Λεμεσός: Την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας Άλασσας της επαρχίας Λεμεσού με την κατασκευή 1.010 διαμερισμάτων, 15 καταστημάτων, οκτώ γραφείων, ενός εστιατορίου, τριών καφετεριών, και μιας υπεραγοράς, συνολικού εμβαδού 81.403 τ.μ. επιδιώκει η εταιρεία Alfa Panaretis Golf Club Ltd. Το όλο έργο προγραμματίζεται να γίνει κοντά στο φράγμα Κούρη και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την όλη ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτική γη που προτείνεται για ανάπτυξη, δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 συμπεριλαμβανόταν σε ζώνη προστασίας του φράγματος. Ωστόσο, με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών ημερ. 12 Φεβρουαρίου 2008, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 2008, αναθεωρήθηκε η δήλωση πολιτικής προς όφελος της εν λόγω εταιρείας, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα σχέδια των πολεοδομικών ζωνών και ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης από 1% (ζώνη προστασίας Ζ3) να αναβαθμιστεί σε 40% συντελεστής δόμησης και 25% ποσοστό κάλυψης (οικιστική ζώνη Η4).

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση λήφθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαβούλευση του διευθυντή Πολεοδομίας με το ΤΑΥ, που έφερε σοβαρή ένσταση στην τροποποίηση της ζώνης.
Το θέμα τώρα συζητείται στην Επιτροπή εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η εταιρεία Alfa Panareti κατέθεσε περιβαλλοντική μελέτη που όπως υποστηρίζει αντιμετωπίζει σφαιρικά το σύνολο των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της καταδεικνύουν ότι καμία ποσότητα νερού βροχής δεν θα καταλήγει στο φράγμα, αλλά θα μαζεύεται και θα επαναχρησιμοποιείται.

Στην εν λόγω Επιτροπή κατατέθηκε από πλευράς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μελέτη που διενέργησε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Wves Gouisset του Υπουργείου Οικολογίας, Ενέργειας και Βιώσιμης της Γαλλίας. Στη μελέτη αυτή εκφράζονται ανησυχίες και επιφυλάξεις από το όλο έργο, σημειώνοντας ότι από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του φράγματος του Κούρη. Το ΤΑΥ έχει τη θέση ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει σε ρίσκο τη μόλυνση του φράγματος του Κούρη που είναι η κύρια πηγή ύδρευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποθηκευτική ικανότητα γύρω στο 50% όλων των φραγμάτων για ύδρευση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΤΑΥ, η ανάπτυξη που προτείνεται είναι μεγάλη σε μέγεθος και μπορεί να παρομοιαστεί με μια μικρή πόλη, σε περιοχή που βρίσκεται μέσα στη ζώνη προστασίας, η οποία καθορίστηκε για σκοπούς προστασίας του φράγματος του Κούρη.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι κοντά στο φράγμα και στους ποταμούς που εισρέουν σ’ αυτό, κάτι που οδηγεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε ανησυχίες όσον αφορά στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού του φράγματος.

Σημειώνεται ότι μετά από οποιαδήποτε βροχόπτωση οι επιφανειακές απορροές μαζί με όλους τους ρύπους που θα ξεπλένονται από την ανάπτυξη θα καταλήγουν στον ταμιευτήρα σε διάστηκα μερικών λεπτών. Τονίζεται ότι σ’ αυτό θα συνεισφέρει η τροποποίηση του φυσικού εδάφους, που θα γίνει με την ανάπτυξη, καθώς και η αύξηση του συντελεστή απορροής με τη δημιουργία αδιαπέραστων επιφανειών, όπως είναι η άσφαλτος και τα πλακόστρωτα.

Ο ταμιευτήρας του Κούρη έχει δηλωθεί ως προστατευόμενη περιοχή για πόσιμο νερό στην ΕΕ. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, πρέπει να προστατευτεί ο ταμιευτήρας από την υποβάθμιση της ποιότητάς του και να διατηρηθεί σε τέτοια κατάσταση, ώστε η επεξεργασία που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμο νερού να είναι η ελάχιστη δυνατή.

«Δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως οι κίνδυνοι»

Μέσω του υδατοφράκτη του Κούρη παρέχεται πόσιμο νερό σε Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία και Ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς και σε πλειάδα κοινοτήτων των επαρχιών αυτών. Το ΤΑΥ υποστηρίζει ότι οποιεσδήποτε πιέσεις ασκούνται στη λεκάνη απορροής του φράγματος αυτού, αυξάνονται οι πιθανότητες ρύπανσής του, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα του νερού που καταλήγει στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, αύξηση της ρύπανσης του νερού του φράγματος του Κούρη φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με το ΤΑΥ, ακόμα και αν ληφθούν μέτρα περιορισμού των κινδύνων ρύπανσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως οι κίνδυνοι εφόσον έχουμε να κάνουμε με φυσικά φαινόμενα και με τον ανθρώπινο παράγοντα. Επισημαίνει ότι και στη Φουκουσίμα οι Ιάπωνες νόμιζαν ότι είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίον του Τσουνάμι και όμως ήρθε και κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό.

Σημειώνει ότι επειδή αυτά που διακυβεύονται σε περίπτωση ρύπανσης είναι τεράστια (δημόσια υγεία, επάρκεια πόσιμου νερού) η αύξηση έστω και μικρή των πιθανοτήτων ρύπανσης δεν θα πρέπει να επιτραπεί.

Το ΤΑΥ τονίζει ότι θα πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος:

● Υπήρχαν πολλά χωράφια ανά το παγκύπριο για να βάλουμε τα εκρηκτικά και δεν θα έπρεπε να τα βάλουμε δίπλα στη μεγαλύτερη πηγή ηλ. ρεύματος της χώρας ακόμα και αν οι ειδικοί διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Δεν το κάναμε και αφήσαμε τον τόπο χωρίς ρεύμα.

● Υπάρχουν πολλά βουνά και χωράφια για να κάνουμε μεγάλες αναπτύξεις πολλαπλών χρήσεων, ας μην τις κάνουμε 90 μέτρα από τη μεγαλύτερη πηγή πόσιμου νερού της χώρας για να μην ρισκάρουμε έστω και ελάχιστο να εκθέσουμε σε κινδύνους τη δημόσια υγεία και να αφήσουμε αυτό τον τόπο χωρίς πόσιμο νερό.

Γράφει: Άγγελος Νικολάου