Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

26.8.12

To Ιράν σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο για τη Συρία στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων

Το Ιράν σκοπεύει να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), την οποία θα φιλοξενήσει την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

“Οι χώρες μέλη του ΝΑΜ αντιτίθενται στην όποια ανάμειξη ξένων δυνάμεων και στις τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία και ως εκ τούτου πρέπει να παρουσιαστεί μια νέα πρόταση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΜ, η οποία να αξιολογηθεί από τις χώρες μέλη”, είπε στους δημοσιογράφους.

 Οπως είπε ο ίδιος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης, “ο λαός της Συρίας και όχι ξένα κράτη θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του”. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι το ζήτημα της συγκρότησης μιας ομάδας επαφής για τη Συρία είναι ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ταυτόχρονα, τo Ιράν εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία στη σύνοδο κορυφής του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να οδηγήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. “Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η παρουσία στο Ιράν του Αιγύπτιου προέδρου θα οδηγήσει στην επέκταση των διμερών δεσμών”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μόρσι αναμένεται να φθάσει στην Τεχεράνη την Τετάρτη για την σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ) στη διάρκεια της οποίας το Ιράν θα αναλάβει από την Αίγυπτο την προεδρία του 120μελούς οργανισμού. Το Ιράν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979 εξαιτίας της ειρηνευτικής συνθήκης που υπέργραψε η Αίγυπτος με το Ισραήλ.

 Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλι Ακμπαρ Σαλεχί, κάλεσε το Κίνημα των Αδεσμεύτων να χρησιμοποιήσει πλήρως την εξουσία που διαθέτει ώστε να διαδραματίσει περισσότερο σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και επισήμανε ότι η πλειονότητα των 120 χωρών μελών του ΝΑΜ αντιτίθενται στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

“Το Ιράν έχει την ίδια ανησυχία με πολλές χώρες μέλη του ΝΑΜ ως προς την αύξηση της εξουσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε σχέση με αυτό”, σχολίασε ο Σαλεχί.

Ο ίδιος κατηγόρησε, εξάλλου, το Ισραήλ ότι προκαλεί μια “παλαιστινιακή τραγωδία” και ότι πυροδοτεί την διεθνή τρομοκρατία. “Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από την τυφλή και μεροληπτική στήριξη (από τις διεθνείς δυνάμεις) της ισραηλινής τρομοκρατίας και της πολιτικής της επιθετικότητας, του εποικισμού, των απειλών, των βασανιστηρίων και της καταστροφής”.

Ο Σαλεχί είπε ότι η πραγματική ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους και της δημιουργίας ενός δημοκρατικού μηχανισμού για την πολιτική τύχη των εδαφών που έχει καταλάβει το Ισραήλ στο μέλλον.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ο Σαλεχί είπε ότι “το Κίνημα των Αδεσμεύτων θα πρέπει να αντιτεθεί σθεναρά…στις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από συγκεκριμένες χώρες κατά χωρών του ΝΑΜ”.

Στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Παρασκευή συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ή ανώτερο 80 χώρες, ενώ 50 χώρες μέλη θα εκπροσωπηθούν από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους.

πηγή

6 σχόλια:

  1. Σχεδόν 100 χώρες θα συμμετάσχουν στην Σ.τ.Α

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1592972

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θορυβημένη η Δύση..

    Η Τεχεράνη αναμένεται να είναι ο πρώτος προορισμός του Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτός Βορείου Κορέας ως ηγέτης της χώρας του, όπου και αναμένεται να παραστεί στην σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Η συγκεκριμένη σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ιράν από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου, με βασικό θέμα συζήτησης την κρίση και τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος του Κινήματος των Αδεσμεύτων ήταν αρχικά να είναι η τρίτη επιλογή απέναντι στο ΝΑΤΟ της Δύσης και στο Ανατολικό Μπλοκ και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συνολικά 120 χώρες.

    Πάντως το γεγονός πως η συγκεκριμένη Σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη, έχει δημιουργήσει αρκετές ενοχλήσεις στην Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν δεν είναι ικανό και άξιο για να φιλοξενήσει μία σύνοδο κορυφής στο έδαφός του.

    Μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ ενοχλούνται και από την παρουσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη καθώς τόσο η χώρα του όσο και το Ιράν έχουν πυρηνικά προγράμματα τα οποία θεωρούνται από την διεθνή κοινότητα ως απειλή για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια.

    iefimerida.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο Μπαν-Γκι-Μουν στη Σύνοδο

    καθώς και ο ηγέτης της Χαμάς...μάναμου και παναγιά...





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Κύπρος αποχώρησε από το Κίνημα των Αδεσμεύτων (ζήτω μας) το 2006 λόγω της ένταξης της στην Ε.Ε

    διατηρεί το δικαίωμα του φιλοξενούμενου κράτους στις συνόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικοί γραμματείς του «Κινήματος των Αδεσμεύτων» έχουν διατελέσει ο Γιουγκοσλάβος Τίτο (1961-1964), ο Αιγύπτιος Νάσερ (1964-1970), ο Αλγερινός Μπουμεντιέν (1970-1973), ο Φιντέλ Κάστρο (1979-1983) και από το 2006 ο Ραούλ Κάστρο. Στις πρόσφατες συναντήσεις του «Κινήματος» παίζουν ρόλο και ο Ούγκο Τσάβες και ο Έβο Μοράλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έψαξα άδικα να βρω...αν μας περίσσεψε κανένας κλειτήρας λόγω υποχρεώσεων στην προεδρία της ε.ε και τον στείλαμε...αλλά δεν βρήκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή