Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

21.3.13

Με εκβιασμούς και αυταπάτες χιμάνε στον κυπριακό λαό

Απειλές από δανειστές και εταίρους, κοροϊδία για εναλλακτική, τάχα φιλολαϊκή, διέξοδο, από τις πολιτικές δυνάμεις


Χιονοστιβάδα δηλώσεων, δημοσιευμάτων και άλλων αντιδράσεων προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο του Γιούρογκρουπ για ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας, καθώς συνεχίζονταν και χτες τα παζάρια για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι εκβιασμοί από την πλευρά των εταίρων και δανειστών, όσο και η καλλιέργεια προσδοκιών για φιλολαϊκή τάχα διέξοδο από την κρίση, με την εφαρμογή ενός «σχέδιου Β», στοχεύουν στο να εγκλωβιστεί ο λαός στη λογική του μικρότερου κακού και να αποδεχτεί σαν μονόδρομο τη δική του φτώχεια, για να ξεπεράσει το κεφάλαιο τα ζόρια του.
Η πρώτη αντίδραση του Γιούρογκρουπ μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, ήρθε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι το δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ είναι ακόμα στο τραπέζι και συμπλήρωσε: «Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό». Η ΕΕ δε θα χρηματοδοτεί εσαεί τη χώρα με τους σημερινούς όρους, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, και πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν μπορούν να δεχτούν μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση του κυπριακού χρέους.
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, η τρόικα κλιμάκωσε τους εκβιασμούς μετά την αρνητική απόφαση της Βουλής και διαμήνυσε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι σκοπεύει ακόμα και να οδηγήσει σε «λουκέτο» τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, την Κύπρου και τη Λαϊκή. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι το πιθανό σενάριο είναι να «σπάσουν» οι δύο κυπριακές τράπεζες σε «καλές» και «κακές», όπως ακριβώς έγινε στην Ελλάδα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, με τις καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια να περνούν στο «καλό» κομμάτι.
Σ' αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται έντονο το ενδιαφέρον και των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε εξαγορές των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, πρόταση για την απόκτηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής έχουν ήδη υποβάλλει η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μόνο των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου. Φαβορί για την απόκτηση των περίπου 350 υποκαταστημάτων, πάντως, εμφανίζεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχέδια εξόδου από το ευρώ;

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προειδοποίησε πως οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, και αυτή εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης. «Δεν θα υπάρξει βοήθεια και πακέτο διάσωσης για την Κύπρο αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», δήλωσε και ο Μίκαελ Μάιστερ, στενός συνεργάτης της Α. Μέρκελ, μεγαλώνοντας τις απειλές στον κυπριακό λαό να δεχτεί τη σφαγή του. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες καθώς αναμένει το εναλλακτικό σχέδιο «διάσωσης» της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με το «Bloomberg» η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ψηφίσει για την παράταση ή την αναστολή της ενίσχυσης της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών μέσω του ELA στη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Φρανκφούρτη, καθώς η τραπεζική αργία στην Κύπρο θα παραταθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Εξάλλου, την εκτίμηση ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να χρειασθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ που θα ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων, εκφράζει σε ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Το Ινστιτούτο επικαλείται την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ότι οι εκροές κεφαλαίων θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών.
Τροφή στα διάφορα σενάρια για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, με εμπλοκή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έδωσε η διαρροή της έκθεσης που συνέταξε η Royal Bank of Scotland (RBS) και η οποία βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Στην έκθεση, η RBS εκφράζει την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους, καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην Ευρωζώνη, θεωρώντας απίθανο το κυπριακό PSI.
Οπως σημειώνει η τράπεζα, η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια χώρα στην Ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται ότι τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. ευρώ δηλαδή στο 2.950% του ΑΕΠ. Αλλη ανάλυση, της «Oxford Economics», μιας εταιρείας με έδρα στην Αγγλία, υπολογίζει ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η Κύπρος μπορεί να δημιουργήσει στην Ευρωζώνη μια ζημιά ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί στο 3% του ΑΕΠ. Η ζημιά αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπάρξει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, κατ' εντολήν των Γερμανών, επεξεργάζονται από προχτές σχέδιο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ μέσω στραγγαλισμού των τραπεζών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποφευχθεί ρώσικη εμπλοκή στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, αν η Ρωσία συμφωνήσει στην αγορά κάποιας προβληματικής κυπριακής τράπεζας και βοηθήσει τη χώρα με περαιτέρω δανεισμό, ώστε να μη χρειαστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια και το «κούρεμα» των καταθέσεων, η ΕΚΤ θα «κλείσει την κάνουλα» της χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών, εξαντλώντας την αυστηρότητα των κανονισμών που τη διέπουν.
Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μαθηματικά στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου όποια κι αν είναι η εξωτερική - ρωσική εν προκειμένω - βοήθεια. Το σχέδιο εξόδου θα περιλαμβάνει επίσης πρόταση από την ΕΕ να λάβει η Κύπρος μια βοήθεια ύψους από 3 ως 6 δισ. ευρώ από την Ενωση και να αποφασίσει οικειοθελώς να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.
Δεδομένο το «κούρεμα» σε καταθέσεις

Τη λύπη της για την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τώρα νέα πρόταση από τη Λευκωσία. Είπε ακόμα ότι «από πολιτική άποψη, η Κύπρος χρειάζεται έναν βιώσιμο τραπεζικό τομέα και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος», ενώ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, κατά κύριο λόγο με την τρόικα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της προς το κοινοβούλιο, είπε ότι το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να συμπεριλάβει στα μέτρα τους καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό, ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα έπρεπε οι καταθέτες να συμμετάσχουν.
Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Γεργκ Ασμουνσεν διέψευσε ότι ζήτησε «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 στην Κύπρο. «Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», επισήμανε ο Ασμουσεν.
Η Κομισιόν, τέλος, πέταξε κι αυτή το «μπαλάκι» στην Κύπρο, ζητώντας της να παρουσιάσει μια λύση η οποία εγγυάται ότι το χρέος της θα παραμείνει βιώσιμο. Οπως δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους».Προσέθεσε ακόμα ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης». Ο ίδιος δήλωσε πως η Επιτροπή θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο».

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου