Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

4.12.12

Ν.ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει συζήτηση με την Gazprom για παραχώρηση εθνικού πλούτου


Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΘΕΣΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΕ


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με την Gazprom για παραχώρηση του εθνικού πλούτου της Κύπρου.
Ερωτηθείς στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας κατά πόσον υπάρχουν ανησυχίες για το ότι χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα πωλούν, όπως ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος, στην ρωσική Gazprom ή σε άλλες τρίτες χώρες, εθνικά ενεργειακά περιουσιακά τους στοιχεία, ο κ. Συλικιώτης ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση με την Gazprom για την παραχώρηση εθνικού πλούτου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κύπρο», τόνισε.
Αντίθετα, είπε ο κ. Συλικιώτης,  η Κύπρος αυτή την περίοδο συζητά για την παραχώρηση άδειας ερευνητικών γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης στα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με δύο ευρωπαϊκές κοινοπραξίες στις οποίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον διαδραματίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Επειδή είναι γνωστό, συζητούμε αυτή την περίοδο με κοινοπραξίες στις οποίες  τον πρώτο λόγο έχουν η ιταλική Eni και η γαλλική Total», ανέφερε.


Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΘΕΣΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΕ
Την πεποίθηση ότι η πρόοδος που πέτυχε η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το τελευταίο εξάμηνο έθεσε γερές βάσεις, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας του οποίου προήδρευσε.
Στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης ανακοίνωσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων στον τρίτο και τελικό άτυπο τρίλογο στις 27 Νοεμβρίου για την πρόταση Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές
«Η Κυπριακή Προεδρία είχε θέσει τον προτεινόμενο κανονισμό ως βασική της προτεραιότητα στον τομέα της ενέργειας, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την άμεση υιοθέτησή του - κάτι που ζητούσε επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Υπουργός.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία για τον κανονισμό αυτό, «ο οποίος είναι σημαντικός όχι μόνον για την ενέργεια αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013.
«Θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή είναι φιλόδοξη αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη και δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών που είναι απαραίτητες για μια πλήρως ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά ενέργειας», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι το πρώτο βήμα και η πρώτη δοκιμή θα είναι η έγκριση πανευρωπαϊκού καταλόγου με Σχέδια Κοινού Ενδιαφέροντος μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Επίσης, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με τα οποία θεσπίζονται ορισμένοι πρώτοι δείκτες όσον αφορά τα επόμενα βήματα και τα διδάγματα από το ισχύον πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ.
«Τα Συμπεράσματα αυτά θέτουν σειρά παραμέτρων για μελλοντική δράση για καλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για την καλύτερη αποδοτικότητα των καθεστώτων στήριξης και για την αξιοποίηση του δυναμικού της διεθνούς συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Συλικιώτης.
Το Συμβούλιο μέσω των Συμπερασμάτων κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει, κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης και συζήτησης ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ στην ΕΕ μετά το 2020, που θα εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον του μακροπρόθεσμου συνολικού πλαισίου πολιτικής της ΕΕ.
Κατά τη Σύνοδο, ο κ. Συλικιώτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας αναφορικά με την πορεία της πρότασης Οδηγίας για την Ασφάλεια των Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που στόχο έχει τη μείωση των κινδύνων πρόκλησης ατυχημάτων στα ύδατα της Ενωσης, καθώς και τον περιορισμό των επιπτώσεων από τέτοιου είδους ατυχήματα.
«Επιτυχία θεωρώ, επίσης, την ομαλή μεταφορά του νομικού πλαισίου από Κανονισμό σε Οδηγία», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία είχε θέσει αυτή την πρόταση Οδηγίας πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της και εργάστηκε σκληρά έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος εντός του Συμβουλίου και να λάβει έγκριση να αρχίσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επισήμανε ότι ο πρώτος τρίλογος που πραγματοποίησε  την περασμένη εβδομάδα δίνει μια νέα ώθηση στην προώθηση του φακέλου αυτού και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θέτει τις βάσεις για την επίτευξη μιας ταχείας συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση κατά το επόμενο τρίμηνο.
«Ομως, η προσπάθειά μας στον τομέα αυτό δεν σταματάει εδώ», είπε και εξήγησε ότι η  Κυπριακή Προεδρία θα πραγματοποιήσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κύπρο Υπουργική Σύνοδο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
«Η συνεργασία της ΕΕ και τρίτων χωρών στην ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης της εν λόγω υπουργικής συνάντησης», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι όλες οι χώρες της περιοχής έχουν προσκληθεί, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, αλλά εκτός έμεινε η Συρία λόγω του εμπάργκο επί της χώρας αυτής.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόσκληση της Προεδρίας.
Οι Υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν επίσης την έκθεση προόδου της Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αποτελείται από τους ακόλουθους τομείς πολιτικής: την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές, τις διεθνείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.
Οι Υπουργοί είχαν επίσης μια ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στη βάση της πρόσφατης Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την ενεργειακή της πολιτική.
«Οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του τριπλού στόχου που έχουμε θέσει ως Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή την ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και την προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε, «οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική αγορά ενέργειας θα ολοκληρωθεί έως το 2014 και ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα παραμείνει απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα μετά από το 2015».
Η Κυπριακή Προεδρία, είπε ο Υπουργός εργάστηκε εντατικά για την προώθηση των πιο πάνω στόχων.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόοδος που πετύχαμε κατά το τελευταίο εξάμηνο έθεσε γερές βάσεις, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αποτελέσουν ακόμα ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει ως Κυπριακή Προεδρία για μια «Καλύτερη Ευρώπη», κατέληξε.

πηγή: Γνώμη


το τραγούδι του ποστ

4 σχόλια:

  1. μεγαλη νίκη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν λέω.


    ενεργειακό κέντρο των 27! ουάου!

    δηλαδή εκτός από τις αλυσίδες μας θα έχουμε να χάσουμε και τις αλυσίδες επί 27;;;

    μπράβο σύντροφοι! μεγάλη προσφορά στην εργατική τάξη! σήκωτη προσφορά!

    ευχαριστούμε. αν περισσέψει κανένα ψίχουλο από τα μονοπώλια, ρίχτε το για καμια αυξηση 25 ευρώ το μήνα, οταν οι συνθηκες θα το επιτρέψουν.

    είναι γνωστό, οτι οι Μαρξ και Λένιν έχουν μιλήσει εκτεταμένα για αυτό το στάδιο του σοσιαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Για να κτυπήσεις τον Ιμπεριαλισμό ανεβαίνεις κι εσύ στο τραίνο....έξυπνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνώμη...πρέπει να γίνω σεμνή και να σέβομαι....θα διαβάζω στροβολιώτη από εδώ και περα, που δεν θα μου λεει και για εργατική ταξη...θα μου το λέει απλά: όταν τρώει το κεφάλαιο δινει κανένα ψίχουλο και σε σένα και σκάσε. αφού εκεί καταλήγει η περιφημη αριστερα του ρεαλισμού.

    τα υπόλοιπα είναι ηλίθιες κομμουνιστικές ουτοπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός Μακάριος; Ο Μακάριος μόνο στους αδέσμευτους κατάφερε να μας βάλει...τρίχες...εδώ μιλάμε για ιστορικές δόξες...ενεργειακοί πόλεμοι, πυρηνικοί πόλεμοι, μεγαλεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναμένω και την ευχαριστήρια επιστολή από τον Τσίπρα για το μεγάλο Νιέτ που του στρώσαμε.

    Δεν ήξερε τί να πει ο άνθρωπος στον Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανων Επιχειρηματιών! Τώρα ξέρει.

    Για αυτό μάλλον και ο φίλος μου ο Καλλίνος ενθουσιάστηκε με το ποστ του Νέου που ανακάλυψε πως εγώ είμαι ο πραγματικός εχθρός της εργατικής τάξης στην Κύπρο και ο μεγάλος υπουλος εχρθός του λαικού κινήματος, ώστε να το διαδώσει στο φέισμπουκ μετά βδελυγμίας για να ξέρει κι ο κόσμος και να ειναι ενημερωμένος.

    Για το ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου έχει καταδικάσει στην κόλαση και την εργατική τάξη της ελλάδας και το τί θα πει το παμε και το κκε, ας αναμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή