Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.6.10

Κυπριακή Δυσωδία



Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κυπριακής Παιδοβουλής, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν στα σχολεία Λεμεσού και Λάρνακας, σχετικά με τις απόψεις των μαθητών μας, για τους Πρόσφυγες και τους Αλλοδαπούς που κατοικούν στη χώρα μας.


Το αποτέλεσμα της έρευνας, όπως παρουσιάστηκε από το κρατικό κανάλι, ήταν το εξής : Να πάνε σπίτι τους γιατί βρωμούν!

Οι ευωδιαστοί κύπριοι μαθητές είπαν και ελάλησαν!

Η Κυπριακή Δημοκρατία, Πολιτεία και Πολίτες, δεν βρωμά πλέον μόνο από το κεφάλι. Βρωμά και από την σπονδυλική στήλη!

Οι νέοι στην Ελλάδα, και σύντομα πιθανόν στην Ισπανία και Πορτογαλία, θα μεταναστεύουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τους καταδικάζει σε έκτακτους μισθωτούς.

Οι δικοί μας νέοι θα μεταναστεύουν εξαιτίας της ακαταλληλότητας της πατρίδας μας να περάσει από τον ιδεολογικό μεσαίωνα έστω σε μια χλιαρή ιδεολογικά δημοκρατία.

Αυτός ο τόπος αντιστρατεύεται εκ θεμελίων την νεότητα. Οι νέοι μας είναι γέροι.

Θα αποδεχτώ γι΄αυτό μετά χαράς την «απειλή» του δικού μου παιδιού, πως, όπως πάνε τα πράγματα, τα εγγόνια μου θα τα βλέπω μάλλον από τις φωτογραφίες.

Καθώς και την επιλογή του, να κάθεται στο τελευταίο θρανίο, μέχρι τη μέρα που θα ενηλικιωθεί, για να μπορέσει να επιλέξει μια κοινωνία λιγότερο μίζερη από τη δική μας.

Την πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα, δεν την βλέπω, αν κρίνω από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Βαλίτσες!

11 σχόλια:

  1. Απίστευτο post Disdaimona. Συμφωνώ από την αρχή μέχρι την τελευταία τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @πλάνητας

    έτσι είναι τα πράγματα δυστυχώς.
    είδα και το δικό σου ποστ με το ποίημα του Εμπειρίκου και εκείνη τη φωτογραφία με τα κοριτσάκια και ανατρίχιασα!

    ας σώσουμε ότι σώζεται και όσους ανθρώπους μπορούμε. Οι πατρίδες αρνούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν αυτά που ακούνε καθημερινά απο τις οικογένειες τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν τα πρότυπα που προωθεί η κοινωνία μας επικροτούν την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία τότε δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα καλύτερο απο τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @angelina

    χαιρομαι τόσο πολύ κάθε φορά που ένας άγνωστος άνθρωπος μου λέει κάτι.

    η οικογένεια...ναι, αυτό το τοξικό κατασκέυασμα της εποχής...μπορεί να προσφέρει κάτι,

    σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ειναι απίστευτα απογοητευτικό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιθκιά, ναι εν άσχημο το αποτέλεσμα της έρευνας, αλλά απόλυτα φυσιολογικό. Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση σας γιατί στα δικά μας μυαλά η αποδοχή των μεταναστών είναι κάτι το αυτονόητο.

    Η πολυπολιτισμικότητα στην Κυπριακή κοινωνία και δη στα σχολεία είναι σχετικά καινούριο φρούτο, και όπως κάθε τι το καινούριο και άγνωστο ο καθένας μας το αντιμετωπίζει με καχυποψία, έτσι είναι η φύση μας. Κάποιοι θέλουν λιγότερο χρόνο να το επεξεργαστούν, κάποιοι πολύ περισσότερο.

    Αν η ίδια έρευνα ξαναγίνει σε 10 χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι πολύ διαφορετικά γιατί μέχρι τότε τα αλλοδαπά παιδιά θα έχουν γίνει μέλος της κοινωνίας και φίλοι των παιδιών που απάντησαν αρνητικά σήμερα. Εκτός αν τελικά γκετοποιηθούν μόνιμα.

    Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται διάλογος στην Κύπρο όσο αφορά τους μετανάστες, και παρόλο που οι φωνές που κυριαρχούν σήμερα είναι οι αρνητικές, το ότι ξεκίνησε διάλογος δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η διαφορετικότητα στα σχολεία δεν είναι καθόλου καινούργιο φρούτο.. Ο ρατσισμός των παιδιών απέναντι στο διαφορετικό υπήρχε απο πολύ παλιά. Πόσες φορές τα παιδιά κοροϊδεύουν τον παχύσαρκο, τον ανάπηρο, τον νοητικά καθυστερημένο, ακόμα και τον κυπραίο που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά απο αυτούς.

    Για να είσαι αποδεκτός απο το σύστημα, είτε αυτό λέγετε σχολείο, είτε χώρος εργασίας, είτε κοινωνία πρέπει να είσαι ένα με τη μάζα, να μην διαφέρεις απο την αγέλη.. να είσαι υποτακτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @rose

    rose εγώ αρνούμαι πλέον να νοιώσω έστω και απογοήτευση.έχω περάσει σε ένα ψυχρά ρεαλιστικό και ωμό τρόπο να αξιολογώ τα πράγματα. αρνούμαι να πω το μαύρο απόχρωση του γκρίζου.διότι στο τέλος θα χάσω και το άσπρο θα χάσω και την πολυχρωμία. και αρνούμαι να το πάθω αυτό!
    μιλάμε για 16χρονους και 17χρονους.μόνο τραγικό μπορώ να το πω.καταλήξαμε να πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας από την "κοινή γνωμη" των μαθητών πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @psychia

    δυστυχώς,δεν είναι καθόλου φυσιολογικό αυτό το αποτέλεσμα.φυσιολογικό για αυτές τις ηλικίες είναι η αμφισβήτιση και ο προβληματισμός, όχι η αρτηριοσκλήρωση.προβληματισμός μηδέν.δεν είπαμε να αποδέχονται κάτι που ίσως δεν πολυκαταλαβαίνουν. αλλά τουλάχιστον να έχουν μιαν ελάχιστη ευελιξία στον προβληματισμό.

    φυσιολογικός εν ο δικός μου γιος που στα έξι του ερωτεύτηκε μια φιλιππινεζούα στο σχολείο,επειδή την εκόντεψε για να την κάμει φίλη του τζαι να μπει στους υπόλοιπους που την επεριπέζαν.αυτό για μένα σημαίνει υγιές άτομο.οτι ερωτεύτηκε τζείνη που εθεωρούσε όμορφη για τον ίδιο,τζαι όι για τους υπόλοιπους.
    που αν στα 17 του ήσιεν έτσι απόψεις, ήταν να τον βάλω μες το μπάνιο να τον λούννω ωσπου να ασπρίσει!

    την λέξη "βρωμούν" δυστυχώς ψυχία δεν την επινόησα.την άκουσα στις ειδήσεις.ήταν η πλειοψηφούσα άποψη μεταξύ των κοριτσιών!
    αυτές οι κοπέλες είναι αυριανοί πολίτες, είναι και αυριανές μανάδες.δεν είναι δεκάχρονα για να είναι τόσο απαίδευτοι κοινωνικά.
    διερωτούμαι, θα τους βρωμούν οι ξένοι και αύριο που θα σπουδάζουν;τι σκατά αποτέλεσμα έρευνας είναι αυτό; "να φύγουν γιατί βρωμούν"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @angelina

    Συμφωνώ απόλυτα. Παρόλο που το να βλέπεις την λεγόμενη Παιδοβουλή,που σημαίνει προφανώς τους αριστούχους και εκλεκτούς μαθητές της χώρας,να έχουν τεεετοια χάλια, ξεπερνά κατά πολύ τη δυσχέρια μας προς τη διαφορετικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή