Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.4.13

Τσακίζουν με μέτρα τον κυπριακό λαό


Την πολιτική έγκριση στο μνημόνιο εξόντωσης του κυπριακού λαού και στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Κύπρου και της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ύψους 10 δισ. ευρώ, έδωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Γιούρογκρουπ στο Δουβλίνο.
Μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει δίνουν τα πέντε νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην κυπριακή Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου από 0,8% έως 14,5% και από την 1η Γενάρη 2014 οριζόντιο «κούρεμα», κατά 3%, σε μισθούς και συντάξεις, ανεξαρτήτως ύψους, επιπρόσθετα από τις άλλες μειώσεις. Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς να αποκλείεται και η πρώτη κατοικία.
Προβλέπεται ακόμα αναδρομική αύξηση από 1η Γενάρη του συντελεστή εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε τόκους, σε ποσοστό 30%. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι τα μέσα του μήνα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Γιούρογκρουπ, το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 7 δισ. ευρώ, πέραν των 10 δισ. του δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν παρά τη νέα εκτίμηση της Κομισιόν, που αποδέχτηκε και η κυπριακή κυβέρνηση, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα 6 δισ. ευρώ, που πιθανόν να χρειαστεί να εξασφαλίσει η Κύπρος στην περίπτωση που οι κεφαλαιακές ανάγκες φτάσουν στα 23 δισ. ευρώ, δεν συμπεριλήφθηκαν στο παρόν μνημόνιο, αφού μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε να καταρτιστούν άμεσα νέα βάρβαρα πακέτα μέτρων, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιβληθούν στην πορεία. Εξάλλου, χτες, αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση του ΑΕΠ στην Κύπρο να ξεπεράσει το 15% την επόμενη διετία και το χρέος της χώρας να εκτοξευθεί πάνω από το 126% του ΑΕΠ.
Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά αναφορικά με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την Κύπρο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν υποστήριξε ότι «υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ποσά, γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις». Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τα 23 δισ. αφορούν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, καθώς και κάποια "μαξιλάρια" που θα προορίζονται να καλύψουν επιπλέον κόστη».
Πάντως, νωρίς χτες το πρωί, κυκλοφόρησαν σενάρια που ήθελαν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητάει μεγαλύτερο ύψος δανείου από το «Μηχανισμό Σταθερότητας». Ωστόσο, αργότερα, στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την οποία ζήτησε να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα κεφάλαια από «τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την Κύπρο» και όχι μεγαλύτερο ποσό δανείου.

Σε ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της συμφωνίας, το τελικό ποσό του δανείου είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισ. από την ΕΕ και 1 δισ. από το ΔΝΤ). Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα μέσα Μάη και αφού πρώτα το μνημόνιο θα έχει ψηφισθεί από την κυπριακή Βουλή μέχρι τις 24 Απρίλη και θα έχει εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν την κυβέρνηση της Κύπρου να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου. Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά τις τράπεζες (...) Και είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Επίσης, το Γιούρογκρουπ καλεί τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ρωσίας «να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ». Σαφέστατες δεσμεύσεις για την προώθηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χ. Γεωργιάδης.«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι «είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν».
Σε ό,τι αφορά το θέμα που τέθηκε για την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι είναι «απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και δεν αποτελεί απαίτηση της τρόικας». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι«τυχόν έσοδα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού θα πρέπει πρώτα απ' όλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας του Ευρωσυστήματος (ELA)».

13/4/2013

3 σχόλια:

  1. Εισηγούμαι,
    1) Καταγγελία συμφωνίας Κυβέρνησης-Σιακόλα για τα αεροδρόμια, τα αεροδρόμια να τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση πλέον.
    2) Χάρισμα του Φυσικού Αερίου σε όποιον έχει τα κότσια (δηλαδή στρατούς) να το υπερασπιστεί. Μου φαίνεται ότι θα γίνουμε δέσμιοι του αερίου μα έσοδα δεν θα δούμε. Οπως ήρθαν οι S300 στην κύπρο έτσι θα έρθουν και τα κέρδη από το Αέριο στην τσέπη του Κύπριου πολίτη που θα πρέπει να πολεμήσει όχι μόνο τις γεωπολιτικές καταστάσεις μα και το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο πριν δει δκυό μπακκίρες.

    3) Επίτελους ας φκάλουν έξω που τα σπιτούθκια γυρώ που το προεδρικό τους κηφήνες που τα'ρπάξαν.
    4) Χοντρή φορολογία σε εκκλησία, παραθαλάσσια ξενοδοχεία, γκόλφ. Ας κρατικοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία αλλά και τα οικόπεδα που η εκκλησία πουλούσε σε επώνυμους όλα αυτά τα χρόνια.

    * Να φύγουμε από το Ευρώ? Ναι
    * Να φύγουμε από την ΕΕ? Ναι αλλα μόλις το κάνουμε θα αρχίσουν οι προβοκάτσιες. Το λάθος που κάναμε να μπούμε στην ΕΕ θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά με την μισή-και κύπρο. Οπως το λάθος που κάναμε να μπούμε στο Ευρώ το πληρώσαμε με το 40% του ΑΕΠ και το κούρεμα του φτωχού.

    Ωφέλεια ημίσιη μου θα βλέπαμε στο Κυπριακό, στραβάρα μας. Ωφέλεια στην οικονομία. Στραβάρα μας.

    Ο Φτωχός έχει 2 όπλα ακόμα. Τις κρατικές εταιρείες κοινής ωφελείας (μην ακούσω ξανά τον όρο "ημικρατικός") και τα Συνεργατικά. Με το υπάρχων νομικό καθεστώς που επιβλήθηκε από ΕΕ θα τα χάσουμε τζιαι τα 2. Σε 6 μήνες. Με συνοπτικές διαδικασίες και εκκαθαριστές. Ακόμα ένας λόγος για να φύγουμε από την ΕΕ.

    Λαική εξουσία? Αμέσως.
    Πώς? Με ποιούς? Δεν Ξέρω. Δεν βλέπω.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαική εξουσία σε μια δικοινοτική δημοκρατία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη βάση του διαχωρισμού των κοινοτητων, όπως υφίσταται σήμερα, αλλά ουτε και στη βαση των σχεσεων μεταξύ μας όπως έχουν διαμορφωθεί μεχρι τώρα.

    Αν η αριστερα, δηλαδή η οργανωμενη αριστερά - το ακελ - αποφάσιζε ένα δικοινοτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις μητέρες πατρίδες ( ως χώρες μέλη του νατο ) το πράγμα θα έμπαινε σε άλλη ροή.

    Δεν υπάρχει κανενας τετοιος σχεδιασμός αλλά ουτε και προθεση. Είναι ηλίου φαεινότερο πως το ακελ ακολουθεί γραμμή διάσωσης της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης. Προς αυτή την κατευθυνση δεν διστάζει να μιτσοκαμμά ακόμα και στις πιο ξεκάθαρα "διχοτομικές" ( όπως η ίδια τις χαρακτηριζε κάποτε ) αντιλήψεις για την Κύπρο.

    Ούτε η δεξιά μπορεί να κτίσει ένα δικοινοτικό μέτωπο αυτή την στιγμή - έστω στη βάση των συμφεροντων της ταξης της. Έχουν διαρραγεί κι εκεί οι σχέσεις. Μπάλα παίζουν οι αστικές ταξεις Ελλάδας και Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Εμείς είμαστε εκτος παιχνιδιου νομίζω...

    Βέβαια, υπάρχουν περιθώρια και τρόποι και πόροι και πηγές, εαν η κοινωνία προχωρούσε στη βαση μιας στοχευσης στην κατευθυνση που περιγραφεις.

    Αυτη τη στιγμή όμως οργανωτικά ειμαστε σχεδόν στο μηδεν. Και εμεις και η αλλη κοινοτητα, η οποία εχτισε όλη τη ρητορική της για την επανενωση στη βαση μιας Ευρωπαικής Κύπρου.

    Πού θα καταλήξουμε; Όλα αυτα τα οποία αριθμείς, οι παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, τα γήπεδα γκολφ, οι κρατικές εταιρίες, τα τουριστικά χωριά και ότι άλλο αποτελεί πηγή σοβαρού εισοδήματος θα περάσουν στην κατοχή των μονοπωλίων και των τραπεζών. Αυτή ειναι η ακινητη περιουσία την οποία θέλουν να βάλουν στο χέρι, και όχι το διαμέρισμα του καθε κυπραίου, στην μέσα γειτονιά, το καϊμακλί και τον στρόβολο.

    Φτάνει που δεν θα τα πάρουν οι κομμουνιστές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δικοινοτική ταξική πάλη ... που τζιαρός. Μεγάλο δίκαιο έχεις που την επαναφέρεις στο κάδρο.

    Τα τουριστικά κτλ τα ανάφερα πρόχειρα έτσι για να δούμε πόσοι πόροι του τόπου μας νέμονται από διάφορα μεγαλο-μικρο-συμφέροντα. 'κόμα να δούμε τι περιμένει τους καημένους τους πόρους όταν μπουν και οι "Αναπτυξιαστές" στο παιγνίδι. Αυτοί οι πόροι και άλλοι πολλοί μπορούν να μας ζήσουν μια χαρά. Αυτό που δε βλέπω είναι την απόφαση του κόσμου.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή