Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

19.4.13

Πόλεμος νομισμάτων και αντιπαράθεση για το «μείγμα»


Εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών συνεδριάζουν ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και G-20
Στο κονκλάβιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συνεχίζονται οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, που οξύνονται από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση
Eurokinissi
Ο νομισματικός πόλεμος, με επίκεντρο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, κόβοντας αβέρτα χρήμα, τα μείγματα της αστικής διαχείρισης, όπου εκδηλώνονται οξύτατοι ανταγωνισμοί, και η γενικότερη πορεία της κρίσης στην Ευρωζώνη και σε όλο τον κόσμο, που γεννάει ανησυχίες και ζόρια στα αστικά επιτελεία, βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας,που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον και στη σύνοδο της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G-20) που ξεκίνησε χτες.
Για την προετοιμασία της συνόδου, συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της G-20. «Ολοι έχουν συμφέρον από μία ισχυρή ιαπωνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες των μέτρων αυτών και η βιωσιμότητά τους πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.
Η ισοτιμία του γεν έφθασε σε χαμηλό πολλών ετών έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει την οικονομία της χώρας την επόμενη διετία με την αγορά ομολόγων ύψους πάνω από 1,4 τρισ. δολάρια. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «θα γίνει συζήτηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν έξω από την Ιαπωνία, περιλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών»,δείχνοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ο νομισματικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στη σύνοδο της G-20 αναμενόταν επίσης όξυνση της αντιπαράθεσης για τους στόχους σχετικά με τη μείωση του κρατικού χρέους, με τις ΗΠΑ να τάσσονται κατά του προσδιορισμού στόχων, ενώ άλλες χώρες υποστηρίζουν την πρόταση για μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα σε ποσοστό κάτω από 90% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο των αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, υπάρχουν μέλη της G-20 που ανησυχούν ότι η θέσπιση αυστηρών δημοσιονομικών στόχων μπορεί να εκτροχιάσει την αναιμική οικονομική ανάκαμψη που καταγράφεται σε ορισμένες χώρες, και άλλες που φοβούνται ότι οι χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές κρίσεις.
Επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις, όλοι συμφωνούν πως για να σωθεί η πλουτοκρατία πρέπει η κρίση να φορτωθεί στις πλάτες του λαού, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε με νόημα: «Ο στόχος είναι και παραμένει το βιώσιμο επίπεδο χρέους. Ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιονομική προσαρμογή, άλλοι λένε με ανάπτυξη. Εμείς λέμε με φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή».

Διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης

Με αιχμή την ίδια αντιπαράθεση και εν όψει της συνεδρίασης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών την ερχόμενη βδομάδα, πέντε αξιωματούχοι της ΕΕ υπερασπίζονται με κοινό τους άρθρο στους «New York Times» τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίζεται την κρίση. Το κείμενο υπογράφουν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολι Ρεν της Κομισιόν, ο Γιοργκ Ασμουσεν του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκτου μηχανισμού στήριξης ESM και ο Βέρνερ Χόγερ της ΕΤΕπ.
Στο κείμενο κυριαρχούν όροι όπως «δημοσιονομική εξυγίανση, δομικές μεταρρυθμίσεις, εξισορρόπηση των προϋπολογισμών». «Δεν έχουν μπει ακόμη όλα στη θέση τους (...) όμως είναι σαφές ότι η απάντησή μας στην κρίση συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και έχει επιτρέψει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ακεραιότητα του ευρώ», τονίζουν οι πέντε αξιωματούχοι.
Στο ίδιο άρθρο, υπενθυμίζουν τους βασικούς πυλώνες της διαχείρισης της κρίσης, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της δημοσιονομικής επίβλεψης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της ΕΚΤ, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και τα δάνεια μαζί με το ΔΝΤ, στις χώρες που χρειάζονται χρηματοπιστωτική στήριξη, φορτώνοντας το λαό τους με μέτρα και νέα χρέη.
«Η Ευρωζώνη έχει δείξει μια δυνατότητα αντίστασης και μια ικανότητα να επιλύει τα προβλήματά της, την οποία ορισμένοι παρατηρητές ούτε καν υποψιάζονταν πριν από ένα έτος», σημειώνει το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ, απαντώντας στις επικρίσεις κύρια των ΗΠΑ και το άρθρο μεταξύ άλλων καταλήγει: «Ως συνέπεια της αποφασιστικότητάς μας και της κοινής μας στρατηγικής γίνεται μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη προσαρμογή, από την οποία θα αναδυθεί μια ευρωζώνη πιο ισχυρή».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η γερμανική βουλή ενέκρινε χτες το πακέτο δανειοδότησης της Κύπρου, με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης. Από τους 602 βουλευτές, 487 ψήφισαν υπέρ, 102 κατά, ενώ 13 απείχαν από την ψηφοφορία.
Μαζί με το κυπριακό πακέτο εγκρίθηκε η επταετής παράταση για την αποπληρωμή των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από 29,07% σε 29,13%, λόγω της αδυναμίας της Κύπρου να συνεχίσει να συνεισφέρει.
Κατά την ομιλία του, ο Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του». Επισήμανε ότι, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο «καθιστά την διάσωσή της αναγκαία»«Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», είπε, επαληθεύοντας τα ζόρια της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση.

Ζόρια και στη Γερμανία

Αυτά τα ζόρια δεν είναι μικρότερα για τη γερμανική οικονομία, καθώς τα μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών μελετών της χώρας προχώρησαν σε αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013, σε 0,8% από 1% προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος για κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη είναι υπαρκτός.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, τα ινστιτούτα επισημαίνουν ότι οι γερμανικές εταιρείες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά και διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε χώρες της Ασίας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και το γεγονός ότι η αγορά εργασίας στο εσωτερικό παραμένει σταθερή.
Ωστόσο, οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο από τις εισαγωγές, οπότε, όπως διευκρινίζουν, η αύξηση του ΑΕΠ θα στηριχθεί κυρίως στην εσωτερική ζήτηση. «Παρ' όλα αυτά, ανησυχίες σχετικώς με τις εκλογές στην Ιταλία και την τραπεζική κρίση στην Κύπρο δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η κρίση παραμένει, αν και μικρότερος από ό,τι κατά το 2012», επισημαίνεται.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τα γερμανικά ινστιτούτα αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για αύξηση του ΑΕΠ από 0,1% σε συρρίκνωση κατά 0,4% για το 2013 περιμένοντας ανάκαμψη 0,9% το 2014. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, συντάσσεται για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από τα Ινστιτούτα Ifo του Μονάχου, ZEW του Μάνχαϊμ, IfW, IWH, RWI και το Ινστιτούτο του Κιέλου, με τη συμμετοχή των ινστιτούτων KOF από την Ελβετία και IHS από την Αυστρία.
Στην Κύπρο αναφέρθηκε χτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μοντέλο για το μέλλον, και πως οι ειδικές συνθήκες στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα επέβαλαν τη συγκεκριμένη λύση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχουν χώρες που ανακάμπτουν σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες.
Η ίδια είπε πως αυτό δεν είναι υγιές και ότι απαιτούνται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει μια ενιαία ταχύτητα στην ανάπτυξη. «Η διασύνδεση των οικονομιών καθιστά σημαντικό να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης» είπε με νόημα, δείχνοντας τις συνέπειες της αλληλεξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών οικονομιών.
Ειδικά για την Ευρωζώνη τόνισε πως οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τη διάλυση τραπεζών, το οποίο θα προσδιορίζει ποιοι και με ποια προτεραιότητα θα υφίστανται τις ζημιές από μια τέτοια διαδικασία. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Β. Σόιμπλε, οι χρηματοδοτικές της ανάγκες θα κυμανθούν μεταξύ 20,7 και 20,8 δισ. ευρώ, αντί του αρχικού υπολογισμού που έκανε λόγο για 23 δισ.
Το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης αναμένεται να κατατεθεί στην κυπριακή Βουλή μετά τις 26 Απριλίου. Σε άτυπη σύσκεψη, οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης, εν αναμονή της επικύρωσης από τα υπόλοιπα κοινοβούλια της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου