Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

23.6.10

Θα φτάσει το «El Sistema» και σε μας;



Το «El Sistema» είναι το επαναστατικό πρόγραμμα δωρεάν μουσικής εκπαίδευσης, που συνέλαβε και πρωτοεφάρμοσε το 1975 ο οικονομολόγος και μουσικός Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, συγκεντρώνοντας από τις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας παιδιά που συχνά ζούσαν στο χείλος της παραβατικότητας.


Χρησιμοποιώντας ως στούντιο ένα γκαράζ, εκπαίδευσε πρώτα 11 παιδιά και σιγά σιγά κι άλλα. Τα ανέδειξε όλα σε λαμπρούς μουσικούς, ικανούς να στελεχώσουν μια ορχήστρα. Την Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» κατ' αρχήν, που διηύθυνε ο ίδιος μέχρι το 1999. Εκτοτε τον διαδέχτηκε ο Ντουνταμέλ -παράλληλα πια με τη θητεία του ως μουσικού διευθυντή της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες και της Συμφωνικής του Γκέτεμποργκ.

Σήμερα η Ορχήστρα «Μπολίβαρ», με 200 μουσικούς 16-26 ετών, είναι η ναυαρχίδα ενός στόλου που, υπό κυβερνητική αιγίδα, περιλαμβάνει 30 ακόμα ορχήστρες και πολλές χορωδίες. Είναι όμως και ένας θρίαμβος του «El Sistema», που συνεχίζει το έργο του με κρατική επιχορήγηση (μόνον το 2005 δόθηκαν 23 εκατ. δολάρια), εκπαιδεύοντας σε όλη τη χώρα 300.000 παιδιά, «περισσότερα κι απ'όσα ασχολούνται με τα αθλήματα», όπως επισημαίνει ο Αμπρέου. Το 90% προέρχεται από πάμφτωχες οικογένειες. Γι' αυτό και τους παρέχονται δωρεάν τα μουσικά όργανα, η μεταφορά και συχνά η σίτιση.

Το «Σύστημα» έχει επεκταθεί και σε όλες τις λατινοαμερικανικές χώρες κι ακόμα σε Κεντρική Αμερική, Σκοτία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και πιο πρόσφατα, με τη συνεργασία του μαέστρου Βαλερί Γκεργκίεφ, στη Ρωσία. Αν μάλιστα πάνε όλα καλά στις συναντήσεις της μουσικής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας με Έλληνες μουσικούς και θεσμικούς φορείς, ενδεχομένως το «Σιστέμα» να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

πηγή: www.enet.gr

4 σχόλια:

  1. Πιο πιθανό να φτάσει κανένα καιρικό σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @mouflon

    Πρόγραμμα "El Bizoutiera" για κορίτσια και "El Pagoniera" για αγόρια.

    Βγήκαν και τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων...πάλε κάτω από τη βάση ο μέσος όρος.
    Ή θα είσαι κοιτίδα πολιτισμού ή δεν θα είσαι!
    Σιγά να μεν θέλουμε τους ξένους και τους τ/κ. Τζείνοι εν αμόρφωτοι που ψάχνουν την καλή ζωή από μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @sorela

    Α,sorela,ωραίο αυτό το "ενός" με το θαυμαστικό!
    Μου φαίνεται όμως, πως στο δαιμόνιο κεφάλι αυτού του ενός, κατοικούν πέραν του ενός θαυμαστικού για τις δυνατοτητες των παιδιών,των ανθρώπων και του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή