Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

23.10.12

Χωρίς δίαιτα και ακριβές εγχειρήσεις! Μάθετε περισσότερα!



Η πολεμική προσευχή - Μαρκ Τουέιν - Στροβολιώτης


Ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης: ψήγματα νούσιμου;



Τον κ. Πανίκο Δημητριάδη τον είχα γνωρίσει για πρώτη φορά μέσω της αρθρογραφίας του στην Stockwatch. Τα κείμενα του έδειχναν βαθιά γνώση της επιστήμης των οικονομικών, αλλά την ίδια στιγμή κάποιες απόψεις του βρίσκονταν μάλλον στο όριο του ριζοσπαστικού ή ακόμα και του περιθωρίου. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις που προκάλεσε κείμενο του που έλεγε πως αν είναι να φύγει κάποια χώρα από το Ευρω, αυτή δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Γερμανία…



Μετά καρατομήθηκε ο Ορφανίδης ως απαραίτητο άλλοθι για τις αστοχίες της κυβέρνησης, και ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε τη θέση του διοικητή, μέσα σε αμφιλεγόμενες συνθήκες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να «διορθώσει» το προσωπικό στη βάση κριτηρίων που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ορθολογιστικά…


Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Δημητριάδη όμως, με εξέπληξαν ευχάριστα. Φυσικά, έγιναν σε ακροατήριο που απαιτούσε να ακούσει κάτι καλό (Σύνδεσμος Ξένων Τραπεζών Κύπρου), αλλά ακόμα και αυτό είναι θετικό και πρέπει να σημειωθεί. Όταν ο πρόεδρος της δημοκρατίας υπονομεύει τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα βγάζοντας τα απωθημένα του με κάθε δήλωση που κάνει εντός και εκτός Κύπρου, οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευχάριστη «πατριωτική» τοποθέτηση.

Επί της ουσίας, ο κ. Δημητριάδης υπερβαίνει και κόκκινες γραμμές της ΑΚΕΛικής προπαγάνδας. Όταν αναφέρει ευθαρσώς πως τα χρήματα για τις τράπεζες αποτελούν *επένδυση*, και όχι βάρος όπως τα χρήματα για τα δημοσιονομικά. Οι τράπεζες λέγει, είναι δυνατόν να επανέλθουν στον ιδιωτικό τομέα εντός τριετίας, με εξόφληση των χρημάτων με τα οποία θα ενισχυθούν τώρα μέσω του κράτους. Το κράτος είναι δυνατόν να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση νωρίτερα, αν φυσικά λειτουργήσουν έγκαιρα και αναδρομικά οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί – θα χρειαζόταν περισσότερη τεκμηρίωση για αυτό.

Η ουσία είναι πως κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά τις φωνές για μόνιμη κρατικοποίηση των τραπεζών, και λειτουργώντας εντός των κανόνων του συστήματος, ο στόχος είναι η επιστροφή στην «κανονική» κατάσταση, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα. Άσε που ο κ. Δημητριάδης δίνει έμφαση και στην ανάγκη σμίκρυνσης των τραπεζών, και ενίσχυσης του ανταγωνισμού – καθαρά δηλαδή «νεοφιλελεύθερες» για κάποιους πολιτικές.

Ο κ. Δημητριάδης κάνει και αναφορά στο ενδεχόμενο να επιμένει η τρόικα στην αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων των τραπεζών από 8% σε 10%. Αυτό είναι ένα αρνητικό ενδεχόμενο, αφού μια τέτοια κίνηση θα εξαντλήσει ακόμη περισσότερο την λιγοστή ρευστότητα του συστήματος. Ο διοικητής όμως δίνει μια θέση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «γερμανική»: «η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται  ως ο καλύτερος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, και ως εκ τούτου δημιουργεί τα θεμέλια για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη».

Μια άλλη θέση που σπάζει ταμπού είναι εκείνη που αφορά την εποπτεία των συνεργατικών ιδρυμάτων, αφού και πάλι φαίνεται να υιοθετείται η θέση της τρόικας για μονή *τελική* εποπτεία από την Κεντρική τράπεζα της Κύπρου. Κάτι, που αν γίνει, θα βγάλει στην επιφάνεια και τα κακώς έχοντα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, και θα αυξήσει φυσικά και τις κεφαλαιουχικές ανάγκες του κράτους για τη δική τους ανακεφαλαιοποίηση.

Όλα τα πιο πάνω είναι θετικές εξελίξεις, και ελπίζω οι θέσεις αυτές να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές θέσεις του Διοικητή Δημητριάδη, και όχι να προέρχονται από το γεγονός της σίγουρης αποχώρησης του προέδρου και των δυνάμεων που τον διόρισαν στη θέση του.

Χθες, η τιμή της μετοχής της Λαϊκής σημείωσε αύξηση πέραν του 20%. Ακόμα και αν θεωρηθούν ως θετική εξέλιξη οι δηλώσεις του Διοικητή, και η αποστασιοποίηση του από την κυβέρνηση, μια τέτοια αύξηση δεν δικαιολογείται. Χρειάζονται ακόμα κάποιες μέρες για να επαναπροσδιοριστούν τα νέα «θεμελιώδη» για την Κυπριακή οικονομία. Και αυτό θα γίνει αν η τρόικα απορρίψει τις κυβερνητικές «συναινετικές» προτάσεις μας και επιμείνει, βελτιώνοντας πρακτικά ζητήματα στις δικές της: γιατί οι κυβερνητικές προτάσεις δεν μας βγάζουν από το αδιέξοδο. Απλώς παρατείνουν την αγωνία.

24 σχόλια:

  1. Μα δεν νοιώθω εχθρός με τον Πανίκο! Αντίθετα όσο περνά ο καιρός τον εκτιμώ βαθύτατα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν λέμε βαθύτατα, ποσο βάθος θα έχει ο λάκκος που θα μπει ο κόσμος;...:)

      Διαγραφή
  2. Τουλάχιστον ο άνθρωπος (βλ. Στροβ) εν ειλικρινής εχθρός της εργατικής τάξης. Εν θα ρωτά όπως κατά άλλες που ετρώαν παντεσπάνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουαου! Εισαι Τσιπροπουλάκι εσύ; Πως παει η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με τον Καμμένο; Να το προωθήσετε και για την Κύπρο με τον Λιλλήκα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό πριν προλάβει να το προωθήσει το ΑΚΕΛ και να χάσετε την ευκαιρία...αλλά μάλλον εν αργά...άστο για την επόμενη πενταετία...

      παντεσπάνι εννοείς αυτό που τρώει ο Ζιζεκ πριν του τρέξουν τα σάλια πάνω στη Λακόστ του Αλέξης;

      Διαγραφή
    2. Εν ακριβώς το αντίστροφο που έπρεπε να καταλάβεις που τζείνο που έγραψα. Ή μάλλον ούτε καν τζείνο εφόσον τζείνη που τρώει παντεσπάνι εν η Αντουανέττα η οποία πρίν να την εκτελέσουν οι επαναστάτες ερωτούσεν απεγνωσμένα "Μά ναμπου σας εκαμά εγκώ?! Ουτέ σας φορολόγκισα, ουτέ σας βασάνισά. Γκιατί θελετέ να με σκοτώσετέ?!!". Τζιαι η απάντηση των επαναστατών ήταν η γνωστή: "Για την αδιαφορία σου". Οπότε, λαμβανομένου υπόψη των θέσεων Στροβολιώτη, οποίος ξέρει ναμπου κάμνει, εν θα διαμαρτυρηθεί άμαν έρτει τζείνη η άγια μέρα.

      Διαγραφή
    3. οκ σορυ, απλα εν θωρεις τα μηνυματα που πιαννω που με ξιτιμαζουν...οποταν συγχωραμε...:)

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή ο στροβολιώτης θεωρεί το ηθικό να χρεώνεται το δημόσιο για να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Γιατί μιλούμε για επένδυση που θα σώσει την οικονομία.

    Εν ακόμα μια ακόμα από τις τρομακτικές αντιθέσεις του καπιταλισμού.

    Πριν συνεχίσω απλά να ξεκαθαρίσω ότι θα κάμω κριτική στο σύστημα του καπιταλισμού και αν κάποιος θέλει να συζητήσει, να συζητήσε επί της ουσίας και όχι να ξεκινήσει επιθέσεις του τύπου "οι εναλλακτικές έχουν αποτύχει". Και η ουσία εδώ είναι ότι εκτός των εναλλακτικών και ο ίδιος ο καπιταλισμός αποτυγχάνει.

    Μια καπιταλιστική επιχείρηση για να μπορεί να επιβιώνει πρέπει να μπορεί να διατηρεί σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, για να μπορεί ταυτόχρονα να καλύπτει τις πιστώσεις του και τα τοκοχρεωλύσια τη και για να δείχνει εύρωστη και φερέγγυα στους καταναλωτές των προιόντων/υπηρεσιών που πουλά.

    Ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης του 7% (λίγο πολύ το ύψος των τόκων των δανείων) το χρόνο συνεπάγεται με διπλασιασμό της παραγωγής (του κύκλου δουλειάς) της επιχείρησης σε μια δεκαετία. Ο ρυθμός αυτός αύξησης της παραγωγής είναι εκθετικός και όποιος καταλαβαίνει ελάχιστα από μαθηματικά σε βάθος χρόνου είναι μη συντηρηταίος (non sustainable).

    Δηλαδή αν σήμερα παράγω 100 σε 10 χρόνια θα πρέπει να παράγω και να πουλώ 1000 για να μπορώ απλά να επιβιώσω. Σε 20 χρόνια θα πρέπει να παράγω 10000 ενώ σε 30 χρόνια 100000. Πράγμα εκ φύσεως αδύνατο.

    Οι κυπριακές τράπεζες πριν 8-9 χρόνια είχαν ανάπτυξη μεταξύ 20% και 30% από τις ρωσσικές επενδύσεις και από την φούσκα της ανάπτυξης γης. Μιλούμε για αστρονομική ανάπτυξη που διπλασιάζει τον κύκλο εργασιών μόλις σε 3 με 4 χρόνια. Εξού και το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η μείωση του δημόσιου χρέους επί Παπαδόπουλου.

    Ο ρυθμός αυτός μετά την κρίση του 2008 επιβραύνθηκε απότομα και οι τράπεζες δεν μπορούσαν να δείξουν ευρωστία και σταθερότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης προς τους επενδυτές.

    Έτσι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα που τα έπαιρναν σε πιο χαμηλές τιμές από τις Γερμανικές τράπεζες για παράδειγμα με την "πίστη" ότι δεν θα εφαρμοστεί το PSI και θα παρουσιάσουν επιπλέον κεδροφορία και ανάπτυξη.

    Τα αποτελέσματα τελείως αντίθετα από την "πίστη" των τραπεζιτών. Τώρα για να δείξουν κέρδη οι τράπεζες και να πείσουν τους ξένους επενδυτές για σταθερότητα πρέπει ο κυπριακός λαός να χρεωθεί στο όνομα του λεφτά για να κάμει κερδοφόρο τον ισολογισμό των τραπεζών.

    Το σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το κερδοφόρο. Πρέπει να ζημιώσω εγώ στην προσωπική μου ζωή και χιλιάδες άλλοι ανθρώποι για να έχουν κέρδος, παχουλούς μισθούς και λάιφστάιλ μερικές δεκάδες ανθρώποι, για να μπορούν να πείσουν κάποιους άλλους με επίσης παχουλά κέρδη και λάιφστάιλ να τους δώσουν λεφτά για επένδυση.


    Εξηγάτε μου και εμένα του αδαή:

    1) Που είναι η επένδυση που θα καλυτερεύση τη ζωή μου; Όταν εγώ χρεώνουμε ένα δάνειο που θα ξεπληρωθεί μετά από δεκαετίες; Και που στην ουσία θα ωφελέσει τους λίγους.
    1) Γιατί το να χρεωθώ εγώ ο φτωχός για να δώσω του πλούσιου ονομάζεται επένδυση;
    2) Πώς αυτό σώζει την οικονομία; Η ακόμα καλύτερα πώς η διατήρηση της καπιταλιστικής οικονομίας κάνει καλό στην κοινωνία;
    3) Αφού είναι βασικός κανόνας του καπιταλισμού η αυτορύθμιση χωρίς παρεμβάσεις, γιατί απλά δεν αφήνουμε τις τράπεζες να χρεωκοπήσουν με όλες τις κοινωνικές συνέπειες έτσι ώστε να καταφέρει το σύστημα τουλάχιστον να αυτορυθμιστεί;

    Στροβολιώτη εν για σένα οι ερωτήσεις. Αν δεν μπορείς να τες απαντήσεις ικανοποιητικά μην τες απαντήσεις. Και ακόμα καλύτερα μην ξανακάμεις τέτοιες αναρτήσεις...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξηγητή, το υφάκι να το αφήσεις αν θέλεις να συζητήσεις.

      Απάντηση σε όλα σου δίνει ο διοικητής κ. Πανίκος Δημητριάδης - έστω και αν οι ερωτήσεις σου δεν είναι "έντιμες" αφού μάλλον τοποθετήσεις κάνεις.

      Για να καταλάβεις τι εννοώ, τα σημεία 2 και 3 της πρώτης σου ερώτησης είναι απλώς λανθασμένα.

      Διαγραφή
    2. Πρώτο για να κάμουμε καλή αρχή και για να δείξω θέληση... απολογούμε αν σε έθιξε το υφάκι.

      Δεύτερο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βάζεις τον Δημητριάδη βιτρίνα στις δικές σου απόψεις. Δεν συζητώ με τον Δημητριάδη. Με εσένα συνομιλώ.

      Δηλαδή είσαι σίγουρος ότι το δημόσιο χρέος που θα πάρουμε για τις τράπεζες θα ξεχρεωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα;

      Και πως δεν θα ωφελέσει τους λίγους. Αφού ζημιώνουν οι πολλοί για να παρουσιάσουν κερδοφορία οι λίγοι.

      Και για να συνεχίσω τη συζήτηση... Η κύρια μου τοποθέτηση είναι ότι η κύρια τάση για να επιβιώσει το σύστημα πρέπει να χρεωθεί η μάζα.

      Ε πώς εσύ το λες αυτό επένδυση και πώς αυτό είναι ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία;

      Και μάλιστα όταν υπάρχει η εκ φύσεως εναλλακτική της χρεωκοπίας και του ξαναχτισίματος του συστήματος;

      Διαγραφή
  4. Τα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου 2011, όπου η Κύπρος συνυπέγραψε το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

    http://www.scribd.com/doc/70586051/ΔΗΛΩΣΗ-ΤΗΣ-ΣΥΝΟΔΟΥ-ΚΟΡΥΦΗΣ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΕΥΡΩ-27-10-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα το πρόβλημα των τραπεζών δεν προήλθε μόνο γιατι οι τραπεζίτες έπαιξαν λόττο με τα ελληνικά ομόλογα με την πιστη πως δεν θα εφαρμοζόταν το PSI και άρα θα υπηρχε κέρδος, αλλα επίσης επειδή εμεις βάλαμε την υπογραφή μας σαν Κρατος για να εφαρμοστεί.

      ας όψετε για Ε.Ε, για υπογραφές, για Προεδρία, για Ορφανίδης που δεν ενημερωσε καν, πέρκι δεν την εβαλαμεν τουντην υπογραφή!!! Ούλλα θάλασσα...

      Κάλλιο να εχρεωκοπούσεν η Λαική εκατό φορές! Τωρά που θα παττήσει τόσος κόσμος φτωχός τζαι μικρομεσαίοι που εν πελάτες στα συνεργατικά τί θα λαλούμεν; Ότι ήταν να χαθουν οι επενδύσεις του κόσμου στη Λαική αν δεν την ανακεφαλαιοποιούσαμεν;!;!

      Πότε θα βάλουμε μιαν τελεία στα λάθη επιτέλους; Ας την βαλουμε σήμερα, γιατί τα λάθη εν αλυσίδα καθόδου, όχι της Τρόικα αλλά της εξαθλίωσης.

      Διαγραφή
  5. Αν δε βάζαμε την υπογραφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπογράφαμε - που έτσι κι αλλιώς δεν έπρεπε να υπογράψουμε, υπηρχαν δεν υπηρχαν τα ομολογα - γιατι η οικονομία μας δεν υπήρχει περίπτωση να μην επηρεαστει σε κάποιο βαθμό, αλλά και γιατί το κούρεμα κούρεψε και τον ελληνικό λαό - το κούρεμα θα ψηφιζόταν αλλά τουλάχιστον θα είχαμε δικαίωμα σαν Κράτος να μην αναγνωρίσουμε το χρέος εφόσον θα υποβαλλαμε βετο σε αυτη την απόφαση.

      Αν δεν υπογράφαμε όμως θα έπρεπε να παιρναμε και καποιες γενναιες αποφάσεις για το μέλλον μας στην ευρωζώνη, και θα έπρεπε αντί να ξεναγούμε την Μέρκελ και την Λαγκαρντ στον πορτοκαλαιώνα του προεδρικού, να θέσουμε ζήτημα εξόδου.

      Ή θα έπρεπε - εφόσον το παιχνίδι είναι χοντρό, εαν κινδυνευαμε από "πολεμο" τύπου προβοκάτσιας, ή τύπου Μαρί, να αφηναμε την ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ έξω από το παιχνίδι, και να έπαιρνε η κυβερνηση συλλογικά και ηρωικά στους ώμους της τα αδιέξοδα της διαχειρησης του συστήματος, παρα να παρει στον λαιμό της το λαικό κίνημα, τη στιγμή που ο κόσμος δεν εχει καμιαν αλλη προστασια απο κανένα.

      εμεις δεν ειμαστε ελλαδα, που ο κόσμος είχε επιλογες αλλα δεν τις ακολουθησε.

      ο κυπριακος λαος δεν είχε ούτε εχει αλλες επιλογες.

      αυτα!

      Διαγραφή
  6. Και οι δηλώσεις στη Χαραυγή για το ελληνικό κούρεμα, στις 25/10/2011

    Δεν κινδυνεύουν δάνεια και καταθέσεις από ελληνικό κούρεμα

    http://www.haravgi.com.cy/site-article-12805-gr.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τότε υπαρκτός σοσιαλισμός επάττισεν αλλά καμία σχέση με το πάττισμαν του καπιταλισμού. Εκείνος είχε να αντιπαλέψει (α) την υπόσκαψη από τα πιο πλούσια, επιθετικά και αιμοβόρα κράτη του κόσμου και (β) δεν είχε στη διάθεση του παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι των πόρων του πλανήτη. Έχασε δηλαδή πολεμώντας "εκτός έδρας" και με πολλά τέρατα της ιστορίας (θρησκεία, πλούτος, κατεστημένα, κληρονομικά προνόμια, κέρδη από πώληση όπλων, κέρδη από διακίνηση ναρκωτικών, κέρδη από εμπόριο λευκής σαρκός και όχι μόνο, κέρδη από τον νόμιμο και παράνομο τζογο και άλλα ων ουκ έστι αριθμός), ενώ ο καπιταλισμός έχασε παίζοντας μόνος του χωρίς αντίπαλο! Μόνος του και χωρίς αντίπαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσεις επίσης, πως ο σοσιαλισμος επαττησεν γιατι ετάισεν εκατομμύρια ΑΧΑΡΙΣΤΟΥΣ κομμουνιστες, τες οικονομίες τους, τα κομματα τους, τες οργανωσεις τους, τες επιχειρησεις τους σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάντα λέω το ανάλογο των αθλητών.

      Ένας ντοπαρισμένος αθλητής με στεροείδη και ναρκωτικά πάντα θα νικά ένα υγιή αθλητή που προπονείται φυσικά και με καλή θέληση.

      Η ουσία είναι ότι ο άρρωστος αθλητής είναι ο πρώτος και ο υγιής είναι ο δεύτερος ακόμα και στις 100 φορές που θα αγωνιστούν κερδίσει και τις 100 ο ντοπαρισμένος.

      Εγώ είμαι σχεδόν πεποισμένος ότι μια μέρα θα υπάρξει ανατροπή του καπιταλισμού σε όλο τον πλανήτη και από τις στάχτες του θα βγει ένας σωστός, πραγματικά δημοκρατικός, ανεκτικός και καθολικός σοσιαλισμός...

      Διαγραφή
    3. ΤΕΜΠΕΡΧΑΝΑΔΕΣ τάησε. Και αχάριστους ναι, αλλά δεν ήταν κομμουνιστές. Ήταν ύπουλοι υποκριτές που χρειαζόντουσαν το σύστημα και τα αγαθά του ώσπου να γεμίσει το στομάχι τους. Μετά πολέμησαν τον κομμουνισμό με τη μανία του γεννίτσαρου. Όλα εδώ πληρώνονται όμως. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

      Διαγραφή
    4. Τί είναι η Χρυσή Αυγή το ΕΛΑΜ και οι τόσες άλλες νεοφώτιστες φασιστικές-ναζιστικές οργανώσεις ανά την Ευρώπη και Αμερική;

      Αυτές είναι οι οργανώσεις που θα αναλάβουν να τιμωρήσουν τον όποιο λαό "βαρεθεί" από τη φτώχεια του καπιταλισμού, και "τολμήσει" να κρυφοκοιτάξει λίγο προς το μέρος του σοσιαλισμού. Είναι η απειλητική προειδοποίηση σε όσους τολμήσουν να θυμηθούν υπάρχει και το σοσιαλιστικό σύστημα.

      Διαγραφή
  8. Θα παρακάμψω από τον νεοφιλελεύθερο λόγο του Strovolioti την ατάκα για «καρατόμηση του Ορφανίδη ως απαραίτητο άλλοθι για τις αστοχίες της κυβέρνησης» και θα σχολιάσω κάτι άλλο που έχει να κάμει με την (ψευδο)ηθική των αστών και των όποιων απολογητών του συστήματος… Αναφέρεται και προφανώς υιοθετεί τις θέσεις του τωρινού Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας ότι «τα χρήματα για τις τράπεζες αποτελούν *επένδυση*, και όχι βάρος όπως τα χρήματα για τα δημοσιονομικά» [και ότι] «οι τράπεζες είναι δυνατόν να επανέλθουν στον ιδιωτικό τομέα εντός τριετίας, με εξόφληση των χρημάτων με τα οποία θα ενισχυθούν τώρα μέσω του κράτους»
    Τα ερωτήματα που βάζει ο Εξηγητής είναι εκεί και στέκουν αλλά κανείς δεν τολμά να τα απαντήσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανείς Ανευ δεν τολμα να απαντησει, διοτι το μνημονιο και η καθε δανειακη λεγομενη συμβαση, οπως π.χ της Ισπανίας, δεν αφορα μετρα για την οικονομία ή την ρυθμιση της ή την ανακαμψη της.

    Αφορά πολιτικό όπλο, αποικιοκρατικοποίηση των λαών και η μοιρα των λαών θα είναι η ίδια όπως σε κάθε αποικιοκρατουμενο λαο στην ιστορία: θα ειναι μια μάζα φτηνου εργατικού δυναμικού, χωρις πολιτικά, εργασιακά και ανθρωπινα δικαιωματα.

    Αυτο ειναι η Ε.Ε, αυτό ήταν απο την αρχή. Και δεν φταιν οι λαοι που δεν ηξεραν απο την αρχή, αλλα τωρα κανένας απολυτως δεν έχει το αλλοθι να πει πως δεν ήξερε.

    Αν θα αγωνιστούμε θα αγωνιστουμε με αυτους τους ορους και με αυτη τη γνωση, και οχι στα πλαισια ενος μαλακου υποτιθεται μνημονίου.

    Δεν προκειται να καμει πισω το κεφαλαιο απο τον στοχο να φτωχοποιήσει εκατομμύρια κοσμου στην ευρωπη...μονο η ανατροπη θα σωσει τους λαους, εν υπαρχει κανενα απολυτως ζητημα διαχειρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Αυτο ειναι η Ε.Ε, αυτό ήταν απο την αρχή. Και δεν φταιν οι λαοι που δεν ηξεραν απο την αρχή, αλλα τωρα κανένας απολυτως δεν έχει το αλλοθι να πει πως δεν ήξερε."

    Γιατί τώρα οι λαοί ξέρουν; Το μόνο που ξέρουν είναι ότι πεινάνε αλλά δε ξέρουν το γιατί. Ούτε θέλουν να μάθουν, κι' αν κατά τύχη μάθουν δε θέλουν να το παραδεκτούν, πόσο μάλλον να το "ανεκτούν". Βλέπε Ελλάδα. Ο καπιταλισμός βουλιάζει τη χώρα αλλά πιο πολύ κι' απ' τη χώρα βουλιάζει το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που δεν έχει καμία ευθύνη γι' αυτό το ναυάγιο. Μετά λες αγώνα. Αγώνα με ποιόν και για ποιόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) μπορείς να βρεις ότι θέλεις στο μπλογκ μου, όποιες διαθέσεις αγαπάς...το μόνο που δεν θα βρεις οποτεδήποτε είναι τον Άπιστο Θωμά.

      Αν δεν το ονειρευτείς δεν θα το ζήσεις...το οτιδήποτε....ξεκινα από αυτό το απλό.

      Δεν υπάρχει ουτε και μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο αυτό το σύστημα να μην ανατραπεί.

      Το πότε εξαρτάται και από μας, όσο μπορούμε.

      Τί αξίζει μια ζωή που να μην έχει ένα ίχνος από το μέλλον; Τίποτε! Καλύτερα να μην ζείς καθόλου.

      Αρα, είναι αποδεκτά όλα τα συναισθήματα αλλά ο Άπιστος Θωμάς δεν είναι....:)

      Διαγραφή
    2. Δεν πρόκειται για απιστία στο όραμα. Πρόκειται για απογοήτευση από τις μεθόδους. Οι άλλοι υπερτερούν στις μεθόδους. Και στην αποφασιστικότητα. Και στη δύναμη. Μιλούν και τη ζόρικη γλώσσα αν χρειαστεί. Για να πω την αλήθεια δε θυμάμαι πότε είναι η τελευταία φορά που έσπασε μια μύτη από δαύτους. Ε τί έχουν να φοβηθούν; Κάνουν ότι θέλουν. Πως να θαρρέψει ο λαός; Πως να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει το δικό του; Ηττοπάθεια. Μοιρολατρεία. Απελπισία. Υποταγή. Ζητιανιά. Λατρεία στον ρασοφόρο και τον χρυσαυγίτη για ένα κομμάτι ψωμί.

      Διαγραφή