Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

29.4.12

Προσωπικές σημειώσεις - 4


  • Βλαδίμηρε, όσα χρόνια εσύ ήσουν πεθαμένος έχουν συμβεί πράματα και θάματα εδω πέρα.  Νικήσαμε τον Ναζισμό γίναμε άνθρωποι και δομήσαμε τον σοσιαλισμό στην ανατολική ευρώπη. Δεν σε ξεχάσαμε. Επίσης πάψαμε να είμαστε εργατόπαιδα, μορφωθήκαμε, αγοράσαμε σπίτια και κάναμε οικογένειες.

  • Δεν ξέρω αν σου΄χει πει κανείς εκεί πάνω, πως ο σοσιαλισμός της ανατολικής ευρώπης δεν ήταν αρεστός στη δυτική ευρώπη. από τότε που πέθανες. Γιατί ο Ιωσήφ ήταν λίγο δικτάτορας για τα ήθη και τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων της δύσης, έτσι λέγανε. Οι άνθρωποι στη δύση δεν ήθελαν τον υπαρκτό  σοσιαλισμό αλλά ούτε ο Ιωσήφ ήθελε να γίνει σοσιαλισμός στη δύση κι έτσι κάπως τα βρίσκαμε.

  • 'Οπως είχες ήδη καταλάβει πριν πεθάνεις, οι άνθρωποι στην ευρώπη ήταν πολύ προχωρημένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Κράτησαν γι αυτό την παράδοση της αριστεράς αλλά δεν ήθελαν μια ανατολική αριστερά του υπαρκτού ήθελαν μια δυτική αριστερά ενός άλλου μοντέλου υπαρκτού που τον έλεγαν δημοκρατικό. Πίστευαν πολύ, πως μόνο στη δύση μπορούσε να δομηθεί ο σωστός σοσιαλισμός, όχι αυτός που άρχισες εσύ και μετά πήρε ο Ιωσήφ και τους άφησε  κιόλας συναινετικά στην ησυχία τους.

  • Βλαδίμηρε, άρχισα να σκέφτομαι τελευταία πως από τότε που πέθανες οι άνθρωποι στη δύση μας έλεγαν ψέμματα πως ήθελαν ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό και όχι τον υπαρκτό του Ιωσήφ, και  πως επίσης ήταν ψέμμα πως το χειρότερο που συνέβει στον 20ο αιώνα ήταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Σκέφτομαι όμως πως κι ο Ιωσήφ μας έλεγε ψέμματα πως ο κόσμος έγινε πολύ καλύτερος με τον υπαρκτό που τους άφηνε στη δύση στην ησυχία τους, και πως ήταν μέρος ενός ψέμματος όταν μας έλεγε να μην θέλουμε επαναστάσεις και άλλα τέτοια ανώριμα αριστερίστικα και διεθνιστικά για την εσσδ.

  • Δεν μας είπε ποτέ ο Ιωσήφ πως το χειρότερο πράγμα που συνέβει στον 20ο δεν ήταν πως ο καπιταλισμός εξακολουθούσε να υπάρχει αλλά ήταν πως ο καπιταλισμός έπαψε να είναι αυτό ήτανε άλλοτε. Δεν μας είπε τίποτα γι αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τις φούσκες και τους κύκλους των οικονομικών κρίσεων, γιατί αλλιώς πως και δεν μας είπε πως θα τρώγαμε αργά ή γρήγορα τα μούτρα μας με το πρόγραμμα του, να μην θέλουμε εγκαιρότερα επανάσταση.

  • Τώρα Βλαδίμηρε ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τον κόσμο κι εσένα να σε μεταφέρουν από το μαυσωλείο, γιατί δεν σου΄πα, οι ρώσοι είναι πια ένας αχαρακτήριστος λαός που πουλάει και τη μάνα του για λίγα ντολαρς. Δεν θαθελα να σου πω ψέματα πως οι άνθρωποι κατάλαβαν οτιδήποτε δεν είχαν καταλάβει στην εποχή σου, ούτε να σου πω ψέμματα πως τώρα πια εκτιμάται το όνομα σου και το έργο σου.

  • Τώρα μας λένε τα ίδια ψέμματα που έλεγαν πάντα, πως ο δημοκρατικός σοσιαλισμός μόνο στη δύση μπορεί να δομηθεί και ετοιμάζουν τα κεφάλια μας για τα μονοπώλεια ενός άλλου Βλαντιμήρ που ευτυχώς δεν πρόλαβες να συναντήσεις. Αυτό, σύντροφε, το λένε δυνατότητα περάσματος στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, και κυκλοφορούν και προεκλογικά σποτάκια με φιλεργατικά συνθήματα.

  • Έτσι αποφάσισα πως δεν έχω πια τίποτε άλλο να κάνω παρά να λυπάμαι που χρειάζεται τόσος χρόνος για να ντραπούν και να πάψουν να μας πίνουν το αίμα με αριστερό ενθουσιασμό, άσε που δεν θέλω πια να σκέφτομαι και τις ζωές τόσων άλλων ανθρώπων. Που όταν είναι στη χώρα μας βέβαια τους φροντίζουμε και τους αγαπάμε, μέχρις εδώ. Τώρα θα κανουμε όμως σοσιαλισμό στην ευρώπη και έτσι οι πύραυλοι που θα τους γαμάνε στη χώρα τους θα είναι σοσιαλιστικοί.

  • Είναι μια νέα κατηγορία ανθρώπων Βλαδίμηρε, που αρέσκεται πολύ να διαβάζει και να γίνεται πρωτοπόρος διανόηση για το καλό της εργατικής τάξης, επειδή όμως εγώ ξέρω εσένα αντιλαμβάνεσαι πως το πιθανότερο είναι να τους πω να πάνε να γαμηθούν.

  • Έχω πολύ διάβασμα, γιατί αλλιώς δεν βλέπω να αντέχω. Επίσης αποφεύγω τη χαρά γιατί δεν θέλω να ντρέπομαι περισσότερο.

  • Σε φιλώ σύντροφε.

1 σχόλιο: