Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.8.12

Με υπογραφή ΑΚΕΛ το μνημόνιο - Αλληλούια

Πρώτα ένα τραγούδι, επανάληψη. Αυτό μου ήρθε και να με συγχωρέσετε. Ο Φρόυντ είπε, πως την μέρα που ο πρώτος άνθρωπος βωμολόχησε αντί να ρίξει μια πέτρα, γεννήθηκε ο Πολιτισμός. Ε το λοιπόν, για μένα αυτός ο Πολιτισμός φλερτάρει ανοιχτά με τη βαρβαρότητα, και αντί να  βωμολοχήσω και να γίνω μέρος του, θα αντιπροτείνω ένα τραγούδι.

Και θα αντιπροτείνω έναν Μαρκούζε και έναν Λόρκα που γεννήθηκαν σαν σήμερα...

Οι αριστερές κυβερνήσεις οπλίζονται με όπλα και οπλίζονται με μνημόνια κατά του λαού, καμμιά αμφιβολία περί τούτου.

Κι αυτές που δεν υπέγραψαν, μας πάτησαν στο λαιμό, μας είπαν και ψυχάκηδες που δεν συναινέσαμε στην ακρο-αριστερή επαναδιαπραγμάτευση μετά βαίων και κόκκινων κλάδων.

Η υπογραφή του μνημονίου από τον Δημήτρη Χριστόφια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όσες άλλες προσπάθειες και αν καταβάλει για τη σωτηρία του τόπου ή για να το πούμε καλύτερα, για την αναβολή της ποινής...μήπως επιπλέαμε σαν τόπος μέχρι νεωτέρας....

Ο κακός γάμος που έχει επιβληθεί στους λαούς με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δεν λύνεται , επίσης, όταν η αντιπρόταση είναι η διάλυση του γάμου και η σύναψη προξενιού με έναν εξίσου επικίνδυνο γαμπρό...ξεκαθαρίζω πως δεν είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για κόμμα τύπου υπερ-ιδεολογικής διεθνοποίησης αγκαλιά με τον καπιταλισμό και το νατο...το ξεκαθαρίζω, έστω κι αν ευθαρσώς μου έχει λεχθεί, πως έτσι κι αλλιώς δεν είμαι επιθυμητή στα στέκια τους...

Υπερ-ιδεολογικό είναι μόνο το Κεφάλαιο. Τέτοιους υπερ-ιδεολογικούς αγώνες κάντε τους μόνοι σας στον καθρέφτη του Πολιτισμού σας.

Δεν πουλάμε...δεν πουλάμε την εργατική τάξη, και δεν είναι "ιδεολογικό" το θέμα ,είναι θέμα εναρμόνισης της μέσα και της έξω πραγματικότητας μας, και είναι θέμα άσκησης στην τέχνη της τοξοβολίας του νου, να ξέρουμε πως, το βέλος θα ευθυγραμμιστεί μια μέρα με την πορεία του κόσμου.

αυτό το τραγούδι μου ήρθε  στο νου μόλις είδα την είδηση κι ας λέει για αγρότες και μονοπώλεια.




εδώ η είδηση

48 σχόλια:

  1. Θεωρείς σίγουρη [όπως υποβάλλεις με τον τίτλο της ανάρτησης ΣΟΥ] την «υπογραφή ΑΚΕΛ στο μνημόνιο»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ σίγουρα δύο πράγματα:

    το ΑΚΕΛ διαπραγματεύεται και αν πετύχει τα "σωστα" μετρα θα υπογράψει, αυτό συνάγεται απο τις δηλώσεις του Στέφανου.

    το ΑΚΕΛ μπορεί και να ελπίζει να μην συναινεσει η Τρόικα στις προτασεις τις κυβέρνησης για να μην υπογράψει...

    εκείνα τα 2,1 δις της Λαικής όταν τα έδιναν δεν ήξεραν ότι ανοιγαν το σπίτι να μπει μεσα ο Λύκος;;

    διερωτούμαι Ανευ, με ολη την καλη διάθεση, αν τελικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Λαικής, η κυβέρνηση επαθεν ότι και με τον διορισμό του άλλου λύκου του Πόλυ...

    γιατί να εμπιστευτώ πλέον τους συμβούλους και τους υπολογισμούς!!

    και τωρα βρισκομαστε σε αυτο το αδιεξοδο. πως δωσαμε το πρασινο φως στην Τρόικα με την ανακεφαλαιοποιηση της Λαικής λες και δεν ξεραμε τί εστί Τρόικα.

    ή τί θα γίνει στην μετεπειτα κυβερνηση οταν ο Λυκος θα ειναι πια μεσα στη χωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς ο τίτλος της ανάρτησης είναι προβοκατόρικος. Από που συνάγεται τούτο το συμπέρασμα; Σίγουρα θα γίνει διαπραγμάτευση με τη τρόικα, και οι γραμμές της κυβέρνησης είναι σαφέστατες από τη πηγή που παραθέτεις: να μη φορτωθούν τα βάρη οι εργαζόμενοι και να μην οδηγηθούμε σε καραμπινάτη ύφεση.

      Αν η τρόικα επιμένει, δεν θα υπογραφει κανένα μνημόνιο. Θα ήταν και λάθος τακτικής, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Περιμένουμε ακόμα νέα από αλλού, αυτά θα καθορίσουν τι ακριβώς θα γίνει.

      Η τρόικα και το μνημόνιο πρέπει να σπρωχθεί για μετά τις εκλογές σε περίπτωση που επιμένουν στις απόψεις τους και δεν υπάρχουν και καλά νέα, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα δημιουργίας αντιμνημονιακών μετώπων των εργαζομένων, που θα δώσουν εντολή στον υποψήφιο που στηρίζεται από την αριστερά, για τη μη υπογραφή των εντολών του ΔΝΤ. Αυτή νομίζω πρέπει να είναι η τακτική (μας).

      Αν ο λαός επιλέξει αυτόν που του υποβάλλουν στη τελική τα ΜΜΕ, οι ίδιες οι τράπεζες, τα κόμματα της δεξιάς και οι πρεσβείες, τότε θα μας φάει ο λύκος σίγουρα.

      Για το λάθος των 2 δις στη Λαϊκή, δεν θα διαφωνίσω, αλλά και είναι μάλλον πρόωρο να το αξιολογήσουμε. Ίσως ναι, να είναι τεράστιο λάθος στρατηγικής, όπως αποδείχτηκε και αυτό του Πόλυ.

      Και ναι, δεν είπε κανείς ότι όλα σοφά γίνονται.

      Το ζήτημα είναι, τι θα μπορούσε να γίνει σε σχέση με τη λαϊκή και τα χρονοδιαγράμματα που ετέθησαν τότε, από ένα κράτος που -κακά τα ψέματα- είναι λόγω της ένταξής του στην ΕΕ και το ευρώ, με το ένα πόδι ήδη στο στόμα του λύκου.

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς ο τίτλος της ανάρτησης είναι προβοκατόρικος. Από που συνάγεται τούτο το συμπέρασμα;

      Εχουμε δυο δηλωσεις Νεε.

      1. Το μνημονιο θα υπογραφει τελος Σεπτεμβριου, οπως μας πληροφόρησε ο Διοικητης της Κεντρικής Τραπεζας.

      2. Οτι ο πρόεδρος δεν προκειται να παραιτηθεί.

      Εν προβοκατσια να σκεφτω πως το ρωσικο δανειο, σκοπο εχει να εξυπηρετήσει την επιτευξη μιας "καλης" συμφωνιας με την Τρόικα, ωστε η θητεια να ληξει κανονικά;


      Εσυ θεωρείς νορμαλ, σε ενα μηνα να υπογραφουμε μνημονιο και κανενας να μην το συζητα; Οκ, περιμενουμε τις κινησεις με τη Ρωσία. Κατανοητό. Είναι αναγκη ο Στεφάνου, που δεν λειτουργει αυτονομα, εκπροσωπει τον προεδρο, να κανει τετοιες δηλωσεις;

      Να καταλαβω πως δηλωσεις για υπογραφη του μνημονιου σε ενα μηνα θα κανει ο Σιαρλης και ο Πανικος ο Δημητριαδης. Ο Στεφάνου εχει αλλο ρολο. Τα λεγομενα του θεωρουνται προεδρικες ανακοινωσεις.

      Εξου και η αντιδραση η δική μου. Αν δηλαδη, εχουν παρει αποφαση, ο κυπριακος λαος εχει δικαιωμα να μην το μαθει την τελευταια στιγμη.

      Αν ημουν "υπεραισιοδοξη" θα μπορουσα να εκλαβω αυτη την δηλωση ως: εν θα υπαρξει καθολου μνημονιο γιατι δεν θα χρειαστει και αρα ο Προεδρος δεν θα παραιτηθει.

      Νομιζεις μπορουμε σημερα να ειμαστε αισιοδοξοι με τις προθεσεις της Τρόικα;

      Καταρχην ως κυπριακος λαος εχουμε το δικαιωμα ελεγχου του υψους του δανειου που θα ορισουν οι Τροικανοι. Υπαρχουν απο παντου ενδειξεις οτι φουσκωνουν τα νουμερα και ξαφνικα το 2,1 εγινε 4 και μετα εγινε 10 δις!!!

      Εν προκυπτει ενα ζητημα νομικης κατοχυρωσης του Προεδρου να φεσωσει με μιαν υπογραφη τον κυπριακο λαο, εφοσον υπαρχει ενδεχομενο στημενης εξαπατησης;

      Τι σημαινει η Τρόικα ερχεται, ελεγχει, μαζεύει στοιχεια και μετα μας φερνει τον λογαριασμο;; Το κυπριακο κρατος δεν εσιει το δικαιωμα ερευνας γι αυτο το λογαρισμο πριν τον δεχτει;

      Για τα 2,1 δις, ηταν δουλεια της κυβερνησης να ξερει πως θα μας εθεταν το ζητημα του κατ επειγοντος, οπως εκαναν οπου επεβαλαν μνημονια.

      Θκυο τραπεζες εχουμεν ουλλες τζαι ουλλες! Όχι εν επρεπε να ανακεφαλαιοποιηθει η Λαική τζαι μαλιστα με μια φτηνη δικαιολογια πως θα εχαναν τα λεφτα τους οι καταθετες.

      Τωρα που θα μπουμεν σε ενα κατηφορο φτωχοποιησης του λαου, μεσω φορολογήσεων,περικοπών,ιδιωτικοποιήσεων, εν θα επηρεαστουν "καταθετες";

      Εξαλλου ξερουμε πως το μνημονιο επανεξεταζεται καθε τριμηνο ή εξαμηνο.

      Δηλαδη και να πετυχουμε π.χ να μην κοπει τωρα ο 13% σε εξη μηνες θα κοπει.

      Αφορα ενα ασταματητο κατηφορο, και πρεπει απο σημερα να μην επιτραπη να ακουστει ο πυροβολισμος της εκκινησης...

      Διαγραφή
    3. Δεδομενης και της υφισταμενης συνεργασιας ολων ανεξαιρετως των συνδικαλιστικών οργανωσεων, εχουμε ακομα ενα λογο να μην θελουμε την υπογραφη αλλα την οργανωμενη αντισταση και απο τα αριστερα και απο τα δεξια συνδικατα και τώρα και μετα τις εκλογες.

      Διαγραφή
  3. η άλλη επιλογή που έχω ειναι να το ριξω στους Μαγια και στον Παίσιο και να περιμένω το θαύμα: να διαλυθει ή ευρωζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή δεν έχεις συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και το ‘χεις ρίξει στη μεταφυσική;

      Διαγραφή
    2. οπως μου τα εξηγησεν η μαγισσα προχθες που επινναμεν μπυρες, εχω στη διαθεση μου ευρεια γκαμα επιλογών:

      Μαγια - πνευματικότητα
      Παίσιος - θρησκεία
      Λιτσα Πατέρα - αστρολογία.

      εχω πολιτική προταση. την ειπα ανοιχτα.

      ειναι εποχη καθοριστικών επιλογων τοσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά.

      εξεφρασα την αποψη μου και για τα δυο. και εδω και σε αλλα ιστολογια.

      η υπογραφη του μνημονιου θα ειναι η καταστροφή της κύπρου.

      ασε που παει περιπατο και η ωραία θεωρία πως η κρατική αριστερη εξουσια μπορει να επιβαλει καιριες θεσμικες αλλαγες στο συστημα.

      πούντες θεσμικες αλλαγες; και τί να υποθεσω; πως εχει λαθος η θεωρία ή πως εν αχρηστη η κυβερνηση αλα στροβολιωτης.

      επιλεγω να ειμαι πιο κοσμια απεναντι στο κομμα και στον κοσμο του και να πω, πως ειναι λαθος η θεωρία.

      εξω απο το ΔΝΤ και εξω απο το ΝΑΤΟ στο οποιοι μπαινουμε απο το παραθυρο.

      Διαγραφή
    3. Τελευταία όλο και πιο πολύ τριγυρνά στο μυαλό η σκέψη να πάμε με τον ρούσικο και τον κινέζο καπιταλισμό. Εξ άλλου που μεν πρώτοι ήταν κάποτε και κομμουνιστές ενώ και οι δεύτεροι λαλούν πως εν κομμουνιστές ‘κόμα! Άστε που τελευταία κάπου διάβασα [link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2012/08/blog-post_15.html?showComment=1345114366924#c8935803522262034770] και τα πιο κάτω που τα βρίσκω αρκετά σοφά και δεν θα ήταν άσχημο να τα υιοθετούσαμε στην επιχειρηματολογία μας να πάμε με τους ρώσσους και τους κινέζους:
      Φυσικα εσιει συμφεροντα η Ρωσια στην Κυπρο, τουτον εν το εξεραμεν οταν εγινουμαστεν φορολογικός παραδεισος;

      ή θελουμε παπα να μας το πει, πως τα οικονομικα συμφεροντα της ρωσιας τα οποια εν αμεσα εξαρτωμενα που τον πολεμο για τα πετρελαια στην περιοχή, συναδουν με τα συμφεροντα τζαι της Κινας!

      επειδη οι κολαουζοι θελουν να προσαρτησουν την Κυπρο στο αμερικανικο κεφάλαιο τζαι στα συμφεροντα του Νατο τζαι της Ε.Ε στον πολεμο με τη Συρια, τζαι να μας καμουν προτυπο Βραζιλίας,εμεις πρεπει να σφυριζουμεν αδιάφορα;

      ή μηπως πρεπει να το παιξουμεν εμεις μητερες Τερεζες κατά του καπιταλισμου ΟΛΩΝ τζαι να αφηκουμε την χωρα να καταρρευσει!!

      Φυσικά στην παρουσα στιγμή, και οσον αφορα την οικονομία αλλα και οσον αφορα την επιλυση του Κυπριακού, η ενισχυση των αμερικανικών και τουρκικων συμφεροντων στην περιοχή ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!

      Τζαι μακαρι να μας δωκει 15 δις ο Πουτιν όι 10 δις!

      Η αλλη λυση εν η επανασταση. Θελετε να καμουμεν επανασταση για κανενα εικοσαλεπτο ωσπου ναρτει ο πρωτος πυραυλος να μας τελειωσει;;

      Η οικονομία εν παρακλαδι της πολιτικής! Τζαι η πολιτική την εποχη της παγκοσμιοποιησης που εμεις οι μαρξιστες λαλουμεν τζαι ιμπεριαλισμο, εν το θεμα μας δαμε! Αλλον η αναλυτική μεθοδος αλλον η συνθετική μεθοδος.»

      Διαγραφή
    4. ευχαριστώ που αναδημοσιευσες το ιστορικο μου σχολιο!!! στου νεου και στο μπλογκ μου!!...:))

      ναι αυτη ειναι καθαρα και ξαστερα η θεση μου. με τον ρωσικο καπιταλισμο αλλα όχι πακετο με την τρόικα.

      hasta la victoria siempre!!

      Διαγραφή
    5. Κάτι μου ελάλεν η Μά(γ)ισσα για «μπύρες», αλλά δεν ήξερα ότι ήταν μαζί που τις πίννατε και ότι κάνατε και τέτοιες συζητήσεις…

      Όμως, ποιος gamoto, από το ΑΚΕΛ διατύπωσε, «την ωραία θεωρία πως η κρατική αριστερη εξουσια μπορει να επιβαλει καιριες θεσμικες αλλαγες στο συστημα» [δηλ. τώρα που έχουμε Πρόεδρο και Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ έχουμε και «κρατική αριστερη εξουσια»], ή επειδή στην Νότιο Αφρική έχουν έναν κομμουνιστή υπουργό [νομίζω εκείνον της Παιδείας] σημαίνει ότι η «νοτιοαφρικανική αριστερά […]να πυροβολεί στο κεφάλι ή την πλάτη τον εργάτη όταν ξεσηκώνεται…»; Φυσικά κάπου πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας, αλλά να μην λέμε κι ότι μας κατέβει στο κεφάλι και δη όταν λίγο πολύ έχουμε να διαλέξουμε κάποιους άλλους καπιταλίστες για συμμάχους!

      Διαγραφή
    6. Ανευ,η θεωρία ειναι η πολιτική του ακελ απο το ΄60 και μετα και υπαρχει καταγεγραμμενη στο καταστατικο του. Περι ειρηνικης μεταβασης μεσω κοινοβουλευτικής πλειοψηφιας και αρα μεσω προεδριας στην κυπρο.

      Οσο αφορα την Αφρική το Κομμουνιστικο Κομμα Νοτίου Αφρικής ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εδώ και δύο θητειες!

      Περιμενω να ανακαλεσεις για το ποιος λεει οτι του κατεβει.

      Ναι εν μαζι που επινναμεν τες μπυρες...

      Διαγραφή
    7. DIS,

      Πριν προχώρησα σε ανακαλέσεις, ανακλήσεις κι απολογίες [ω, ΕΓΩ, ο εγκληματίας! – είναι μονοπώλιο άλλων φαίνεται η λαϊκότητα και ο “παρορμητισμός” στην έκφραση] παρακαλώ όπως μου διευκρινίσετε τα ακόλουθα [για τη Νότια Αφρική], γιατί ως φαίνεται ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ διαφεύγουν πολλά:
      1. Γράφει, λοιπόν, η διαχειρίστρια του Blog, Συντρόφισσα DIS [προφανώς για να υπερασπιστεί ως ευγενικιά Οικοδέσποινα, από τις ανοίκειες αιχμές μου, τον σχολιογράφο Αντώνη, που μίλησε για την «νοτιοαφρικανική αριστερά … [που] … πυροβολεί στο κεφάλι ή την πλάτη τον εργάτη όταν ξεσηκώνεται»]: «το Κομμουνιστικο Κομμα Νοτίου Αφρικής ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εδώ και δύο θητειες»
      - Κατ’ αρχάς, τα ελληνικά τα δικά μου, μού λένε πως άλλο σημαίνει «ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», κι άλλο «είναι ΣΤΗΝ κυβέρνηση»… Αλήθεια πόσο υπουργούς έχει στην Κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα [το SACP]; Και
      - Δεύτερον, επειδή Πρόεδρος της χώρας είναι ο ΠΡΩΗΝ Κομμουνιστής Jacob Zuma, αυτό κάνει και την Κυβέρνηση του έστω Αριστερή; Δεν ει αι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο [ANC] το κυβερνών κόμμα με το οποίο το SACP βρίσκεται σε συμμαχία; Μήπως υπάρχει κάποια σύγχυση για τους ρόλους του ANC και SACP;

      2. Επίσης γράφει και τα εξής η φίλτατη DIS: «η θεωρία ειναι η πολιτική του ακελ απο το ΄60 και μετα και υπαρχει καταγεγραμμενη στο καταστατικο του. Περι ειρηνικης μεταβασης μεσω κοινοβουλευτικής πλειοψηφιας και αρα μεσω προεδριας στην κυπρο.» - Αυτό το «μεσω προεδριας στην κυπρο […] υπαρχει καταγεγραμμενο στο καταστατικο του» [σημ.: του ΑΚΕΛ], ή είναι δικό ΣΟΥ; Έτσι για να ξηγιόμαστε και για να ξέρω κι εγώ που βαδίζω… [Και για να ψάξω να δω αν το εβάλαν και στο Προεκλογικό Πρόγραμμα του Χριστόφια το 2008]… Κι αυτό το «αρα» που έβαλες Άκη, σημαίνει ότι «κοινοβουλευτική πλειοψηφια» και «προεδρια» στην Κύπρο, πάνε πακέττο;

      Διαγραφή
    8. Ρε Ανευ μου, νομιζεις ειμαστε στην φαση για λεκτικές κοντρες ή παρεξηγησεις; Θωρεις την κυρια που εβαλα στην πλαϊνη μπαρα; Λαλεις να γελά τζαι μαζί μας; Λαλεις τουτοι ουλλοι οι φονιάες να εκμεταλλευονται το αστικό συστημα για να παγιδευουν αριστερα κόμματα; Τζαι η δουλεια τους να γινεται ευκολοτερη οταν αυτα εχουν διαφθαρεί απο μεσα;

      Αν δεν με απατουν οι ελαχιστες μου γνωσεις για την Αφρικη η κυβερνηση ειναι τρικομματική και απαρτιζεται απο δύο "αριστερα" και ενα κομμουνιστικό κόμμα.

      Αν στην Κυπρο επι προεδριας π.χ Τασσου και συγκυβερνησης ΑΚΕΛ εδολοφονουσαν 39 εργατες απεργους, ηταν να κατσει το ΑΚΕΛ να θωρει τον Τάσσο;;

      Καμια φορα διερωτουμαι Ανευ, ποια ειναι τα συνεπαγομενα καποιων αντιδρασεων. Οτι π.χ δεν θα εφερε καμια ευθυνη το ακελ, σε ετσι περιπτωση; Δλδ πολιτική ευθυνη; Θα εβγαινε να πει "πρεπει να αποφευγονται αυτα τα περιστατικά" όπως ειπε ο Ζουλα;;

      Η συμμετοχη του ακελ σε κυβερνησεις ειτε απο την θεση του συμμετοχου στην κυβερνηση, ειτε απο τη θεση του προεδρου της βουλης ειτε απο τη θεση του Προεδρου ειναι πολιτική του ακελ βαση του καταστατικου του.

      Οχι δεν θα βρεις στο καταστατικό διαχωρισμό των θεσεων αυτών. Θα βρεις ομως την πολιτική. Οτι το ακελ ναι θεωρει την συμμετοχη στις κυβερνησεις μεσω της συνεργασιας με αλλα κομματα ως την μοναδική και διαχρονικη πολιτική του.

      Δλδ δεν ζω στην Κυπρο; Ζω καπου αλλου;; Δεν γνωριζω μαλιστα αν η υποψηφιοτητα Μαλα ειναι η πρωτη χωρίς συνεργασια με αλλους.

      Διαγραφή
    9. Και επειδη εγω δεν γνωριζω τοσο καλα την ιστορια του ακελ, να ρωτήσω: υπηρξε ποτε εκλογική αναμετρηση για προεδρικες εκλογες στις οποιες το ακελ να μην ελαβε μερος μεσω καποιας συνεργασιας;

      Διαγραφή
    10. επισυναπτω και το ποστ του Τριμικλινιώτη, που ειναι ίσως ο πλεον ειδικος στην Κύπρο για τα ζητήματα της Ν.Αφρικής, οπου επιβεβαιωνονται οι ανησυχίες για την πορεια της αριστερας στη χωρα.

      http://thetrim1.blogspot.com/2012/08/amandla-editorial-comment-brutal.html

      Διαγραφή
    11. DIS,

      Επειδή η ανάρτηση πέρασε στο αρχείο [αλλά και για άλλους λόγους – βασικά συμφωνώ μαζί σου ότι δεν «ειμαστε στην φαση για λεκτικές κοντρες ή παρεξηγησεις»] ΔΕΝ θα συνεχίσω αυτή τη συζήτηση… Απλώς διερωτούμαι πόσο εύστοχο [για τα δεδομένα της Κύπρου] ήταν το ερώτημα σου «αν στην Κυπρο επι προεδριας π.χ Τασσου και συγκυβερνησης ΑΚΕΛ εδολοφονουσαν 39 εργατες απεργους, ηταν να κατσει το ΑΚΕΛ να θωρει τον Τάσσο»… Μπορούσε να υπάρξει έτσι περίπτωση εκείνη την εποχή; [Δεν θα αναφερθώ σε διαλεκτική τούτοι τη φορά]…

      Διαγραφή
    12. Ανευ, προσπαθω παντα πριν να ανοιξω το στομα μου, να διερευνω καποια πραματα αλλα καποτε και να ρωτω ανθρωπους που εν πιο κοντα στο καθε θεμα. Στη συγκεκριμενη περιπτωση εφροντησα να ρωτήσω φιλους μου στην ΠΕΟ και στην ΠΣΟ. Ναι προκυπτει και για εκεινους ενα θεμα, αλλα λογω της πολυπλοκοτητας της καταστασης προφανως καποια θεματα χρειαζονται ακομα επεξεργασία.

      Καθε χωρα εχει τα δεδομενα της. Ο λαος της Ν. Αφρικης εφτυσεν γαιμαν για να μπορει ο Ζουλα να ειναι κυβερνηση. Φερει ευθυνη. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι. Το ζητημα απασχολει καθημερινα τον διεθνη τυπο...εν κατι πρωτοφανες να δολοφονουνται εργατες εν ψυχρω το 2012...αρα η αναλυση ειναι αναγκαστικη, δεν αποφευγεται.

      Αυριο θα μας λεν, πως την δολοφονια την εδεχτηκαμεν με μια αριστερη κυβερνηση στην Αφρικη. Τωρα σκαστε να την δεχτηκε και απο μια δεξια στον τοπο σας...

      Μια και μιλουμε για την κυπρο και τις απεργιες.

      Την χρονια που μας επερασεν ξερεις πως εγιναν πολλες απεργιες. Μονο μια φορα ησιεν αστυνομια σε απεργια. Στην απεργία στες βρυσουλες οπου επενεβει η αστυνομια των βασεων. Ουτε μια φορα η δικη μας αστυνομια δεν παρενοχλησε απεργια.

      Θελει πολλην φαντασια να σκεφτω τι θα συμβει αυριο αν ειναι κυβερνηση ο Αναστασιαδης; σε ρωτώ! Το να θετουμε το ζητημα των ευθυνων της καθε κυβερνησης απεναντι στο αναφερετο δικαιωμα της απεργιας δεν εν κατι καιροσκοπικο.

      τα υπολοιπα εν ζητηματα που αφορουν την ατυπη διεθνη των κομμουνιστικων κομματων στην οποια μετεχει και το ΚΚΝΑ.

      φανταζομαι οτι εκει θα ζητηθουν σοβαρες εξηγησεις.

      Διαγραφή
    13. DIS,

      Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να έχεις διερευνήσει το θέμα, απλώς να επαναλάβω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Νότια Αφρική ΔΕΝ είναι Κυβέρνηση, συμμετέχει την Κυβέρνηση! Και οι βουλευτές του εκλέγονται μέσα από τις λίστες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Απ’ εκεί και πέρα η κατάσταση στη χώρα είναι περά για πέρα πολύπλοκη και περίπλοκη!

      Διαγραφή
  4. ο Λορκα δολοφονηθηκε σαν σήμερα...και είναι η δεύτερη φορά που μπερδεύω τον θανατο με τη ζωη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Λόρκα: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/08/982012-100-federico-garcia-lorca.html

      Διαγραφή
  5. Έχει ένα λάθος το άρθρο συντρόφισσα. Κατά τον Ένγκελς, η "βαρβαρική" κοινωνία είναι κατά τι πιο "πολιτισμένη" από την "πολιτισμένη", ενώ η "άγρια" είναι ακόμα πιο "πολιτισμένη" απ΄την "πολιτισμένη", γιατί εκεί δεν υπάρχει ακόμα η ατομική ιδιοκτησία, ο επαγγελματικός στρατός και το κράτος.

    Δεν μας βοηθούν και οι λέξεις...

    Τέλος πάντων, αν είναι για το καλό του σοσιαλισμού να το υπογράψουμε το Μνημόνιο, να το υπογράψουμε. Στο κάτω-κάτω, μέχρι να γίνουμε νοτιοαφρικανική αριστερά και να πυροβολούμε στο κεφάλι ή την πλάτη τον εργάτη όταν ξεσηκώνεται έχουμε ακόμα πολιτιστικά περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αναφερομουν στη Ροζα...που ξέρεις μπορεί σιγά σιγά να πάμε και στις βαρβαρα πολιτισμένες κοινωνιες που έλεγε ο Ενγκελς.

    έτσι κι αλλιώς προς τα πίσω πάμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Η αισιοδοξία για μένα είναι κάτι άλλο από αυτο που μπορεί να χωρέσει το μυαλό του Αντώνη Κανάκη.

      η ανοχή είναι συνενοχή σε κάθε εγκληματική ενέργεια.

      η υπογραφή του μνημονίου είναι εγκληματική ενέργεια κατά του λαού της κυπρου. όποιος και αν το υπογράψει.

      Διαγραφή
    2. Γιατι προτρεχεις να κατηγορησεις για κατι που δεν εγινε?

      Διαγραφή
    3. Απλά ο Zep μέσα απ' το βίντεο μας λέει τρελούς ακροδεξιούς, σε περίπτωση που δεν κατάλαβες το πόιντ του.

      Διαγραφή
    4. ναι παμε μαζί αλλα εχουμε και κάποιες άλλες χιλιαδες μαζί μας.

      πειράζει κάποιον;

      Διαγραφή
  8. Ζεπ,

    αλλο η σοβαροτητα, αλλον η αποσιωπηση.

    ξερεις πως το ζητημα αν θα υπογραψει ο Προεδρος και το τι θα γίνει απασχολεί τους παντες. Δεν ζουμε σε ενα κλειστο κλουβι.

    εγινε μια δηλωση απο τον Κυβερνητικό Εκπροσωπο σημερα, ενω ο Πολιτης εβαλε πρωτοσελιδο με μεγαλα γραμματα, πως θα παραιτηθεί ο Χριστοφιας αν τα μετρα της Τρόικα δεν ειναι "καλα" και όπως τα θέλουμε.

    Ως κατοικος αυτής της χώρας ζεπ, και εφοσον δεν εχω κομματικη ταυτοτητα για να λεω τη γνωμη μου στην κομματικη μου ομαδα, την λεω δημόσια απο εδώ.

    Είμαι ενάντια στην υπογραφή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ από την κυβερνηση!

    Ως ελάχιστη συμβολή δηλαδη σε άλλα που έγιναν και δεν επρεπε να γινουν, οπως η ανακεφαλαιοποίηση της Λαικής.

    Το τί συμβαινει ζεπ, δεν αφορα την συνειδηση των ακελικών ουτε επηρεαζει την ζωη των ακελικων ΜΟΝΟ!

    επηρεαζει την ζωη του καθενος, και κανενας δεν εχει δικαιωμα να ζητα απο κανενα να μην αναφερεται σε θεματα που επηρεαζουν αρδην το μελλον της χωρας μας! χωρις αυτο να αναιρει το γεγονος πως αν ηταν η δεξια στο τιμονι θα την ειχαμε φάει προ πολλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτον γιατι δκιαβαζεις πολιτη, τζιαι κυριως γιατι πιστευκεις/συναφερνεις οτιδηποτε γραφουν οι αθλιογραφοι του?

      Δευτερον τζιαι γιω ειμαι εναντιον οποιουδηποτε μνημονιου αλλα εννα περιμενω να δω τι θα γινει τζιαι μετα να κατηγορησω, εσυ ενιμπορεις? Πρεπει εκ των προτερων να κατηγορεις?

      Διαγραφή
    2. Θκιαβαζω Πολίτη γιατί τζιαμε εδωσεν την συνεντευξη ο Στεφάνου!!!

      Δεφτερο, εν κατηγορώ, αλλον η πολιτική τοποθετηση τζαι αλλον η κατηγορία!!

      ειπα αν υπογραψει ο Χριστοφιας το μνημονιο, εν θα φκω να κατηγορησω, εν να καμω κατι πιο σοβαρό!! εν να παρω ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ!!

      τζαι ειπα αν δεν υπογραψει εν του αψω μιαν λαμπαδαν ισια με το προεδρικο!

      Διαγραφή
    3. Ειπεν ο Στεφανου οτι "θα παραιτηθεί ο Χριστοφιας αν τα μετρα της Τρόικα δεν ειναι "καλα" και όπως τα θέλουμε."?

      Οκ, εκαταλαβα. H αναρτηση ενεν κατηγορια αλλα τοποθετηση, αλλα αν γινει το γεγονος εννα γινει και πολιτικη θεση (που για καποιο λογο θα ειναι σοβαρο γεγονος). Στην αντιθετη περιπτωση αφταινουμεν λαμπαδες. :D

      Τζιαι υστερα εχουμε παραπονο για τες φυλλαδες τζιαι το επιπεδο τους.




      Διαγραφή
    4. αν καταλαβα καλα με κατηγορεις οτι εκαμα το μπλογκ μου φυλλαδα;

      δεν αναδημοσιευσα το εξωφυλλο του πολιτη ζεπ, αναδημοσιευσα το κομματι που λεει πως ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ο προεδρος γιατι ο προεδρος αναλαμβανει τις ευθυνες του μεχρι τέλους!

      με απλα λογια: ο Στεφανου εξεφρασε την βεβαιοτητα πως δεν θα χρειαστει να παραιτηθει ο προεδρος γιατι θα επιτευχθει μια καλή συμφωνία με το ΔΝΤ...

      αρα περιμενω ΖΕΠ, το επομενο σεναριο που θα παιχτει που θα ειναι να προσπαθει η αριστερα να μας πεισει πως δεν πρεπει να δαιμονοποιουμε το ΔΝΤ και την Τρόικα.

      Ωραία!

      Αυτα δεν αφορουν φυλλαδες που επισης προσπαθουν να μας πεισουν πως δεν πρεπει να δαιμονοποιουμε το ΔΝΤ...

      δεν εχω σχεση εχω με παραμυθκια της χαλιμας...

      Διαγραφή
    5. αρα προσεχε συντροφε γιατι καποια στιγμη μπορει η αριστερα να συμφωνει με τες φυλλαδες για το ΔΝΤ...

      αυτα για την ωρα.

      ελπιζω να ξερεις πως αν δεν θεωρουσα το ζητημα σοβαροτατο εν θα ανοια τουτην την κουβεντα.

      Διαγραφή
    6. Εππεσα που τα συννεφα για τον πολιτη. Αν εδοκες τζιαι ριαλλια για να τον δκιαβασεις, εννα ξαναππεσω.

      Πεμου οτι σε εβαλαν να τον δκιαβασεις με το ζορι. Εξαπολυσαν σε οξα βαστουν σε ακομα?

      Διαγραφή
    7. Λυπουμαι ΖΕΠ αλλα αν δεν εχεις το επιπεδο να μιλησεις, μην ερχεσαι να λεεις τσιοφτες για μενα. Μαθε να μιλάς εντιμα οπως μιλά και ο υπολοιπος κόσμος!

      Διοτι αφησες ενα μηνυματακι με σποντα για ακροδεξιους τζαι επαιξα πελλον.

      Τωρα αφηνεις δευτερο με σποντα οτι με εβαλαν να θκιαβασω τον Πολιτη.

      Τουτες εν αξιολυπητες συμπεριφορες. Τζαι εννεν ευπροσδεκτες εκ μερους μου.

      Εκτος αυτου ΖΕΠ αν δεν απατωμαι εν εισαι ουτε εργαζομενος αλλα φοιτητης. Δαμε εννεν φοιτητικη λεσχη. Εν εργατική λεσχη. Εσιει διαφορα.

      Διαγραφή
    8. Δεν ειμαι φοιτητης αλλα εργαζομενος. Οντως λαθος μου που ασχολουμαι (μαζι σου).

      Διαγραφή
    9. ζεπ, ερκεσαι δαμε τζαι βαλλεις μου φιλμακια για ακροδεξιους τζαι εσιεις τζαι παραπονο πουπανω; ε εν με κοφτει! κατεβασε λλιον την μαππα ρε Ζεπ με το παραμύθι του σωστου ακελικου απεναντι στους αλλους τζαι ξαναμιλούμε.

      διοτι σαν εμενα εσιει πολλους ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΚΕΛ΄όι εξω!!

      Διαγραφή
  9. Ποια είναι η εναλλακτική;

    Αφού η σοσιαλδημοκρατία απέτυχε τί πρέπει να κάνουμε...

    Ταξική επανάσταση;

    Και αν αποτύχει τί γίνεται;

    Η ακόμα χειρότερα... αν πετύχει τί γίνεται;

    Εν ειλικρινής η ερώτηση μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τελευταιες προσφορες δικοινοτικού απελευθερωτικού αγώνα

      http://disdaimona.blogspot.com/2012/08/blog-post_14.html

      Διαγραφή
    2. Πως τα καταφέρνουμε αυτά δεδομένου της τουρκικής κατοχής και της εθνικιστικής αντισυσπείρωσης εναντίων της αριστεράς;

      Διαγραφή
    3. Γιατί Ανώνυμε, δεδομένης της τουρκικης κατοχής και της εθνικισιτκής αντισυσπειρωσης τί καταφέραμε μεχρι σημερα;;

      να ειμαστε ενα βημα πριν την οριστική διχοτομηση και να ειμαστε στον μηχανισμο στηριξης και να έχουμε συναψει σχεσεις με το Ισραήλ και πλαγίως με το ΝΑΤΟ οταν φωνασκούμε για την δεξια που θα μας φέρει το ΝΑΤΟ!!

      χρειαζεται μήπως να ενημερώσω δημοσίως πως οι φίλοι του ακελ και τα μελη του ακελ, βρίσκονται στα προθυρα νευρικής κατάρρευσης με τις εξελιξεις;

      να ενημερώσω δημόσια, οτι εγώ που ειμαι εξω-ακελική εφτασα στο σημειο να συγκρατώ τον θυμό του κοσμου και την απαιτηση του κοσμου επιτελους η κυβερνηση να σταθεί στον πουντο της επι της ουσιας και να μην τρομοκρατεί τον κόσμο με δηλωσεις οπως αυτες του κυβερνητικού εκπροσώπου;

      μηπως νομιζουμε οτι με το να μιλαμε με αφηρημενους ορους συσπειρωσης του κομματος ειμαστε καλυμενοι;

      ε δεν ειμαστε! ο κοσμος του ακελ εχει προβλημα με τις εξελιξεις και απαιτει την υπερασπιση των ταξικών του συμφεροντων ΜΕ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ άσχετα απο το γεγονος πως οι αγωνες γινονται με δυσκολία.

      το ακελ εχει σκεφτει πως αν υπογραψει το μνημονιο ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ την Τ/Κ κοινοτητα όπως την ξέραμε;

      ειμαστε στο Και Πεντε, όχι στο Παρα Πέντε...

      η Τρόικα πρεπει να πεταχτει έξω απο την Κύπρο ΤΩΡΑ!

      αλλιως η αριστερα θα θυμίζει σε πεντε χρόνια τες φυλες του αβρααμ! τετοια συγχιση θα υπαρχει στην χωρα μας!

      και θα χαθει και η ενοτητα ε/κ τ/κ...η οποια στην αρχη θα φαινεται ως "διαφορετικες αριστερες τασεις" μεχρι να εκφυλιστει σε εθνοτικες διαφορες!!

      αυτα εχει η ανοιχτοτητα και οι μετα-μαρξισμοί που θα ξεπηδησουν...

      ειναι καθοριστικοτητο λοιπόν, να αρχισουμε απο κάπου...

      ας αρχισουμε διορθωνοντας το μεγαλυτερο λαθος της διακυβερνησης του χριστοφια που ηταν τα 2,1 δις.

      Διαγραφή
    4. Έβαλα προφίλ για να συνεννοούμαστε.

      Η αριστερά ανά το παγκόσμιο έχει κρίση ταυτότητας. Με την ένταξη στην Ευρώπη αυτό ήρθε και στην Κύπρο.

      Η Τρόικα είναι ευρωπαικός μηχανισμός καταστροφής της κάθε σοσιαλιστικής δομής και επιρροής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη αμερικανοποιείται-θατσεροποιείται με το ζόρι αφού είχε το θράσος να πει όχι στο ευρωσύνταγμα.

      Οι πεμπτοφαλαγγίτες του ΔΗΣΥ (τώρα και στο ΔΗΚΟ) νομίζουν ότι το δίκαιο της "ελεύθερης αγοράς" είναι ικανό να λύσει το κυπριακό. Ό,τι ακριβώς πιστεύει και η Ευρωπαική Ένωση βασικά.

      Τροχιοδρομείται ουσιαστικά ένα διχότομο σχέδιο που να εξασφαλίζει τα εσωτερικά συμφέροντα με ένα ενιαίο άξονα ελεύθερης αγοράς ή ενιαίας οικονομίας που θα διασφαλίσει την ομοιογένεια της (ευρωπαικής) ελεύθερης αγοράς στην περιοχή.

      Η Κύπρος σε βάθος χρόνου θα πουληθεί κομμάτι κομμάτι και θα τουρκοποιηθεί. Εκείνο πρώτιστα που με ενδιαφέρει δεν είναι η τουρκοποίηση. Είναι τα βάσανα που θα τραβήσουμε μέχρι την τουρκοποίηση και τη στυγνή εκμετάλλευση του κεφαλαίου που θα μας πουλά μέρα με την μέρα. Κάτι όπως παθαίνει η Ελλάδα εδώ και δύο αιώνες.

      Πώς αντιδρά σε αυτό η αριστερά;

      Η αριστερά στην Κύπρο στην περίοδο του ψυχρού πολέμου δεν είχε ποτέ τη δύναμη να αντισταθεί και να ανατρέψει. Η ελπίδα όμως της Σοβιετικής Ένωσης σε συνδιασμό με την κατάσταση στο νησί και τη φανερή προδοσία την κράτησε δυνατή.

      Τώρα τί γίνεται όμως; Σοβιετική Ένωση γιοκ. Είμαστε στην καρδιά της Ευρωπαικής Ένωσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλόπνοα ισλαμικά τουρκικά σχέδια και ήρθε και η μεγαλύτερη προδοσία μετά το 74 αυτή των τραπεζών.

      Είναι ένας πόλεμος που φαίνεται χαμένος:

      Η στροφή στο ρεφορμισμό δεν θα καταφέρει τίποτα παρά να κοιμήσει τη μάζα. Άσε που θα διχάσει την αριστερά στα σίγουρα.

      Αν πάμε στις εισηγήσεις σου πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες μας αν έχουμε τουλάχιστο τις υποδομές ή πόσο εύκολα μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς την Τρόικα. Και εγώ δεν θέλω να έρθει η Τρόικα αλλά...

      Αν δεν αποδεχτούμε μνημόνια τότε βγαίνουμε εκτός ευρώ. Οι πρώτοι μήνες θα είναι κόλαση. Άρα θα έπρεπε ήδη να οργανωνόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

      Έξοδος από το ευρώ με πιο πολιτικό κόστος; Μπορούμε εύκολα να "προδώσουμε" την ευρωζώνη (έτσι θα το δουν οι Γερμανοί); Θα μας βοηθήσει η Ρωσία και η Κίνα έμπρακτα για να κρατήσουμε την ισορροπία στο πολιτικό παιχνίδι; Σώνουμε να γυρίσουμε την πλάτη στο Ισραήλ;

      Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να φύγουμε τελείως από την επιρροή της ευρωπαικής ένωσης και να "πουληθούμε" στη Ρωσία και την Κίνα. Η Ρωσία θα διατηρήσει την ισορροπία στο νησί γιατί έχει και αυτή ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και όχι γιατί θέλει τα δίκαια των εργατών.

      Από την άλλη ταξική αντιμιλιταριστική επανάσταση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και ενιαία και από τις δύο πλευρές του συρματομπλέγματος με αγώνα που θα φτάσει σε σημεία σύγκρουσης και πολλοί αθώοι να δώσουν το αίμα τους. Η αποτυχία ενός τέτοιου κινήματος σίγουρα οδηγεί στη διχοτόμηση. Ένας τέτοιος αγώνας θα γίνει και χωρίς υποστήριξη από κανένα στο εξωτερικό. Αν ο τουρκικός στρατός το εκμεταλλευτεί ίσως να γίνει η Κύπρος νέα Παλαιστίνη.

      Ποιός θα εκδιώξει τον τουρκικό στρατό; Ποια δύναμη μεγαλύτερη από την τουρκική που έχει ταξικές προδιαθέσεις θα μας βοηθήσει.

      Στο συμπέρασμα... Είμαστε απελπιστικά μόνοι και οι αποφάσεις που είναι μπροστά μας είναι τεράστια διλήμματα. Τα λάθη που έχουμε κάνει είναι διαχρονικά και τερατώδη. Από το πραξικόπημα μέχρι την ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ.

      Έχουμε πάρει αποφάσεις σχεδόν μη αναστρέψιμες.

      Μια λύση είναι πανευρωπαική κοινωνική αναταραχή εναντίων του κεφαλαίου για να απαιτηθεί πανευρωπαική δημοκρατική δομή με έντονα σοσιαλιστικά στοιχεία έτσι σαν πρώτο στάδιο.

      Πολλοί θεωρητικοποιούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο μέσα σε μια καπιταλιστική Ευρώπη...

      Άλλη λύση είναι να έχει "ευτυχή" κατάληξη για την Κύπρο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τωρά πόση ευτυχία αποφέρει ένας πόλεμος εν θέμα προς διατριβή.

      Δυστυχώς όμως επτωχεύσαμεν... Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Μιλλοσφοτζιήσματα ως πάρακατω...

      Διαγραφή
    5. Νομιζω συμφωνουμε.

      Ως προς το τελευταιο σκελος για την πανευρωπαική λυση, κατι που αποτελεσε και σημειο τριβης εντος της αριστερας, νομιζω πως τα τελευταια 5 χρονια μας αποδεικνυουν περιτρανα την πορεια αυτης της "πανευρωπαικής λυσης". Εν ολιγοις ειμαστε σε ενα μονοπολικο κοσμο, η Ε.Ε νατοποιειται κανονικά δεδομενου του γεγονοτος πως η κριση παραγει αλληλοεξαρτωμενα συμφεροντα για το κεφαλαιο,ενω η λαικες μαζες δεν εχουν τις οργανωτικες δομες να αντιδρασουν, πλην τις προσπαθειες που εκαναν με "κινηματα πολιτών" τύπου αγανακτισμενοι, που δημιουργησαν μια δυναμική αλλα δεν αφορουν ποσως την εμπολεμη κατασταση στην οποια ήδη βρισκομαστε.

      Πλεον η εννοια η οποια πρεπει να μας απασχολησει ως αριστερα ειναι αυτη του Ιμπεριαλισμου και όχι απλά της Κρισης ή της Ευρωπαικης Προοπτικής.

      Με αυτα τα δεδομενα, και εφοσον ηδη εχει εκδηλωθει η προθεση της Ρωσιας/Κινας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής πως ο κοσμος ως μονοπολικός, μετα την καταρρευση της ΕΣΣΔ αυτοκαταστρεφεται και εφεξης γινεται διπολικός - βλ.πόλεμος στην περιοχή - ολα τα θεματα επαναπροσδιοριζονται.

      Εδω ακριβως υφισταται η επικινδυνοτητα της λεγομενης πολυπολικής εξωτερικής πολιτικής γιατι δυστυχως ειμαστε μεσα στην καρδια αυτου του πολεμου λογω αποστασης απο την εστια του πολεμου.

      Κρινω πως η Κυπρος θα επρεπε να διαλεξει τον πολο της Ρωσιας Κινας εφοσον ακομη υπαρχει ο αντιθετος πολος του Τουρκικου στρατου, δεδομενης και της φανερης πιθανοτητας για εμφυλιο στην Τουρκια λογω κουρδικου.

      Εννεν λοττο, αλλα οι αναλυσεις δεν ευνοουν υπερ των ΗΠΑ την εκβαση αυτου του πολεμου.

      Σε αυτα τα πλαισια εγω βλεπω μιαν επανατοποθετηση της αριστερας για το κυπριακο προβλημα.

      Επισης τα οικονομικα τρεχουν και στο βορρα, δεν ειναι μονο στο νοτο η κριση και βεβαια θα εχουμε και εκει συγκρουσεις.

      Οταν ανακατεφκεται η τραπουλα, τοτε πρεπει να διαλεξεις νεα χαρτια για να παιξεις. Νομιζω πως αυτη ειναι η ωρα που και εμεις πρεπει να διαλεξουμε καποια αλλα χαρτια, εκτος νατο και ευρωζωνης για να παιξουμε.

      η αλλη λυση όπως ξαναειπα ειναι οι Μαγια και ο Παίσιος...

      Διαγραφή
    6. Θα συνεχίσω ακόμα λίο τη συζήτηση γιατί είναι ενδιαφέρουσα η γεωπολιτική.

      Στις συγκρούσεις ξεφύγαμε από τους δύο παγκόσμιους, δεν ξεφύγαμε από τον ψυχρό πόλεμο. Σήμερα ο ιμπεριαλισμός μεταφέρεται στο χώρο μας, ένα χώρο που δεν εφαρμόστηκε ακόμα το φιλελεύθερο (με την έννοια του αμερικανικού φιλελευθερισμού σαν πολιτική θεωρία και όχι σαν οικονομικό μοντέλο περ σε) μοντέλο.

      Τα γεγονότα του δεύτερου παγκόσμιου συγκρατήσαν τον κομμουνισμό μέχρι τη πτώση. Ο κόσμος όμως δεν έγινε μονοπολικός, αλλά ο πόλος μετατοπίστηκε στο φονταμ. ισλαμ. Το κεφάλαιο πρέπει να σκοτώσει το τέρας που ανάθρεψε για να συγκρατήσει τον κομμουνισμό. Το κεφάλαιο να πιέζει για φιλελευθεροποίηση του Ισλάμ.

      Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου στις ισλαμικές χώρες επεβλήθηκαν δικτατορίες κοσμικού χαρακτήρα. Στους Πέρσες τα καθεστώτα αυτά ήταν πιο φονταμενταλιστικά - σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν.

      Η Τουρκία νατοποιήθηκε ως το πρώτο οχυρό ενάντια στους σοβιετικούς. Η δυτικοποίηση της Τουρκίας ξεκίνησε με το εθνικιστικόισλαμικό κοσμικό κράτος. Στην Τουρκία δόθηκαν περισσότερα από όσα έπρεπε από την πτώση των Οθωμανών.

      Η Ελλάδα, μπήκε στο νάτο σαν δορυφόρος της Τουρκίας για φράξιμο των σοβιετικών. Τα δίπολα των ενδονατοικών ανταγωνισμών έκαναν και κάνουν την Ελλάδα ένα μαύρο χάλι εδώ και ένα αιώνα.

      Οι αμερικάνοι τώρα μπήκαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ και ακολουθεί το Ιράν. Θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν τα νώτα τους. Στους άραβες στηρίζουν τους ισλαμιστές για να ανατρέψουν τα καθεστώτα και να επιβάλουν ένα κράτος σύνθεση φιλελευθερισμού και σαρίας.

      Η Τουρκία δεν είναι χρήσιμη πλέον να είναι τόσο μεγάλη. Από την Τουρκία διεκδικούν πολλοί. Θα πρέπει να επεδωθεί φιλελευθερισμός στη περιοχή με αυτονομία σε εθνοτικές ομάδες. Πρέπει να βρει τρόπο η Τουρκία να επιβιώσει. Η ιστορία θα πρέπει βάλει τους Τούρκους στη θέση που έπρεπε να είναι από πριν εκατό χρόνια.

      Από την άλλη η Τουρκία είναι χρήσιμη για τους δυτικούς για τη σύγκρουση που στην περιοχή. Το δόγμα Νταβούτογλου μιλά για φιλευθεροποίηση του Ισλάμ και μετατροπή της Τουρκίας σε πυρήνα ισλαμικής επιρροής. Η νέα όμως Τουρκία θυμίζει περισσότερο αυτοκρατορία παρά δημοκρατία. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει αυτό που σχεδιάζει.

      Φρονώ ότι τελικά ο καπιταλισμός θα είναι ο νικητής (όπως όλες οι συγκρούσεις της ιστορίας*). Ο ρόλος της καπιταλιστικής Ρωσσίας/Κίνας θα είναι να φθείρει όσο μπορεί την Αμερική για να ζητήσει περισσότερη επιρροή στις νέες αγορές.

      Οι δικές μας συμμαχίες με τη Ρωσσία είναι "μια κάποια λύση" για να διατηρήσουμε ισορροπία από το "ανήκομεν στη Δύσην" και να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας σε μια νέα Ελβετία της περιοχής (ανάγκη για ουδέτερη περιοχή). Αν το κάνουμε από τώρα ίσως έχουμε και ασφάλεια την ώρα της σύγκρουσης κυρίως εναντίων της Τουρκίας.

      Οποιαδήποτε συμμαχία και οποιαδήποτε έκβαση δεν εξυπηρετεί κάποιο κανένα ταξικό συμφέρον.

      Οι ερμηνευτές του Παίσιου τον βάζουν βιτρίνα σε μια γεωπολιτική ανάλυση σαν μια ευκαιριακή επένδυση σε αυτή την περίπτωση.

      * Το κεφάλαιο θα νικά πάντα σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει όταν δεν υπάρχουν πλέον άλλοι εχθροί να εκδημοκρατίσει/εκμεταλλευτεί. Τότε είναι που θα μας δώσει το φτιάρι για να τον θάψουμε.

      Διαγραφή
  10. Μερικες σκεψεις γυρω απο την συζητηση
    Η επανασταση για να γινει χρειαζεται προετοιμασια γιατι η αστικη ταξη ελεγχει το βαθη κρατος στρατο αστυνομια Μ.Μ.Ε παιδεια εκλησια.
    καμια επανασταση δεν μπορει να πετυχει αν μεινει αποκλεισμενη σε εθνικο επιπεδο,γι αυτο χρειαζεται διεθνισμος
    Η επανασταση στην κυπρο εχει νοημα μονο αν την δουμε σαν την απαρχη της ελληνικης επαναστασης αλλα και της επαναστασης στην γυρω περιοχη. με αυτη την προοπτικη η επανασταση δεν θαναι των δεκα λεπτων.
    Ο καπιταλισμος σημερα καταρρεει το μονο που εχει να προσφερει ειναι περικοπες φτωχια ανεργια εξαθλιωση φασισμο και πολεμους. η επανασταση και ο σοσιαλισμος ειναι μονοδρομος.Οσο προσπαθουμε να σωσουμε τον καπιταλισμο απλα του δινουμε την δυνατοτητα να αντεπιτιθεται και να πειθει οτι για την κριση φταινε οι ξενοι (τα πρωτα θηματα της κρισης)οι υψηλομισθοι και η αριστερα ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΗΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΥΣΕΙΕΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν υπάρχουν ή αν βρεθούν τα λεφτά που χρειάζεται το κράτος για να συνεχίσει τη λειτουργία του, η τρόικα κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμιά δουλειά στην Κύπρο. Στο κάτω κάτω ας γίνει ένα δημοψήφισμα να αποφασίσει ο λαός ποιά μέτρα προτιμά. Εκείνα της τρόικας ή εκείνα που ΠΡΕΠΕΙ να προτείνει η κυβέρνηση; Βεβαίως ο λαός για να κληθεί να αποφασίσει πρέπει να έχει μπροστά του συγκεκριμένα μέτρα και από τις δύο πλευρές. Όχι διαδόσεις και ψιθύρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή