Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.4.13

Αλλά μόνο γροθιά στο πρόσωπο και γόνατο στο στήθος.

[...]

Μέσα στο μίσος και τη συκοφαντία κατά του Σπάρτακου συγκεντρώνεται κάθε τί που είναι αντεπαναστατικό, εχθρικό στο λαό, εχθρικό στο σοσιαλισμό ό,τι είναι διπρόσωπο, ότι φοβάται το φώς - κάθε τι που δεν έχει σαφήνεια. Κι απ΄αυτό ακόμα επαληθεύεται το ότι η σαφήνεια αυτή είναι που κάνει να πάλλει η καρδιά της επανάστασης και το ότι το μέλλον της ανήκει.

Η Ένωση Σπάρτακος δεν είναι ένα κόμμα που θα ήθελε να επικρατήσει περνώντας πάνω από τις εργατικές μάζες ή χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις μάζες για να επιβάλλει την κυριαρχία του. Η Ένωση Σπάρτακος θέλει μόνο να είναι σε κάθε περίσταση το τμήμα του προλεταριάτου που έχει μεγαλύτερη συνείδηση του κοινού σκοπού. Εκείνο που, σε κάθε βήμα του δρόμου που διατρέχει η πλατιά εργατική μάζα, της θυμίζει τη συνείδηση των ιστορικών της καθηκόντων. Εκείνο που,  σε κάθε ιδιαίτερο στάδιο της επανάστασης, αντιπροσωπεύει την τελική κατάληξη και που μέσα σε κάθε τοπικό ή εθνικό ζήτημα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της παγκόσμιας επανάστασης των προλεταρίων.

Η Ένωση Σπάρτακος αρνείται να πάρει μέρος στην κυβερνητική εξουσία δίπλα στους αχύρινους ανθρώπους της αστικής τάξης, τους Έμπερτ - Σάιντεμαν. Βλέπει μέσα σε μια τέτοιου είδους συνεργασία την προδοσία των αρχών του σοσιαλισμού και την ενίσχυση της αντεπανάστασης, μια πράξη δηλαδη που θα παρέλυε την ανάπτυξη της λαϊκής ορμής.

Η Ένωση Σπάρτακος θα αρνηθεί όμοια να ανέβει στην εξουσία στη θέση των σημερινών διευθυνόντων, όταν οι Σάιντεμαν - Έμπερτ θάχουν χρεωκοπήσει για τον απλό λόγο ότι οι Ανεξάρτητοι με την πολιτική τους της συνεργασίας θα έχουν οδηγηθεί στο αδιέξοδο. Αρνείται να γίνει ο συνέταιρος ή ο διάδοχός τους.

Αν ο Σπάρτακος καταλάβει την εξουσία, αυτό θα γίνει με τη μορφή την καθαρή και αναμφισβήτητη της θέλησης των προλεταριακών μαζών μέσα σε όλη τη Γερμανία και όχι διαφορετικά παρά σαν δύναμη της συνειδητής τους συμμετοχής στις προοπτικές, τους σκοπούς και τις μέθοδες της πάλης που διαδίδει η Ένωση Σπάρτακος.

Η προλεταριακή επανάσταση δεν μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο προς την πλήρη διαύγεια και την πλήρη ωριμότητα παρά  βαθμό με βαθμό, βήμα προς βήμα, πάνω στη μακριά πορεία του μόχθου και της δικής της πείρα και δια μέσου μιας πικρής σειράς ηττών και νικών. Είναι ταυτόσημη με την τελική νίκη των μαζών, με τα εκατομμύρια άτομα που μπαίνουν σήμερα στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Όρθιοι, προλετάριοι! Στην πάλη! Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος να κατακτήσουμε και ένας κόσμος ολόκληρος να πολεμήσουμε. Και μέσα στην ταξική μάχη της παγκόσμιας ιστορίας για τους πιο υψηλούς σκοπούς της ανθρωπότητας δεν υπάρχει περιθώριο για φλυαρίες με τον εχθρό, αλλά μόνο γροθιά στο πρόσωπο και γόνατο στο στήθος.

"Τί ζητά η Ένωση Σπάρτακος" ( απόσπασμα )
Νοέμβρης 1918

Ρόζα Λούξεμπουργκ
( η πραγματική, όχι η άλλη που ξεπουλά σε ιδρύματα το ΚΕΑ με αντάλλαγμα ανελίξεις σε πανεπιστήμια, θέσεις σε αστικά κόμματα και επιχορηγημένες πολιτικές δημοσιεύσεις )

1 σχόλιο: