Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

7.2.14

Σημειώσεις για το Κυπριακό #1

Μέρος πρώτο

1. Η θέση πως "το κοινό ανακοινωθέν θυμίζει... διχοτομικό σχέδιο Ανάν" είναι χρήσιμη μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ως εκ τούτου, η πρώτη αντίδραση/ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ως τουλάχιστον ανεπαρκής.

2. Δεν θεωρούμε, πως το οποιοδήποτε μη κυπριακό κομμουνιστικό κόμμα, στην Ελλάδα και διεθνώς, έχει την υποχρέωση να επεξεργαστεί στη θέση μας και για μας, τα δεδομένα του Κυπριακού προβλήματος από την οπτική που εμείς θα θεωρούσαμε ως ενδεδειγμένη δηλαδή από την οπτική των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Αυτό είναι μια καθαρά δική μας υποχρέωση και για την ώρα μια καθαρά δική μας αδυναμία. Όχι δική τους.

3. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ως σοβαρό εμπόδιο για τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα εκτός Κύπρου, στην διαδικασία ανάλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, να επεξεργαστούν με ασφάλεια τα δεδομένα, λαμβανομένου υπόψιν του πολιτικού προσανατολισμού του εγχώριου "συνδέσμου" αυτών των κομμάτων, που δεν είναι άλλος από το ΑΚΕΛ. 

4. Το ΑΚΕΛ δεν είναι σε θέση να διαφωτίσει με επάρκεια τα "αδελφά" εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα για το κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα των αναγκών και των προτεραιοτήτων της εργατικής τάξης, καθότι ούτε το ίδιο το ΑΚΕΛ διαθέτει επαρκή εργαλεία επεξεργασίας μιας ταξικής πολιτικής, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επεξεργασία της στο μέλλον. Επιπλέον το ΑΚΕΛ λειτουργεί εσχάτως και ως η σαρανταποδαρούσα της αριστεράς. Δεν υπάρχει ελληνικό κόμμα της αριστεράς με το οποίο το ΑΚΕΛ να μην διατηρεί στην τελική κάποιου είδους "αδελφικές σχέσεις" εκτός, ευτυχώς, από τη ΝΔ που ακόμη δεν ενδιαφέρθηκε για μια στροφή στη σοσιαλδημοκρατία!

5. Η επίκληση σε πολιτικές θέσεις που έχουν ως κέντρο βάρους τον "εθνισμό" είτε τον "εθνικισμό"  όπως στην περίπτωση της θέσης για "διχοτομικό" σχέδιο, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές εφόσον είναι πολιτικά ανεπαρκείς. Πιθανόν το ίδιο ανεπαρκείς όπως ακριβώς και το ίδιο το αναφερόμενο σχέδιο.

6. Η εργατική τάξη της Κύπρου δεν έχει καμία υποχρέωση να αναγάγει σε Εθνικούς Ηγέτες και να δοξολογεί ως Αειμνήστους, τους Ηγέτες μεταξύ άλλων, του εγχώριου Τραπεζιτικού Κεφαλαίου και τους Ηγέτες της εγχώριας Αστικής Τάξης επειδή αυτό επέβαλε το κομματικό συμφέρον της κυπριακής αριστεράς ( ΑΚΕΛ ), είτε επειδή η κυπριακή αριστερά αυτό επέλεξε να εξάγει ως "πατριωτισμό" στα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα, είτε ακόμα και να "επιβάλει" από μια θέση ισχύος λόγω των ψηλών ποσοστών του σε διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς.

7. Η εργατική τάξη της Κύπρου ως Αειμνήστους αναγνωρίζει μόνο, όσους άφησαν τον κόπο της εργασίας τους στα λατομεία και στα μεταλλεία για την πλουτοκρατία της αστικής τάξης και των ηγετών της - ως άνω -, όσους διώχθηκαν και φυλακίστηκαν για τις κομμουνιστικές τους ιδέες και όσους εργάστηκαν για αυτές τις ιδέες. Κανέναν άλλο!

Δεύτερο μέρος

1. "Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, είναι αδελφοί μας" - αυτή ήταν η πολιτική γραμμή μέσω της οποίας εμβολιάστηκε η ταξική πολιτική της αριστεράς. Το δικοινοτικό όραμα, η άρνηση κάθε  μορφής Ένωσης , είτε μονής είτε διπλής, και ο ταξικός προσανατολισμός του δικοινοτικού εργατικού κομμουνιστικού κινήματος. 

2. Η επίλυση του Κυπριακού και  η άρνηση της διχοτόμησης ως πολιτικές θέσεις, οφείλουν να έχουν ταξικά χαρακτηριστικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά. Δεν ενδιαφερόμαστε, ούτε ποτέ ενδιαφερθήκαμε ως κομμουνιστές για τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας εν γένει, ούτε για τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας εν γένει. Ενδιαφερόμαστε για μια λύση που θα μας διασφαλίζει ΠΟΛΙΤΙΚΆ και όχι ΕΘΝΟΤΙΚΑ δικαιώματα! Για μας συμπατριώτης μας είναι ο οποιοσδήποτε ζει στη χώρα μας και είναι εξαρτώμενος από την εργασία του για να ζήσει και θεωρούμε ως δικό μας αγώνα, τον αγώνα για την αναγνώριση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ως συμπατριώτες μας αναγνωρίζουμε και τους μετανάστες, Μεταξύ άλλων, θεωρούμε πως οφείλουμε να αγωνιστούμε και για τα πολιτικά δικαιώματα των εποίκων που πιθανόν να τυχγάνουν εκμετάλλευσης από το τουρκοκυπριακό κεφάλαιο ( ναι, υπάρχει ήδη και τέτοιο )

3. Ως εκ τούτου, κάθε σχέδιο λύσης θα πρέπει να εξεταστεί ως προς τις πολιτικές του συνεπαγωγές και όχι ως προς τις εθνοτικές. 

4. Ως πολιτικές συνεπαγωγές δεν εννοούμε την αφηρημένη "ενοποίηση" ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και γι αυτό απορρίπτουμε την εξίσου αφηρημένη πολιτική ορολογία περί "διχοτομικών" σχεδίων ως αστική. Ως πολιτική συνεπαγωγή εννοούμε την διασφάλιση του δικαιώματος της εργατικής τάξης της Κύπρου ανεξαρτήτως καταγωγής να συγκροτείται και να αντιπροσωπεύεται από ενιαίους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς.

5. Κάθε σχέδιο λύσης που θα κατατεθεί, είτε για μια λύση ΔΔΟ, είτε για μια λύση χαλαρής συνομοσπονδίας, είτε για μια λύση όπως την επιθυμούν οι λεγόμενοι και ως απορριπτικοί, δηλαδή μια λύση Ενιαίου κράτους χωρίς ζώνες, εκ των προτέρων εξασφαλίζει τα δικαιώματα του Κεφαλαίου. Το Κεφάλαιο έχει apriori εξασφαλίσει το δικαίωμα του να οργανώνεται "δικοινοτικά" ανεξαρτήτως της όποιας λύσης, διχοτομικής ή μη. Κομβικό σημείο αποτελεί, το κατά πόσον θα έχει και η εργατική τάξη το ίδιο ακριβώς πολιτικό δικαίωμα. Ένα δικαίωμα το οποίο στερείται σήμερα λόγω του στάτους κβο και το οποίο λογικά θα πρέπει να επανακτήσει μετά τη λύση.

6. Το πολιτικό δικαίωμα της εργατικής τάξης να οργανώνεται θα απορρέει από το Σύνταγμα του Νέου Κυπριακού Κράτους και είναι άμεσα συνδεδεμένο τόσο με το ζήτημα  των εσωτερικών ξεχωριστών ιθαγενειών όσο και με το ζήτημα της κοινής εκλογής αντιπροσώπων για τα Ανώτερα Κρατικά Αξιώματα και Θεσμούς. Δύο ζητήματα τα οποία χρήζουν ανάλυσης και επεξεργασίας

Μέρος Τρίτο: Πού βρισκόμαστε σήμερα.

1. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στηρίζουν ανοιχτά την επανέναρξη των συνομιλιών, με συνυποστηρικτή  το ΕΥΡΩΚΟ ( που φραστικά απορρίπτει το ανακοινωθέν ) αλλά πιθανόν και τους Οικολόγους στην πορεία.

2. Βρισκόμαστε επίσης στο σημείο όπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσπαθούν, σε μια κοινή επικοινωνιακή γραμμή,  να πείσουν την κοινή γνώμη πως το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί Απόφαση και δεν είναι Δεσμευτικό αλλά Πρόταση για διαπραγμάτευση. Πιθανότερο είναι πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απλώς ψεύδονται για να μετριάσουν τις αντιδράσεις του απορριπτικού μετώπου.

3. Βρισκόμαστε επίσης στο σημείο όπου ο Νικόλας Παπαδόπουλος δυστυχώς δικαιώνεται τουλάχιστον για κάποια από τα σημεία τα οποία έθιξε στην Επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, όπως το γιατί ένα Κοινό Ανακοινωθέν που αποτελεί δεσμευτική απόφαση δεν λέει λέξη για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ούτε για το Εδαφικό.

4. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε για διάσπαση της συγκυβέρνησης. Πιθανόν είναι πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα βάλει στο τραπέζι και την πιθανότητα μη στήριξης στην εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο σαφέστατα θα χρησιμοποιήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, ως μοχλό πίεσης. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι αναφορές του ΔΗΣΥ πως προσβλέπει στον πατριωτισμό του ΑΚΕΛ, ούτε οι αναφορές του Άντρου Κυπριανού για αμέριστη στήριξη στον Πρόεδρο αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπως φρόντισε να μας τονίσει.

5. Τέλος, βρισκόμαστε στο σημείο όπου η "κόκκινη γραμμή" του ΑΚΕΛ για απόσυρση της πρότασης του ΔΗΣΥ για ένταξη της Κύπρου στον ΣγΕ, ως προϋπόθεση για στήριξη του Προέδρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, έχει γίνει καπνός.

18 σχόλια:

  1. Μία παράκληση. Αν σου είναι εύκολο ενημέρωνέ μας πιο συχνά και αναλυτικά για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Μεγάλο το κενό και θα αποβεί μοιραίο, ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα. Τι κλίμα επικρατεί στους εργαζόμενους?
    Στράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις που δεν ειναι πολλές, να βγαζω καποια συμπεράσματα και να θέτω καποια ερωτήματα και ένα πλαίσιο για ότι εγώ θεωρώ αναγκαίο να λεχθεί.

      Δυστυχως όχι, δεν έχουμε την τύχη να μπορουμε να βασιστούμε στην εμπειρία ενος κυπριακου κομμουνιστικού κόμματος, είναι παρα πολλά τα κενά και κανείς άνθρωπος δεν μπορεί από μόνος του να τα καλύψει.

      Ούτε μπορούμε λόγω αναθέρμανσης του ζητήματος με το κυπριακό, να βγάλουμε από το συρτάρι μας τις έτοιμες απαντήσεις, αυτες δηλαδη που ειχαμε το 2004. Είναι τρομακτικό πως μεσα σε 24 ωρες έχουν ήδη στηθεί τα μέτωπα του Ναι και το Όχι και το ότι διαβάζουμε κείμενα εκείνης της εποχής, λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα.

      Μέσα σε αυτο το πλαίσιο, καποιοι πρέπει να κρατησουν μια πισινή, να μπει και ο ορθολογισμός και η σκεψη κάπου, να τεθούν καποια ζητήματα. Ήδη διαφαίνεται πως απο το Κοινο Ανακοινωθεν υπαρχουν νεα στοιχεια που δεν υπηρχαν στο Αναν.

      Δεν υπαρχει λευκο Ναι και λευκο Οχι, δεν γνωρίζουμε τί θα περιλαμβανει αυτη η λυση, αν θα επιστραφουν εδάφη, τί θα γίνει με το φυσικό αέριο, τί θα γίνει με το χρεος της χώρας, ούτε γνωρίζουμε αν θα υπάρχει καν καποια Ε.Ε και σε τί μορφή για να μην πω σε τί χάλι, όπου θα ενταχθεί το Νέο Κράτος.

      Όπως και ναχει, εμεις αφού λεμε πως ειμαστε κομμουνιστες, οφειλουμε να αναλαβουμε τις ευθυνες μας, να μην μεταθετουμε αυτες τις ευθυνες σε άλλους και να οριοθετήσουμε τη δική μας πορεία για μετα τη λυση...γιατι λυση θα δοθει, ας μην εχουμε ψευδαισθησεις.

      Διαγραφή
  2. Εθελε τόλμη τζαι προσωπική υπέρβαση να γραφτεί τούντο κείμενο. Νομίζω όμως ότι κάμνεις ένα λάθος :-) χρησιμοποιάς πληθυντικό τζαι διάς την εντύπωση ότι εν συλλογικό κείμενο ενώ προφανώς εν δική σου ανάλυση.
    2-3 σύντομα σχόλια..
    Το πως τοποθετούνται αδελφά κόματα εν έσιει να κάμει με το πωςτους ενημερώνει το ακελ. Γιατί ενημέρωση κάμνε τζαι κάμποση. Π.χ στην Πορτογαλλία βρίσκεις κομμουνιστές που ξέρουν το Κυπριακό παραπάνω όχι μόνο που τον μέσο Ελληνα αλλά ακόμα τζαι που Κυπραίους. Αρα, εν εν θέμα μόνο ενημέρωσης, τα κόμματα εν την έχουν τόση ανάγκη για να φκάλλουν συμπεράσματα. Παραπάνω εν θέμα πολιτικής αντίληψης.
    Την δήλωση του Αντρου για κρίσιμη περίοδο στην οικονομία που την είδες. Δεν ελέχτηκε πούποτε πέραν που ενα σάιτ που την έβαλε σαν πληροφορία. Τζαι τουντο σάιτ μάλλον εν της Αλήθειας. Η δήλωση του Αντρου έξω που το προεδρικό άλλα ελάλε. Σόρρυ αλλά εν μπορώ να βάλω λιγκ που το κινητό :-)
    Τέλος, ναι, το κοινό ανακοινωθέν εν εν δεσμευτικό. Υπηρχαν πολλά τέθκια ως τωρά. Τα δύσκολα εν ναν στις συνομιλίες. Εν έσιει άλλο δρόμο τούντη ώρα για κάθε άνθρωπο που θέλει λύση, σωστή μες τες συνθήκες, που θα έβαλε εμπόδια να αρχίσουν συνομιλίες ανεξάρτητα αν τζαι πως θα καταλήξουν.Το επόμενο στάδιο εν ναν η οριστικοποίηση της διχοτόμησης αν δεν αρχίσουν. Μεν μου πεις ότι θεωρείς την δήλωση του Γ.Γ του ΟΗΕ γλωσσικό λάθος. Την ταξική διάσταση της λύσης εν ο λαός που να την δωσει. Τζαι υπάρχουν οι προυποθέσεις.
    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον τελευταιο χρόνο καμνω πολλήν παρέα με ΚΚΕδες, εν γι αυτο που αποκτησα πιο πολλην τόλμη προφανως...:)

      Η κριτική για την ανακοινωση του ΚΚΕ, αν μπορω να την πω κριτική, ήταν απορροια της προσωπικης μου διαπιστωσης, πως οι ΚΚΕδες εχουν βεβαια μιαν ενημερωση, εχουν και τα σωστα εργαλεια να εκτιμησουν τα δεδομενα, αλλά από την άλλη το ίδιο το ΑΚΕΛ τους προκαλει μια συγχιση...γεγονος που δεν με εξεπληξε εφοσον αυτην τη συγχιση το ΑΚΕΛ την προκαλει σε όλους ανεξαιρέτως!!

      Κανένας στην ουσια δεν μπορει να βγαλει ασφαλη συμπερασματα αγαπημενε μου Χ. από τα όσα λεει, οσα διακηρύττει και οσα υποσχεται το κόμμα "μας" :)

      Αν δεν εν δεσμευτικο το κοινο ανακοινωθεν, εν εκαταλαβαμεν γιατι εγινε του κουτρουλλι ο γαμος για να υπογραφει...εν να ερτουμε μετα να πουμε πως το σημειο 3 για παραδειγμα εν το στηριζουμε και θελουμε να το αλλαξουμε;;; Εν το νομιζω....ειναι δεσμευτικο απο την αποψη πως ικανοποιει τα ελαχιστα για να κατσουν οι δυο πλευρες κατω να συνομιλήσουν.

      Όλοι θελουμε λυση. Εγω θελω λυση για να σταματησουν οι δικαιολογιες για "ειδικές συνθηκες" - θελω λυση για να ιδρυθει Κομμουνιστικο Κομμα οπως πρεπει να ειναι δηλαδη Δικοινοτικό - αλλα ξερω πως μετα την λυση "καποιοι" θα μας λαλουν παλε, πως εννεν ωριμες οι συνθηκες γιατι θα κινδυνευει η ασφαλεια του τοπου απο επεμβαση ξενων στρατων...ηντα τοτε τζι αν μας το λεσιν...:))

      Διαγραφή
    2. Την δηλωση του Αντρου την ειδα σε ανακοινωση του κομματος όχι στην Αληθεια...να την εβρω να την βαλω δαμε, γιατι εδιερωτηθηκαν τζαι αλλοι...

      Διαγραφή
  3. Το σημείο για διπλή υπηκοότητα-ιθεγένεια πάντως, εμένα μάλλον σε οριστική -με άλλο όνομα- διχοτόμηση, παρά σε κάποιου είδους "λύση" με παραπέμπει.
    Δεν ξέρω βέβαια λεπτομέρειες.

    Το σίγουρο είναι πως η βασική παρατήρηση της οικοδέσποινας είναι σωστή:
    "Το Κεφάλαιο έχει apriori εξασφαλίσει το δικαίωμα του να οργανώνεται "δικοινοτικά" ανεξαρτήτως της όποιας λύσης, διχοτομικής ή μη."

    Άρα (σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν) ο προσανατολισμός είναι προς κάποια λύση που θα καταργεί την διχοτόμηση (αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο) για το κεφάλαιο, αλλά όχι και για τους εργαζόμενους (δύο υπηκοότητες-δύο ιθαγένειες, άρα εσωτερικά σύνορα).
    Πράγμα καθόλου παράλογο εάν σκεφτούμε ποιοί (ταξικά μιλώντας) είναι αυτοί που επεξεργάζονται τις ό,ποιες λύσεις, και ποια (ταξικά) συμφέροντα εξυπηρετούν.

    Η χρονική στιγμή ακόμη (με την Κύπρο με την πλάτη στον τοίχο) της πρωτοβουλίας αυτής, εμένα τουλάχιστον μου προκαλεί προβληματισμό.

    Λες και θα μπορούσαν ποτέ οι μεγαλοαστοί και οι ιμπεριαλιστές που τους στηρίζουν να προωθήσουν κάποια λύση συμβατή με τα συμφέροντα του λαού, σε όποια εθνική κοινότητα και εάν αυτός ανήκει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορουμε να βγαλουμε ενα ασφαλες και ενα μη ασφαλες συμπερασμα Trash

      Η κατάσταση του στατους κβο, δεν εξυπηρετει παρα να ισχυροποιει τις αστικές τάξεις τοσο των ε/κ όσο και των τ/κ και βεβαια καταλαβαινεις πως δεν περιμενουμε να δουμε ασπρο φως απο Σαμαράδες και Ερντογαν...και άρα απο τις μητερες πατριδες και εγγυήτριες δυναμεις εκτος αυτου.

      Η λύση, που θα επιβληθει στο τελος, ξερουμε πως δεν δυναται να μην ειναι μια λυση προς οφελος των συμφεροντων αυτών των τάξεων και αρα προς οφελος του διεθνους κεφαλαιου και του ιμπεριαλισμου.

      Από την αλλη εφοσον οι δυο κοινοτητες ζουν χωριστά, δεν μπορουν παρα να περιοριζονται σε αποσπασματικες δρασεις που αφορουν στην ουσια τις δικες τους εξαρτησεις και τους δικους τους δυστυχως "ξεχωριστους" αγωνες...

      Κρατιομαστε τοσα χρονια απο καποιες κοινες δρασεις, ανακοινωσεις και μια κοινη γραμμη για την ΔΔΟ. Μεχρι εδω. Δεν γινεται ομως να δοθει καμια λυση υπερ του κοσμου της εργασιας υπο τις συνθηκες.

      Το ασαφες

      Αν το σχεδιο μιλα για "Πολιτειες" - οπως λενε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ή αν μιλά για "Κρατη" όπως λενε όλοι οι άλλοι...αυτη την ερμηνεια δινει και το ΚΚΕ..

      Αν όντως μιλάμε για δύο Κρατη, η λυση δεν μπορει να γινει αποδεκτη σε καμια περιπτωση, εγώ δεν θα την αποδεκτω αυτη τη λυση.

      Εαν όμως μιλά για δύο Πολιτειες τοτε ειναι η καλυτερη δυνατη λυση, εαν εχουμε μια στοχευση επιτελους να αποκτησουμε και μια κομμουνιστικη αριστερα σε αυτο τον τοπο.

      Είναι για αυτο που εγώ εχω επιφυλαξεις, περιμενω χειροτερο αποτελεσμα απο οτι ηταν το ΑΝΑΝ για να ειμαι ειλικρινης, και δεν μπορω να τοποθετηθω΄αν δεν δουμε μια τελικη συμφωνια.

      Διαγραφή
  4. Ως συμβολή στη συζήτηση:
    http://aneforiwn.blogspot.com/2009/12/772009.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Ανευ, κάθε συμβολή είναι χρήσιμη, εμένα το μυαλό μου καθεται πανω στα κάρβουνα...θενκς!

      Διαγραφή
  5. Επιτέλους, ένα ημι-νούσιμο κείμενο:) Ελπίζω ξανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα...μα εφανταστηκες στο τελος να αγαπηθουμε τζιολας;; :)

      Διαγραφή
  6. Το κοινό ανακοινωθέν μιλάει για 2 ίσα συνιστώντα κράτη και πάνω σ αυτό το κκε μιλησε για άσχημη και επικίνδυνη εξέλιξη του Κυπριακού. Εχθές από τα αποσπάσματα που είχε ο Ριζοσπάστης, έγραφε καθαρά για δύο ίσα συνιστώντα κράτη. Αυτό σίγουρα είναι διχοτόμηση και ντε φάκτο αναγνώριση της τουρκικής εισβολής.
    Στράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, μιλάει για 2 συνιστώντα κράτη. Στράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στράτο, ξερω το ειδα το κειμενο, το ΑΚΕΛ έχει άλλη ερμηνεια οπως προειπα και το ΔΗΣΥ επισης.

    Άρα η ερμηνεια θα πρεπει να πηγαζει απο το γενικότερο πλαισιο του σχεδίου και όχι απο την ιδια την λεξη "States". Το ΑΚΕΛ λέει πως το States εδώ είναι όπως το US of America για παραδειγμα.

    Όλοι οι άλλοι μιλάνε για δύο Κράτη...δηλαδη για καθαρή Συνομοσπονδία, που ειναι ενα μη αποδεκτο σεναριο...δεν θα δεσμευτούμε σε ενα δικοινοτικο Κρατος για να εξυπηρετειτε η Ε.Ε, η Τουρκία, η Ελλάδα του Σαμαρα, και οι Κεφαλαιουχοι της Κύπρου, όταν οι λαοι θα ειναι αλυσοδεμένοι σε ένα διχοτομικό σύνταγμα.

    Θα δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς το ΚΚΕ σήμερα είναι πιο κόντα στο Νικολάκη πα΄ρα με την Κυπριακή Αριστερά, όπως ήταν και πιο κοντά στο πατέρα του.
    Η συζήτηση περί του κοινού ανακοινωθέντος είαι μια πατάτα του Αναστασιάδη που τα θαλάσσωσε νομίζοντας ότι θα πετύχει κάτι καλύτερο για την Ε/Κ πλεύα από τα ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ. Δεν είναι θέμα δεσμευτικότητας ή μη. Το έκαμαν μεγάλο ζήτημα και παγιδεύτηκαν. Τώρα όμως οφείλουτμε να κοιτάξουμε μπροστά.
    Τώρα το θέμα είναι να αρχίσουν συνομιλίες. Στο πηδάλιο είναι η Δεξιά και στις δύο πλευρές, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια συγκυρία της λιτότητας και μνημονίων και μια κατάσταση νέα στη όλη περιοχή. Υπάρχουν συμφέροντα τεράστια και στις δύο πλευρές αλλά και διεθνώς. Το θέμα είναι να πάμε πάρα κάτω. Αν ππροχωρήσουν τελικά για μια υποφερτή λύση που θα βελτιώνει τους όρους πάλης για τις δυνάμεις της Αριστεράς της χώρας που θα έχει σαν βάση τις δυνάμεις τις εργασίας, δηλ. να είμαστε σε καλύτερη θεση από την υφιστάμενη κατάσταση που είμαι μια διαβρωτική ωρολογιακή βόμβα που διαρεί τη χώρα κι καθιστά τη χώρα όμηρο των ιμπεριαστών ακι των εθνικιστών πρέπει να στηριχτεί. Κι όχι μόνο: η Αριστεά στη ολότητα της (ΑΚΕΛ και πέραν από το ΑΚΕΛ) οφείλει να θέσει του στόχους πάλης [όχι μαξιαμλιστικούς αλλα εφικτούς] και εξαναγκάσει να γίνουν δεχτά κάποια ζητήματα μέσα από τη δυναμική της εμπλοκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο κοντά στον πατέρα του Νικολάκη και στο κομμα του πατέρα του Νικολάκη ήταν καταρχήν το ΑΚΕΛ! Το ΚΚΕ δεν έλαβε απο μονο του την πρωτοβουλία να εμπλακεί στις αποφάσεις της κυπριακής αριστεράς, ειναι πολλά χρόνια που πια το ΚΚΕ αποφεύγει να εμπλακεί με τον οποιονδηποτε τροπο στα εσωτερικα του ΑΚΕΛ. Ας σκεφτούμε τουλαχιστον πως το ΚΚΕ αποκήρυξε την πολιτική της Ένωσης από το 1957 και δημοσίως έκανε αυτοκριτική από τότε.

      Στον Β΄τόμο της Ιστορίας του ΚΚΕ δε, η αυτοκριτική για εκεινη την περίοδο είναι ακόμη εντονότερη. Το ΑΚΕΛ πότε αποκήρυξε την πολιτική της Ένωσης απορροια της οποίας ήταν και η προσθεση μας στο μακαριακό κέντρο;; Προσφατα άκουσα πως αφαιρεθηκε η ρητρα για την Ένωση απο το προγραμμα του κομματος μολις το 1976!! 2 χρονια μετα την εισβολή!!

      Όταν φέρνουμε ως παραδειγμα το ΚΚΕ, ειτε προς μιμηση οπως καμνουν καποιοι ειτε προς αποφυγην, να φερνουμε το ΚΚΕ εφ΄ο΄λης ως παραδειγμα και όχι το ΚΚΕ αποσπασματικά! Το ΚΚΕ είναι συνεπες ως προς την εξωτερικη του πολιτική ΕΦ΄ΟΛΗΣ!

      Εγω εφερα ενστασεις για την ανακοινωση θεωρώντας πως ειναι μια μη επεξεργασμενη ανακοινωση η οποια στερειται της ταξικής αναλυσης!

      Από εκει και πέρα, για το κοινο ανακοινωθεν αναστατωθηκεν το συμπαν μεχρι να φτασει να υπογραφει...αν υπογραφει...δεν επεμβαινει το Υπουργειο των Εξωτερικών των ΗΠΑ απλα για μια μη δεσμευτική ανακοινωση...ας σοβαρευτουμε!

      Φυσικα θελουμε λυση, αλλά θελουμε πλεον και απαντησεις για καινουρια θεματα! Τί θα γινει με το φυσικο αέριο, τί θα γινει με το μνημονιο και την Ε.Ε, τί θα γίνει με τον κατοχικό στρατό, τί θα γίνει και με το ΝΑΤΟ!! Πως θα ενσωματωθουν ολα αυτα μεσα στο σχέδιο.

      Δεν ειμαστε στο 2004...το 2004 ακομα ειχαμεν τζαι την λιρα!! Καλα καλα τί σημαινει χωρα μελος της Ε.Ε δεν ξεραμε...

      Προχθες η Αννα Διαμαντοπουλου - σκεφτου - που ειναι το συστημα αυτο καθαυτο, ελεγε στον Πιεριδη πως η Ευρωπη βουλιαζει χωρίς να βλεπουμε τον πατο, και πως αν δεν γινουν δραστικες αλλαγες ΣΗΜΕΡΑ θα καταρρευσει...

      Δεν οφειλουμε ως αριστερα να διασφαλιστουμε μεσα σε ολο αυτο το περιβαλλον;

      Με το ΝΑΤΟ τί θα γίνει; Το ΔΗΣΥ δεν φαινεται να υποχωρεί. Εμας ποια ειναι η θεση μας...

      Είναι πολλα τα ζητήματα Νικο...θελουμε λυση αλλα να παλεψουμε για μια λυση που θα μας απελευθερωσει εν μερει τουλαχιστον απο τους υφισταμενους περιοριστικούς όρους συνυπαρξης και όχι να μας περιορισει περισσοτερο...

      Εφικτους στοχους αλλα με ενα μινιμουν απαιτησεων! Κυριως οσον αφορα στα πολιτικα μας δικαιωματα και στην καθαρα πολιτικη πτυχη του ολου ζητήματος.

      Διαγραφή
  10. Η τοποθέτηση του ΚΚΕ μια χαρά ήταν. Είναι μια πρώτη τοποθέτηση επί του σχεδίου που διέρρευσε στον Φιλελεύθερο και δίχως να υπάρχουν άλλες πληροφορίες. Οπότε καλά έκαμε και δεν είπε πολλά. Το πιο σημαντικό που βλέπω είναι ότι για πρώτη ίσως φορά δε μιλά γενικώς για Ε/Κ και Τ/Κ αλλά για εργαζόμενους Ε/Κ και Τ/Κ, βάζοντας πιο έντονα την ταξική παράμετρο (ψιλά γράμματα στο νησί, μαζί με την -υποτίθεται αυτονόητη για όσους ονομάζουν εαυτόν κομμουνιστή ή "αριστερό"- εναντίωση σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ)

    http://www.902.gr/eidisi/politiki/36893/kke-sholio-gia-tis-diloseis-samara-kai-n-anastasiadi
    http://www.902.gr/eidisi/politiki/36826/anakoinosi-toy-grafeioy-typoy-tis-ke-toy-kke-gia-tis-exelixeis-sto-kypriako

    Ο Καλαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεβαστή η άποψη. Με τη διαφορά πως την πενταετια Χριστοφια το ίδιο σχέδιο επεξεργαζόμασταν στην πραγματικοτητα, και αρα δεν γνωρίζω αν το ΚΚΕ θα ηθελε να σταματησουν οι συνομιλίες εφόσον αυτο το σχέδιο υπάρχει ως βαση λύσης. Τότε θα πρεπει να πει ευθαρσως όπως λεν και καποιοι κυκλοι εδω στην Κυπρο πως πρεπει να σταματησουν παραυτα οι συνομιλίες εως ότου αλλάξει εντελως το πλαίσιο των συνομιλιών και πάμε πριν τις υπογραφες των συμφωνιων Ζυριχης Λονδινου δηλαδη πριν το 1960. Αυτη ειναι και η αποψη της λεγομενης ακρας δεξιας στην Κυπρο.

      Αν όχι, τοτε δεν χρειαζεται η συνθηματολογια περί επικίνδυνης επιστροφής του ΑΝΑΝ...το σχεδιο εμπεριεχει συμφωνηθεντα και απο τις δυο πλευρες, δεν επεσε απο τον ουρανο, αυτο εχουμε.

      Ή απορριπτουμε τις συνομιλίες και καθομαστε μεχρι να δουμε τί θα γινει ανα το παγκοσμιο ή παμε στις συνομιλίες και αποφασιζουμε να αποδεχτουμε ή να μην αποδεχτουμε το σχεδιο.

      Ελπίζω να γινομαι κατανοητή.

      Διαγραφή