Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

23.3.13

Κύπρος: Καλώς ήρθατε στον Φασισμό!


[...]
Η Κύπρος φέρει την τυπική ευθύνη για την επιβολή των μέτρων ελέγχου των κεφαλαιακών ροών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η κορυφαία οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η ουσιαστική εξουσία  θα βρίσκεται στα χέρια τής ΕΚΤ, η οποία θα μπορεί για παράδειγμα να ελέγχει την καταβολή των συντάξεων και των άλλων κοινωνικών παροχών. Με ανατριχιαστική ψυχρότητα, η εφημερίδα προσθέτει ότι στους κύπριους πολίτες θα «παρέχονται τα αναγκαία προς το ζην».
Jordan Shilton & Chris Marsden
[...]
Ας θυμηθούμε τα επιχειρήματα με τα οποία ο Τολιάτι επιχειρεί να εξηγήσει ότι ο «ολοκληρωτικός» χαρακτήρας τού ιταλικού φασισμού προκύπτει ευθύς εξ αρχής από τη σύνδεσή του όχι με το φασιστικό κόμμα αλλά με την ιταλική μονοπωλιακή αστική τάξη. Στο ερώτημα «ποια πορεία θα ακολουθήσει ο φασισμός;», ο Τολιάτι έδωσε μια απάντηση που οδηγεί απευθείας στον πυρήνα τού φαινομένου: «το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκτελεί τις εντολές τού κυρίου του, τις εντολές τής αστικής τάξης».[57] Και συνεχίζει: «κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το ολοκληρωτικό φασιστικό καθεστώς. Ο φασισμός δεν γεννιέται, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός, τη στιγμή που οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι αγγίξουν τον μέγιστο βαθμό οικονομικής και πολιτικής τους ενοποίησης. Διότι πηγή και αυτής της ίδιας τής ιδέας τού ολοκληρωτισμού δεν είναι η φασιστική ιδεολογία. Ο ολοκληρωτισμός πρέπει να γίνεται αντιληπτός ως η αντανάκλαση τής επελθούσας μεταβολής και συνάμα τής κυριαρχίας τού χρηματιστικού κεφαλαίου. [...] Αν η αστική τάξη αλλάξει τις αντιλήψεις της, ο φασισμός οφείλει να την ακολουθήσει κατά πόδας!»[58]
Κουρτ Γκόσβαϊλερ, Αφετηρίες και Παραλλαγές τού Φασισμού («Hitler, l’irrésistible ascension?», σελ. 208)

[57]. Togliatti, Lektionen, σελ. 27.
[58] Ibidem, σελ. 30. Η εν λόγω έννοια στον Τολιάτι δεν έχει, προφανώς, καμία σχέση με αυτή των σύγχρονων θεωρητικών τού «ολοκληρωτισμού» — σύμφωνα με τους οποίους ο ολοκληρωτισμός συνιστά μια κατάσταση απόλυτης κυριαρχίας που πηγάζει από ένα κέντρο εξουσίας (το παντοδύναμο κυβερνητικό κόμμα, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση τής προσωποπαγούς εξουσίας) και η οποία ασκείται πάνω στο σύνολο της κοινωνίας, πάνω σε όλες τις τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα. Αντιθέτως, στον Τολιάτι, η έννοια αναφέρεται αποκλειστικά στη νόμιμη άνοδο και παρουσία τού φασιστικού κόμματος στην εξουσία.
πηγή: Waltendegewalt

2 σχόλια:

  1. νόμιζα πως το ιστολόγιο Waltendegewalt το παρακολουθούσα εγώ και ελάχιστοι άλλοι κύπριοι.

    είδα τις τελευταίες μέρες όμως, πως στο φέισμπουκ πολλοί αριστεροί έκαναν αναδημοσιεύσεις από το συγκεκριμένο μπλογκ.

    ένα καλό μέσα στην γενικότερη αφασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΚΥΠΡΟΣ ΟΠΩΣ....................... ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ....

    Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες και κυρίως τις τελευταίες ώρες θα πρέπει να το εκτιμήσουμε προσεχτικά, με ανοιχτά τα μάτια και κυρίως το μυαλό μας.

    Πριν λίγες μέρες, όταν όλο το fb και όλο το διαδίκτυο είχε γεμίσει με φώτο, ποστ και σχόλια πανηγυρισμών για το ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, έγραψα ένα σχόλιο για τον εύκολο ενθουσιασμό που μας διακατέχει ως λαό.
    Κάποιοι μου επιτέθηκαν φραστικά με μηνύματα του τύπου:
    "Οτι δεν είναι απ τον Περισσό δεν σας αρέσει εσάς"
    "Ρε καλά την έκαναν την σκρόφα την Μέρκελ ..."
    "Και με τι θες να ενθουσιαστούμε με το ΚΚΕ που όλα στραβά τα βλέπει ;"

    Πιστεύω όμως ότι αρκετοί προβληματίστηκαν έστω κι αυτό μου φτάνει.
    Σήμερα, δεν βλέπω το ανάλογο κλίμα εδώ στο FB.
    Ούτε κωλοδάχτυλα με φόντο την κυπριακή σημαία βλέπω....
    Ούτε αγγούρια κυπριακά για την Μέρκελ....
    Ούτε χαρές και πανηγύρια..
    Σε καμιά περίπτωση, δεν θέλω να χρεώσω κάποιον με κακιά πρόθεση ή ακόμα περισσότερο να τον αναγάγω σε ταξικό εχθρό ή ρεφορμιστή - οπορτουνιστή, πολιτικό τυχοδιώκτη.
    Θα ήθελα να να καλέσω απλώς, εσάς κυρίως, που προβάλετε το αυθόρμητο ως ηρωικό καταδικάζοντας κάθε πολιτικό, κομματικό, ιδεολογικό και ταξικό διαχωρισμό ως πεπερασμένο κι ως χειραγώγηση της αγανάκτησης να δείτε τον κόσμο μέσα απ τα μάτια του Κύπριου πατέρα που κοιτάει την ταμπέλα "μόνο μετρητά" στο σούπερ μάρκετ και σκέφτεται το αύριο των παιδιών του.
    Αν μπορείτε να το κάνετε.
    Η κατάσταση στην Κύπρο ξεγυμνώνει την αλήθεια στα μάτια μας, αρκεί να θέλουμε να την δούμε.
    Η πάνοπλη χούντα των μονοπωλίων δεν αντιμετωπίζεται με ινδιάνικα τόξα και άναρθρες κραυγές.
    Δεν παλεύεται με κατάρες και με μούντζες.
    Και δυστυχώς δεν παλεύεται με αφορισμούς από το ΦΒ, απ το καφενείο, απ' το τηλεοπτικό πάνελ ή ακόμα κι απ' το βήμα της βουλής.
    Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
    Όσοι θέλουν να δουν "γροθιές στο μαχαίρι" είμαι βέβαιος πως φαντάζονται άλλο χέρι να τις δίνει, γιατί το δικό τους ξέρουν πως θα κοπεί.
    Το να πάρεις τον δύσκολο και ηρωικό δρόμο είναι σοφή απόφαση σε σχέση με το να υποστείς σαν ραγιάς την μοίρα σου.
    Αρκεί να ξέρεις που πας.
    Να έχεις σαφή στόχο και στοχοπροσήλωση.
    Να ξέρει με ποιους βαδίζεις και ενάντια σε ποιους.
    Από ποιους να φυλάγεσαι και ποιοι θα σε στηρίξουν.
    Είναι λογικό κάποιοι να βιάζονται. Είναι λογικό να θέλουν δράση εδώ και τώρα.
    Όμως όσο γρήγορα και να τρέχεις, που θα φτάσεις αν τρέχεις γύρω από μια στρόγγυλη πλατεία;
    Δρόμος χωρίς θυσίες δεν υπάρχει. Αγώνας χωρίς οργάνωση δεν μπορεί α φέρει αποτέλεσμα.
    Το να πεις ΟΧΙ σε αυτόν που κρατάει στα χέρια του και το "καρπούζι και το μαχαίρι" χωρίς να προσπαθήσεις να του τα πάρεις σημαίνει απλά ότι δεν θα φας καρπούζι.....
    Αυτά σου λέμε οι κομμουνιστές εδώ και χρόνια....
    Κι αν δεν μπορέσαμε να στα πούμε απλά για να τα καταλάβεις, λάθος μας.
    Μα αν εσύ δεν ήθελες να τα καταλάβεις, κοίτα την ΚΥΠΡΟ και την αγωνία ενός λαού όπως κοιτάς το πρόσωπο σου στον καθρέπτη .
    Πάρε την απόφαση κι έλα μαζί μας στον ταξικό συνειδητό αγώνα. Εκεί είναι η θέση σου και σε περιμένει από καιρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή