Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

27.4.12

Προσωπικές σημειώσεις - 3


  • Είναι καιρός σύντροφοι, να δώσετε ένα χέρι βοήθειας στην Ιστορία.
  • Οι τράπεζες λεηλατούν τον κόσμο, αλλά εμείς έχουμε μια δική μας τράπεζα, την ιστορική τράπεζα, την τράπεζα της αξιοπρέπειας μας και της περηφάνειας μας. Της ιστορίας του τόπου μας. Ανοίξτε τα ταμεία της ιστορίας να φάει ο κόσμος. Να μην ζητιανέψει στα σκουπίδια του καπιταλισμού, της αστικής θεωρίας, της μωρίας του εικοστού αιώνα. Δώστε ξανά τον τόπο πίσω στον τόπο.
  • Δώστε ξανά το τόπο πίσω στον τόπο, "επιστρέψτε τις λέξεις στην εργατιά", τις δικές της λέξεις, αυτές που μόνη της κατάκτησε, αυτές που μας κάνουν όλους τόσο περήφανους και δεν υποκλινόμαστε στον ηγεμονικό λόγο, στο κενό γράμμα, στις γραμμικές Β του αιώνα μας, στον λόγο του κατεστημένου ιερατείου. Δώστε στο λαό τις κατακτήσεις του, τις λέξεις του και την ανώτερη θεωρία που τον τίμησε. Που δεν τον έφτυσε σαν επαίτη και αμόρφωτο,που δεν τον πάτησε, που δεν του ήπιε το αίμα, που τον ανέδειξε σαν την μόνη αληθινή ελπίδα της νόησης, της ηθικής, της αγάπης, των αξιών, του αδύνατου.
  • Δώστε στο όνειρο την ανάμνηση του, την απόδειξη της ύπαρξής του, δώστε μια μπουνιά σ΄αυτό τον εφιάλτη που κατσικώθηκε στις ζωές μας και ξερνά τους εσωτερικούς εμετούς του με αναίδεια, πάνω σε κάθε ομορφιά που προσπαθεί να αναδυθεί από το βυθό, να πάρει ανάσα, να ζήσει.

  • Δώστε μας πίσω τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου