Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

27.8.12

Η μίζα, της μίζας, την μίζα, ευχαριστώ για όλα Αθανάσιε...

Μίζες εκατομμυρίων

Η Deutsche Bank πέραν της έκπτωσης 18% στην τιμή, πρόσφερε και προμήθεια 5% σε οποιοδήποτε γραφείο πετύχαινε την πώληση των ελληνικών ομολόγων

 H έκπτωση αλλά και οι προμήθειες εκατομμυρίων που πρόσφερε η γερμανική τράπεζα για να ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα ήταν φαίνεται το δέλεαρ που τσίμπησαν τραπεζικοί οργανισμοί και στελέχη τους για να προμηθευτούν τα ομόλογα, σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», η αγορά των ομολόγων για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου έγινε από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank η οποία τα πρόσφερε με έκπτωση 18% και έγινε μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου Cisco, η οποία είναι καθόλα νόμιμη.

Η γερμανική τράπεζα, πέραν της έκπτωσης στην τιμή, πρόσφερε και προμήθεια 5% σε οποιοδήποτε γραφείο πετύχαινε την πώληση. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει και πάλι η εφημερίδα μας, οι συμφωνίες έγιναν μόνο από ένα γραφείο. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει 1.8 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα από τη γερμανική αγορά, τότε η προμήθεια για το συγκεκριμένο γραφείο ήταν γύρω στα 100 εκ. ευρώ.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι από ποιους λήφθηκε η απόφαση για την αγορά και πόσο αληθεύει η πληροφορία ότι έγινε από δύο στελέχη της τράπεζας, τα οποία ενημέρωσαν εκ των υστέρων το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο τελικά αναγκάστηκε να δώσει την έγκρισή του, καθώς το αίτημα ήταν εκπρόθεσμο. Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντήσει η έρευνα που ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο.

Δεν είναι τυχαίο που με διάφορες διαρροές στον Τύπο καταβάλλεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Αγανακτισμένοι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου κατάγγειλαν στην εφημερίδα μας, ότι τα ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν κατόπιν προσωπικών παρεμβάσεων στελεχών της Τράπεζας προς το dealing Room του συγκροτήματος σε συνεργασία με την Cisco. Μάλιστα καταγγέλθηκε ακόμη ότι κατόπιν οδηγιών των ιδίων, αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα και για τις Γενικές Ασφάλειες ύψους 8 εκ. ευρώ περίπου.

Απαραίτητη η απομάκρυνση Να σημειώσουμε ότι λόγω της έρευνας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τις διαδικασίες αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις δύο κυπριακές τράπεζες, ήταν απαραίτητη η προσωρινή, τουλάχιστον, απομάκρυνση των εμπλεκομένων στελεχών.

Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν στην εφημερίδα μας πως όταν διεξάγονται έρευνες είθισται οι αναφερόμενοι να μην μετέχουν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα ώστε να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία. Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων από την εφημερίδα μας τόσο για τις μεγάλες επισφάλειες, τις σκανδαλώδεις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα όσο και τις εξυπηρετήσεις φίλων και γνωστών χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες, είναι φανερό ότι ορισμένα στελέχη τραπεζών αισθάνονται το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Το δε φαινόμενο της διαρροής παραπλανητικών πληροφοριών που αφορούν θέματα εμπiστευτικότητας και καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο, εμπλέκοντας μάλιστα και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, δεν είναι άσχετο με τις έρευνες που άρχισε η Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξυγιανθεί το τρα- πεζικό σύστημα του τόπου.

Κάποιοι νοιώθουν ήδη στριμωγμένοι. Να υπενθυμίσουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει ήδη κρατικοποιηθεί κατά 84% και με βάση τα σημερινά δεδομένα, χρειάζεται στήριξη €2,5 δις ενώ η Τράπεζα Κύπρου ζήτησε στήριξη ύψους €0,5 δισ.

Αθηνά Ξενοφώντος
εφ. Χαραυγή
27/8/2012

7 σχόλια:

  1. stelios papalangi

    Άλλο η προμήθεια άλλον η μιζα....
    Αλλά χάτε....αφού οι μισές δουλειές των κυπραίων γίνουνται με προμήθεια - εν τζαι μπορείς να τη χρηισμοποιείς για να αναδείξεις "σκάνδαλο".... Η "προμήθεια", είναι νομιμοποιημένη λέξη στη κοινωνία....
    Όπως είπα τζαι αλλού....
    Ενδιαφέρον οι σχέσεις.... Ποιός έπιαεν τη προμήθεια.... Αλλά όπως λέει τζαι το άρθρο " καθόλα νόμιμη" η πράξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσιεις δίκαιο..εσκεφτουμουν να βαλω για τίτλο "οι νομιμες μίζες" αλλά ειπα να το πω όπως είναι κατ ουσιαν...αν σκεφτω το νομιμο τζαι το παρανομο με ορους κοινωνικούς...γιατί η τελική ζημια, δηλαδη το φεσωμα του κυπριακου λαου τζαι οι επιπτωσεις στην κοινωνια που τουτην την δελεαστικη νομιμη μιζα - φερνουν μου προς το παρανομο παρα προς το νομιμο...

    εξαλλου εν φανερο πως το 5% ηταν δελεαρ για κατι με πολλα ψηλο ρισκο...αρα η ιδιοκτησιακή μεταχειριση "πιαννω εγω τα 100 εκατομμύρια" τζαι ρισκαρω την τραπεζα...μαλλον προς μιζα μου μυριζει...νομιμη παντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ψάχναμε εδώ στην Ελλάδα να βρούμε ποιοι αγοράζουν σαν τρελοί τα σαπάκια του ελλ. δημοσίου που είχαν στα χαρτοφυλάκια οι γαλλογερμανικές και άλλες τράπεζες, πλην του γνωστού σάιλοκ - ΕΚΤ που είχε όμως πλήρη ασυλία, και δε βρίσκαμε...
    Αμ γι' αυτό σας τα πήρε γουλί το ελληνικό κούρεμα;
    Μιας και είστε λίγοι αριθμητικά, γνωρίζετε αυτούς τους κυρίους/κυρίες "5%";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το δημοσίευμα αναφέρεται σε "εταιρίες" σαφώς γνώριζε ο μεσάζων πρώην διοικητής της Κεντρικης Τράπεζας που έχει παφθεί από την θέση του..το όνομα αυτού Αθανάσιος Ορφανίδης...αλλά σίγουρα θα γνωρίζει ο σημερινός διοικητής της Κ.Τ.

      δεν νομιζω να βγαινουν τόσο απλά ειδησεις προς τα έξω, ειδικά στη Χαραυγή που είναι η εφημερίδα του ακελ.

      Φαντάζομαι γνωρίζει και η κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    2. Οκ, κατάλαβα.

      "Ευτυχώς" έχετε και σεις αρκετούς ξένους για να "ξεβρομίσετε" τον τόπο σαν και μας, αν θυμάμαι καλά από περσινή μου επίσκεψη στο νησί, όταν αρχίζει και ζέχνει το πράμα.

      Η κομπίνα πάντως πανέξυπνη και φαντάζομαι δεν έπαιξε μόνο σε Κύπρο, απλώς εκεί γίνεται μια σχετική έρευνα. Δεν εξειγήται αλλιώς η εδώ μεγάλη εκροή κεφαλαίων τα 2-3 τελευταία χρόνια και η πίθος των Δαναΐδων των ελληνικών τραπεζών. Από σας απλώς μαθαίνουμε τον τρόπο που έγινε.

      Καλά κουράγια με τις τρόικες και τα μνημόνια και είστε τυχεροί που δεν έχετε ακόμα σφυριζα Κύπρου στο νησί.

      Διαγραφή
    3. καλομελέτα κι έρχεται και ο σφύριζα...περιμένουν το λάθος από τον Χριστόφια...την υπογραφη μνημονίου...μη σου πω, πως έχουν ετοιμο και το καταστατικό του κομματος σε περίπτωση...

      Διαγραφή
  4. Νόμιμη ήταν η συναλλαγή μέσω SISCO και χρηματιστηρίου. Το 5% είναι το προϊόν της απιστίας περί την υπηρεσία και της εξαπάτησης των μετόχων. Είναι καθόλα απάτη, παράνομη και συνιστά εσχάτη προδοσία γιατί ήταν ιδιαιτέρως μεγάλης έκτασης, που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή την ίδια την Κύπρο.
    Κρεμάλα προδότες και δήμευση μέχρι τέταρτου βαθμού συγγένειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή