Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.3.13

Πρόβλεψη

Δεν διάβασα την απόφαση/απολογισμό της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, η οποία θα κατατεθεί ως βάση συζήτησης στον φερόμενο ως εσωκομματικό διάλογο, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.

Διάβασα μόνο τον τίτλο της ανακοίνωσης, όπου αναφέρεται πως η απόφαση/απολογισμός ήταν ομόφωνη.

Ομόφωνη απόφαση/απολογισμός ένα πράγμα σημαίνει: κατατέθηκε μια πρόταση και η Κ.Ε είπε: "αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια"

Πρόβλεψη:

Θα πέσουμε όλοι έξω. Κι εγώ που προέβλεψα πως το ΑΚΕΛ θα κάνει τολμηρά βήματα προς το εθνικιστικό κέντρο, και όσοι σπαταλούν τον καιρό τους νομιζόμενοι πως το ΑΚΕΛ θα κάνει τομές ριζοσπαστικοποίησης α λα Συριζα.

Προβλέπω πως το ΑΚΕΛ μετά τον εσωκομματικό διάλογο, θα προτάξει μεν ένα πατριωτικό λόγο, για εκλογικούς λόγους, αλλά θα κάνει βήματα περαιτέρω συντηρητικοποίησης και ενσωμάτωσης στις αναγκαιότητες, όπως προκύπτουν από την προειλημμένη απόφαση για τήρηση του μνημονίου, για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για αλληλεγγύη στην Ε.Ε και λοιπές φιλελεύθερες μπαρούφες ( στα πλαίσια δηλαδή του προεκλογικού προγράμματος Μαλά),  αλλά θα προβάλει και ένα πρόσωπο διαφορετικό όσον αφορά στα εσωτερικά του τόπου, με υποτονισμένη την λεγόμενη "προοδευτικότητά" του για ζητήματα όπως αυτά της Εκκλησίας, του Στρατού, της Εκπαίδευσης κ.λ.π


Μέχρι στιγμής πάντως, ως αντιπολίτευση, το ΑΚΕΛ φέρεται ως απλός Κομπάρσος. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Ούτε θα ιδρώσει.


Δεδομένης και της δηλωμένης του πρόθεσης, να κυνηγήσει την διακυβέρνηση του τόπου το 2018, θα μας αποδείξει, όπως ορθά επισημαίνει ένας σχολιογράφος στο μπλογκ "Παντός Καιρού", πως είναι πια ένα κομμάτι του βαθέως κυπριακού κράτους. Και πως διεκδικεί αυτό το ρόλο και επίσημα. Όχι μόνο επίσημα αλλά και με μια δόση αυθάδειας.

Νομίζω επίσης, πως η σταδιακή εξάρτηση του ΑΚΕΛ από το Κεφάλαιο, ή αυτό που λέμε  ο βαθμός πολιτικής διαφθοράς του κόμματος,  είναι αυτό που θα το εξαναγκάσει στο ρόλο του Κομπάρσου που θα ευελπιστεί, για  ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική σαπουνόπερα.
13 σχόλια:

 1. ‎"Κριτική στήριξη" είναι η στάση που τήρησε το Κ.Κ.Βενεζουέλας όπως και άλλα Κ.Κ στην πολιτική Τσάβες.

  "Κριτική στήριξη" δεν είναι να πηγαίνεις από τον Γκρίλο στον Γκράμσι, από τον Ομπάμα στον Τσάβες, από τον Καραμανλή στον Παπανδρέου, από την αυτοδιαχείριση στη Μαριάννα Λάτση και από το "πίστη στο ευρώ" στο "πίστη στο ευρώ" και να ζητάς και τα ρέστα.

  Ούτε είναι "κριτική στήριξη" να μην έχεις ούτε μία αριστερή πρόταση για την οικονομία, παρά μόνο δεξιές φιλελεύθερες προτάσεις α λα ΑΚΕΛ και να μιλάς για "αριστερό κίνημα" και "ταξικές πολιτικές".

  Δούλεμα τέλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φώτης Κουβέλης και βάλε!!! Τί να βάλεις; Ότι ο Φώτης είναι χαμηλών τόνων - ο θλιμμένος ρομαντικός ποιητής του συστήματος - εδώ όμως μιλάμε για τον Φώτη - Ηρακλή με τους δώδεκα άθλους.

  Συνέντευξη του γ.γ Αντρου στη σημερινή Αυγή.

  Μην την χάσετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...πως η σταδιακή εξάρτηση του ΑΚΕΛ από το Κεφάλαιο..."

  Μόνο που ο "Δομάζος" υπήρξε η Κερκόπορτα και κάποιοι ακόμη ελπίζουν σε αυτόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ενεφανήσθειν τζαι ο Μιλτής! γυρεμόν γυρεμόν τον Μιλτή να δώσει καμιάν λίραν, μόλις άκουσεν για εκμετάλλευση γης προς αντιμετώπιση του χρέους, έδωσεν μέσα τζαι θέλει μερίδιον!

   άτιμο κεφάλαιο! εφααν αδικα τζαι τον κατατρεγμό από την καθεστωτική δεξιά για τα έργα που έπιασεν. Οπου τζ αν είσαι εν να τους κινήσει τζαι αγωγή. κακό κεφάλαιο, μα να μεν υπαρχει ανθρωπια πλεον σε τουντο κόσμο...

   Διαγραφή
 4. Μια βόλτα λέει πολλά τελικά.

  "Χαιρετίζει τέλος τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο καθορισμός του χρονικού οροσήμου τέλος Μαρτίου για τη δανειακή σύμβαση αποτελεί θετικό στοιχείο, καλώντας όλους να επικεντρωθούν σε αυτόν το στόχο «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, χωρίς άστοχες αντιπαραθέσεις» καθώς, όπως προσθέτει, «ο τόπος αυτή τη στιγμή μας χρειάζεται όλους»." - http://www.sigmalive.com/news/politics/33790. Μια μικρή δόση γραμμαρίων από Ακελική εθνική συσπείρωση. Πολλά ακόμα θα χαιρετίζει αφού είναι “ως απλός Κομπάρσος” στο ίδιο έργο θεατές.

  Παρόλαυτα “την Πρεσβεία της Βενεζουέλας επισκέφθηκε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού”. Αυτό ως γεγονός μας αφοπλίζει όλους εμάς που λέμε καμια μαλακία μέσα μέσα από το να κατηγορούμε το ΑΚΕΛ ως μη κομμουνιστικό δη ανυπάκουο κόμμα. - http://www.haravgi.com.cy/site-article-33132-gr.php.


  Είναι βασικό όμως να μην ξεχνάμε και να ρίχνουμε και καμιά ματιά σε πιο βαθιές και μελετημένες αναλύσεις. Λέει, “Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενόχλησε τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα. Η επίθεση εστιάστηκε στο πρόσωπο του Προέδρου ακριβώς λόγω του θεσμικού του ρόλου και της στάσης του σε σχέση με την οικονομική κρίση, τις ευθύνες των τραπεζών και την αντίσταση στις δυτικές μεθοδεύσεις, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην οικονομία, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.” – http://newgreekcypriot.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post_5.html. Σκέφτεται τώρα ο ηλίθιος εργάτης, η “αντίσταση στις δυτικές μεθοδεύσεις,” που ισχυρίζεται ο γράφων είναι οι συνεχείς ερωτικές σκανδαλιάρικες ματιές με το Ισραήλ ή η ηθική και πρέπουσα σχέση με την Ευρώπη ή ήταν η “στιγμή που χρειάστηκε να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης”; - http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=758411. Ήταν δηλαδή κάτι σχεδόν νομοτελειακό; Λέμε τώρα, γιατί αν κατάλαβα καλά ο ακελικός αριστερός πιστεύει τόσο πολύ στις αρχές του ως αριστερός που ότι σκεφτεί νομίζει πηγάζει από εκεί. Οι αρχές του με άλλα λόγια, ας τις πόυμε κομμουνιστικές, δεν υφίστανται ως θεωρία αλλά ούτε ως πράξη (το λεγόμενο: άλλα κάνω άλλα λέω). Ο ακελικός είναι ο “αριστερός” εκείνος που επειδή έχει την εντύπωση ότι είναι αριστερός, ότι λέει και κάνει έχει και την πεποίθηση επίσης ότι είναι αριστερό άρα καλό, ηθικό... Η ακλόνιτή του πίστη ότι είναι αριστερός τον αφαιμάσσει από την ζωτικότητα της σκέψης να είναι αριστερός.

  Τέλος πάντων ένας από αυτούς λέει το 2012 αλλά δεν τον άκουσε κανέις «η σωστή διάγνωση είναι πως η πρώτη ευθύνη είναι του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του μοντέλου που κατασκεύασε ο Μίλτον Φρίντμαν και εφάρμοσαν ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ και πρώτο πειραματόζωο ήταν ο λαός της Χιλής επί Αουγούστο Πινοσέτ και φτάσαμε μέχρι σήμερα». - http://gnomionline.com.cy/index.php/2012-11-28-12-38-30/2012-11-28-13-57-51/74-katsouridis. Αυτό το πιστεύει αλλά ως εκεί, είναι σαν να λέμε ότι πιστεύεις ότι υπάρχει δεύτερος και τρίτος ήλιος, ε!!! και τι έγινε; κ. Κατσουρίδη, καλύτερα να μην το έλεγες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συνεχίζω με κάποιες πολύ ενδότερες και ανατολικότερες αναρτήσεις και εμμέσως πλήν σαφώς ερωτήσεις που πραγματικά δεν τις καταλαβαίνω αλλά… είναι ευκολοαπάντητες. Λέει ο Άντης Ζήσιμος “Στη δημόσια σφαίρα υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο το βραβείο στα οικονομικά πληροί τις βασικές αρχές και σκοπούς που οραματίστηκε ο ιδρυτής των Νόμπελ. Αποτελούν όντως τα οικονομικά επιστήμη με τον ίδιο τρόπο που ορίζονται ως επιστήμη η φυσική και η χημεία; Συνεισφέρουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όπως η ειρήνη και η λογοτεχνία; Το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσο τα οικονομικά πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία.” - http://anatolikotera.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post.html. Και σκέφτεται ένα άλλος ηλίθιος, άνεργος, ανασφάλιστος, τώρα μάλλον πρέπει να απαντήσω καταφατικά, ότι πράγματι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων πηγάζει προτίστως από την λογοτεχνία και την ειρήνη. Δηλαδή, αν έχουμε λογοτεχνία και ειρήνη έχουμε και ποιότητα ζωής. Να με συγχωράτε αλλά επειδή είμαι αμμόρφωτος κάποιος γραμματιζούμενος ας μου το κάνει λιανά.

  Από αυτή την ανατολική πτυχή του Ακελικού διανοουμενισμού κατευθυνόμαστε πρός την άλλη που ισχυρίζεται στο σημείο “3. Ανατέθηκε σε μια ομάδα η επιστημονική μελέτη των ζητημάτων της οικονομίας όπως διαμορφώνονται για να φέρει προτάσεις αντιμετώπισης μη αποκλειόμενης καμιάς επιλογής.» - Η ιδεολογία δεν είναι κάτι που έρχεται (κυρίως) «από πάνω» ή από «τα έξω» - αλλά είναι η λογική που αναγεννιέται, εμπλουτίζεται και σφυρηλατείται μέσα στη καθημερινότητα της πολιτικής πράξης. “ - http://thetrim1.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post.html. Εδώ άγγιξαμε φλέβα μαρξιστικής ανάλυσης, επαναστατικής προσέγγισης και πολιτικής φιλοσοφίας.

  Μας γράφει ο φιλόσοφος: “Η ιδεολογία δεν είναι κάτι που έρχεται (κυρίως) «από πάνω» ή από «τα έξω» - αλλά είναι η λογική που αναγεννιέται, εμπλουτίζεται και σφυρηλατείται μέσα στη καθημερινότητα της πολιτικής πράξης.” Κάποιος άλλος ξένος φτηνός εργάτης σκέφτεται: ωραία, άρα η ιδεολογία έιναι κάτι που μπορεί να έρθει “από πίσω” (ωχ!! φοβάμαι πόνο) ή θα την βρούμε μπροστά μας, καλό πιο εύκολο. Α!!! Είναι λέει όμως και μια “λογική που αναγεννιέται, εμπλουτίζεται και σφυρηλατείται μέσα στη καθημερινότητα της πολιτικής πράξης;”, άρα εγώ ως ο ξένος εργάτης, βρώμικος μετανάστης δεν πρόκειται ποτέ να δώ αυτή την λογική αφού η καθημερινότητά μου δεν σχετίζεται με πολιτικές πράξεις που έχουν μάλιστα σφυρηλατιθεί και εμπλουτιστεί… αλλά αντιθέτως με μια εξαντλητική προσπάθεια επιβίωσής μου μέσα από την καπιταλιστική εμπλουτισμένη και ιμπεριαλιστική σφυρηλατημένη εξαθλίωσή μου.

  Κουράτηκα… τέλος βόλτας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είσαι απόλυτος και μηδενιστής. :)

   αυτό θα έπαιρνες ως απάντηση από το ακελ με αυτά που λες.

   τί συμβαίνει τώρα ξέρεις; είναι η ώρα που ο Κομπάρσος ανακαλύπτει πως ο ρόλος του δεν έχει λόγια.

   Γι αυτό, στα ακελικά ιστολόγια δεν θα βρεις, παρά μόνο φαντασιακές επιθυμίες, για αντίσταση, αλλαγές και διάλογο. Καποιοι έχουν καλή πρόθεση, βέβαια, ακόμα.

   Η ουσία πάντως είναι μία: βαθύ κυπριακό αστικό κράτος.

   Διαγραφή
 6. "Η ουσία πάντως είναι μία: βαθύ κυπριακό αστικό κράτος."
  Η μόνη αλήθεια.

  "φαντασιακές επιθυμίες, για αντίσταση, αλλαγές και διάλογο", μέχρι και αυτό με δυσκολία το καταφέρνουν.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "φαντασιακές επιθυμίες, για αντίσταση, αλλαγές και διάλογο", μέχρι και αυτό με δυσκολία το καταφέρνουν.

   κι όμως μέχρι πρόσφατα ή μπορεί και ακόμα, αυτό που εσύ θεωρείς πως με δυσκολία καταφέρνουν, οι ίδιοι το θεωρούν όντως αντίσταση.

   το χειρότερο είναι πως θεωρούν ως μικροπρέπεια ή ακόμα και ζηλοφθονία ή χειρότερα ως στηριξη στη δεξιά να θεωρείς εσύ φαντασιακές τις επιθυμίες τους.

   Διαγραφή
 7. Με φοβίζεις και με καταπλήσεις.
  Το έχω αντιληφθεί αλλά άλλο είναι να βλέπεις να επιβεβαιώνεται.

  Έχουν χάσει τον έλεγχο της ιστορικότητάς τους με στούς αστικούς λαβυρίνθους. Έχουν χάσει κάθε επαφή με ταξικές αναλύσεις.
  Έχουν χάσει κάθε επαναστατικής και αντιστασιακής πρακτικής

  Αυτό αν δεν κάνω λάθος άρχισε να γίνεται αντιληπτό δεκαετίας 80';  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύμφωνα με συντρόφους που είναι μέσα στο ακελ και γνωρίζουν καλύτερα από μένα τα πράγματα λίγο αργότερα από το ΄80 το ζήτημα ουσιαστικά είχε πάρει τον τελειωτικό του δρόμο, τα απτά αποτελέσματα του οποίου βλέπουμε σήμερα.

   ...με αυτά που λέω, νομίζω πως πρέπει να είμαι ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα για την αριστερά μας, από όσους μιλάνε δημόσια τουλάχιστον.

   Διαγραφή

 8. "...με αυτά που λέω, νομίζω πως πρέπει να είμαι ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα για την αριστερά μας, από όσους μιλάνε δημόσια τουλάχιστον."

  έλα, τώρα υπερβάλλεις... "για την αριστερά μας" :)

  συγχαρητήρια λοιπόν!!! και εις ανώτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχα...ευχαριστώ!

   ψέμματα. Υπάρχουν ακόμη στελέχη του κόμματος που με συμπαθούν. :)

   Διαγραφή