / νεο-θετικιστικό τζιαι μετά-θετικιστικό παράδειγμα στες μεθόδους τζιαι στες μεθοδολογίες, έσχει προ αιώνων σβήσει. Τζιαι έσχει σβήσει απο τον χρόνο, απο την βαρύτητα του ανθρωπιστικού παραδείγματος, του ερμηνευτικού-κονστρουκτιβιστικού παραδείγματος, του κριτικού παραδείγματος τζιαι του μετανεωτερικού παραδείγματος. Δεν ξέρω αν ξέρεις τον Λυοτάρ τζιαι το έργο του. Αν τον ξέρεις, θα ξέρεις ότι ήδη, έχουμεν φύγει τζιαι απο τον μεταμοντερνισμό, τζιαι είμαστεν τώρα στο 2012, σε άλλη χωροχρονική φάση. Οπόταν εν αστείο, το να εχρειάζετουν καν, να αναφερθούν τα hermeneutics, όσο αφορά την ιστορική έρευνα τζιαι την ιστορική μεθοδολογία, γιατί είναι τα ευκόλως νοούμενα. Δεν χρειάζεται κάν να πούμεν για τον μετα-δομισμό τζιαι τα hermeneutics, δεν ζούμεν στην δεκαετία του 60 ή του 70, εφύαμεν τζιαι που τον μεταμοντερνισμό χρονικά. Αλλά ας το πάρει το ποτάμι: δεν ξέρω αν εδιάβασες τον Μεγάλο Εγκλεισμό του Μισέλ Φουκώ, αν δεν το διάβασες, διάβασε το. Όχι σαν ιστορικό βιβλίο, αλλά, σαν το βιβλίο που βοήθησε φυλακισμένους στη Γαλλία να ζήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή, ακόμα τζιαι μέσα στη στέρηση της ελευθερίας τους, ακόμα τζιαι μέσα στα κάτζελλα. Όχι, ο ιστορικός, δεν παραθέτει γεγονότα και μόνο. Ο ιστορικός κάμνει επανάσταση. Η ιστορία, ενεν Τίποτε, αν δεν μπορεί να μπεί σε χρήση, για το καλό των ανθρώπων, τζιαι για ένα καλλύττερο αύριο. Όχι Μαρία μου, η ιστορία, δεν παραθέτει γεγονότα και μόνο. Τούτο, θα ήταν επικίνδυνο. Θα ηταν πολιτικά επικίνδυνο, τζιαι θα ηταν κοινωνικά επικίνδυνο. Τζιαι θα ήταν επικίνδυνο, για εκείνους και για εκείνες, που κινδυνεύκουν, πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ευαγγελία,
Διαγραφήμαλλον η Μαρία δεν παρακολουθεί τη συζήτηση.
Το ζήτημα κατά ποσο ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο, εδώ δεν προέκυψε ως επιστημολογικό ζήτημα. Προέκυψε κάπως αλλιώς και συγκεκριμένα ως εξής:
Το Πανεπιστήμιο κύπρου, σύμφωνα με την στάση της Μαρίας, είναι ένα Ίδρυμα το οποίο τελεί υπό διχτατορικούς όρους και μέσα από αυτούς τους όρους παριστάνει πως διεξάγει έρευνες! Αυτό μας λεει η στάση της Μαρίας. Ότι στο ΠΚ διοργανωνονται συνέδρια και κατόπιν οι συμμετέχοντες ομιλητές και ακροατές αλληλογλύφονται! Αν δεν αλληλογλυφτούν και εαν κάποιος εκφέρει γνώμη, τότε είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την υποτιμηση πως είναι άσχετος και ακολούθως να δεχτεί και αστυνομική ανάκριση για το ποιός είναι.
Επιπλέον, πρεπει να φορτωθεί και τις ανασφάλεις κάποιου ο οποίος εργοδοτείται με διετές συμβόλαιο τουτέστιν δεν ξέρει που θα βρίσκεται και αν θα βρίσκεται αυριο, παρόλα αυτά άγεται και φέρεται ως κρατών τον παπα από τα αρχίδια.
Επιπλέον, προπαθεί να μας πεισει πως η δουλεια ενός ακαδημαικού είναι η απολιτικ μηχανογραφία. Γιατί αυτός είναι ακριβώς στην προκειμένη ο μάστρος της Μαρίας. Τα ευρωπαικά προγράμματα.
Ετσι η Μαρία, είτε ερευνά για την Κλειώ είτε ερευνά για την αδελφή του χίτλερ στα παπαρια της! Φτάνει να είναι "εγκριτη". Και έγκριτη στην προκειμένη σημαίνει να περάσει ως επίσημη ισρτοριογραφία, ότι δύναται να μελετήσεις την ιστορία του ΚΚΚ χωρίς η ερευνα σου να ενέχει την ευθύνη των πολιτικών διακυβευμάτων αυτής της ιστορίας.
Το τραγικότερο δε είναι να μελετας τη ζωή της Κλειούς και να μην έχεις πάρει χαμπάρι πως η Κλειώ έτρωγε για πρωινό τες αστές κορασίδες.
Ως εκ τουτου, τα επιστημολογικά ζητήματα είνα ψιλά γράμματα, εαν το προσωπικό σου προφίλ είναι να γλύφεις τους ανωτερους σου και να ξερνάς σε όποιον θεωρεις ως κατώτερο.
Ήντα μπου γυρέφκεις τζαι εσύ τωρά με τα επιστημολογικά ψιλολόγια...
Είχα διαβάσει το κείμενο πάνω, πριν να δώ τα σχόλια. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους φοιτητές και τες φοιτήτριες να μπορούν να λαμβάννουν μέρος σε συνέδρια πρώτον γιατί η συγγραφή των papers προς αξιολόγηση για παρουσίαση τους βοηθά να αναπτύξουν craft skills πέραν της μοναχικής έρευνας τζιαι δεύτερο γιατί εν καλά να ανανεώννεται η Ακαδημία (κάθε χώρας) με νέο αίμα τζιαι καινούργιες (εν δυνάμει πρωτοπόρες) προσεγγίσεις / αντιλήψεις / έρευνες. Θεωρώ ότι το σημείο «τριβής», δεν δικαιολογούσε τέτοιας φυσιολογίας αντιμετώπιση εκ μέρους της Μαρίας γιατί δεν ηταν εσκεμμένη προσβολή για την συνεργάτιδα της, ηταν μια άποψη. Άποψη στην οποία έχει (κάθε) δικαίωμα κάθε άτομο που ηταν εκεί. Αλίμονο να στερήσουμε στους ανθρωπους να έχουν άποψη ή το να εκφέρουν άποψη, αλίμονο να στερήσουμε στους ανθρώπους το δικαίωμα στο Λόγο. Πόσο μάλλον να βλέπω ταυτόχρονα, τέτοιας φυσιολογίας αντιμετώπιση εκ μέρους της Μαρίας με συνοδευόμενες προτάσεις της ακόλουθης αισθητικής: «θα σας παρακαλούσα για κάποια ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικά μεθοδολογικά εργαλεία των ιστορικών και μόνο να μην καταπιάνεστε γιατί έτσι οδηγείστε σε βεβιασμένα και άκρως λανθασμένα συμπεράσματα» Μα τωρά μιλάμε με σοβαρότητα? Θα (αυτο)ορίσουμεν του ώς-Άλλου με τι θα καταπιαστεί, και με τί όχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζιαι μετά βλέπω την κορωνίδα πρόταση «Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δεν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί» τζιαι προσπαθώ να καταλάβω εαν η αγαπητή Μαρία έχει αίσθηση του ότι χωροχρονικά είμαστε αισίως στο 2012. Τζιαι μετά συνεχίζει το όλο μοτίβο με το «και πώς έχεις άποψη για θέματα για τα οποία ΔΕΝ κατέχεις» και φτάννουμε στην κορύφωση με το «Μάλιστα, κουβέντες του καφενείου». Γιατί εν ποταπές δηλαδή, οι «κουβέντες του καφενείου»? Στην κοινωνιογλωσσολογία τούτη η πρόταση μπορεί να θεωρηθεί ώς άκρατα ρατσιστική τοποθέτηση / προσέγγιση. Δηλαδή, οι νέοι επιστήμονες μας στην γήν εναλία, είναι ένα νέο υβρίδιο Φυλής ανώτερο απο τα άτομα που συνομιλούν πχ σε ένα καφενείο? Τζιαι πάω στην ουσία, που εν τζιαι ο λόγος που είχα γράψει το πρώτο σχόλιο εξ αρχής. Δεν μπορείς να κάμνεις μια έρευνα / παρουσίαση για την Κλειώ, τζιαι μετά να έρχεσαι να μας λέεις ότι ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο, τούτο σημαίνει ότι δεν εκατάλαβες τίποτε, απο όσα εδιάβασες, απο όσα θα διαβάσεις. Η κριτική σκέψη εν ουσιαστικό στοιχείο για τον άνθρωπο ώς ταυτότητα. Δεν μπορούμε να στερήσουμε τούτο το δικαίωμα απο κανέναν άνθρωπο, τζιαι δεν μπορούμε να του το στερούμε ταυτόχρονα συνοδεύοντας το με την άνωθεν (αισχρή) αισθητική.
«Και έγκριτη στην προκειμένη σημαίνει να περάσει ως επίσημη ισρτοριογραφία, ότι δύναται να μελετήσεις την ιστορία του ΚΚΚ χωρίς η ερευνα σου να ενέχει την ευθύνη των πολιτικών διακυβευμάτων αυτής της ιστορίας» μεν πιέννεις μακριά dis, πιο ΚΚΚ «ολάν», δαμέ ακούσαμε ότι «οι κουβέντες του καφενέ» είναι κοινωνιο-πολιτισμικό μίασμα, μιλάς της για Πυρινική Φυσική τωρά της αγαπητής Μαρίας όταν «πιέννεις μακριά». Τι να πώ, είμαι σχεδόν άναυδη μετά το «Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δεν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί» εν έτη 2012. Θεωρώ το απίστευτο που επιστημονική άποψη το να ακούω έτσι ειδο-λογικές προσεγγίσεις. Πόσο μάλλον, που άτομο το οποίο έκαμε έρευνα / παρουσίαση για την Κλειώ. Ως τζιαι εγώ που δεν είμαι κομμουνίστρια ηταν να ντρέπομαι για τη στάση που έδειξε η Μαρία όσο αφορά την μνήμη της Κλειώς, πόσο μάλλον οι κομμουνιστές τζιαι οι κομμουνίστριες. Τζιαι είπεν μας τζιαι για «κουβέντες του καφενέ» πουπάνω? Μάλιστα. Υπομονή.
Κοίτα να δεις πως λειτουργεί ο αντεστραμμένος εγκέφαλος...
ΔιαγραφήΕξεκινησα από ενα λαθος, ότι η Τονια εν φοιτητρια - αυτό θεωρήθηκε προσβολη!! ου χριστός!!! ε όι τζαι φοιτήτρια! εν ήδη μές το κατεστημένο ως εγκεκριμενη καθηγήτρια!!! παρακαλώ σκασμός και να υποκλιθειται στους εγκριτους!! μα για ποιον νέο αίμα με φρεσκες ιδεες μου μιλάς;
Παμεν παρακατω: Το ΚΚΚ εν ενας ερευνητικός τομέας ο οποίος εν αντικειμενικά εξαιρετικά δυσκολος! Πρωτον γιατί υπάρχουν άπειρα ντοκουμεντα, άλλα ποτζιει αλλα ποδά! Δευτερο γιατί εν λογοκριμένο θέμα! Τρίτο γιατί εν ενα θέμα που εγειρει πολλες διχόνοιες έτσι τζαι αλλιώς! Τεταρτο γιατί αν δεν ξέρεις τα κερατα σου θεωρία εν μπορεις να αξιολογήσεις τα αρχεία. Πέμπτο γιατί πρεπει να εσιεις τζαι πολλες γνωσεις που πολιτική ιστορία...
Ειπα λοιπον τζαι εγω το φτωχό..."εν τζαι φταιει η Τονια"...εν το θέμα τοσο δυσκολο, που ουτε ακαδημαικοί με αρχίδια εν θα εξορτώνναν να φκουν που μεσα με μιαν σχετική αξιοπρεπεια...
Ειπα πως αν εκαταφερε να φτασει στο επιπεδο ενος πέιπερ του τύπου μιας ευρείας εγκυκλοπαιδικής αναφοράς βασικά - σαν εναν εκτεταμένο αρθρο στη Βικιπαίδεια, παλε καλα...Αλλα ειπα πως ήταν μειον για το συνεδριο γιατί σόρυ τζιόλας, υπαρχουν τζαι επιστημονικές απαιτήσεις για την ιστορία...την ιστορία εν τζαι κοφτει την αν εσύ φκαινεις που το αφκό σου τζαι βουράς τες ευκαιρίες σου...σεβαστου τον τομέα σου, τζαι πε, ναι ρε κουμπαρε, εν εξαιρετικά δυσκολο τουτον που εθκιαλεξα...όι να φκάλλεις τζαι μιαν πήχη γλώσσα...
δαμέ για την ιστορία του κομμουνισμού σφάζουνται "έγκριτοι" ανα το παγκόσμιο τωρά που μιλούμεν...ε κατσε την μαππα χαμέ μάναμου, που εφκαλες τζαι το φαναρι να με ανακρίνεις ποιά είμαι που δεν έχω διπλωμα ιστορικού!! ε εχω άλλο διπλωμα ρε κουμπάρε, τζαι εμπορουν να μεν έχω τζαι κανένα!!!
δηλαδη εκτός που τους στρατοκαυλους, τζαι τους θρησκοκαυλους τωρά εν να έχουμεν τζαι τους ακαδημοκαυλους ως ηγεμονικό λόγο!!
όι θενκς!!! θελω τες δικές μου λέξεις!!! του καφενέ!!!
Ωχ, ωχ, ωχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Μαρία Μαύρου μεταξύ άλλων αναφέρεις:
1) ...το συνέδριο ήταν επιστημονικό επειδή συμμετείχε ο Γιώργος Γεωργής...
2) ...θα σας παρακαλούσα για κάποια ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικά μεθοδολογικά εργαλεία των ιστορικών και μόνο να μην καταπιάνεστε γιατί έτσι οδηγείστε σε βεβιασμένα και άκρως λανθασμένα συμπεράσματα.
3) Ο ιστορικός παραθέτει γεγονότα και μόνο. Δεν ερμηνεύει, ούτε αξιολογεί.
4) Αν [κανείς] ερμηνεύει εξαιτίας κομματικών ιδεολογικών πεποιθήσεων τότε δεν είναι ιστορικός, είναι δημοσιογράφος...
5) ...ο καθένας στο πόστο του.
Όλα αυτά, Μαρία, τα τεχνοκρατικά και αλαζονικά ελαύνονται από το bullshit – ναι, το bullshit – των ημερών: Της εποχής των ΜΒΑ και των, ουχί σπανίως, αγράμματων ειδικών. Θα έπρεπε Μαρία, να σου απονέμουμε τιμητικά το πρώτο MHA (Masters in History Administration), που στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού το δίχως άλλο θα αντιστοιχούσε σε επιστημονική εγκυρότητα με ένα μεταδιδακτορικό στην πυρηνική φυσική ή τα μαθηματικά. Εσύ συνέχισε να μας θέλεις να νομίζουμε ότι απλώς συγκεντρώνεις στοιχεία και γεγονότα… Εμείς είμαστε ωστόσο υποχρεωμένοι να επιμένουμε να ερμηνεύουμε και να αξιολογούμε όλα τα ιστορικά ευρήματα. Καθιστώντας μάλιστα σαφή όχι απλά την αναπόφευκτη αλλά και την υποχρεωτική μας προκατάληψή. Αυτό, Μαρία, είναι προϋπόθεση στην όποια απόπειρα προσέγγισης της ιστορίας με επιστημονικές διεκδικήσεις. Επέτρεψε μου τελικά να προτείνω και εις εσέ την ανάγνωση του κλασσικού εισαγωγικού εγχειριδίου «Τι είναι η Ιστορία;» του Ε. Χ. Καρ (Εκδ. Γνώση, εάν θυμούμαι ορθά). Το προτείνω πάντα σε άξεστους δημοσιογράφους.
Δάφνος
1) ...το συνέδριο ήταν επιστημονικό επειδή συμμετείχε ο Γιώργος Γεωργής...
ΑπάντησηΔιαγραφήπαίρνεις το βραβείο του προσωπικού μου ψυχογράφου αγαπητέ Δάφνο! αυτό με έκαμε έξω φρενων και αντιλήφθηκα πως έχω απέναντι μου ένα ηθικώς και επιστημονικώς εξαιρετικά ανώριμο άτομο, για να μιλά εκ μέρους του ΚΚΚ με απαγορευτικό διάταγμα μάλιστα προς την κριτική!
εαν δεν έγραφε αυτή την απαράδεκτη πατάτα η αγαπητή Μαρία, δεν θα ανοιγα καμμιά απολύτως συζήτηση!
νομίζω πως είναι εξώφθαλμο, πως τα ζητήματα του ΚΚΚ είναι εξαιρετικά σημαντικά για να καταδέχεσαι να τα συζητάς κιόλας επί της ουσίας όταν δεν πληρούνται καν, οι όροι μιας μινιμουν ακαδημαϊκής δεοντολογίας.
«Τι είναι η Ιστορία;» του Ε. Χ. Καρ (Εκδ. Γνώση, εάν θυμούμαι ορθά).
ΑπάντησηΔιαγραφήBingo. Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Καλό βιβλίο για εισαγωγή στην επιστήμη.
DIS,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις ψες ήρθε στην αντίληψη μου η εδώ θυελλώδης συζήτηση για το πρόσφατο Συνέδριο [που διοργάνωσε το Ινστιτούτο “Προμηθέας”] με θέμα την ιστορία του ΚΚΚ και μόλις σήμερα το μεσημέρι κατάφερα και την περιήλθα. [Φαίνεται ότι τελευταίως χάννω επεισόδια! Επειδή όμως η όλη συζήτηση αναπόφευκτα μου προκάλεσε σκέψεις πολλές και προβληματισμούς ουκ ολίγους είπα κάποιες/κάποιους να τις/τους καταθέσω εδώ έστω και ετεροχρονισμένα]...
Κατ’ αρχάς οφείλω να ομολογήσω ότι [στη συζήτηση] έχουν λεχθεί [κι αποκαλυφτεί] πολύ ενδιαφέροντα πράματα! Και δεν μιλώ για το γνωστικό υλικό και τις πληροφορίες που έχουν κατατεθεί μέσα από σχετικές εισηγήσεις/ανακοινώσεις [αυτά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα], αλλά για το ύφος κάποιων εκ των ακαδημαϊκών [μας] και την αντίληψη τους τι εστί ιστορία.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη κι αυτά που έχουν κατατεθεί σε σχετική ανάρτηση και στο blog του Μιχάλη και στο κυρίως και στα σχόλια [link: http://mihalismihail.blogspot.com/2012/04/blog-post_28.html], καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το Συνέδριο είχε έντονες αδυναμίες από την άποψη των συμμετεχόντων. Όπως είπες κι ΕΣΥ πιο πάνω [link: http://disdaimona.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html?showComment=1335622496796#c3106612546957074836]
«... αν δεν ξέρεις τα κερατα σου θεωρία [σημ. δική μου: αν αντιλαμβάνομαι σωστά θα εννοείς στοιχειώδεις γνώσεις μαρξιστικ΄ςη θεωρίας] εν μπορεις να αξιολογήσεις τα αρχεία ... [ενώ] πρεπει να εσιεις τζαι πολλες γνωσεις που πολιτική ιστορία...» [Τζάμπα το «εύγε»]; Γι’ αυτό και προφανώς υπήρξαν και εισηγήσεις που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στους στόχους του Συνεδρίου! Κι αυτό αντανακλάται και μέσα από τις πιο πάνω παρεμβάσεις [το ύφος, το λεκτικό και το σκεπτικό] της κας Μαρίας Μαύρου. Όμως επειδή δεν έχω παρακολουθήσει το Συνέδριο ΔΕΝ μπορώ να αναγερθώ σε συγκεκριμένα παράδειγμα. [Έχω την απορία, ας πούμεν, αν η ζωή και το έργο της Κλειώς Χριστοδουλίδου παρουσιάστηκαν από μια κομμουνιστική οπτική ή απλώς φεμινιστική ...] Αν δημοσιευτεί/εκδοθεί σύντομα το υλικό του Συνεδρίου, θα προσπαθήσω να επανέλθω με ολοκληρωμένη τοποθέτηση.
Ανευ,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι η εισήγηση της Μαρίας - για την Κλειώ, και η εισήγηση της Τόνιας - για τον Πλουτή, δεν είχαν οτιδήποτε "αντι-κομμουνιστικό". Επροσπαθησα να πω απλά, πως ήταν σαν εισαγωγικές ομιλίες ενός επιστημονικού συνεδρίου. Τιποτε λιγότερο και τιποτα περισσότερο. Θα εκδοθούν και θα καταλάβεις. Δεν κατηγόρησα τις κοπέλλες αλλά εξ όσων είδες, δεχτηκα επίθεση γιατί είπα πως ήταν εγκυκλοπαιδικού επιπέδου οι ομιλίες. Επειδή το συνέδριο κατατέθηκαν και ομιλίες που είχαν ερευνητικό βάρος, φανηκε μια τεραστια διαφορά...
ε, σορυ, απλα ειπαμε πως ...ηθέλαμεν να ακουαμεν κάτι πιο ουσιαστικό για τα συγκεκριμενα προσωπα και τη συγκεκριμένη περίοδο. κάπως εφάνηκε σαν μια μικρή κοροιδία.
η σταση της Μαρίας δαμέ οκ, νομίζω φανερωνει πως δεν θα την παρει μακρια τη βαλιτσα η Μαρία επιστημονικώς...ντίσκολο...:)
ασε που εγω θεωρώ πως μόνο οι μαρξιστες φακκουν του θκιαόλου μες τα μμαθκια, ετσι τζι αλλιώς!
Αγαπητή μου Dis,δεν είχα σκοπό να αναμειχθώ στη συζήτηση για το συγκεκριμένο συνέδριο. Θα πω όμως τελικά τα εξής λίγα, πιο πολύ διαδικαστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Οι δυο φωτογραφίες που δημοσίευσες με τα στοιχεία ταυτότητας του συνεδρίου, είναι και δύο χάλια. Καμιά τους δεν διαβάζεται!! Το κακό στο σημείο αυτό θα ήταν μικρό αν υπήρχε μια άλλη πηγή πληροφόρησης, για το συγκεκριμένο "επιστημονικό γεγονός". Πουθενά όμως στο διαδίκτυο, εκτός από κάτι: "θα παρευρεθώ" στο f/b. Ο Μιχάλης (Μιχαήλ) για να καταλάβεις δεν ήξερε τίποτα όταν του απευθύνθηκα σχετικά, αφού όπως μου ανέφερε αργότερα ούτε και ο εργοδότης του ο "ΑΣΤΡΑ" δεν είχε ιδέα(!!!). Οπότε καλά που κάλεσαν τον Χριστόφκια, για λίγη δημοσιότητα στην τελετή έναρξης!
2.Η Επιστημόνισσα του ΔΗΣΥ, η φίλτατη Ξένια, μοιάζει να δικαιώνεται για το ρόλο και την αποστολή του "Προμηθέα", παρά τα ατεκμηρίωτα σου ΕΥΓΕ γι αυτόν! Κάτι ξέρει κι αυτή (από τον χώρο της), για κομματικά μαγαζάκια, "βολέματος" των γόνων παλιών στελεχών.
3. Ονόματα ακαδημαϊκών συνέδρων δεν κατόρθωσα να μάθω μέχρι στιγμής, παρά ένα δυο από φωτογραφίες, στο site του Μιχάλη και άλλα τόσα από τις σημειώσεις στην παρούσα ανάρτηση. Αν και δεν είναι σωστό να προτρέχει κανείς σε συμπεράσματα θάλεγα πως μου είναι αρκετά για να επιβεβαιώσω κάποιους "πονηρούς" φόβους μου, για τους οποίους γράφω πολύ συνοπτικά στα σχόλια της ανάρτησης του Μιχάλη.
4. Ελπίζω στο προσεχές διάστημα να υπάρξει η διαφάνεια και η προβολή που υπαινίσσεσαι, έτσι ώστε να περιοριστεί κάπως αυτή μου η καχυποψία.
5. Χαίρομαι και σε θαυμάζω που ως νέος άνθρωπος αντιμετωπίζεις με τέτοια ζέση, αγάπη και πείσμα ζητήματα ιστορίας του τόπου μας και μάλιστα με σημαντική θεωρητική επάρκεια. Θα ήμουν πιο ευτυχής ωστόσο αν γνώριζα περισσότερα στοιχεία ενός δικού σου curiculum vitae, για να μπορώ να αξιολογώ, στο βαθμό που μπορώ τουλάχιστον, τα γραφόμενα σου.Σε προέτρεψα εξάλλου να αποκτήσεις προφίλ στο f/b, το οποίο πιστεύω ότι θα σου πήγαινε γάντι!
Το αν δεν ηξερε ο Μιχαλης Μιχαήλ του Αστρα μαλλον ΔΕΝ επιβεβαιώνει την αγαπητή πλην αχαπαρη Ξένια για τον Προμηθέα.
ΔιαγραφήΚαι εν παση περιπτωσει αφου δεν ήσουν ρε Αντωνη, ουτε ακουσες το συνέδριο πώς κρινεις αμέσως; Μια χαρα ήταν το συνέδριο. Λεω σου το εγω που είμαι η μανα της ιδιοτροπίας!!
Εγινε κακη προβολη από τον Προμηθέα συμφωνώ. Εγω το έμαθα απο το διαδικτυο συγκεκριμένα από το μπλογκ ΑΝΤΑΡΤΕΣ που παλε καμμία σχεση με το ακελ!!!
Γιατί καθε φορα που καποιος προσπαθεί να καμει μια σωστη συζητηση ο καθενας πρεπει να φκαλλει το υπερκερδος που θελει; Εγω αρνουμαι να εχω δημοσιο προσωπο και να συζητώ δημόσια αν είναι ο καθενας να με χρησιμοποιεί για να λέει το δικά του!!
Δεν είπα ότι το συνέδριο δεν ήταν καλό (ή κακό). Μίλησα για τον "περίεργο" τρόπο προβολής του, ώστε να έχει περισσότερα καθίσματα ακροατών κατειλημμένα. Η αχάπαρη Ξένια στην προκειμένη περίπτωση κολλάει μόνο ως προς τον ισχυρισμό της για κομματική ταύτιση ενός επιστημονικού ινστιτούτου, πράγμα εντελώς παρωχημένο στους καιρούς μας.Ακόμη και το ΚΚΕ νομίζω ότι κατάργησε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για το ανάλογο Ίδρυμα του ΔΗ.ΣΥ. στο οποίο "βολεύτηκε" από τον Αναστασιάδη ο Πρου Πρου!
ΔιαγραφήΩς προς το τελευταίο ερώτημα σου, έτσι κι αλλιώς σε χρησιμοποιεί ο συνομιλητής σου, από τη στιγμή που "παίζεις" αυτό το παιγνίδι. Εξαρτάται όμως το πώς το εννοείς αυτό το "χρησιμοποιεί", όπως και το "υπερκέρδος"! Έννοιες ακατανόητες σε μένα για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Δεν υπάρχει πάντως λόγος, κάποιος να καταργήσει την ανωνυμία του, αν δεν νοιώθει άνετα να το κάνει. Λίγα όμως απαραίτητα στοιχεία, βοηθούν νομίζω στην καλύτερη και γονιμότερη επικοινωνία.
Από ότι βλέπω "ενέδωσες" στο καπιταλιστικό f/b. Σε συγχαίρω και σου εύχομαι,καλή αρχή! Σε έκανα ήδη friend!
Μικρή συντακτική διόρθωση στην πιο πάνω παρέμβαση μου: αντί του «ΔΕΝ μπορώ να αναγερθώ σε συγκεκριμένα παράδειγμα» να διαβαστεί «ΔΕΝ μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα» …
ΑπάντησηΔιαγραφήDIS,
Σίγουρα κάποια στιγμή θα τα ξαναπούμε επί του θέματος!