Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

26.4.13

Το ζήτημα των ΜΜΕ και η αγωγή του Χριστόφια κατά ΡΙΚ

Το ΑΚΕΛ, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για έξοδο από το ευρώ.

Έχει να δώσει ένα πολύ δύσκολο αγώνα, για να καταφέρει, καταρχήν, η πρόταση του να μπει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου.

Ο δημόσιος διάλογος είναι ελεγχόμενος και δεν είναι εύκολο να υπερκεραστεί η δικτατορία του κυπριακού τύπου, ο οποίος κόβει και ράβει, για το ποιά θέματα μας αφορούν και ποιά όχι, καθώς και για την οπτική της ανάλυσης της παρούσας κυπριακής κρίσης.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως κάποιοι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι που συμβαίνει να είναι και διευθυντές ειδήσεων στα κανάλια τους, όχι μόνο στο ΡΙΚ, καθοδηγούν με αντιδημοκρατικό τρόπο την κοινή γνώμη, αφορίζοντας από τη σφαίρα των "πιθανών επιλογών" για την Κύπρο, το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ, όπως διαχρονικά αφόριζαν και το ζήτημα των ευθυνών για πολλά και διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και είναι, τα τραπεζικά σκάνδαλα, οι διαπλοκές δικηγόρων/τραπεζιτών/δημοσιογράφων κ.λ.π

Θα ήταν γι αυτό εύλογο, κατά τη δική μου άποψη, όσοι αισθάνονται πως ο δημόσιος διάλογος οριοθετείται  από τα ΜΜΕ με θεματολογία και ρητορική συμφέρουσα σε συγκεκριμένους κύκλους, να κινηθούν εναντίον, με στόχο, όχι να κερδίσουν μια δικαστική μάχη, αλλά με στόχο να κερδίσουν την διεύρυνση της ατζέντας των θεμάτων που χρίζουν ανάλυσης και επεξεργασίας.

Θεωρώ λανθασμένη την απόφαση του Δημήτρη Χριστόφια να κινηθεί ατομικά και ως πρώην πρόεδρος κατά του Γιάννη Καρεκλά και του ΡΙΚ.

Την θεωρώ - εκτός από κουραστική - και ανεύθυνη στην παρούσα συγκυρία.

Η αριστερά, έχει να παλαίψει με σοβαρότατα ζητήματα όσον αφορά το μέλλον του τόπου και εάν ενδιαφέρεται πραγματικά να πετύχει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ με θετική κατάληξη, θα πρέπει να αναλάβει από σήμερα την ευθύνη για τον τρόπο, που το ίδιο, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος, διαμορφώνει το πλαίσιο της ατζέντας των ζητημάτων.


Ο Δημήτρης Χριστόφιας οφείλει να σοβαρευτεί και αν του έχουν μείνει κάποιες δυνάμεις να συγχρονιστεί με τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων και να πάψει να επιδιώκει να στρέψει τα βλέμματα στο προσωπικό του δράμα και στην προσωπική του αξιοπρέπεια, έστω κι αν επικαλείται την διασφάλιση του σεβασμού προς τους θεσμούς και στη θέση του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την απαξίωση του συστήματος για το δικό μας πρόσωπο, που δεν μας θεωρεί μόνο σαν κάποιους  "αχάπαρους" που πρέπει να σκάσουν και να συμβιβαστούν, αφού κάποιοι περίεργοι τεχνοκράτες ξέρουν καλύτερα το συμφέρον μας από μας τους ίδιους, αλλά μας θεωρεί και ως  απλούς"αριθμούς" αξιολόγησης των δεικτών της Αγοράς και της Οικονομίας.

Οι απλοί άνθρωποι είναι τα πραγματικά θύματα της δικτατορίας του τύπου και του Κεφαλαίου και κάποιοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν πως η Ιστορία δεν είναι μια σκηνή ενός θεάτρου  για να παίζουν εσαεί πρώτο ρόλο σε κάποιο δικό τους έργο.


Λυπάμαι πολύ, που ο Χριστόφιας, αυτή την σημαντική στιγμή για την αριστερά, με την επικείμενη κατάθεση της πρότασης για έξοδο από το Ευρώ, επέλεξε την καταστροφική για την υπόθεση αυτή, μετάθεση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και πάλι στο πρόσωπο του.

Όταν γνωρίζει μάλιστα πως η κοινή γνώμη έστω με έντεχνο και στημένο τρόπο από τα ΜΜΕ είναι κατά πλειοψηφία εναντίον του.

Είναι σαν να βάζει μπουρλότο στην απόφαση του ακελ να καταθέσει την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, με κάποια ποσοστά επιτυχούς διάδωσης αυτής της πρότασης μέσα στην κοινωνία σε ευρεία κλίμακα.

Εκούρασες μας Δημήτρη.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο και πάλι μπράβο Dis! Κοινή λογική είναι και όχι πυρηνική φυσική. Αλλα φαινεται οτι η κοινη λογικη εχει προ πολλου αποδρασει...
    Γη καλει Δημητριον να προαγειωθει ενταυθα εκ του γαλαξια Δελτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή