Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.8.12

Κλιμάκωση της έντασης στο Κουρδικό


«Επίθεση ΡΚΚ σε στρατιωτικό όχημα στην Φώκαια Σμύρνης»

Η νέα επίθεση του ΡΚΚ έχει πολώσει ακόμα περισσότερο την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και υπενθυμίζει ότι η ανοιχτή πληγή του Κουρδικού παραμένει το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα της χώρας. Ο τουρκικός τύπος στις 10 Αυγούστου 2012, προβάλλει με πρωτοσέλιδα την χθεσινή επίθεση τουΡΚΚ σε στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Φώκαιας Σμύρνης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 12. Η επίθεση που έγινε με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό στόχευε στρατιωτικό όχημα που κατευθυνόταν στην βάση της Φώκαιας, ενώ ακολούθησε δεύτερη έκρηξη καθώς πλησίαζαν πυροσβεστικά οχήματα στο σημείο. Η Cumhuriyet αναφέρει ότι η βάση της Φώκαιας κατέστη στόχος του ΡΚΚ διότι εκεί εκπαιδεύονται Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης Στρατοχωροφυλακής που μάχονται κατά του ΡΚΚ στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για εκδίκηση του ΡΚΚ λόγω των επιχειρήσεων των εν λόγω Ειδικών Δυνάμεων στο Σεμντιλί. Στο μεταξύ, ο Τύπος αναφέρει ότι επίθεση πραγματοποίησε χθες το ΡΚΚ σε φυλάκιο της Στρατοχωροφυλακής στο Ντιγιάρμπακιρ χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Στο μεταξύ, η ένταση των επιθέσεων των Κούρδων ανταρτών, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μια νέα φάση σκλήρυνσης της στάσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα διαφαίνεται η πολυπλοκότητα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στο Κουρδικό, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας να επικρίνει ανοιχτά συγκεκριμένους αξιωματικούς του στρατού. Επίκεντρο όλων αυτών είναι η έστω και αδύνατη ροή πληροφοριών που φέρουν το ΡΚΚ να ελέγχει πλέον ολοκληρωτικά κάποιες περιοχές της χώρας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του περιεχομένου των ένοπλων επιθέσεων.

Όπως αναφέρεται στον τύπο, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν σε γεύμα Ιφτάρ που παρέθεσε χθες για τους συγγενείς των πεσόντων και τους αναπήρους των συγκρούσεων, απάντησε στους ισχυρισμούς ότι το Χακκιάρι «έφυγε από τα χέρια της χώρας». Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ανάρμοστους» και τόνισε ότι ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της χώρας δεν μπορεί να καταληφθεί από κανέναν. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι δεν θα παραιτηθούν από την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και - υπονοώντας τον Ταξίαρχο Οσμάν Παμούκογλου ο οποίος είπε ότι το Χακκιάρι φεύγει από τα χέρια της χώρας-, τόνισε: «Ορισμένοι εμφανιζόμενοι στα τηλεοπτικά δελτία προβαίνουν σε δηλώσεις χωρίς επίπεδο με τις οποίες μάλιστα τολμούν να πουν πως ο τάδε νομός μας έφυγε από τα χέρια μας. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φθάσει σε ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα». Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι δεν θα δώσουν θετική απάντηση στην έκκληση του CHP για έκτακτη σύγκλιση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 14 Αυγούστου και είπε ότι ενώ οι ίδιοι δίνουν μάχη κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης», το CHP δίνει μάχη εναντίον της κυβέρνησης, με τη γλώσσα της «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο Ερντογάν τόνισε παράλληλα πως «Εμείς δεν θα υποκύψουμε σε αυτά τα παιχνίδια και τις άνανδρες επιθέσεις. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα βήμα από την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ένα δημοσίευμα με ιδιαίτερα μηνύματα: «Οι επιθέσεις ΡΚΚ στο Σεμντιλί οργανώθηκαν με την βοήθεια Ιράν και Συρίας»

Στο ίδιο πλαίσιο ένα δημοσίευμα από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabahστις 10 Αυγούστου 2012, θέτει ξεκάθαρα τις πτυχές τις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας που επηρεάζονται καθοριστικά από τις νέες επιθέσεις του ΡΚΚ. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρόσφατες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις του ΡΚΚ στο Σεμντιλί και στην Τζουκούρτζα, οργανώθηκαν με την υποστήριξη της Συρίας και του Ιράν. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, το Ιράν απελευθέρωσε την εκεί πτέρυγα του ΡΚΚ,PJAK, ενώ ο Σύρος ηγέτης Ασσαντ παράσχει οικονομική υποστήριξη και οπλισμό στο ΡΚΚ όπως εκτοξευτές βομβίδων, αντιαεροπορικά όπλα και γενικότερα βαρύ οπλισμό. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν στο Σεμντιλί είχαν εκπαιδευτεί στο Ιράν, στο στρατόπεδο Shehidan που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ.  Επίσης επισημαίνει ότι γυναίκα πρώην μέλος του ΡΚΚ που αποσκίρτησε δήλωσε στις δυνάμεις ασφαλείας ότι το εν λόγω στρατόπεδο στο Ιράν θεωρείται πολύ ασφαλές καθώς «Όλοι γνωρίζαμε ότι η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει κτύπημα στο έδαφος του Ιράν».  

Ο ηγέτης του κουρδικού BDP κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο για την επίλυση του Κουρδικού

Η Radikal αναφέρει ότι ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάλεσε την  κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στρατού στο Σεμντινλί και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κουρδικού.Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντεμιρτάς τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση το BDP θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις. Ο Ντεμιρτάς προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στην δυτική Τουρκία (όπως η χθεσινή στην Φώκαια) θα ενδυναμώσουν τον εθνικισμό στην Τουρκία, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την άποψη ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το BDP, τον Οτζαλάν και το PKK και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο. «Tο κράτος πρέπει να σταματήσει την χρήση των όπλων και το ΡΚΚ παρομοίως πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στον στρατό. Ο πόλεμος θα κλιμακώνεται όσο παραμένει χαλασμένο το πλοιάριο που μεταφέρει επισκέπτες στο Ιμραλί. Επιδιορθώστε το πλοιάριο ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει προς την ειρήνη» δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου