-Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην λίρα η Κύπρος, συζητήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων
- Το Eurogroup πιέζει για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%
- Υπό κατάρρευση μεγάλη κυπριακή τράπεζα αφού ήδη απώλεσε 2,5 δις ευρώ
- Τι λέχθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις
- Το newsit.com.cy αποκαλύπτει τα πρακτικά συντεχνιακών από τη συνάντηση
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Eurogroup, αφού όπως όλα δείχνουν μας περίμεναν με τα μαχαίρια στο τραπέζι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι θέτουν απαράδεκτους όρους ενώπιον της νέας Κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσουν στην συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο.Όπως αποκαλύπτει το newsit.com.cy, στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη, τον Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τις ηγεσίες των Συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, το τελευταίο Eurogroup, είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που έρχονται.
Το newsit.com.cy, έχει στην κατοχή του πρακτικά συντεχνιακών από τη σημερινή συνάντηση, τα οποία αναφέρονται στις αξιώσεις των δανειστών της Κύπρου για:
-Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12.5%
-Φορολογία επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών
-Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών.Η κυβέρνηση, έχοντας γνώση των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας και ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία στοχεύει στην ηγεμονία των πάντων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύσκεψη, σύμφωνα με τους συντεχνιακούς, έχει καθορίσει τις κόκκινες γραμμές της, οι οποίες στα εν λόγω πρακτικά συνοψίζονται ως εξής:
- Αν επιμένουν στο κούρεμα των καταθέσεων θα προτιμήσουμε έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη
- Οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τα μέτρα και η κυβέρνηση παρουσιάζεται πρόθυμη να συζητήσει μετοχοποίηση, με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκουν στο κράτος και τους εργαζομένους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διοχετευθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
- Διαπραγματευτικό χαρτί για την Κύπρο, αποτελούν τα μελλοντικά κέρδη από την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή χρεών.
Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει επιμήκυνση του Ρωσικού δανείου, η επένδυση του σε τράπεζα.
Η κατάσταση εντούτοις με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, βρίσκεται σε οριακά σημεία, καθώς όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία από τις τρείς μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, είναι υπό κατάρρευση, αφού ήδη έχασε 2,5 δις ευρώ.
Ανεργία και εργασιακές σχέσεις
Η Κυβέρνηση, επιχειρώντας να χτυπήσει στην ρίζα του το πρόβλημα της ανεργίας κυπρίων πολιτών, προσανατολίζεται στην εφαρμογή μέτρου το οποίο θα προβλέπει ποσόστωση στην αγορά εργασίας κατά 70% από κύπριους εργαζομένους και 30% κοινοτικούς.
Επιχείρηση «σκούπα» θα εφαρμόσει ο Νίκος Αναστασιάδης για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, με σαρωτικούς έλεγχους, ενώ, εκ των ων ουκ άνευ, θα πρέπει να θεωρείται η δήλωση της εργασίας, ακόμη και αν πρόκειται για φτηνότερο εργατικό προσωπικό.
Γνωρίζοντας ότι οι συμβάσεις στην αγορά εργασίας δεν εφαρμόζονται η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνουν κάποιες αβαρίες σε σχέση με τους μισθούς των κοινοτικών, νοουμένου ότι θα ισχύσει ποσόστωση και οι Κύπριοι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά.
Δημόσιοι Υπάλληλοι
Στους στόχους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι η διατήρηση της εργατικής ειρήνης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβεβαιώνει τις Συντεχνίες, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πολιτικές που να πλήττουν τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε όπως, για τους δημόσιους υπαλλήλους ισχύσουν τα εξής:
-Εφαρμογή εναλλαξιμότητας καθώς και ενοποίησης των υπηρεσιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών, όπου όταν υπάρξει αφυπηρέτηση ενός εκ των εργαζομένων αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
-Επανεξέταση του συστήματος αξιολόγησης και εφαρμογή αξιοκρατικών μεθόδων
-Απλοποίηση των διαδικασιών για έργα ανάπτυξης.
ΓΕΣΥ
Στη χθεσινή συνάντηση, έγινε συζήτηση και για το θέμα της καθυστέρησης στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτική ασφάλιση με συνέργεια του κράτους.
Στο μεσοδιάστημα το κράτος προσανατολίζεται στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.
πηγή: news.it
To πιο πάνω ήταν και πρωτοσέλιδο στη σημερινή Χαραυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφή- τί έγινε ρε παιδιά; -
Βρήκα λαι αλλου όσα έγραψες εκτός από τα 2,5 δις της τράπεζας
Διαγραφή;;;
Διαγραφήπού αλλου τα βρήκες;