Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.4.13

Η ενότητα δεν είναι μονόδρομος


Συμφωνούμε με την κυβερνητική θέση πως όλοι μαζί πρέπει να ξανακτίσουμε την οικονομία και τον τόπο μας. Συμφωνούμε ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να υπερισχύσει το κοινό καλό και η ενότητα. Κι ακόμα περισσότερο, συμφωνούμε με την επισήμανση ότι «είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που ζούμε με την οικονομική τραγωδία που πλήττει τη χώρα μας, συνθήκες που επιβάλλουν σε όλους μας να λειτουργήσουμε συναινετικά, και παρ’ όλες τις διαφωνίες μας να κάνουμε την ενότητα, μέσα από το διάλογο, πυξίδα των ενεργειών μας». Ναι, ας κάνουμε τις «διαφωνίες λεπτομέρειες και δευτερεύουσες». 
Πολύ ωραία όλα τούτα. Πόσο αληθινά είναι, όμως, όταν η φαρέτρα των κυβερνητικών στελεχών και των στελεχών της Πινδάρου είναι γεμάτη με όπλα κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης; Πώς μπορεί να είναι ειλικρινή όλα τούτα, όταν την ίδια ώρα και στιγμή βάλλεται ο τέως Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του, βάλλεται το ΑΚΕΛ ως η κύρια συνιστώσα δύναμη τής τότε Κυβέρνησης ως οι μόνοι και απόλυτοι καταστροφείς του τόπου; 
Η ενότητα δεν είναι μονόδρομος και δεν οικοδομείται πάνω σε εύηχα συνθήματα. Η ενότητα οικοδομείται στην πράξη και το προσκλητήριο για ενότητα πρέπει να έχει περιεχόμενο ειλικρίνειας και σεβασμού. Σεβασμού προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, της αντιπολίτευσης μη εξαιρουμένης.
Η Κύπρος βρίσκεται στον κλοιό της ύφεσης και των μνημονιακών προγραμμάτων. Η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης και η έξοδος από την κρίση δεν είναι υπόθεση του ενός. Αλλη βέβαια η ευθύνη αυτών που κυβερνούν και άλλη η ευθύνη των υπολοίπων. Αν θέλει τη συνδρομή και των υπολοίπων η Κυβέρνηση, ωστόσο πρέπει να τους ακούσει κιόλας. Να ζητήσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους, να τις μελετήσει και όχι να τις απορρίψει πριν δει το περιεχόμενό τους. Ετσι θα έχουν νόημα οι παραινέσεις για ενότητα.



1 σχόλιο:

  1. Συμφωνία Κυβέρνησης-Συμβουλίου Κ.Α.,εργαζομένων στις Κ.Α.
    Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

    Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει και καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση, το Συμβούλιο και τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές.
    Η συμφωνία στηρίζεται σε σωστή βάση και φιλοσοφία αφού μέσα από αυτή διασφαλίζεται το Ταμείο Προνοίας των εργαζομένων, η παραχώρηση αποζημιώσεων σε ύψος 50% των προηγούμενων σχεδίων αποζημιώσεων σε όσους εργαζόμενους απολυθούν και οι κλιμακωτές αντί των οριζόντιων αποκοπών στο μισθολόγιο, εξαιρουμένων των πιλότων.

    Κυρίως, όμως διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διάσωσης του Εθνικού μας Αερομεταφορέα κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα, η οικονομία του τόπου, οι καταναλωτές και ασφαλώς οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές.
    Το θετικό αποτέλεσμα, με την κατάληξη στο συγκεκριμένο περιεχόμενο της συμφωνίας, καταδεικνύει ότι όταν επικρατεί από όλες τις πλευρές εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση διαλόγου μπορούν να εξευρεθούν οι ορθότερες υπό τις περιστάσεις λύσεις.
    Θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να αποφευχθούν οι τελεσιγραφικού χαρακτήρα αποφάσεις της κυβέρνησης και να είχε προηγηθεί διάλογος με όλους τους ενδιαφερομένους. Περαιτέρω, με δεδομένο το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο κινείται εντός της φιλοσοφίας του αρχικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που ετοιμάστηκε ένα χρόνο πριν, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν €25 εκατομμύρια αν η κυβερνώσα τότε Βουλή δεν παρεμπόδιζε την εφαρμογή του.
    Παρ’ όλα αυτά, τούτη την ώρα στεκόμαστε στα όσα θετικά περιλαμβάνει η συμφωνία και συγχαίρουμε όσους εργάστηκαν για την επίτευξη της. Τους υπουργούς και άλλους υπηρεσιακούς της Κυβέρνησης, το Συμβούλιο των Κ.Α. και τις συντεχνίες των εργαζομένων στις Κ.Α.

    http://www.akel.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=8726&tt=graphic&lang=l1

    ΑπάντησηΔιαγραφή