Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

17.4.13

Ενθουσιασμός!Ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση είναι κατά βάση "συναισθηματικός".Η ντοκυμαντερίστικη φύση των ταινιών του πρωτοπόρου Βερτώφ,του ανθρώπου που έκανε την γνωστή ταινία "Ο Άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή",μιλάει αληθινά στις αισθήσεις του θεατή.Η ταινία "Ενθουσιασμός" ήταν η ματιά του Βερτώφ πάνω στην ανθρώπινη προσπάθεια,πιο ακριβές θα ήταν να πούμε στην ανθρώπινη αυτοθυσία και στο ανθρώπινο μεγαλείοπου ήταν η απαρχή της προσπάθειας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Σοβιετική Ένωση.
Είναι μία ωδή στον μόχθο των στυλοβατών της κοινωνίας,την εργατική τάξη,όχι δοσμένη μέσα απο μυθοπλαστικές κατασκευές αλλά μέσα απο την ωμή και γενναία πραγματικότητα.
Μας δείχνει στοιχεία αντιπροσωπευτικά της περιόδου μετάβασης απο μία μισό καπιταλιστική,μισό φεουδαρχική κοινωνία σε μία κοινωνία όπου προσπάθησε να αγγίξει το όνειρο του σοσιαλισμούκαι τα κατάφερε όσο τα κατάφερε με τις ελλείψεις και τα ολέθρια πισωγυρίσματα.Παρόλα αυτά το ντοκουμέντο αυτής της ταινίας παραμένει ατόφιο και ιστορικό,παραμένει μία ισχυρή και φορτισμένη αλληλουχία ήχων και εικόνων.Φορτισμένη με το ισχυρό φορτίο της κοινωνικής απελευθέρωσης,της κοινωνικής προόδου.Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση  είναι το βλέμα του μεταλεργάτη.Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο βλέμμα στη ζωή μου.
Ένα βλέμμα πραγματικά πυρωμένο με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση,ένα βλέμμα στο οποίο αντανακλάται και συμπηκνώνεται ο θρίαμβος της ανθρώπινης προσπάθειας.Υπερβάλλω;Μήπως εκφράζω υποκειμενικές πεποιθήσεις;
Αυτό θα το κρίνετε εσείς.Το τραγούδι αν και όχι τίποτα το ιδιαίτερο καταφέρνει να συμβαδίσει κάπως με τα πλάνα.Αξίζει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά ότι οι "ηθοποιοί" της ταινίας είναι πραγματικοί εργάτες και λαός και το σκηνικό είναι η ίδια ζώσα πραγματικότητα της Ρωσίας του 1930.  


πηγή: Όλα είναι δρόμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου