Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

29.3.13

Μαξίμ σε θυμάμαι...

Είδα αυτή τη φωτογραφία και θυμήθηκα από τι κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος. Γιατί ζω σε μια χώρα χωρίς διανόηση και χωρίς πνευματικούς ανθρώπους. Ζω σε μια χώρα όπου βασιλεύει η ανελευθερία, η έλλειψη αρχών, το μίσος σε όποιον αντιστέκεται "από μέσα". Όπου χρήσιμος είναι ο υπομένων, ο συμμετέχων με τη σιωπή του στο έγκλημα. Όπου η υποταγή λέγεται συλλογικότητα και η συνενοχή στην βαθιά αήθεια - διαρκής αγώνας...





Σαν σήμερα το 1868 γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (πραγματικό όνομα Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ). Ο Γκόρκι, προλετάριος και ο ίδιος, πάλεψε για την επιβίωσή του και μετέτρεψε αυτή τη μάχη του σε πραγματικό «σχολείο» που τον δίδαξε: «Την "ηθική των αφεντικών" την αντιπάθησα όσο και την "ηθική των δούλων". Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται». Η αντίληψη που διαμόρφωσε στο «πεζοδρόμιο» του βίου τον οδήγησε στο μαρξισμό, τον οποίο υπηρέτησε ως το θάνατό του τόσο μέσα από το έργο του όσο και μέσα από την ίδια του τη ζωή. Ο γραπτός λόγος για τον Γκόρκι ήταν το όπλο που αποκάλυπτε την άγρια εικόνα των προλετάριων της εποχής του - μέσω των αισθητικών κανόνων του συγγραφικού ρεαλισμού - αλλά και την αναγκαιότητα του συνειδητού ξεσηκωμού των σκλάβων για την ανατροπή του εφιάλτη που βίωναν. Μια συνειδητότητα που χαράζονταν και σφυρηλατούνταν στον καπιταλισμό στο δρόμο για την τελική έφοδο και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από αφέντες και δούλους.

Chris Bene

6 σχόλια:

  1. πλάνο οικονομικής αναδιάρθωσης ετοιμάζει το ακελ. Τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες λέει ο κ.Κυπριανού. Πριν από ένα μήνα δεν ήταν, υπήρχε μόνο ο ευρωμονόδρομος...μυστήριο πράγμα αυτές οι συνθήκες πως ωριμάζουν απ τη μια μέρα στην άλλη. Όχι πως είμαστε βουτηγμένοι στις "συνθήκες" για μια πενταετία τώρα...μάλλον δεν βγαίνει το πράγμα με τις ΚΟΒ, είναι σαφές πως χρειάζεται ένα πλάνο να συγκρατηθούν σοβαρές τάσεις αντιδράσεων από τα κάτω, καθώς και να στοιχειοθετηθεί "επιστημονικώς" η ήδη ληφθήσα πολιτική απόφαση για πιθανότητα εξόδου από το ευρώ με παραμονή στην Ε.Ε....αμφιβάλλω αν έχουμε έστω κι ένα σοβαρό κόμμα στον τόπο μας...

    ή μάλλον δεν αμφιβάλλω...οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά σοβαρότητα.

    πως θα είχαν άλλωστε, όταν η "διοίκηση" αποτελείται από ορκισμένους αστούς κομπογιαννίτες σοσιαλδημοκράτες που δεν βάζουν την αριστερά στο ΚΕΑ γιατί φοβούνται πως θα εξαναγκαστούν σε "αριστερή στροφή"!!! τόσο προχώ...

    η σιωπή είναι συνενοχή, και ο νοών νοείτο...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σοβαρά κόμματα δεν έχουμε. Πάντως σοβαρές εταιρίες σε κομματικά κτήρια είχαμε.

    Αναλυτικά τα ονόματα της λίστας:
    * Ξενοδοχειακή εταιρία που όπως αναφέρει το έγγραφο είναι συνδεόμενη με ΑΚΕΛ - ΠΕΟ. Διαγραφή δανείου, ύψους 2.813.000 ευρώ.
    * Στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, από δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, χαρίστηκε το υπόλοιπο 193.000 ευρώ και αυτό τον Μάιο του 2012.
    * Εταιρία N.M.G. που σύμφωνα με έγγραφο συνδέεται με το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ, Ν.Κ., η οποία από δάνειο που έχει λάβει ύψους 1.830.000 ευρώ είδε να χαρίζονται τα 111.000 ευρώ με ημερομηνίες αναφοράς τον Μάτριο 2007 και Ιανουάριο του 2008.
    * Γνωστός βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. από δάνειο 168.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τα 67.000 ευρώ και τα 101.000 ευρώ διαγράφηκαν από την τράπεζα το 2009.
    * Εταιρία At/Ltd. που συνδέεται με τον Σ.Σ. βουλευτή του ΔΗΣΥ, από δάνειο 61.000 ευρώ, φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2010.
    * Εταιρία Cy. Ind. Ltd. που ανήκει στον ΑΧ.Κ., αδερφό του πρώην υπουργού του ΔΗΣΥ Μ.Κ. μεγάλης πολιτικής οικογένειας του νησιού, που από δάνειο 1.595.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τις 310.000 ευρώ και τον Μάιο του 2011 διαγράφηκαν τα 1.285.000 ευρώ.
    * Ο Π.Γ. γιος πρώην υπουργού του ΑΚΛΕ αρκέστηκε στη διαγραφή μόλις 2.000 ευρώ από δάνειο 5.000 ευρώ, τον Μάιο του 2012.
    * Στην πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. από δάνειο ύψους 58.000 ευρώ, διαγράφτηκε τον Απρίλιο του 2007, το ποσό των 26.000 ευρώ.
    * Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΥ.Σ. από δάνειο 84.000 ευρώ είδε να διαγράφονται τα 16.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2008.
    * Στον πρώην δήμαρχο μεγάλης κυπριακής πόλης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ Α.Μ. από δάνειο 105.000 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 17.000 ευρώ.
    * Στην εταιρία M.TH.Group της Λ.Π. νύφης βουλευτού του ΔΗΚΟ Α.Κ. από δάνειο 625.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 330.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2009.
    * Στην εταιρία Xen & Co της Μ.Ξ συγγενούς μέλους του ΔΣ της Τράπεζας από δάνειο 839.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 237.000 ευρώ.
    * Η εταιρία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτης της, πρώην υπουργού, προέδρου κόμματος και στελέχους του ΔΗΣΥ Τ.Χ. του οποίου διαγράφτηκαν τα 339.000 ευρώ από το δάνειο των 708.000 ευρώ που είχε πάρει.
    Στην Ελληνική Τράπεζα εμφανίζεται:
    * Η εταιρία Τ. Trading Co Ltd του Ν.Κ. βουλευτή μικρού κόμματος που με τη σύζυγο κατέχουν το 80% και 20% της εταιρίας, της οποίας από δάνειο 1.654.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 534.000 ευρώ.
    Στη Λαϊκή τράπεζα:
    * Ο Αρ. Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ γραμματέας σε τουριστική εταιρία, είδε να διαγράφεται το 2012 το ποσό των 39.000 ευρώ.
    * Ο Αν. Γ πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2011 διέγραψε οφειλή 71.000 ευρώ
    * Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. το Σεπτέμβριο του 2010 έτυχε διαγραφής 54.000 ευρώ.
    * Εταιρία, της οποίας μέτοχος είναι κατά 51%, κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5.8 εκατ. δολαρίων, με επίσημη ημερομηνία του "deal" το 2014.
    * Στην Π.Α. πρώην σύζυγο του κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διαγράφτηκε τον Ιούνιο του 2010 οφειλή 18.500 ευρώ.
    * Σε εταιρία που ανήκει στον εν ενεργεία πρέσβη Ν.Π. διαγράφτηκε το 2012 το ποσό των 14.500 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ο Βαξεβάνης έβγαλε στη φόρα τις επιχειρηματικές "δραστηριότητες" του Νίκου προεκλογικά, ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ακελικά σάιτ. Μια χαρά. Κανένας δεν διαμαρτυρόταν τουναντίον, βγηκαν και ηλεκτρονικά αφισσάκια για προώθηση. Βγήκαν και κείμενα σε μπλογκς! Να μην τα αναρτώ....

    Τώρα είναι στημένο από το σύστημα για να κτυπηθεί η αριστερά...ε σόρυ, αποφασίστε αν έχετε αρχές ή αν δεν έχετε...όι την μια λαϊκισμό και την άλλη να μας κάνετε μαθήματα για το πως δουλέφκει το πράμα...το πράμα δουλέφκει όπως το έχετε δουλέψει κι εσείς πολλάκις.

    Δεν μιλάτε με ηλιθίους....εξάλλου πάνω στη λίστα βρίσκονται, πέρα από την ΠΕΟ και τον Ν.Κ ( για τους οποιους αμφιβάλλω αν στοιχειοθετείτε υπόθεση ) και κάποια άλλα ενδιαφέροντα αρχικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γιατί ο σοσιαλισμός είναι πιο δύσκολο να έρθει: γιατί χρειάζεται, μεταξύ άλλων,να αλλάξουν και οι άνθρωποι, να καλυτερέψουν, να ξεφύγουν από τα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους, να γίνουν ανεξάρτητες και δυνατές προσωπικότητες, να σκέφτονται το κοινωνικό καλό και πολλά άλλα. Χρειάζεται , η ιδέα του σοσιαλισμού να μπει μπροστά από το κόμμα.
    Πώς μπορούν κάποιοι να μην εξεγείρονται όταν ο κάθε Ν.Κ. ή ο κάθε βολεμένος του κόμματος, να τυγχάνει μιας τέτοιας προκλητικής εύνοιας από τους τραπεζίτες, την ίδια ώρα που ο ο κάθε μεροκαματιάρης βιώνει την πλήρη απελπισία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα σχόλιο για τη λίστα...

    Κανείς για την ώρα δεν γνωρίζει τί από όλα ευσταθεί ως κατηγορία και για ποιόν. Ας μην είμαστε κοινωνικοί κανίβαλοι. Αν αξίζει κάτι να πούμε, για μένα τουλάχιστον, είναι πως κάποια πρόσωπα και οργανισμοί δεν θα έπρεπε να αναφέρονται καν σε μια τέτοια υπόθεση.

    Όπως και να το κάνουμε, μια λίστα δεν εξομοιώνει πρόσωπα και καταστάσεις. Μπορεί να εξομοιώνει το πλαίσιο μέσα στο οποιο λειτούργησαν πρόσωπα και καταστάσεις.

    Γι αυτό είναι διπλά κρίμα που ο Ν.Κατσουρίδης βρίσκεται πάνω σε αυτη τη λίστα. Γιατί αυτή η λίστα τον βάζει στο ίδιο καζάνι με ένα Πρόδρομο Προδρόμου και ένα Τίμμυ Ευθυμίου. Αυτή είναι μια πτυχή του συστήματος που αποδεικνύει πόσο ισοπεδωτικά είναι τα πλαίσια άσκησης πολιτικής των κομμάτων. Ο Ν.Κ ίσως να είναι από τους λίγους εκειμέσα που σήμερα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ένα σοβαρό συγγραφικό πολιτικό έργο.
    Κάτι που σαφώς δεν θα μπορούσε να είχε κάνει ο Προδρόμου ή ο Τίμμυς.

    Τί γυρεύει να εμπλέκεται με τις όποιες, κομματικές ή προσωπικές επιχειρήσεις ένα στέλεχος της αριστεράς σχεδόν ταυτόσημο με το κόμμα;

    Και ποιός από όλους αυτούς, αφιέρωσε από τη θέση του στελέχους τη ζωή του στην θεωρητική εκτός από την πρακτική προσφορά στην πολιτική;

    Περισσότερο παρά ποτέ, κατάλαβα τις τελευταίες μέρες πως μας λείπει τραγικά ένα κόμμα το οποίο να εμπνέει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα. Ακόμη κι αν θα διαφωνούσε κάποιος με τις θέσεις του να μην είχε να του καταλογίσει τίποτα που να αφορά τη διαπλοκή και στην τελική τη ματαιότητα της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τούτα είναι μόνον η επιφάνεια. Οι παλιοί ξέρουν και πως οι διασυνδέσεις φτάνουν μέχρι και τη Ροδιά του Θεού.

    Τι σου έλεγα για κερκόπορτα κάποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή