Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

12.2.14

Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει - Σενέρ Λεβέντ ( υποψήφιος Ευρωβουλευτής )


Μου υπέβαλε την εξής ερώτηση ένας Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος ήρθε να μου πάρει συνέντευξη: «Πιστεύετε ότι θα σας ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι;» «Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος για να μην με ψηφίσουν;», του είπα, «Ο μόνος λόγος για να μην με ψηφίσουν μπορεί να είναι επειδή είμαι Τούρκος. Δεν βλέπω άλλο λόγο».

Το έγραψα πολλές φορές μέχρι σήμερα. Δεν διαχωρίζω Τούρκο και Έλληνα. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Η Κύπρος βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας για σαράντα χρόνια και πρέπει να τεθεί τέρμα μια ώρα αρχύτερα σε αυτή την κατοχή. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μας, έχουν όλες ποινικό μητρώο. Δεν μπορούν να είναι εγγυητές μας και πάλι σε μια νέα λύση. Αν επιμένουν να είναι, να δικαστούν πρώτα, να λογοδοτήσουν, να πληρώσουν αποζημιώσεις. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Αλλοιώθηκε ο δημογραφικός μας χαρακτήρας με τον πληθυσμό που μεταφέρθηκε στο νησί μετά το 1974. Αν θα συσταθεί η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει πολίτης της νέας δημοκρατίας κανείς εκτός από όσους γεννήθηκαν εδώ και όσους είναι παντρεμένοι με Κύπριους. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό έχει ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιουσίας. Δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν ο όρος της ανταλλαγής και αποζημίωσης περιουσιών. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Όποια και αν είναι η λύση στο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Πρέπει να επιστραφεί το Βαρώσι στους νόμιμους ιδιοκτήτες του πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει για εγκατάσταση. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Πρέπει να σβηστεί αμέσως η σημαία στον Πενταδάκτυλο η οποία δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο από το να προκαλεί μίσος και έχθρα. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να απολογηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την περίοδο 1963-74 και η τουρκική πλευρά για τα εγκλήματα που διέπραξε μετά το 1974. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Πρέπει να κηδεύουμε μαζί απολογούμενοι χιλιάδες φορές τα θύματα, τα οστά των οποίων βγάζουμε μέσα από πηγάδια και λάκκους μετά από τόσα χρόνια. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Τη δολοφονία των Ισαάκ και του Σολωμού, των δύο θυμάτων της περιόδου της κατάπαυσης του πυρός, τη θεωρώ μια στιγμή κατά την οποία κλιμακώθηκε η βαρβαρότητα στο νησί.  Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Έχω και εγώ ένα όνειρο, σαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μια πατρίδα όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζουν μαζί και να κουβεντιάζουν στις ίδιες γειτονιές, στις ίδιες βεράντες, στους ίδιους καφενέδες. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Η πρώτη μου επιλογή δεν είναι η διζωνική, διαιρεμένη Κύπρος. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν προς το παρόν, μπορώ να δεχτώ και τη δεύτερη επιλογή.  Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει. Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε μορφή λύσης και αν βρεθεί θα είναι καλύτερη από τον συνεταιρισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Βαρέθηκα πολύ να παίζουν μαζί μας οι μεγάλες δυνάμεις και να μας επιβάλλουν κάθε είδους όρους τους που δίδουν προτεραιότητα στα δικά τους συμφέροντα. Νιώθω προσβεβλημένος ως Κύπριος. Χρειάζεται όλοι οι Κύπριοι να ενωθούμε και να τους αντιταχθούμε ενωμένοι. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Ουδέποτε ένιωσα την ανάγκη να έχω θρησκευτική πίστη. Έστω και αν διαπράξω σφάλμα δεν ζητώ να με συγχωρέσει ο Θεός. Έστω και αν εκείνος με συγχωρέσει, δεν θα συγχωρέσω εγώ τον εαυτό μου. Θέλω να εμπιστεύομαι και να πιστεύω στην ανθρώπινη συνείδηση. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Τα πέντε από τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώποι ζουν μέσα στην πείνα, τις αρρώστιες και την ταλαιπωρία εργαζόμενοι με ένα δολάριο την ημέρα. Οι οπαδοί του τζιχάντ σφάζουν μπροστά στα μάτια όλων μας στις γειτονικές μας χώρες. Καταπατείται αυτό που ονομάζουμε διεθνές δίκαιο. Πολλές ζωές χάνονται για χάρη των βρόμικων συμφερόντων των βαρόνων του πετρελαίου, των όπλων και των ναρκωτικών. Νοσταλγώ μια δίκαια τάξη πραγμάτων σε αυτό τον κόσμο, όπου δεν θα υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεσμένοι. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

Αυτές οι απόψεις δέχτηκαν βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δέχτηκαν πυροβολισμούς και σύρθηκαν στις φυλακές. Ανακηρύχτηκαν προδοτικές. Αν θα με αναγκάσουν να πληρώσω τίμημα και οι διαμένοντες στον νότο επειδή είμαι Τούρκος, ας το κάνουν. Όποιου δεν αρέσει ας μην με ψηφίσει.

11/02/2014

2 σχόλια:

 1. Η υποψηφιότητα λεβέντ είναι όντως προβληματική γιατι

  - είναι πιο σωστό, να ψηφίζεις συλλογικότητες παρά μονάδες
  - ο λεβεντ έχει κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για το κυπριακό, αλλά δεν έχει κανένας ιδέα τι εκπροσωπεί σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που δυνητικά θα εχρειάζετουν να ψηφίσει στην ευρωβουλή.
  - επίσης μερικές φορές εκφράζει μια συνομοσιολογία που δεν με βρίσκει σύμφωνο.


  Που την άλλη , σε μια περιόδο που ξεκινούν διαπραγματεύσεις οι ψήφοι στον λεβεντ έχουν μιαν εξαιρετική συμβολική σημασία. Για εμάς, για τους τκς, γενικά για την προοπτική της λύσης.

  Το ότι πολλές φορές οι κουβέντες του λεβεντ χρησιμοποιούνται που τους δικούς μας εθνικιστές είναι εντελώς άσχετο. Σε άλλες εθνικιστικές προτάξεις έχει να αντισταθεί ο τκ αριστερός, και άλλες ο ελληνοκύπριος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς το παρον ειδα τις προθεσεις της μια μεγαλης συλλογικοτητας του ΔΗΣΥ και περιμένω να δω το Σ/Κ και την άλλη μεγάλη συλλογικότητα το ΑΚΕΛ ποιους θα μας προτεινει και με ποιο προγραμμα.

  Ο Σενερ ειπε πως θα κυκλοφορησει τζαι τζεινος ενα προγραμμα - να το δουμε.

  Επιπλεον, θεωρω προτιμοτερο, αντι να επιβαλει η Τουρκια 2 παρατηρητες εγκαθετους και της επιλογης της, να ψηφισει ο κόσμος, ε/κ και τ/κ χωρίς τους εποικους που δεν εχουν δικαιωμα ψηφου, ποιον τ/κ θελουν στην Ευρωπη.

  Επιστεψες τζαι συ πως υπαρχει ελληνοκυπριος εθνικιστης που θα στειλει εναν αριστερο με κομμουνιστική τζιολας οπτική για την επιλυση του κυπριακου προβληματος τζαι όχι σοσιαλδημοκρατικη στην Ευρωπη...ήδη η Συμμαχία των Πολιτών εσήκωσεν τες παντιερες κατά της υποψηφιότητας του. Αν οι εθνικιστες ηθελαν να χρησιμοποιησουν τον Σενερ για εσωτερικη καταναλωση, αυτο εννε λογος να μεν δω αυτη την περιπτωση καθαρα πολιτικα, αν εν σωστη τουτη η επιλογη, ουτε λογος να την αποκλεισω εκ των προτερων.

  Φυσικα θα δουμε τζαι το προγραμμα του. Τζαι αν δεις εσυ εθνικιστη να προωθα τον Σενερ τωρα που πλεον πρεπει τζαι να ψηφισει όχι μονο να λαλει αμπελοφιλοσοφιες πε μου...σαννα τζαι εν τους εμαθαμε ποσο θρασυδειλοι τζαι λαϊκιστες ενι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή