Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

14.12.12

Το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη λαϊκή εξουσία;


-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει ότι το ΚΚΕ μεταθέτει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο σοσιαλισμό και ότι δε διαθέτει «μεταβατικά αιτήματα». Τι εννοεί και τι ισχύει;
Γράφει η «Αυγή της Κυριακής» (άρθρο Λάσκου - Τσακαλώτου): «Πολλές φορές το ΚΚΕ φαίνεται να αρνείται τη δυνατότητα επίτευξης βελτιώσεων αν δεν επιτευχθεί αρχικά η ''λαϊκή εξουσία''. Στην πραγματικότητα, αρνείται την ίδια την ανάγκη διατύπωσης μεταβατικών αιτημάτων, όπως π.χ. της αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, της δημόσιας ιδιοκτησίας των τραπεζών και άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου (...) Εδώ, πραγματικά, έχουμε την αντιστροφή μιας ολόκληρης και συνεκτικής ταξικής παράδοσης του κομμουνιστικού ρεύματος, για το οποίο η δυνατότητα αλλαγών υπέρ των εργαζομένων είναι διαρκώς παρούσα (...) Τα μεταβατικά αιτήματα ενδυναμώνουν τον κόσμο της εργασίας, του δίνουν εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Επεκτείνουν την ατζέντα, δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορετικές λύσεις από εκείνες που υποδεικνύει ο κυρίαρχος λόγος και αλλάζουν τις συνειδήσεις. Απέναντι στην κυριαρχία του ανταγωνισμού και του ατομικισμού, που επιτάσσει η ηγεμονική ιδεολογία, μπορούν να αναδειχτούν νέες αξίες, οι δικές μας αξίες, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ισότητα. Κι αν δεν περάσεις μέσα από αυτά ο σοσιαλισμός δεν είναι παρά απλή διακήρυξη: όπως εμφατικά σημείωνε ο Μαρξ, ο κομμουνισμός δεν είναι... τελικός στόχος, αλλά το πραγματικό κίνημα, που καθημερινά ανατρέπει την κρατούσα τάξη».
Παλιό το κόλπο να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό και πως δεν νοιάζεται για την ανακούφιση της εργατικής τάξης και του λαού στο σήμερα. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αλλά από αυτή έχουν πάρει διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν τους συμφέρει. Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που να μην είναι μπροστά το ΚΚΕ, οι ταξικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος. Οι οποίες, επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανοιχτή υπονόμευση των αγώνων από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «αναδιανομή του εισοδήματος». Τα συνδικαλιστικά του στελέχη όμως πρωτοστατούν στις συμφωνίες με την εργοδοσία για μείωση των μισθών (π.χ. Βασιλόπουλος), χαρακτηρίζουν τις απεργίες ξεπερασμένη μορφή πάλης και υπόσχονται διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», που στον καπιταλισμό ταυτίζεται με την ταξική συναίνεση και συνεργασία. Ο νταλγκάς του δεν είναι ότι ο ΚΚΕ δεν έχει άμεσους στόχους πάλης, αλλά ότι οι στόχοι αυτοί δεν υπηρετούν την ενσωμάτωση του εργατικού λαϊκού κινήματος που οι ίδιοι επιδιώκουν. Γι' αυτό άλλωστε με μεγάλη ευκολία συνασπίζονται σε αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ μέτωπα με κάθε καρυδιάς καρύδι από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, με εργατοπατέρες δοκιμασμένους στο να περνούν τα «θέλω» και «πρέπει» της αστικής τάξης στο εργατικό κίνημα.
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μεταβατικά αιτήματα», εννοεί διαχείριση του καπιταλισμού με άλλο μείγμα από μια άλλη κυβέρνηση, που θέλει να είναι η δική του. Τέτοιο αίτημα είναι για παράδειγμα η εθνικοποίηση των τραπεζών. Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι οι κρατικές τράπεζες θα μοιράζουν λεφτά με τη σέσουλα στο λαό και τους μικροεπαγγελματίες, έξω από τους νόμους του καπιταλισμού και τον ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς ομίλους και τα χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια. Μιλάει για αναδιανομή, αλλά δε λέει πώς θα επιβάλλει στον καπιταλιστή να πληρώνει με ικανοποιητικό μισθό τον εργαζόμενο, πώς θα πετύχει να έχει υψηλή (καπιταλιστική) ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα μεγάλη φορολογία για το κεφάλαιο. Μια κυβέρνηση με ένα τέτοιο πρόγραμμα δε θα δώσει ελπίδα και κουράγιο στον κόσμο, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γρήγορα θα σπείρει απογοήτευση και ηττοπάθεια. Μόνο η πάλη με ριζοσπαστικά αιτήματα, που αντικειμενικά βοηθούν να ωριμάζει στις λαϊκές συνειδήσεις η αναγκαιότητα της σύγκρουσης και όχι της συμμαχίας με τους αστούς και την εξουσία τους, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν κίνημα ικανό να αποσπά κατακτήσεις, προκαλώντας ανεπανόρθωτα ρήγματα στο αστικό σύστημα και με στόχο την ανατροπή του. Για ένα τέτοιο κίνημα παλεύει το ΚΚΕ, ένα τέτοιο κίνημα εχθρεύονται με μίσος τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

4 σχόλια:

  1. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μεταβατικά αιτήματα», εννοεί διαχείριση του καπιταλισμού με άλλο μείγμα από μια άλλη κυβέρνηση, που θέλει να είναι η δική του. Τέτοιο αίτημα είναι για παράδειγμα η εθνικοποίηση των τραπεζών.

    καλά στην κύπρο αυτοί θα θεωρούνταν κανονικοί τρομοκράτες που διακατέχονται από μένος κατά του κόμματος των εργαζομένων! δεν το συζητώ!

    πάλι καλά που ο Αλέξης συμπαθεί και τη Λάτση...

    αυτά τα 5-6-7-8-9 άρθρα που εμφανίστηκαν στην Αυγή σε δυο μέρες υπερ της κυπριακής κυβέρνησης μόλις ανακοινωθηκε η υπογραφή του μνημονίου και άρχισε η ψηφιση των μέτρων, γράφτηκαν αυθορμήτως Αλέξη ή δόθηκε από πάνω η ντιρεκτίβα;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι άλλες ενδιαφέρουσες πασς αριστερές ειδήσεις:

    Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου και Αλβανίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση 3/12/2012


    Κύπρος και Αλβανία υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την Υπουργό Ολοκλήρωσης της Αλβανίας Μελίντα Μπρέκου να εκφράζει τη δέσμευση της χώρας της να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι “η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μια από τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ”, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη της κ. Μπρέκου “έρχεται ως συνέχεια των πολύ εποικοδομητικών διαβουλεύσεων που είχαμε στα Τίρανα” στις 31 Ιουλίου “και την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι στη Λευκωσία” στις 4 Οκτωβρίου.

    “Σε αυτό το πλαίσιο, έχω επαναλάβει στην Υπουργό Μπρέκου ότι η κυπριακή Προεδρία υπήρξε εμφανώς πλήρως υποστηρικτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και έχει ενθαρρυνθεί από την αφοσίωση της αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Αλβανία πιο κοντά στην ΕΕ”, είπε η κ. Μαρκουλλή.

    κ.λ.π, κ.λ.π

    http://www.onlycy.com/261704-μνημόνιο-συναντίληψης-κύπρου-και-αλβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
    Στη μέγκενη των μονοπωλίων
    Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα
    Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στις θέσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής καθώς και στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, έκφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εισηγητής του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την «πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας» στην ΕΕ είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Φούλε και των ομιλητων από τις πολιτικές ομάδες.
    Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, υπογράμμισε τα εξής:
    «Το Συμβούλιο και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αξιολογούν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, με βάση τα κριτήρια των Συνθηκών του Μάαστριχτ, της Κοπεγχάγης, της Λισαβόνας, τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Ευρώπη 2020" -- Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Αλβανία για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτό πλούτο) και ταυτόχρονα ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος, των κατασταλτικών μηχανισμών για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
    Τα εθνικιστικά και σοβινιστικά κηρύγματα και πολιτικές - "χρυσός κανόνας" - της αστικής τάξης αξιοποιούνται για την εκμετάλλευση των λαών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
    Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Οι λαοί αντιπαλεύουν την ενσωμάτωση νέων κρατών στην ΕΕ. Η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των λαών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».

    Ριζοσπαστης 13/12/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άνευ, τοποθετήθηκα για το άρθρο σου, σου άφησα σχόλιο. ( αν νόμισες πως δεν το είδα και αφησες λινκ )

    Θα τα λέω με τον λαουτζίκο εγώ από εδώ και πέρα που καταλαβαινόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή